Неочаквана бременност

• 18 234
  • 631
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
Мама Ру, при теб децата са близки по възраст, растат заедно. Не е същото.

# 196
  • София
Бални одежди споменах, понеже и балът се спомена поне няколко пъти назад. Наравно с университета, квартирата и други наистина важни житейски точки. Еднаква ли им е важността в живота?
В емоционален или в какъв план питаш? Иначе може и без бал да минат, може и да не учат в университет, съответно и квартирата ще отпадне, принципно без много неща може. Въпроса не е ли да се гледа в посока какво да се подобри, а не кой разход да се ореже?

# 197
Аз пък каките в случая на авторката вече ги броя за почти отлитнали. На тях едва ли ще разчита, т.е ще се оправя сама с едно дете. Ако някоя от тях се задържи край нея може и да се включва, това зависи от нейното желание и отношенията в семейството им. Но пък от друга страна, ако завършило средното си образование и пълнолетно дете ползва позитивите да живее при мама (не плаща наем, има кой да сготви и т.н), то логично може да внася за сметките или да отделя някой час от времето си за мъничето. Просто защото са семейство и си помагат например.
Хай, близки са, да - 4 години им е разликата. Нито голяма, нито толкова малка на този етап точно.

# 198
Като майка, би ме притеснило какъв пример давам на дъщерите си относно подбора на партньори, отговорността при правенето на секс и създаването на живот, не дали ще спретна бал като циганска сватба.

Да, на 18 нямаш нужда да те хранят с лъжица и да те водят на у-ще. Но си имаш своите нужди. Ако съм в подобна ситуация, може да родя, но ще взема предвид, че вероятно това няма да остане без последици в отношенията с другите ми деца.

# 199
Цинично е да се сравнява заченато детето с прекъснат полов акт, ползване на презерватив, спешна контрацепция. Щом авторката възприема аборта като убийство, кои сте вие, та да и обяснявате, че било чудо голямо.
Никой не ѝ обяснява нещо подобно, но да се говори за "убийство" на ембрион на 2-3 седмици е обидно за милиардите жени, които вземат това решение напълно осъзнато (и с болка, разбира се). Все пак, освен романтично и фанатично отношение, не е зле да се прилага и известна доза прагматизъм. Много по-осъдително ми се струва да тропосаш допълнителни ангажименти на вече родените си деца и да се поставиш в невъзможност да им окажеш подкрепата, която им се полага в един чувствителен момент от живота, да доведеш на бял свят една невинна душица, за която не е сигурно, че имаш капацитет, отколкото да прекъснеш съществуването на няколко десетки клетки. Тя ще кара пубертета на нейното на 53-58 години - сама, без подкрепа от никого. Има и силни, издръжливи жени, но не всички са такива. Не е същото като на 30 години. Вероятно ще е вече доста изхабена, с понижена работоспособност и разбити нерви, какъв живот ще има това дете?

# 200
В емоционален или в какъв план питаш? Иначе може и без бал да минат, може и да не учат в университет, съответно и квартирата ще отпадне, принципно без много неща може. Въпроса не е ли да се гледа в посока какво да се подобри, а не кой разход да се ореже?
Afrodita, и аз съм била абитуриентка, та не са ми непознати балните вълнения, нито университетските такива и въпреки че съм едно дете, съм работила и като сервитьорка ваканциите, и по време на цялото ми следване. Помагала съм на семейството ми, когато е имало необходимост.
Каквато и да е емоционалната страна на бала, не е аргумент "за" аборт. Има много разумни такива, но споменати заедно с този олекват и те.

# 201
Не съм съвсем съгласна за помагането в семейството. Предполага се, че работещ студент работи, за да облекчи родителя, а не да подпомага родителя.

# 202
Да се роди дете на всяка цена - спомням си онази нелепост с жената на 70 години, която роди. Не че тук е същото, но има някои паралели. При всички случаи оптималната детеродна възраст отдавна е минала, рисковете за здравето са съществени, а перспективите за пълноценно родителство са силно занижени.

# 203
Като чета какви хора има в темата, благодаря на всички налични богове за родителите ми. Станала на 18 и вече я броят, че е време да излита и да се оправя сама, а ако ще живее при майка си, да дава за сметки. Отврат! Нормалните родители правят бал на детето си, не говоря за циганска сватба, а нормален бал, за да се чувства детето им щастливо, да има този хубав и важен за него ден в живота си. След това ги пращат в университет, плащат им таксите, квартирата, сметките, дават им джобните, всеки според чергата си. Ако един студент започне и да работи, но същевременно живее при тях, нормалните родители не му искат пари за сметките вкъщи. Ако работещият ми студент сам изяви желание да плаща някакви сметки вкъщи, тогава е друго. Не бих приела, но бих се гордяла, че е такъв човек. А някои тук само чакат пълнолетие на децата, за да ги броят вече в графа " спасявай се сам, пълнолетен си", или ги чакат да започнат да работят докато са студенти, че да делнат тока и водата вкъщи.

# 204
  • Варна
Абе аз на почти 35 родих и си давам ясна сметка на колко ще съм, когато дъщеря ми е абитуриентка. След 40-те рязко ми се промени и здравословното състояние, и тонуса, и работните перспективи, и какво ли не още и то в не по-добра посока. Да не говорим, че бременност на 40 за организма не е като такава на 30 или на 20. В добавка проклетия ковид и прогресивно умиращата икономика заедно с влошаващия се живот в милата ни родина не чертаят светло бъдеще. Не е причина да не раждаме деца ама в някои черногледи моменти си казвам, че ако утре стане нещо с мен, детето ми е още далеч от пълнолетие и не ща даже да си представям подобна ситуация. В нормално семейство другия родител би поел. А ако няма такъв? Братя и сестри не ги пиша в картинката, защото обикновено не са достатъчно големи за да отгледат по-малкото дете, то е чудо, ако и себе си могат да отгледат. Руска рулетка е случая на авторката за мен - сам родител, на средна възраст, с двама тинейджъри, без стабилни финанси зад гърба си...

# 205
Интересно, а ако и каките „случайно“ забременеят и решат да родят без бащите да поемат отговорност за децата си (все пак нали точно такъв пример им дава майка им?), къде е ролята на бабата в помощта за младите майки? М?
Или предлагате да си гледат дечицата тричките, пък все някак си ще се оправят?

Иначе мен ми направиха впечатление следните реплики:

Много ми се иска да чуя и мнение на жена в моето положение.

Единственият проблем е финансовият за някакъв период от време и мисля в тази насока.  В България няма финансова подкрепа в такива ситуации.

Финансова подкрепа от кого? От държавата, т.е. от всички нас? Сериозно?
Проучване?

# 206
Интересно, а ако и каките „случайно“ забременеят и решат да родят без бащите да поемат отговорност за децата си (все пак нали точно такъв пример им дава майка им?), къде е ролята на бабата в помощта за младите майки? М?
Или предлагате да си гледат дечицата тричките, пък все някак си ще се оправят?

Иначе мен ми направиха впечатление следните реплики:

Много ми се иска да чуя и мнение на жена в моето положение.

Единственият проблем е финансовият за някакъв период от време и мисля в тази насока.  В България няма финансова подкрепа в такива ситуации.

Финансова подкрепа от кого? От държавата, т.е. от всички нас? Сериозно?
Проучване?
Аз като ви казвам, че е сериал от Столипиново... Ще плаща държавата помощи, защото някоя е решила да скъса синджира ваканционно.

# 207
Цинично е да се сравнява заченато детето с прекъснат полов акт, ползване на презерватив, спешна контрацепция. Щом авторката възприема аборта като убийство, кои сте вие, та да и обяснявате, че било чудо голямо.
Никой не ѝ обяснява нещо подобно, но да се говори за "убийство" на ембрион на 2-3 седмици е обидно за милиардите жени, които вземат това решение напълно осъзнато (и с болка, разбира се). Все пак, освен романтично и фанатично отношение, не е зле да се прилага и известна доза прагматизъм. Много по-осъдително ми се струва да тропосаш допълнителни ангажименти на вече родените си деца и да се поставиш в невъзможност да им окажеш подкрепата, която им се полага в един чувствителен момент от живота, да доведеш на бял свят една невинна душица, за която не е сигурно, че имаш капацитет, отколкото да прекъснеш съществуването на няколко десетки клетки. Тя ще кара пубертета на нейното на 53-58 години - сама, без подкрепа от никого. Има и силни, издръжливи жени, но не всички са такива. Не е същото като на 30 години. Вероятно ще е вече доста изхабена, с понижена работоспособност и разбити нерви, какъв живот ще има това дете?
Дай да убедим още една жена да направи аборт, та да облекчим съвестта на тези, които са го направили. Изгубила съм две ранни бременности, оплакала съм двете "купчинки клетки", които нямаха и сърдечна дейност. Ако успея с някоя от "купчинка" във фризера, ще съм "по-изхабена" от авторката, но ти гарантирам, че, ако съм жива, ще бъда пъти по-добра майка от лиглите, които реват от зъбки и колики.

# 208
  • София
"Лигли"?!? Иха...

# 209
Думи нямам. Никой не може да каже каква майка ще бъде или няма да бъде предварително.

Разбирам върлата ѝ позиция против аборта, но мисля, че намесва своите лични чувства в ситуация, нямаща нищо общо лично с нея.

Общи условия

Активация на акаунт