Гестационен диабет - тема 4

• 52 456
  • 846
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Благодаря за информацията за Щерев, живея наблизо, а и цената е добра, искам само да попитам от там ли дават глюкозата или трябва да си я нося / преди доста години съм правила в друга лаборатория и имам спомен, че аз си я купувах отделно/

# 436
На мен ми се наложи да купувам, въпреки че в лабораторията имаше глюкоза. Не знам защо, а и нямах нерви да се занимавам. Аптеката долу работи от 8.

Момичета, да ви питам. Как да интерпретирам захар на гладно от 3,55? С инсулинова резистентност влязох в бременността, а преди месец на гладно беше 4,5.

# 437
  • Sofia
Здравейте пак момичета, изкъртих си пръстта от мерене. Взимам само от един и същ, за да не обърквам единствената констатна в резултатите. Седмица и малко се храня по зоната, без късно хапване, вечерям до 19 часа. През деня държа всичко под контрол ,но последните три дни сутрин, веднага след ставане винсги е 5,5, а днес 5.7.
Вечер преди да заспя 5.2. Много съм притеснена.

# 438
В зелената част на Зоната ли сте? Тоест ядете ли хляб , картофи, ориз или някаква друга захар. Ако да - по-добре ги спретве. А иначе вероятно има някаква разлика между измерената от глюкомера стойност и това което ще измерят в лаборатория, като поне при мен глюкомерът мереше повече - около 0,5 повече. Когато имате възможност сравнете в лабораторията като измерите с глюкомер в момента в който ви взимат серумна кръв, може нещата да са по-добре отколкото мислите. Как са ви стойностите след хранене?

# 439
  • Sofia
Понякога ям обезмаслено сирене, което е оранжева, овесени трици, които са в зелената, единствено хапвам чат пат от бисквитките от енерзона, но никога вечер. Не съм изцяло в зелената на сто процента, протеин също понякога хапвам от оранжева, но пак никога вечер.

След хранене са - 6,8 - 7.
Единствено след закуска еднократно измерих 8.

Супер много се притеснявам да не стигна до инсулин, знам, че не е страшно, но толкова усилия полагам.
Другата седмица съм на кръвно захарен профил и ще сравня апаратчето. Благодаря ви!

# 440
Овесените ядки доста качват захарта, поне при мен беше така и напълно ги изключих след четвърти месец. Иначе за сиренето не бих се притеснявала. Важното е да няма бързи въглехидрати. Аз качвах и от пълнозърнест хляб.  Мисля че сте далеч от товя да мислите за инсулин, просто трябва да се следят нещата и разбира се - спокойствие и движение Simple Smile Стресът също влияе на захарта.

# 441
  • София
и аз така взимах от 1 пръст, докато в  лабораторията ми се скараха и казаха всеки път да е различен.

Здравейте пак момичета, изкъртих си пръстта от мерене. Взимам само от един и същ, за да не обърквам единствената констатна в резултатите. Седмица и малко се храня по зоната, без късно хапване, вечерям до 19 часа. През деня държа всичко под контрол ,но последните три дни сутрин, веднага след ставане винсги е 5,5, а днес 5.7.
Вечер преди да заспя 5.2. Много съм притеснена.

# 442
Здравейте, бременна съм в 13г.с. и кръвната ми захар на гладно е 5.2. Лекарката ми каза, че е висока и трябва да е към 4 и нещо. Възможно е вечерта преди изследването да съм яла грозде. Решила съм да пусна още една кръвна захар, но според вас да направя ли обременяване с глюкоза. Честно казано ми е доста притеснено. Втора бременност ми е, с първата не съм имала проблеми. Мисля да огранича тестените храни, както и плодовете и сладкото, макар че аз сладко почти не ям, сега с бременността ми се случи да хапна на няколко пъти по 1-2 лъжици течен шоколад. Благодаря на всички отзовали се.

# 443
Според мене изчакайте с обременяването поне за след 20та седмица, но си вземете глюкомер и следете стойности след хранене докато не се урегулират нещата. Прицелни стойности бяха 5,1 на гладно, 7,8 на първи час иии айде де колко бяха на втори някои помни ли, мисля че 6,2. Пише някъде назад в темата, но и с гугъл ще стане. И разбира се тестото ужасно качва захарта - равносилно на сладко. Понякога и картофите качват ужасно много особено пържени, както и бял ориз, но като вземете глюкомера ще може да проследите кое как ви влияе и дс държите нещата под контрол

ъпдейт: 6,7 е на втори час

Последна редакция: пт, 04 ное 2022, 23:44 от magi g

# 444
Това е ужасно некомпетентно, изследвания на щитовидната жлеза трябва да се пуснат и си има референтни стойности при бременност, които се съблюдават. При намалени щитовидни хормони по време на бременност трябва да се лекуват до достигане на референтните стойности, те не са подвеждащи, просто по време на бременност нуждите на организма се покачват. Единственото успокояващо в случая е че след първия триместър бебето има вече щитовидна жлеза, която произвежда щитовидни хормони сама, но това не значи че майката може да си стои в изявена хипофункция . не казвам че при вас има такова нещо, но задължително трябва да се провери

Благодая за отговора. Може би не се изразих правилно - изследвание TSH си правя всеки месец отпреди да забремения. Стойностите винаги биваха около 2. През юли обаче показа 4 и затова гинеколога ми включи 25 микрограма Еутирокс, който си пия оттогава досега и продължавам.
Имах предвид, че не съм пускала пълния пакет изследвания на щитовидната - с TAT, MAT и т.н. Последно съм си ги правила в цялостен пакет преди точно 2 години и бяха с нормални стойности.

# 445
  • Sofia
Момичета, идвам с резултата си от официалния глюкозен профил.
Оказа се,че апарата ми мери с цели 1,1-1,2 отгоре. 1 килограм захар ми падна от сърцето.
Съветът,който искам да ви дам е да се храните по зоната. Действа.

# 446
Здравейте, бременна съм в 28 г.с. и при 1-часово обременяване с глюкоза от 50гр ми измериха 9.2 кръвна захар след 1-вия час при референтни 4.3-7.8. Карат ме да правя 3-часовото обременяване - на гладно, на 60 мин и на 120мин. Притеснява ме тази висока стойност от 9.2 - изследването е правено в чужбина като част от рутинните изследвания. Навсякъде по чуждите форуми чета, че 1-часовото обременяване не е за диагностика а тип скрийнинг за евентуален риск от ГД. Седмицата преди самото изследване ядох много шоколад, знаех, че не трябва, но ми е огромна слабост. Отделно сутринта на самото изследване доста се бях паникьосала и сърцето ми щеше да изхфръкне и явно вдигнах адреналина. Възможно ли е изяденото сладко предните дни и тревожността да вдигнат кръвната захар? Много се притеснявам, защото четох , че гестационния диабет може да доведе до прееклампсия и само това ми трябваше. Темата ми е много непозната тъй като никога не съм имала проблеми със захарта, но е факт , че ям много сладко.

# 447
Здравейте! Бременна съм 24+гс, това са ми резултатите от обременяване с глюкоза от вчера. Знам, че при бременни не се гледал инсулина, но пък ми се вижда висок. Иначе захарта изглежда нормална. ОК ли са нещата или да ходя към ендокринолог? Препоръки за такъв с опит с бременни и ГД - Начев?

# 448
  • Sofia
Инсулина при бременни винаги е леко завишен, но вашия ми се струва добре. Останалите изследвания са ок, на 1 час по вашата скала също е ок,но лекарите препоръчват да е до 7,8. Може да намалите въглехидратите леко и да внимавате със сладкото, другото ми изглежда супер !

# 449
Инсулина при бременни винаги е леко завишен, но вашия ми се струва добре. Останалите изследвания са ок, на 1 час по вашата скала също е ок,но лекарите препоръчват да е до 7,8. Може да намалите въглехидратите леко и да внимавате със сладкото, другото ми изглежда супер !

Препоръчва се до 7.8 при нормално хранене, а не след натоварване с глюкоза.

Общи условия

Активация на акаунт