Гестационен диабет - тема 4

• 52 445
  • 846
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте мами,

26 г.с. съм. От няколкп дни се следя с гклюкомер. Но не попитах следното, тъй като аз съм от бавноядящите Simple Smile

1 час се брои от започване на яденето т.е. да кажем почяам в 20.30 ч. и трябва да меря в 21.30 ч.

или

1 час се брои от момента на приключване на яденето т.е., да кажем, ако съм почнала в 20.30 ч., но съм приключила в 21.00 ч., трябва да замеря в 22 ч.?

# 451
След като се следиш с глюкомер ще се стараеш да ядеш много бързо, такъв съвет ми даде моят ендокринолог, защото ако се храниш 30 минути, няма как да измериш правилно кръвната захар. Мери с глюкомера преди хранене и 1 час след хранене и гледай да спазваш точен диапазон. При други въпроси съм на разположение.

# 452
Благодаря. Но, колкото и бързо да ям, все пак ми отнема едно 15-20 минути. Просто не мога по-бавно...

Та, 1 час след почване на хранене ли е по-точно или 1 час след приключване?

# 453
  • София
Аз мерих 1 и 2 часа след приключване на храненето

Благодаря. Но, колкото и бързо да ям, все пак ми отнема едно 15-20 минути. Просто не мога по-бавно...

Та, 1 час след почване на хранене ли е по-точно или 1 час след приключване?

# 454
И още една питанка:

След втория час, след обед, меря 5.3 ммол, което е ОК. Излузам на разходка за 1 час, прибирам се и на третия час пак е 5.3 ммол.

Всъщност на третия час би следвало да е с нормата на фастинг кръвта, под 5.1, нали?

# 455
Не, на втория час трябва да е под 6,7

# 456
Не, на втория час трябва да е под 6,7

Да, въпросът ми беше на третия час...

# 457
Здравейте, на мен ендокринологът ми каза, че кръвната захар се мери на гладно, непосредствено преди хранене, 1 час след първа хапка и ако искаш и 2 часа след първата хапка. Като каза, че е добре за 15 минути да се нахраня, което на мен ми дава едно чувство на напрежение, но какво да се прави...

А ако е полезно на някого, ето няколко неща, които на мен ми помагат за регулиране на захарта:
- при възможност започвам със зеленчуци, после протеини и мазнини и накрая другите въглехидрати
- въглехидрати набавям от зеленчуци, както и храни с нисък гликемичен индекс като киноа, нахут, булгур, червен боб, черен немски хляб от онези нарязаните квадратните и т.н.
- старая се закуската ми да е с повече протеин - първото ядене е много важно за настройка на организма и влияе много на захарта през целия ден
- при междинно хранене, което обикновено включва някакъв въглехидрат - филийка пълнозърнест черен хляб или плод тип ябълка, берита - съчетавам с протеин и/или мазнини - ябълка с тахан, берита с кисело мляко, филия с авокадо.
- протеините набавям от яйца и месо основно, а мазнините от риба, авокадо, ядки, тахани. Ям и млечни, пастьоризирани храни.
- след хранене да има някаква физическа активност- 10 минути разходка, танци, маршируване вкъщи, клекове, който каквото иска
- редовно физическо натоварване, съобразено със състоянието- за някои това може да е просто ежедневна разходка
- добър сън и регулиране на порциите (трябва да се хапва стабилно, все пак носим живот, но не и за двама) са разбира се, неща, които също влияят добре

Успех на всички!

Последна редакция: чт, 17 ное 2022, 08:49 от AnMary

# 458
Здравейте, имам нужда от съвет. В 14г.с  съм и преди около 2 седмици кръвната захар на гладно ми беше 5.2. Обаче тогава не бях сигурна дали вечерта преди изследването не съм яла нещо сладко и днес отново пуснах кръвна захар. Резултатът от днес е 5.04. На мен пак ми се струва високо и в горната граница. Според вас да направя ли обременяване с глюкоза? Междувременно мисля да огранича сладко, тестени, картофи, ориз. Благодаря предварително.

Последна редакция: вт, 22 ное 2022, 12:44 от PureFlower

# 459
Здравейте, има ли такива сред вас с увеличени околоплодни води / на горна граница? При мен се наблюдава такова нещо, а успявам да контролирам захарта успешно за сега с диета - следя захар на гладно, преди и след хранене. Бебето върви нормално за гестационната възраст (в 25 г.с. съм), но се притесних...

# 460
Здравейте, има ли риск при гестационен диабет, детето после да развие диабет?

# 461
Здравейте, има ли такива сред вас с увеличени околоплодни води / на горна граница? При мен се наблюдава такова нещо, а успявам да контролирам захарта успешно за сега с диета - следя захар на гладно, преди и след хранене. Бебето върви нормално за гестационната възраст (в 25 г.с. съм), но се притесних...
Аз съм с околоплодни води, близо до горна граница, но и бебчо върви с около 5-6 дни напред от самото начало.
При обременяването с глюкоза показателите ми са гранични. На гладно - около 4,5, но на 60-та и 120-та минута са много близки до горните реф. стойности. Избягвам въглехидратите, освен тези от плодове, но все пак не ям банани. Плодовете, които ям са ябълка, нар, киви, годжи бери сурово, сушени сливи. Ягоди от компот. Тестени почти не ям. Евентуално само филия пълнозърнест хляб, намазана с тахан и малко мед. Пия почти ежедневно чай от листа на смокиня.

# 462
Изпреварване в растежа от самото начало, може да се дължи и на ранна овулация.

# 463
Здравейте момичета, бях писала по-рано. С предната бременност имах ГД, с тази направих обременяване в 24гс със след резултати.

Според АГ няма диабет през тази бременност. Днес реших да правя профил с домашния глюкомер, досега е 5.2 на гладно, 6.7 след стандартно хранене, не с ограничени въглехидрати.
Питането ми е има ли как да се развие ГД след обременяването, има ли нужда от проследяване. Също как да се мотивирам да намаля сладкото, защото като нямам забрана от лекар и много се отпускам в храненето.
Засега единствено след повече сладко или въглехидрати се разподскача бебето, което знам, че може да е симптом на висока захар. С предната бременност като минах на диета и чувствително намаля интензивността на движенията на бебето, захарта беше в норми.

# 464
Здравейте, записвам се и аз в тази темичка. Втора бременност, 9 г.с. С инсулинова резистентност съм поради това още в 7 г.с. пуснах изследвания на гладно и резултатите са глюкоза 5,6 и инсулин 14. Два месеца преди това бях с глюкоза 5,8 и инсулин 13. През първата бременност никой не ми каза да си следя КЗ и инсулин и съответно нямам идея как е било положението, но за щастие родих напълно здраво бебе. ИР открих чак година след раждането.
Миналата седмица ходих за други изследвания в Пирогов и пуснаха и КЗ. Бях закусила преди три часа мързелива баница (яйца, масло, брашно и сирене) с малко крема сирене. Кръвната захар излезе 4,86, което е най-ниския резултат, който някога съм получавала откакто си следя захарта. Много се надявам да успея да регулирам нещата без медикамент през бременността, само с диета.

Общи условия

Активация на акаунт