Гестационен диабет - тема 4

• 52 423
  • 846
  •   1
Отговори
# 465
Не си пускайте инсулин по време на бременност, на всички е завишен, това е нормално.

# 466
Цяла бременност следин инсулин по препоръка на доц. Тодорова и следящата ме АГ. Инсулинът е винаги завишен но от това колко гочно е завишен зависи и как ще се чувстваме. Аз самата имах симптоми от високия инсулин - повишена жажда най-вече при нормална кръвна захар и само следенето на инсулина и строгата диета че спасиха

# 467
Щом са ви го поискали, ок, но е скъпо изследване, затова казвам на дамата да не си харчи парите.
Аз бях с гестационен диабет и нормална КЗ на гладно (под 5), след ядене вече друга риба.

# 468
Инсулин на гладно веднъж месечно не е чак толкова скъпо изследване, но зависи и как се чувства човек. Моето мнение е че не вреди да се следи и че диетата силно се отразява на стойностите - т.е. за мен инсулинът може да служи за мерило как се справяте с нея. Има и изследвания по темата, които показват че прекалено високият майчин инсулин се отразява и на бебето. Изследването на Хома индекс от време на време по време на бременност може да даде индикации дали нещата под контрол или се изискват строги мерки с храненето. Иначе съм наясно какво е всеобщото мнение сред Аг-тата и голяма част от ендокринолозите.

# 469
Аз всъщност сега разбрах, че при бременност кръвната захар спада малко. Някой може ли да ме ориентира горе-долу с колко спада - някакъв порядък примерно половин единица?

Иначе ще се консултирам с ендокринолог по въпроса, просто часът ми е чак на 20ти декември и до тогава не искам да оставям нещата на самотек. По принцип гледам да се придържам към нисковъглехидратно - високомазнинно хранене, напоследък малко съм му отпуснала края заради гаденето - закусвам по-тестени неща (домашни), но все пак гледам да има протеин. През останалата част от деня не ми е проблем да си карам с намален въглехидратен прием.

# 470
Аз всъщност сега разбрах, че при бременност кръвната захар спада малко. Някой може ли да ме ориентира горе-долу с колко спада - някакъв порядък примерно половин единица?

При мен падна с много. Преди бременността редовните ми стойности бяха 5.1-5.5 на гладно. Сега последно беше 3.55. Преди бременността гликирания хемоглобин си ми беше 5.5-5.6, сега го пуснах - 4.8.

# 471
Здравейте!
Надявам се приемате нови гости в групата. В 25 г.с. съм и от няколко дена съм диагностицирана с гестационен диабет. От няколко седмици имам силни симптоми като постоянно пресъхване на устата, жажда, главоболие, отпадналост. Започнах да меря 6 пъти дневно кръвната захар, спрях захар, тесто и пшеница, но стойностите не се повлияха. Сутрин на гладно стигам до 140мг, а през деня до 180. Не знам защо при мен измерват в тази мерна единица. Наложи се да започна от вчера с 8мг инсулин вечер преди вечеря. Колко време му трябва на организма след прием на инсулин, за да се регулира кръвната захар?
И има ли някъде примерни рецепти? Какво закусвате сутрин? Нали трябва да се избягва овес, мюсли и други. От пълнозърнестия хляб иои руж получавал киселини и вдигам захарта. 😕
Бъдете здрави! 😀

# 472
Здравейте!
Надявам се приемате нови гости в групата. В 25 г.с. съм и от няколко дена съм диагностицирана с гестационен диабет. От няколко седмици имам силни симптоми като постоянно пресъхване на устата, жажда, главоболие, отпадналост. Започнах да меря 6 пъти дневно кръвната захар, спрях захар, тесто и пшеница, но стойностите не се повлияха. Сутрин на гладно стигам до 140мг, а през деня до 180. Не знам защо при мен измерват в тази мерна единица. Наложи се да започна от вчера с 8мг инсулин вечер преди вечеря. Колко време му трябва на организма след прием на инсулин, за да се регулира кръвната захар?
И има ли някъде примерни рецепти? Какво закусвате сутрин? Нали трябва да се избягва овес, мюсли и други. От пълнозърнестия хляб иои руж получавал киселини и вдигам захарта. 😕
Бъдете здрави! 😀

Не съм от тази група, но само поглеждам,
Търси храни с нисък гликемичен индекс и избягвай мазни храни.

Наблегни на зеленчуци вкл. зелени, млечни, от плодовете избягвай банани, грозде, манго. Може сушени плодове, сушените кайсии имат най-нисък гликемичен индекс. Овесени ядки и всички подобни храни имат сравнително висок ГИ, но примерно варена елда (аз купувам зелена от пазара) поддържа много приятно стабилна невисока кръвна захар и е неизменен приятел на всеки диабетик. По подразбиране всичко обработено и пакетирано като безалкохолни, вафли, чипсове, действат ужасно бързо и ги избягвай. Хапвай редовно риба, най-добре печена, салати, по 2-4 ядки на ден, не повече.

Хубаво бременеене докрая!

# 473
Здравейте!
Бъдете здрави! 😀

Не съм от тази група, но само поглеждам,
Търси храни с нисък гликемичен индекс и избягвай мазни храни.

Наблегни на зеленчуци вкл. зелени, млечни, от плодовете избягвай банани, грозде, манго. Може сушени плодове, сушените кайсии имат най-нисък гликемичен индекс. Овесени ядки и всички подобни храни имат сравнително висок ГИ, но примерно варена елда (аз купувам зелена от пазара) поддържа много приятно стабилна невисока кръвна захар и е неизменен приятел на всеки диабетик. По подразбиране всичко обработено и пакетирано като безалкохолни, вафли, чипсове, действат ужасно бързо и ги избягвай. Хапвай редовно риба, най-добре печена, салати, по 2-4 ядки на ден, не повече.

Хубаво бременеене докрая!
Много благодаря за полезната информация! 😀

# 474
Аз не бях с висока кръвна захар, но закуски, които не я качваха повече от обичайното бяха кисело мляко с чия и боровинки, оризовки със запечени яйца и сирене (на практика принцеси с оризовки) и като цяло различните разновидности на яйца като добавях зеленчуци. Иначе все възнамерявах да си направя баница с хуск, но така и не стигнах до там. Успех и дано бързо се орегулират нещата. Лека бременност и от мен!

# 475
Аз не бях с висока кръвна захар, но закуски, които не я качваха повече от обичайното бяха кисело мляко с чия и боровинки, оризовки със запечени яйца и сирене (на практика принцеси с оризовки) и като цяло различните разновидности на яйца като добавях зеленчуци. Иначе все възнамерявах да си направя баница с хуск, но така и не стигнах до там. Успех и дано бързо се орегулират нещата. Лека бременност и от мен!
Много благодаря. А колко време се пекат тези призовки тип принцеси? Предполагам оризовки тези кръглите белите ?

# 476
Ами не мога да кажа с точност - стават за 5-10 минути във фурната и още по-бързо във фраера

# 477
За хляб вижте как ви е захарта като хапнете вита (има и протеинов) - ма 1/2 - 1 филийка и количеството има голямо значение.

# 478
При употреба на инсулин трябва да внимавате и да не идат нещата в другата крайност.

# 479
При употреба на инсулин трябва да внимавате и да не идат нещата в другата крайност.
В смисъл?

Общи условия

Активация на акаунт