Гестационен диабет - тема 4

• 53 653
  • 846
  •   1
Отговори
# 255
Казах бързи въглехидрати, има голяма разлика, те за никого не са полезни. Айде няма нужда да се дразним толкова лесно. И аз от опит говоря, защото понякога човек пропуска неща! Никъде не съм казала че трябва да е това, с че трябва да се внимава и да се има предвид, че ниската кръвна захар не винаги значи че можем да се отпуснем с пици и шоколади, а тъкмо обратното. Също не твърдя, че винаги е нужно обременяване. Голяма част от АГ не следят под никаква форма инсулина по време на бременност, но не значи че той няма значение.  Имам ИР от 10 години и аз и съм събрала доста информация през това време. Форумите не са за хора които се дразнят лесно от различно мнение, ако аргументът за споделеното беше различен от - ама се подразних - сигурно и аз щях да подмина. Коментарът ми е изцяло добронамерен, защото когато аз започнах да смъквам захарта под 4  се оказа че инсулинът ми се е качил респективно и почнах да ставам по-нервна, отпаднала на моменти и да получавам Хипогликемии, които са опасни за бебчето. Смятам, че всеки който пише и чете във форума, има глава на раменете си и може да отбира от информацията. Човек при двама лекаря да иде ще му кажат тотално различни неща - имам безброй лични примери, какво остава за хора във форума, от който всеки е ходил респективно при няколко лекари, чел е и има различен опит и информация.

Затлъстяването влошава ИР заради мастните натрупвания, трябва да се внимава!

Последна редакция: чт, 07 апр 2022, 12:11 от gushka

# 256
Кетони в урината са точно от нисковъглехидратния режим. Била съм на НВВМХ, но за бременна не знам колко е добра идея. Аз тогава все още не бях забременяла. И доколкото съм чела, не е страшно, ако кетоните в урината са заради кетоза, а не кетоацидоза. То хубаво да разчитаме на лекарите, но това предимно значи мнение на само един специалист в повечето случаи. А пишейки във форума, индиректно през споделилите опит други потребители получаваме мнението на много други специлисти и така може да си сверим часовника дали получаваме адекватни отговори, терепия и лечение Wink

https://www.forlife.bg/ketoza-sreshtu-ketoacidoza-razlika

# 257
Барбалена, има жени, които твърдят че са изкарали цла бременност в кетоза без проблем, но не е достатъчно проучено. И аз по едно време бях с кетони, заради прекалено строг режим, сега ям и по малко плодове, оризовки и варива, и успешно избягвам кетоните. Води се че вредят наистина, но не е доказано дали те са първопричината, или в комбинация с друг проблем като диабет например.

# 258
Аз също имах кетони в урината заради изключване на въглехидратите последните 3 месеца от бременността. Така ми беше много по- лесно, отколкото минималното количество, което се допуска.

# 259
  • до най-прекрасния мъж
Аз също имах кетони в урината в първите месеци. Но аз спрях сладкото от раз от момента, в който разбрах, че съм бременна. После имах тежко гадене от 7ма до към 15-16 г.с. и ядях много малко неща и отслабнах 10 кг. Първите 6 месеца бях качила много малко, а до края си върнах теглото от забременяването. Обременяване не съм правила, а само кръвно-захарен профил. Там всичко беше ОК, КЗ се движеше около 4 и нещо на 4те замервания. С ИР съм и на Глюкофаж, който спрях след + теста. Контролирах ИР само с диета, която не беше толкова строга след 7ми месец. Ядяха ми се въглехидрати и хапвах, но не ми се отразиха въобще. Индивидуално е, следете се. Аз мерех постоянно с глюкомер вкъщи. До края и води и бебе си бяха нормални. Даже уж беше голямо бебе, а се роди 3160 и 47 см в 37+6 г.с.
Следете се, златната среда е най-добре. Нито пълно ограничение, нито неконтролирано положение.

# 260
“Мнението на много други специалисти” може да получите когато отидете и посетите конкретните специалисти, не на базата на опита на други потребители именно, защото всяка бременност е различна и всяко едно изследване се гледа като съвкупност от множество други показатели, а не като изолирана единица. Simple Smile

# 261
"Под много други специалисти" имам предвид, много АГ-та, например. Знаете ли, че има жени с репродуктивни проблеми, на които даже цветна снимка не им правят? Знаете ли колко пропуски има? И ако разчиташ само на един лекар, най-много да ти загубят времето. Ако си в по-напреднала възраст, всеки месец е от значение. Затова, аз се следя при двама лекари, ходя на ФМ при трети специалист, но никога не изключвам и форумите и мненията на препатили. Особено, ако нещо ме гложди.

Колкото до кетоните в урината, не съм чувала да вредят, ако причината е кетоза, а не кетоасцидоза. Което не значи, че не вредят, разбира се Smile Значи само, че Барбалена не знае за нещо такова Grin

Но както казах, въглехидрати по време на бременност, не бих посмяла да изключа. Вътрешното ми усещане е, че един балансиран режим е много по-подходящ. Въпреки това, продължавам да си ям боклуци... Сега си нагласих аларма да меря кръвна захар след едно, дето няма да го напиша, щото ще има доста шокирани Joy Да не разбунвам духовете Smile

# 262
Барбалена, явно не съм написала нещо както трябва защото видимо не сме се разбрали. Имам предвид, че “мнението на много специалисти” човек получава когато ги посети и бъде направен преглед и нямам предвид, много специалисти като много специалности. Това, че АГ на някого е казал нещо не значи, че това нещо важи за всички. Конкретното мнение на конкретния специалист е адекватно само за конкретния случай - конкретната бременност, конкретната бременна и конкретното бебе. Аз съм много недоверчива и по тази причина посещавам трима различни АГ и двама ендокринолози защото смятам, че по този начин по-трудно бих пропуснала нещо. За мен е първа бременност. Изобщо не съм наясно с много неща, а ми се иска прегледи/изследвания/режим на хранене и т.н. да са адекватно и правило подбрани спрямо нуждите на моя организъм.
И затова казах, че се “ядосвам” защото трима лекари казват, че няма проблем, аз пак реших да се доверя на мнение на потребители от друга тема във форума и да спра въглехидратите - то проблема си е мой, че ми е бил толкова акъла, но си мислех, че правя добро на себе си и бебето. Та така погледнато нека форумът служи за ориентация и насоки, не за някакви крайни мения и констатации. В другата тема ме изкараха едва ли не ненормална - как можело да ям картофи. АГ и ендокринолозите направо щяха да припаднат като чуха какви съвети дават хора без съответното образование.  Simple Smile

# 263
Коя е тази тема? За отслабването и инсулиновата резистентност ли?

В крайна сметка, нека всеки действа както му е по-спокойно Simple Smile За мен не е вариант да ходя при трима АГ-та и двама ендокринолози. Нито имам времето, нито желанието да плащам за толкова прегледи. Форумът за мен е чудесна опция за валидиране на разни неща, които ме глождят.

# 264
Наистина всеки си преценява какво да прави. Аз също се следях при двама АГ-та и отделно си имам ендокринолог. От една страна ми беше по-спокойно, че правя всичко което зависи от мен, но от друга - понякога малко ме объркваха като ги питам нещо и получа различни отговори. Тогава пък започваше дилемата кого да слушам и на кого да се доверя Grinning Така, че това може да е понякога нож с 2 остриета, защото всеки лекар си има различен подход. Иначе във форума съм по-скоро да обменим опит, но бих предпочела да се доверя на медицинско лице(без да засягам някого) 😏

# 265
Аз ходех при двама гинеколози всеки месец/1 по ЗК и 1 на частно/, при трети на ФМ/правих няколко/ и при ендокринолог. Не ме объркваха, даже бях по- спокойна от всички изследвания, съвети и разговори.

# 266
  • София
А някой правил ли си е кръвно захарен профил? Как протича изследването, какво се яде? Също достатъчно ли е за да замести обременяването

# 267
  • София
А някой правил ли си е кръвно захарен профил? Как протича изследването, какво се яде? Също достатъчно ли е за да замести обременяването
Правила съм кръвно-захарен профил, за мен изобщо не е достатъчно, за да се замести обременяването. ГД се диагностицира с обременяване. Кръвно-захарен профил не пречи да направите след диагностициране на ГД, за да се види как се справя тялото ви с ежедневното хранене, но това далеч по-удобно може да се установи и с глюкомер в домашни условия. Възможно е човек да има сериозен ГД, който изобщо да не се види при КЗП.
При КЗП идеята е храната да е такава, каквото обичайно бихте приемали, а не да стресирате организма с 2 парчета торта, както се получава при обременяване - примерно ако обичайно ядете мляко с мюсли за закуска, при КЗП ядете точно това за закуска, ако обичайно хапвате мръвка със салата за обяд, ядете това при КЗП и се гледа как се справя тялото с обичайната храна.

# 268
  • до най-прекрасния мъж
Аз правих КЗП вместо обременяване. С установена доста преди забременяване ИР съм. При мен протече така:
8 ч взеха ми кръв на гладно
9 ч закуска вкъщи каквато обичайно си хапвам, в случая 2 принцеси с кашкавал и черен хляб
12 ч взеха ми кръв, за да видят как се е справил организмът след закуската
13 ч обяд вкъщи, каквото обичайно си хапвам. В случая месо, сирене и домати
15 ч взеха ми кръв, за да видят как се е справил организмът след обяда
17 ч взеха ми кръв, за да видят как е 4 часа след обяда. След обяда не съм яла друго и вече като отивахме до лабораторията усетих, че ми пада много захарта. През цялото време се движеше около 4.5-5, като само на последното измерване беше 4.
От + теста спазвах строга диета без никакво сладко и се ограничавах откъм тесто до 1-2 пълнозърнести филии за закуска с нещо белтъчно-сирене, кашкавал, извара. Единствено на Великден (била съм 7-8 г.с. някъде) си позволих да опитам домашен козунак, който аз си правих вкъщи. И въпреки че страдах от ужасно гадене до края на 4ти месец, а месо почти не ядях, устисках положението до края успешно. Вкъщи постоянно мерех с глюкомер, особено ако си позволя въглехидрати. А аз започнах да ям по малко, защото имах кетони в урината на няколко пъти.

# 269
*Lorena*, аз се чудя, ако крайната цел е контрол на кръвната захар, не е ли КЗП в някои случаи достатъчно, ако дори не се доближаваме до гранични стойности при ежедневното хранене. Така или иначе, дори и обременяването да посочи завишени стойности, после пак с глюкомер ще се контролират нещата ...

Общи условия

Активация на акаунт