Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 364
  • 939
  •   1
Отговори
# 75
Е да де, за мен това не е ново. Аз от толкова се интересувам от имоти Simple Smile

# 76
На a_angelov отговарях, който попита знаем ли нещо по въпроса.
Зависи чия собственост е дворното място, както става ясно от промяната в ЗУТ от 2015г. И от тази разпоредба произлиза и тази практика на строителя му, да "разделя" етажната собственост на няколко такива.

# 77
Здравейте,
Ако в дадена сграда ново строителство 98% от апартаментите са купени с цел инвестиция (все по-често срещано явление) и в тях не се живее и не трябва да заплащат такси, това означава ли че 2 та апартамента в които се живее трябва да плащат по около 600 лв на месец ( в момента разпределено между всичките 11 апартамента е около 90-140 лв на месец, като в тези суми няма за ремонт)?

# 78
Тези, които не живеят там, не са освободени от всички такси. Само от чистене, може би ток за асансьор и стълбище... Не ми се рови, ама не всички такси са зависими от това дали се обитава жилището.

# 79
Две са таксите. За фонд ремонт плащат всички. За фонд режийни -присъстващите.
Вземете го прочетете този закон. На всички въпроси отговорите са там. На прост и разбираем език е написан.
Или темата поне..обсъждано е десетки пъти.

# 80
Две са таксите. За фонд ремонт плащат всички. За фонд режийни -присъстващите.
Вземете го прочетете този закон. На всички въпроси отговорите са там. На прост и разбираем език е написан.
Или темата поне..обсъждано е десетки пъти.
Да именно режийните са около 1300 лв на месец разпределени на 11 апартамента, от които около 9 са за инвестиция, това означава ли че 2 апартамента трябва да плащат по около 650 лв на месец?  Хубаво го чета закона, но просто няма как да плащам 650 лв на месец.

# 81
  • София
Как така 2 апартамента в очевидно малък вход ( 11 жилища ) правят 1300 лева?
Намалете тази сума, друг начин няма.

# 82
Правите събрание и се разбирате необитаемите апартаменти също са плащат някаква част. Какво значи за инвестиция, те ремонти не правят ли, не искат ли да им е чисто във входа, чистачката да не би да прескача техния етаж, акансьорът си има месечна такса, независимо дали 5 или 50 души го ползват.

# 83
Как така 2 апартамента в очевидно малък вход ( 11 жилища ) правят 1300 лева?
Намалете тази сума, друг начин няма.
Ами озеленяване, подръжка платформа асансьор, почистване домоуправител и какво ли още не. Аз не мога да я намаля, всички се съгласиха, видиш ли скъпа сграда, скъпа подръжка. Но знаейки че повечето няма да живеят там а само си влагат парите, не ми се струва справедливо 2 семейства които са си купили жилища защото имат нужда от тях и ги използват по предназначение а не за спекулативни цели да плащат цялата сума. Та от тази гледна точка не ми се струва много добре обмислен този закон.
DayinMay, дори и да решим подобно нещо, законът директно ги освобождава от плащане на режийни, доколкото четох, та по този начин нашата договорка ще е без никаква тежест. Някои просто ги държат празни, дори и ремонти не правят, а и да ги правят, ще приключат и после?

# 84
И за озеленяване как само вие ще плащате? Като е скъпа сграда инвеститорите имат интерес да запазят добрия вид на инвестицията си и съответно да плащат за това.

# 85
И за озеленяване как само вие ще плащате?
Щом като се водят режийни, неживущите са освободени от тях. Строителят иска час по-скоро да си изберем домоуправител и да си разпределим разходите,за да не плаща повече фирмата, а сградата ги интересува как изглежда докато се продаде:)

# 86
 И домоуправител трябва да плащат всички, той управлява тяхната собственост, а не е чистачка.

# 87
И домоуправител трябва да плащат всички, той управлява тяхната собственост, а не е чистачка.
Тоест не са освободени от всички режийни?

# 88
Здравейте, има ли тема с Бял списък с професионални домоуправители в гр. София?

Ние решихме да ползваме такъв, но не намирам такава тема и не знам къде да попитам. Ако няма такава, може ли да споделите ако има тук доволни от някоя?

Благодаря!

# 89
По питането на дамата/господина за отсъстващите и режийните - вие сте затворен комплекс явно, с договор с инвеститора за управление на общите части на комплекса...коментирахме го и този случай в темата. Може да потърсите....в темата, или в гугъл.
Прочетете си договора, съгласили сте се на него при подписването.
Др.дама писа че при покупката задължително се подписвал и този допълн договор за управление. Така че...предполагам е същият казус.

http://trudipravo.bg/mesechni-spisania/mesechno-spisanie-sobstve … s-ot-zatvoren-tip

Общи условия

Активация на акаунт