Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 219
  • 939
  •   1
Отговори
# 300

Та искам да попитам вие какви месечни вноски давате за входовете, в които живеете?

4 лева на човек за първи и втори етаж и 7 за тези нагоре за ток, почистване, хонорар на касиер / домоуправител.
За Фонд Ремонти отделно 3 лева за гарсониера, 5 лева за двустаен и 7 за тристаен. Като таксата ни за ФР не е съобразена със законовите изисквания, това си е наше решение.

Ето това искам да попитам , за този 1 % от минималната работна заплата за Фонд Ремонт , ние събираме миналата година по 6,50 лв. Имаме ли право да решим друго, нищо че няма да е съобразено със законовото изискване? Изобщо имаме ли право ако има мнозинство да приемем решение, различно от предложеното от закона? Изобщо каква е тежестта на закона?

# 301
Ако са собственици как ще ги изгонят? интересно ми стана.

Така.
Това е процедурата, разписана в зуес.
https://www.kgmp-legal.com/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%B4% … 0%B8%D0%BB%D0%B8/

# 302
Благодаря за отговорите. Не мрънкам по форуми. Задавам въпрос за обсъждане, както правят всички тук. От фирмата домоуправител не ми обясниха, написаха ми точно 1 изречение по мейла, обърнах се към избраният домоуправител на сградата, но там нямаше особено желание.. Общо взето.. За какво сме щели да го правим, то нямало смисъл. Да де, ама аз ежедневно съм подложена на тия истерии. И не са по 5 минути на ден, това е непрекъснато, самият начин на комуникация е някакъв истеричен. К отказвам да приема, че в 21 в.само заради това, че не живея в къща в някоя планина, трябва да съм подложена на този тормоз.

# 303
Искай да се свика ОС с дневен ред поведението на въпросните.
Изложи си аргументите пред съседите.
Трябват ти 75% ид.части съмишленици.
Без подкрепа, сама, няма да имаш успех, си мисля.
Посочи че системно нарушават добрите нрави.
Може да викаш полиция всеки път, когато вдигат шум в часовете за отдих..може да се стреснат като им връчат предупреждение от полицията. Искай си копие от протокола и за теб.

# 304
  • София

Ето това искам да попитам , за този 1 % от минималната работна заплата за Фонд Ремонт , ние събираме миналата година по 6,50 лв. Имаме ли право да решим друго, нищо че няма да е съобразено със законовото изискване? Изобщо имаме ли право ако има мнозинство да приемем решение, различно от предложеното от закона? Изобщо каква е тежестта на закона?

1% е за най-малкото жилище във входа, останалите - пропорционално нагоре.
Тежестта на закона е абсолютна, разбира се. В случая не е престъпление да го пренебрегнете, а нарушение. Само ако всички сте съгласни и сте наясно с нарушението, бихте могли. Един, обаче, да не е съгласен и да е наясно със закона ще ви оспори решението на Общо събрание и ще го събори пред съд.

# 305
Вие по-малко или повече от 1% искате да събирате? За по/малък процент мисля, че повечето ще се съгласят, защото на повечето не им се дават пари.

# 306
При нас 1 етаж е жилищен и вече няколко пъти засичам конкретни обитатели да ползват, дали няма да им бъде начислен как смятате? Поставила съм въпроса.  На този етап моето семейство ползва най- малко такъв и плаща най- много около 30лв от които забележете само 3 (не искат да проумеят и че не е редно да е под 1%) са фонд ремонт... защото и двете деца са над 7 г. Големия ако ги пуснат присъствено има две качвания на ден (от три седмици не е ходил на училище и следващата ще е у дома, най- много до магазина да отиде веднъж в седмицата) останалите трима слизаме заедно сутрин и се качваме заедно вечер. Та тук си отстоявам, да се заплаща. Преди повече от 5 г когато се наложи ремонт на асансьора месец не можаха да приемат, че по- скъпата оферта беше по добра, бяхме изчели всичко по темата.

# 307
  • In the land of Never Never
Благодаря за отговорите. Не мрънкам по форуми. Задавам въпрос за обсъждане, както правят всички тук. От фирмата домоуправител не ми обясниха, написаха ми точно 1 изречение по мейла, обърнах се към избраният домоуправител на сградата, но там нямаше особено желание.. Общо взето.. За какво сме щели да го правим, то нямало смисъл. Да де, ама аз ежедневно съм подложена на тия истерии. И не са по 5 минути на ден, това е непрекъснато, самият начин на комуникация е някакъв истеричен. К отказвам да приема, че в 21 в.само заради това, че не живея в къща в някоя планина, трябва да съм подложена на този тормоз.
По-рано в темата дискутирахме въпроса за новите собственици под моя апартамент, които са с три малки деца, и са крясъци, препускане и рев по всяко време на денонощието. Жената вероятно има някакво психическо отклонение. В моя апартамент отгоре е ужас, чува се и се тресе всичко, а пенсионерката отдолу се побърка горката. Това семейство, с цялата си наглост, подадоха жалба срещу тази пенсионерка в полицията, защото един път чукала по тавана, защото е била вече извън себе си.
На мен ми изгониха наемателка - чужденка, защото пускала вентилатора в банята, и заради това викаха няколко пъти полиция. Вдигаха й скандали, обиждаха я, и тя напусна.
Преместих се аз в този апартамент, защото не мога повече да рискувам го давам под наем с наличието на ненормални собственици отдолу, защото ще изгонят и следващите. Ремонтирах моя апартамент и него го давам под наем в момента.
Няколко апартамента - най-много потърпевши - тези отстрани, горе и долу, подадохме жалба в полицията. На районната полицайка й е ясно всичко, що за хора са.
Подадохме също жалба и в общината срещу тях за незаконно извършен ремонт, който променя фасадата на блока. По закон трябва да ги накарат да възстановят нещата както са били, но се съмнявам.
Включихме точка в дневния ред на ОС за неспазването на реда на ЕС, и им отправихме предупреждение. Сега са значително по-тихи, не вдигат шум по нощите, не тормозят пенсионерката отдолу, изобщо имат някакъв ефект предприетите действия. Но даже и да бяха продължили да се държат така,  не смятам, че ще можем да вземем някакво общо решение да ги изгоним от блока. Като цяло, само тези които са директно потърпевши, подаваме жалбите и сме инициатори на мерките. Останалите не искат да се подписват под документи, и едва ли биха гласували на събрание да ги изкараме от блока. Но все пак всички действия имаха някакъв ефект, поне се усмириха малко.

# 308
  • Somewhere far away
Имахме и ние нещо подобно- но в партер. реално не е в апартамент а беше частно английско училище с много нагла собственичка. най-накрая се получи съгласие да я изгоним от блока, ДМ е разбран човек влезе ни в положение и наистина беше твърдо убеден, че този шум е недопустим и извън границите на едно мирно съжителство въпреки че човека живее на горен етаж и на него не му пречи толкова колкото на нас.
Но колко време беше там  тая лудница и колко глупости сме търпели и аз и мм само ние си знаем. когато се съберат 10-15 малки деца  тропането е като от стадо бизони повярвайте ми! родителите също бяха тотално неадекватни - освен че се смееха като дебили , също седяха на седянка, пиеха бира или кафе нон стоп се чуваше идиотски смях, разговор на високо никакво съобразяване че все пак там над тях съвсем близо живеят хора и всичко се чува .. пълно неглижиране на факта, че  има и други на тази планета освен тях! Пълна и тотална арогантност и наглост! 
Така че това нещо на два метра от терасата ми беше нещо средно между детска градина и квартална кръчма!  главата ме боли като се сетя какъв ужас и какъв кошмар беше!  колко тропане, тичане, писъци и крясъци съм изтърпяла ... тези които са били на моето място знаят, а тези които не са - надявам се никога да не им се случва !

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 00:48 от Deathcrush

# 309

Тежестта на закона е абсолютна, разбира се. В случая не е престъпление да го пренебрегнете, а нарушение. Само ако всички сте съгласни и сте наясно с нарушението, бихте могли. Един, обаче, да не е съгласен и да е наясно със закона ще ви оспори решението на Общо събрание и ще го събори пред съд.
Ами ето някой по-горе каза, ние събираме по 3, 5 ,7 лв за различните големи апартаменти, това е под 1%. Може ли да се реши така, ако всички са съгласни, това питам? Ако всички са съгласни можем ли да решаваме неща, който леко се различават от закона? И като е нарушение, кой е органа ,който контролира и санкционира? Половин София блоковете не събират фонд Ремонт

# 310
  • София

Ами ето някой по-горе каза, ние събираме по 3, 5 ,7 лв за различните големи апартаменти, това е под 1%. Може ли да се реши така, ако всички са съгласни, това питам? Ако всички са съгласни можем ли да решаваме неща, който леко се различават от закона? И като е нарушение, кой е органа ,който контролира и санкционира? Половин София блоковете не събират фонд Ремонт

Пак аз го казах за 3, 5 и 7. Отново питате дали можете да нарушите Закона. Не е редно, но ако искате - можете. За нарушения и глоби вижте Глава 5 от Закона за етажната собственост. Точно за такова нарушение предвидена глоба не виждам, но и не вярвам да се стигне до там на този етап.
На по-късен етап, обаче, ако изискванията за енергийна ефективност станат сериозни на фона на климатичните проблеми и някакви мерки станат задължителни, макар и с държавно дофинансиране, би могло да се търси сметка за събран фонд Ремонти като самоучастие. Това е мое предположение, разбира се.

# 311
Ние събираме за всички по равно - 10 лв на апартамент. От преди 5 години сме го решили и го прилагаме. Има само едни съседи, които са с малко по-малко ИЧ от останалите, но се съгласиха за фонда да плащат наравно... Другите не издребняват за 20,30, 50 ст. При необходимост от набавяне на големи суми накуп (случвало се е само 1 път), всеки плати според идеалните части. Някои се забавиха, но никой нищо не каза. Слава богу живеехме в разбирателство. За съжаление собствениците през последните 5 години доста се смениха и не знам как ще е занапред. Дойдоха едни нови, които платиха по 2000 е. на квадрат за едно апартаментче и после се оплакаха, че събираме много пари за Фонда - 10 лв/месечно и още 5,50 лв за ток, чистачка, заплата на домоуправител и касиер. Щях да припадна Thinking Иначе Airbnb щели да го правят, думи нямам....

# 312
Така е почти навсякъде, няма значение дали апартамента струва 50 или 250к евро, после половината не им се дават 10лв на месец.
Във Варна бяхме 8 апартамента общо, 3 от тях не даваха нищо или имаха задължения с месеци и години. Като станат много, изобщо не можеш да ги хванеш да дават.
В София е същата работа, във великия Изток, където знаете кое колко струва, пак сме 8 апартамента с такса 10лв на месец. Ами точно половината от тези 8, има задължения от 100 до 600лв, пак казвам с такса 10лв/месец. Няма нужда да казвам, че по стълбите е топ мизерия в 90% от блоковете в България, но пък всеки в тях има възможно най-скъпия телевизор, телефон и т.н.
Това се наблюдава основно в  бананови републики, африкански и др, иначе се пишем европейци.

# 313
  • София
Нас навремето ни караха да плащаме повече за асансьор, защото сме на последния етаж и сме го амортизирали повече. Общо взето плащахме половината сума (40лв) от месечната такса,барабар с тока (двама възрастни с две дежа под 4г). Ами продадохме, новите отказаха и сега нямат асансьор. Блокът е 2012г, с 5 спирки общо на асансьора. Като постои още малко и асансьорът ще е за брак, а съседката от 4тия етаж, която ни плюеше че сме и шумели постоянно, сега не може да излезне от вкъши, че има проблеми с тазобедрената. Живот ли е да го опишеш,,,

# 314
  • In the land of Never Never
Преди няколко седмици домоуправителят ми прати снимки по вайбер, че моите наематели са оставили кални следи по етажите. Писах им, те казаха, че ще имат предвид в бъдеще да не повтаря, бързали са тогава за някъде и не са имали време да си почистят обувките. Те са планинари, ходят вероятно на Витоша, случва се да се изкаля човек в планината.
Домоуправителят преди няколко дни пак ми праща снимки с кал по стълбите, и ми пише че продължават да разнасят кал. Аз не му отговорих, но те ми писаха след два дни, че звънил на вратата и им се карал. Казаха, че не са те, защото не са се качвали по стълбите, ползвали са само асансьора през тези дни.
Очевидно не ги е видял, но вече по презумпция счита, че щом веднъж са били те, няма кой друг да е.
Но въпросът тук не е кой крив, кой прав. Разбира се, не е добре да се внася кал във входа, но понякога това се случва, особено през този сезон. Нали за това плащаме на чистачка, два пъти седмично жената идва, мете и мие стълбите.
Въпросът ми е, как да процедирам с домоуправителя в случая. Не искам да ми изгони наемателите, и аз не искам да се карам с него, но има ли право да се държи като фелдфебел? Ако си изцапаш обувките някъде и внесеш кал, какво да правиш, трябва да прелетиш ли до апартамента си?

Общи условия

Активация на акаунт