Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 246
  • 939
  •   2
Отговори
# 360
Защо не се върнете да видите какво сте писал? Аз това коментирам:
"Не е вярно! Фундамента (първа плоча), покрива и фасадните стени са общи за всички обекти в сградата.  Следователно от тях се събират заедно ФРО.

Пък сега спорите за общината?

Ами тези хора, които имат дял само в подземието дали е редно пък да ги включвате в събранието за решаване на въпроси за общите части? Колко да плащате на чистачка, да си пребоядисате ли стълбището и т.н.? За мен те са си равностойни на самостоятелна ЕС по начина, по който са подадене още от самия строител. Редно е да се третират като такива не само за ФРО, ами и за вземане на решения по въпроси касаещи само подземията така да се каже... Тези хора реално имат всички основания да си определят сами представител. Защо Иван, който няма гараж, да решава нещо за гаражите или да ги управлява?

Ето пример какво притежават хората с апартамент и какво тези с гараж, нали правите разлика:
АПАРАТАМЕНТ №......../......................................... /, находящ се на ................................... /кота +......................................м/, със застроена площ ********************* м2 /с общичасти   ***********************   м2/,   състоящ   се   от  .............................................................. при съседи на апартамента ..................................................; Заедно с идеални части от общите части на сградата и право на строеж върху мястото, който апартамент ще бъде изграден в гореописаната жилищна сграда.

б/ ГАРАЖ № ****** /******/, разположен на сутеренния етаж, находящ се накота -2.85/минус две цяло и осемдесет и пет стотни/м., със застроена площ .................................... м2 /......................................../, с общи части ********* м2 /**********************/ присъседи: ......................................................................., заедно със съответните идеални части от общите части на сутерена и съответните идеални части от правото на строеж върху поземления имот.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 07:43 от drago_2008

# 361
  • гр. Варна
Здравейте,
Нужна ми е помощ за изчисляване на % идеални части. В информацията (документа) от строителя - имаме % идеални части, но те са само за жилищната част (над партер). Всички обекти на партер са с друг % общи части, които сумарно също правят 100%.
За подземния гараж пак е така.
Имате документ от строителя. Какъв е той? Какво пише в Нот.актове? Това да не е все още строеж, т.е. да няма Акт16?
Ако е така както сте написали, то имате три ЕС. Три ОС.
При нас (сграда от 2000г )нива:  -1(гаражи), 0 (офиси) и 1-5 (етажи) са с% ОЧС, които общо са 100%.

# 362
Здравейте,
Нужна ми е помощ за изчисляване на % идеални части. В информацията (документа) от строителя - имаме % идеални части, но те са само за жилищната част (над партер). Всички обекти на партер са с друг % общи части, които сумарно също правят 100%.
За подземния гараж пак е така.
Имате документ от строителя. Какъв е той? Какво пише в Нот.актове? Това да не е все още строеж, т.е. да няма Акт16?
Ако е така както сте написали, то имате три ЕС. Три ОС.
При нас (сграда от 2000г )нива:  -1(гаражи), 0 (офиси) и 1-5 (етажи) са с% ОЧС, които общо са 100%.

В нотариалния акт е същия процент, който съответства на посочената таблица - т.е. сумарно в нотариалните актове само апартаментите са 100%, сумарно в нот. актове за гаражите пак са 100%.
Ще погледна дали наистина за рагажите пише, че идеалните части са за сутерена, както казва драго.
Сградата има акт 16

# 363
  • гр. Варна
a_angelov, да, трябва да ги преизчислявате ид.части спрямо ОЧС съобразно правилото на чл. 40, ал.1 ЗС  като определите дела от общите части за всеки от притежаваните от  самостоятелни обекти като съотношение между стойностите на отделните обекти и стойността на цялата сграда. http://www.vks.bg/pregled-akt?type=ot-delo&id=A2247035294EF0 … FC2257F8E003E6649
Сградата е една (без значение подземни/надземни) и всички обекти са в една етажна собственост.
Сборът на идч. части от сграда на всички (подземни гаражи, обекти партер и обекти над партер) трябва да е 100%.
Погледнах сграда, където подземните гаражи са % от ОЧ на подземен паркинг).
Скрит текст:
Ами тези хора, които имат дял само в подземието дали е редно пък да ги включвате в събранието за решаване на въпроси за общите части?
Това сме го обсъждали покрай мое питане за подземният ми гараж>
Скрит текст:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1176971.360
Допълвам>
Самото изчисление как би могло да бъде направено. Стойност на цялата сграда(събирате стойностите на всички самостоятелни обекти). Отношението на стойността на всеки обект към стойността на цялата сграда. За база може да ползвате данните от НА(ДО). Приемате на общо събрание тези %, които сумарно трябва да са 100.
Ако не може да се справите със сметките се обърнете към лицензиран оценител.

Последна редакция: чт, 24 фев 2022, 11:21 от pkol

# 364
Много благодаря за отговорите! 🤗

# 365
Здравейте,
Бихте ли споделили (който ползва) какви са месечните такси и условията на банките за откриване на сметка на етажната собственост?

# 366
Бихте ли писали информативно за да се ориентирам, колко струва смяна на Входна врата на панелен блок?
Питах фирми искат ми размери, еми стандартен вход на панел от 70-те каквито са по Младост Надежда.. не можели да кажат ,,,,,сега +- 100лв не е толкова искам да се ориентирам, каква сума трябва да съберем
ориентировачно

# 367
Присъединявам се към горното питане, като ме интересува и дали цената включва домофон.

# 368
нашата врата е 2/3 от тази като ширина, пак с пошенски кутии. Стъклото като че ли е по-малко. 2500лв май излезе. Прилична фирма, така че да дадат гаранция, ама изпълнението не е прекрасно. Не е добре боядисана примерно макар да има добър вид на пръв поглед. Това преди 1.5 години обаче. В момента с всичкото поскъпване залагам поне на +50%...

# 369
Само една поща за вграждане е около 20-40 лв. с 3 ключета. Моето инфо е от началато на 2021 година за врата с по-малък размер от показания за 24 апартамента. Цената беше около 3000 лв. по спомен без пощите. С електромагнитна брава.

# 370
На входа на сестта ми сложиха такава, може би е на 7-8-9г., не помня, но ръждяса цялата, капачетата на кутиите се изпочупиха.Не знам дали от пвц или алуминиев профил не е по-добре.

# 371
  • София-в сърцата на моите деца
За нашата врата 3 на 2.50 височина с всички екстри ми дадоха оферти от 3 фирми-около 4000лв!

# 372
Много благодаря за мненията, много сте полезни! Можете ли да препоръчате фирма?

# 373
  • Бургас
от Украйна внасяме стомана, и цените постоянно растат
според мен поизчакайте 1-2 години, докато пазарите се преориентират и цените да се стабилизират

# 374
  • София
2200 врата-1500 домофони.Оферта от преди 3 години когато сменяхме нашата.Отделно чиповете.офертата е  за входна врата с два електромагнита, ограничител, автономно захранване и система за заключване  с криптирани препоръчвам фирмата Ай Ем Би Конструкшън.www.vrativhod.com

Общи условия

Активация на акаунт