Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 453
  • 939
  •   1
Отговори
# 540
Просто споделям личен опит. Не може ли?
Може, но не е по темата.

# 541
Здравейте,

Моля за препоръка на добър адвокат с опит с етажната собственост за София.  Може и на лично.

# 542
Здравейте, има ли тема с Бял списък с професионални домоуправители в гр. София?

Ние решихме да ползваме такъв, но не намирам такава тема и не знам къде да попитам. Ако няма такава, може ли да споделите ако има тук доволни от някоя?

Благодаря!
.              Здравейте, дали сте намерили “бял списък” защото и аз се интересувам. На лично за да не правим реклама както е по правилата.  Благодаря

Последна редакция: ср, 22 юни 2022, 00:48 от usagirl54

# 543
  • София
Цената на професионалните домоуправители започва от около 10 лв на човек месечно и за старите блокове според мен е доста сериозна. Те не поемат ангажимент да събират таксите от хора, които не искат да плащат (казват да си наемете адвокат и сами да се оправяте). Само да платят сметката за ток, асансьор и чистачка, като събират такса от хората, които плащат (обикновено по банков път) ми се струва безсмислено. Ако блокът е нов и строителят е сключил такъв договор, няма мърдане, на за старите блокове ми се струва излишно.

# 544
А за мен бял списък и профи управител са несъвместими в едно изречение неща...оксиморон ли му казваха...

# 545
Здравейте!
Някой правил ли е банкова сметка за ЕС, която не е сдружение за фонд "Ремонт и обновяване" по чл. 50 ЗУЕС? Имам няколко въпроса.

# 546
Здравейте!
Някой правил ли е банкова сметка за ЕС, която не е сдружение за фонд "Ремонт и обновяване" по чл. 50 ЗУЕС? Имам няколко въпроса.

Когато искахме да откриваме такава на нашата ЕС, питах в няколко банки и не всички откриваха на ЕС като цяло. А тези, които го правеха, искаха да е регистрирано сдружение.  Информацията ми е от март месец тази година. Ако има промени , моля споделете Simple Smile

# 547
  • In the land of Never Never
Нямам актуална информация, но като цяло не беше изгодно, доколкото помня, банката искаше висока такса за поддръжка, някъде преди година и нещо, се отказахме.

# 548
  • София
Таксата беше доста по-висока от таксата за сметка на физическо лице, както и може да се тегли от 2 или 3 човека едновременно. Стори ми се много трудно да се ангажира целия УС за една банкова операция и гласувахме на събрание, сметката да е на името на касиера или домоуправителя. Както писах преди време, не виждам разлика, дали сметката е на името на касиера или касиерът държи парите у тях. 

# 549
Няма разлика и е ок такова решение, аз също съм за, ако се има доверие на касиера.
Проблем има, ако  човека декларира и попълва имотни декларации всяка година по Закона за предотвратяване конфликт на интереси към КПКОНПИ...ще трябва да я посочи сметката, както и сумата по нея...разправия си е, която аз не бих поела за едното потупване по рамото, а често дори и без него...ей тъй, за нищо...

# 550
Питах аз ДСК и имат сметка за ЕС без сдружение, говорим за парите от Фонд "Ремонт и обновяване". Обаче въпросът е с какво мнозинство и съответно брой подписи се открива сметката. Според мен не могат да искат повече от 75% гласове "За" и съответно толкова подписи. Един служител обаче от кол центъра твърди, че трябват100% . Няма как да стане най-малкото, защото има 2 липсващи, единия в чужбина, които не са посочили пълномощник.  Но и да са посочили на теория може да са против.
Такса 5 лв. обслужване на месец и такса при теглене.
Искаме да преминем към такава сметка заради размера на сумата и притесненията на касиера. Лична сметка не е ок, защото се смята за лична и от кредиторите. Никой не го интересува ние какво сме се разбирали.

# 551
Виж в чл.17 от ЗУЕС за решението. Ако не намериш изрично за откриване на банкова сметка, значи е с 50 процента обикновено мнозинство.
А в банката напишете имейл до централата на банката - относно какво мнозинство изискват, и на какво основание. Да е писмено, и до централата, според мен..........

# 552
Благодаря!
Четох аз чл. 17 (2) и смятам, че може да се приложи т. 5 със съответното мнозинство.
Но подозирам, че от банката тълкуват Решение на ОС като упълномощаване. А на практика имаме първо избор на УС/домоуправител и след това изпълнение на решение на ОС.
Ще пиша мейл на банката.

# 553
Ние имаме там сметка на входа. Мнозинство от 100% НЕ са ни искали! От сметката задължштелно ходят 2ма души за теглене. Не става само един. Вписани са общо 3ма, за да могат да се комбинират.

# 554
Аз мисля че сте по ал. 3, с обикновено мнозинство. Не видях изрично в ал. 2 откриване на сметка.
И то обикновеното мнозинство беше половината плюс 1 от присъстващите.
Не като квалифицираното - там процента е от всички собственици, като цяло.

Общи условия

Активация на акаунт