Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 444
  • 939
  •   1
Отговори
# 555
  • In the land of Never Never
Имам един въпрос, моля за съвет.
Апартамент, който давам под наем, на 6 етаж, отгоре има подпокривен апартамент с балкони, които са вдлъбнати в покривното пространство, т.е. отгоре са открити.
На парапета на моя балкон капе, като вали, и вече мраморната облицовка има кафяви петна. Миналата година помолих домоуправителя да влезе в контакт със собственичката, която също дава апартамента си под наем на чужденци. Той се качи и каза че има разбити плочки на балкона и очевидно от там просмуква вода, особено като вали, и капе при мен. Обадих се на собственичката, писах й на вайбър и пратих снимки, и помолих, ако обича да си оправи балкона.
Нищо не е направила. И тази година тече от нейния балкон и продължава да капе, наемателите слагат леген.
Това не се води покрив, не е обща част, а е балкон, който има собственик.
Въпросът ми е, има ли начин да накарам тази собственичка да направи ремонт на балкона си, за да не уврежда моята собственост?

# 556
Опитайте с Нотариална покана за отстраняване на проблема до Собственика. Ще си обтегнете отношенията. Дали ще има ефект не се знае. Някои не се трогват.
Но понеже  на Вас ви тече - просто предложете да оправите проблема вие, а собственика "помолете" за съдействие за достъп. Разходите ще са за ваша сметка, но ще решите нещата окончателно. Не е справедливо, но щом до сега другата страна игнорира - няма да се занимава.

# 557
Да ви осигури достъп и викайте вие майстор да сложи горе хидроизолация, според мен...

Други варианти са: съд, застраховка ако имате - към застраховател, жалба до общината също е вариант - имат опция да огледат и предупредят собственика, мисля, скоро го четох...

Нямам идея дали хидроизолация може да се сложи на вашия таван, вместо горе на терасата ...
иначе е като замазка хидроизолацията, има и ленти за ъглите...но мисля рядко слагат когато принципно правят тераси, не знам защо...

# 558
  • Сф
Ей затова не се купува под открита тераса и подобни. Възможно е изобщо още строителя да не е хидроизолирал или да е калпаво направено. Отгоре трябва да се оправи ,  не става отдолу Тета. Едни познати така поеха ремонта. Трябва да се оправи при всички положения , вече как ще се разберете, не знам . И то и при сняг се получават течове, не само при дъжд. Може би и те ако си остъклят ще е по- евтино, ако е възможно. Разбиване и преправяне на тераса като хората , хич не е евтино Sad
Това от опит, за правно как може да ги задължите, не знам. Застраховки и подобни, също не знам, ако това е въпроса.

# 559
  • Бургас
щом отгоре тече, долу и каквото да слага, все ще си тече
трябва да се реши проблема отгоре

# 560
Да звънне в общината или направо да пусне там сигнал, ако го намеря, ще го кача-оня ден го четох, че по ЗЕУС има процедура, протокол се прави от домоуправител и свидетели, и в общината - нещо такова, вижте закона накрая какво казва....

Друг вариант е да тормозите наемателите всекидневно, до момента, в който не им писне и до момента в който собственика не се задейства.
Когато купихме гарсониера под наем, се оказа, че има лек теч в банята към долния етаж, за който не знаех изобщо. Собственичката отдолу истерично ми звънеше през ден, тормозеше и наемателката, докато не го оправих - осигурих достъп, синът й дойде и замаза дупката, а аз намазах отгоре хидроизолация. Та пак е вариант - не е приятно, но мисля че може да помогне - често през ден звънене на врата и по телефона на собственика ....не истерично де, като моята съседка, но все пак....да знаят че проблем има. Че често забравят и се отнасят хората....Simple Smile

# 561
  • In the land of Never Never
Ей затова не се купува под открита тераса и подобни. Възможно е изобщо още строителя да не е хидроизолирал или да е калпаво направено. Отгоре трябва да се оправи ,  не става отдолу Тета. Едни познати така поеха ремонта. Трябва да се оправи при всички положения , вече как ще се разберете, не знам . И то и при сняг се получават течове, не само при дъжд. Може би и те ако си остъклят ще е по- евтино, ако е възможно. Разбиване и преправяне на тераса като хората , хич не е евтино Sad
Това от опит, за правно как може да ги задължите, не знам. Застраховки и подобни, също не знам, ако това е въпроса.
Разбирам, но се подведох, апартаментът се водеше за етаж шест от седем, т.е. не е последен етаж. Точно това исках, да не съм последен етаж, за да нямам проблеми с течащи покриви. Да, ама с тези инвеститори, за да измамят общината, и да вдигнат повече сградата от разрешената етажност, построяват такъв етаж, който се води етаж, но уж не е етаж, а подпокривен апартамент. И балконите им са открити, което за нашия климат е абсолютно противопоказно, лятото плочките се нагряват до 60 градуса, зимата може да замръзнат с водата отгоре, и естествено фугите и плочките отиват на кино. Отдолу няма явно изолация.
Няма как тази отгоре да ме пусне аз да правя ремонти, тя не иска да създава проблеми на наемателите, а и тя самата няма никакъв проблем, на нея нищо не й капе.
Благодаря за предложените варианти, ще видя закона, варианта с оплакване в общината също става, нотариално предизвестие може също да подейства да се активизира.
Подпокривните апартаменти са два, и другият апартамент правеше същите проблеми на други собственици от 6 етаж, собствениците на подпокривния апартамент направиха пълен ремонт на терасата, сложиха отдолу изолираща подложка, после нови плочки, и най-отгоре направиха навес. И никакви проблеми повече.
Тази над моя апартамент не й дреме и не и се занимава, иска само да инкасира наемите и да си клати краката.

# 562
Тогава се заемаш с наемателите й, така ще я заболи най- много....като вземат да напускат и да й се оплакват. Зъркаш на вратата им през ден и културн обясняваш че ви капе и че трябва да се оправи .....
Никой не иска недоволни наематели...

# 563
  • Сф
Тогава се заемаш с наемателите й, така ще я заболи най- много....като вземат да напускат и да й се оплакват. Зъркаш на вратата им през ден и културн обясняваш че ви капе и че трябва да се оправи .....
Никой не иска недоволни наематели...
По- скоро И собственика да тормозят. То все до него ще стига де.
И след като имате и пример как е оправено на другия балкон във входа, тормозете. Имам наблюдения ,че на собственика му писва! Тя щом е нехайна и си чака само наема... ясно.. Плашат се от данъчни, общини, проверки , жалби. Писмено я почвайте, ако не разбере от тел.разговор.Но намерете човек да го оправи като хората. Нека и домоуправителя с още някой ви направят протокол или нещо подобно за проблема. Разходете е до общината ви , има юристи, съдействат за проблеми по ЕС, на домоуправителя със сигурност. На мен се е налагало, че мм е домоуправител и се обръща към тях по един казус,та казаха какво да правим.

# 564
Имате ли застраховка на жилището? Застрахователната компания ще я погне също.

# 565
  • София
Имам следния проблем. Преди време на площадката между етажите се появи един диван, стар, скъсан, пречи да се минава и ме дразни ужасно. Никой не си признава, че е негов. Мога ли някъде да се оплача? Опитах да го избутам да не го гледам, ама е супер тежък. Домоуправителят не се вълнува от нищо и едва ли ще ми съдейства.

# 566
Според мен дивана е на накой от горните етажи, които са над площадката. Едва ли някой от долни етажи ще го качва нагоре, само за заблуда на врага. Та вижте кои живеят нагоре от тази площадка, прозвънете по вратите, и попитайте...

# 567
Щом не е на никой, викаш двама мургави братя и им казваш да го вземат.

# 568
  • Бургас
оплакване до община - затруднява евакуация при бедствия и аварии, както и достъпа на спасителни екипи, а и създава пожарна опасност

# 569
Какво да направят от общината, като не се знае на кого е?
Няколко яки мъже и до боклука съобразено с графика за извозване на едрогабаритни отпадъци.

Общи условия

Активация на акаунт