Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 336
  • 939
  •   1
Отговори
# 795
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
това, което съм посъветвала е далеч от нищо.

и е практически изпълнимо, за разлика от теоретичните действия на общината.

анджи, в бележките за вода имате перо  за разпределяне на разликите между индивидуалните и общия водомер. в зависимост от населеното място е на всеки месец, на тримесечие или на полугодие. не съм чувала за веднъж на 12 месеца, но не го изключвам.
провери своите си фактури/бележки за вода и виж какво количество имате разпределено. от там не е трудно да се разбере дали се краде или не.

# 796
Аз предлагам да си свикате събрание, като неотложни причини ще посочите в реда. И там съставяте един протокол с нарушенията, подписвате го трима собственика, връчване го на нарушителя и след това го носите в общината.

# 797
  • Сф
Пуснете една жалба- община ,полиция ,  че отглежда халюцигенни гъби в гаража бабето. Канабис. Лошо ще му стане на полицайчето.
Проверки, проверки...

# 798
Пуснете една жалба- община ,полиция ,  че отглежда халюцигенни гъби в гаража бабето. Канабис. Лошо ще му стане на полицайчето.
Проверки, проверки...
Клевета, набеждаване... НК.

# 799
  • София
Е, те от къде да знаят какво гледат Wink

# 800
https://lex.bg/en/laws/ldoc/-553633280

Наредба за отглеждане на гъби...Доста е старичка, да, но не е отменена. РЗИ, бившото ХЕИ осъществява контрол. Може и то да се впише като адресат на сигнала.

# 801
Защо фирма чак?
При нас боядиса един човек/майстор бояджия, преди десетина години..латекс, и цокъла с блажна боя. Добре стана. Платихме му.
От блока искат събиране на няколко оферти, затова си мислех за фирма, но съм съгласна и за опитен човек. Може ли някой да ми препоръча човек за боядисване на вход?

# 802
  • In the land of Never Never
В подземния гараж на блока, където живея, има два двойни гаражи, които се ползват от съсед, който имат фирма, за склад. Другият е даден под наем на фирма, която си е направила склад.
Коментирахме с един съсед, че нямат право, без да имат разрешение от общината и да ги обезопасят по специален начин, което струва пари. Не знам какво точно има, но  този съсед ми каза, че са прахосмукачки в единия, в другия са части за компютри. Вероятно има части, които ако има пожар, може да са опасни или вредни.
Но честно казано, не искам аз да инициирам някакви проверки, защото значи, че въпросните съседи ще ме намразят и може да ми отмъстят по някакъв начин. И без това бившия УС се съдим с етажната собственост, и вече ме мразят почти всички, а сега ще има и още причини. Може и някаква мръсотия да ми направят, аз живея сама и не искам да се стресирам излишно.

# 803
Трябва ми компетентно мнение дали физическо лице, което не живее на адреса може да е домоуправител по закон. В закона пише, че домоуправител може да е собственик, ползвател или юридическо лице. Хипотезата, за физическо лице я няма, но човек, който има домоуправителска фирма твърди, че може.

# 804
Ако е собственик или ползвател може

# 805
Управителен съвет (управител)
Чл. 19. (1) Изпълнителният орган на етажната собственост е управителен съвет (управител).
(2) Управителен съвет (управител) се избира за срок до две години.
(3) Управителният съвет се състои от нечетен брой членове, определен с решение на общото събрание, но не по-малко от трима.
(4) Членовете на управителния съвет избират от своя състав председател.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Членове на управителния съвет могат да бъдат собственици и ползватели. За член на управителния съвет (управител) може да бъде избрано и посочено от собственика лице, което живее в сградата и е вписано в книгата на етажната собственост, както и лице, посочено от представляващия юридическото лице или едноличния търговец, когато самостоятелни обекти са собственост на юридически лица или еднолични търговци.
(6) Мандатът на член на управителния съвет (управителя) може да се прекрати предсрочно при неизпълнение на задълженията му само с решение на общото събрание.
(7) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) По решение на общото събрание на членовете на управителния съвет (управителя) и касиера може да се заплаща възнаграждение.
(Sunglasses (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) По решение на общото събрание, взето с мнозинството повече от 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, правомощията или част от тях на управителния съвет (управителя) могат да бъдат възлагани на физически лица или на юридически лица, които не са собственици. Договорът за възлагане се одобрява с решение на общото събрание, взето с мнозинство повече от 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, и се сключва от упълномощено от общото събрание лице за срок до две години. Договор, сключен за по-дълъг срок, се смята за сключен за две години, а клауза, предвиждаща автоматично подновяване на договора или превръщането му в безсрочен, се смята за недействителна. В срока на договора избраното физическо или юридическо лице има правата, задълженията и отговорността на управителния съвет (управителя) по този закон.

Може и да е лице, различно от собственик или ползвател, но следва да живее в сградата!, казва законът. Тоест ако не живее в тази сграда, не може да е управител.

Другата хипотеза е, когато самостоятелни обекти са собственост на юридически лица или ЕТ - тогава техни представители могат да посочат лице за управител, и за него няма изискване да живее в сградата. поне аз така го разбирам и разчитам.

# 806
Моят мъж беше ползвател, но по адресна регистрация на друг адрес и си беше домоуправител дълги години.

# 807
Изискването е да живее в сградата и да е вписан в книгата, това за първата хипотеза когато собственик-ФЛ посочва друго лице за домоуправтел. Няма изискване за адресна регистрация по ЗУЕС, а за  реално обитаване и живеене, не за административно регистриране на този адрес.

Ето легалните дефиниции по ДР на ЗУЕС:
5. (доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) "Обитатели" са физически или юридически лица, които не са собственици или ползватели на самостоятелни обекти в сграда в режим на етажна собственост, но пребивават в тях на друго правно основание.
6. (нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) "Ползватели" са физически или юридически лица, които притежават вещно право на ползване върху чужда вещ, самостоятелен обект в сграда в режим на етажна собственост.

Тоест могат: собственик или ползвател + обитател, посочен от собственик-ФЛ.

# 808
Лицето, което в момента е домоуправител не живее в нашата сграда, а на другия край на града. Не е ползвател, не е обитател, не е собственик. От написаното разбирам, че няма това право. Отделно не е избран с мнозинство от 67% идеални части от общите части.

Последна редакция: вт, 13 сеп 2022, 12:54 от 𝒮𝓅𝓇𝒾𝓃𝑔 𝓅𝓇𝒾𝓃𝒸𝑒𝓈𝓈

# 809
С професионарен управител ли сте?
Кой го избра това фл за което говориш, или кой с-к го посочи?

Общи условия

Активация на акаунт