Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема N9

• 47 306
  • 939
  •   1
Отговори
# 840
Ти писа за София. Непоискан съвет, между другото, беше твоето вмъкване, но както и да е.
Не е коректно да даваш линк към отменена наредба. Не е лично, а е в интерес на четящите..да не се подвеждат.

# 841
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
единственото подвеждане, заради което всъщност писах е, че може да поискаш да ти се отмени фонд "Ремонт".

не може.
има вариант да се отмени таксата за поддръжка при определени условия, но не и фонд ремонт.

писах за София, защото беше по-лесно за търсене и защото първо ми попадна. може и да е отменена Наредба 1 от 2009, но същот изискване го имат други градове, значи идва от друг, неотменен документ.

Simple Smile за Пловдив https://plovdiv.obshtini.bg/doc/3877446

Последна редакция: ср, 14 сеп 2022, 17:57 от st. Dobri

# 842
Не идват от друго място норм.документи.
Просто се приемат в този си вид.
В случая наредбата я приема общинския съвет  при съотв.община, след обществено обсъждане. Това е.
За тази конкретно софийска наредба са решили, че простирането не им е приоритет явно..

Отменените нормативни актове си остават в миналото и не се прилагат, колкото и на някой да му се иска.

Наредбите, действащи на територията на София, може да се видят в сайта на общината.

# 843
  • София
Не намирам в Закона, при избор на нов домоуправител, старият трябва ли да се отрегистрира като такъв в общината или регистрацията на новия върши това автоматично?

# 844
Не се съгласявай да им работиш за 10 лв на месец, обидно е. Вярно е че народът масово опростя и изтрещя, но да им работиш през 2022г. за под 5 лв на час е срам и позор. Тегли им една на ЕС и си гледай семейството и работата.
Освен ако не те влече много...

# 845
  • Сф
Не намирам в Закона, при избор на нов домоуправител, старият трябва ли да се отрегистрира като такъв в общината или регистрацията на новия върши това автоматично?
Доколкото помня, новият отива с книгата и протокола от ОС и се регистрира.

# 846
Вода от къде е прекарана...от нейните си вик тръби след водомера ли?  Или как?
Цитат
Тръбите за водата на кооперацията минават през нейния гараж. 🙃
1ви етаж има живущи, там има цели гнезда от мушички. Тя живее на 2 етаж, ние сме на 3 етаж.
По някакъв начин е прекарала вода и най-вероятно ще ни ощети, не случайно се крие...

Благодаря на всички за включването и за съветите. Май само две семейства ще се разправяме с нея, останалите просто не смеят да предприемат нищо. Ще ви държа в течение какво се случва.
Защо да не смеят? От какво ги е страх? Да не би като  е домоуправител да е собственик на здравето ви? Тая просто ще я смачкам с всички позволени от закона средства.
Обадете на РЗИ. Това е за София, но и клоновете в провинцията имат сайтове, на които са посочени контакти:
https://srzi.bg/bg

Другият вариант е да подадте сигнал тук, ако сте от София:
www.call.sofia.bg
Със сигурност ще направят проверка или ще я възложат, на който е компетентен и ще Ви отговорят. Ще запазят анонимността Ви, но сигналът не е анонимен- задължително посочете истински имейл адрес, на който ще Ви уведомят и телефон (няма да Ви безспокоят). Много често използвам тази система за проблеми от всякакво естество.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2022, 09:31 от petiaivanov

# 847
Аз да се отчета по темата с многото мухи от гъбите...След 5 дневно упорито издирване в къщи и по телефона, сега най-сетне говорих с комшийката. Държа се супер нагло и ми хвърли един куп лъжи, че тя няма мухи и няма проблеми. Опита се да ме обвини, че мухите  идвали от нашия таван ,имали сме дърва, картофи, лук...😂
Е,  директно й заявих, че не си ли махне гъбите до неделя след обяд, в понеделник подавам жалба до РЗИ  и ХЕИ,  при което тя замръзна, не очакваше да реагирам така. Обеща, че още днес ще ги махне.
А положението в къщи е страшно, ако продължава така, ще трябва да се изнесем. Ето ви и една снимка да видите за какво става въпрос, като уточнявам, че това е така по абсолютно всички повърхности, дивани, маси, плотове и всеки ден се пуска прахосмукачка и през ден се пръска с Райд.

# 848
Помолете я да напръска гаража, че кой знае колко яйца са снесли тези мухи. Ако трябва и препарат ѝ купете.

# 849
Аз досега да съм пуснала сигнал до няколко институции поне.
Няма да ги махне сама, не очаквайте.
Но ако не ви пречат мушиците, може и така да си живеете.

Струва ми се, че българите обикновено чакат нещо общо да подхванат, някой друг да свърши работата...като че ли бягат от индивидуална отговорност и решения и действия. Защо така, нямам обяснение ....но от опит - ако нещо ви пречи, действате лично вие, без да чакате на друг.

Успех желая.

# 850
Два часа след разговора ги махна чувалите, исках да вляза в гаража,но не ме допусна. Предполагам, че може би има нещо останало все още или пък гледката ще е ужасна. Не знам, до неделя ще гледам и наблюдавам, ако няма промяна в понеделник подавам жалбите, те са почти готови, написани.

# 851
До коя институция може да си пише, че професионалният домоуправител събира пари за каса по квадратура на апартаментите? Каза ,че на общото събрание било решено да се събира по идеални части, но тогава всеки апартамент трябва да дава различно. В Крайна сметка се оказа ,че това решение въобще не е било гласувано. Всичко чрез съд ли трябва да се решава?

# 852
По закон фонд ремонт се набира по ид.части, а режийните по чл.51 са на обитател.
Свикайтя ОС и вземете вие решение как да събирате.

# 853
По закон фонд ремонт се набира по ид.части, а режийните по чл.51 са на обитател.
Свикайтя ОС и вземете вие решение как да събирате.

При нас фондовете въобще не са разделени и освен това се събира по квадратура

# 854
Всички апартаменти са с различни идеални части, но разликата е в стотинки,  и закръгляте до 0.50  или 1 лв., примерно. При нас за гарсониери се пада по 7,10, закръглихме на 7, за двустайни по 10, 30 или 10,90, съответно го закръглихме на 10 и 11лв., при нас примерно пък последните етажи имат доста разлика, затова на тях намалихме с 50 ст., и така.

Ако трябва да бъдем честни, и по квадратура излизат почти същите сметки, но все пак последните етажи и северните апартаменти имат разлика от 50 ст., по малко, което не е кой знае каква сума, но все пак като се натрупва с годините, не е редно.

Сметнете си по идеални части, закръгляте ако искате, ако не искате събирате си точно до стотинката, и това е.

Общи условия

Активация на акаунт