Вегетарианска тема - 16

• 38 692
  • 756
  •   1
Отговори
# 360

Тази програма какво представлява? Не съм си проследявала нищо по подобен начин.  Само като бременна ми правеха някакви задължителни изследвания и бях в норма.

Програмата е тази:
https://cronometer.com/

Въвежда се какво си хапвал за деня и така може да се следят килокалории и хранителни вещества. Полезна е да се ориентира човек как са му хранителните вещества, когато се сменя режим на хранене. Аз не съм от най-редовните, но по принцип следя нутриенти. Внимавам за протеин, калции, желязо, Вит Б12 най-вече, лично за мен тези са по-проблемните. Вит Б12 субституирам на таблетки като веганите дори, защото проучвания показват, че дългогодишни вегетарианци могат да имат проблем с този витамин. Една приятелка - вегетарианка разви Вит Б12 дефицитна анемия по време на бременност. Така че няма лошо да се обръща внимание на нутриентите.

# 361
За съжаление това, че някой продукт съдържа много от нещо си, не означава, че човек го усвоява. Зависи от много фактори: как е приготвен продуктът, с какво е комбиниран и не на последно място от състоянието на храносмилателния тракт на конкретния човек. Например желязото от растителен произход е много по-трудно усвоимо за организма. Всеки знае, че желязосъдържащи продукти е добре да се консумират с витамин Ц и не трябва да се комбинират със съдържащи калций.

Мигла, аз покълвам колкото да тръгне кълнчето и тогава готвя. Само покълнала елда мога да ям сурова, всички други зърнени са ми... невкусни. Е, ако реша, че са много полезни, мога да ги ям. Аз съм от тази порода. Laughing

Последна редакция: вт, 18 яну 2022, 20:45 от Анонимен

# 362
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Всякакъв софтуер за оптимиране ми е странен.
Някой следи ли как са отглеждани растенията, че да може да се вярва на зададените данни в този софтуер?
Ако една почва е бедна на минерали откъде растението да ги поеме?
Има растения, които извличат тежки метали от почвата, това софтуера казва ли го?
Суета е това, но не и знание.

Зелева салата с морков
“Кетчуп” от тиква
Пържени картофи
Сладки с ядки
Супа от кореноплодни

# 363
Да, да, знам Simple Smile Най-добрият начин да се установи дали има дефицит е личният лекар да пусне кръвни изследвания за нива на витамини и минерали, пълен панел. При мен всичко е в норма. Под проблемни има превид, че с моите нормални хранителни навици без големи усилия покривам всичко друго без калций и желязо, които са на 30-40% от препоръчания дневен прием. Та Chronometer на мен лично доста ми помогна да създам навиците и да видя къде какво може да се направи повече. Така още при седмичното пазаруване в супермаркета се насочвам на храни, богати на липсващите вещества. Не ми се иска да вземам добавки. Хайде за вит Б12 ще се прежаля, но за друго не ми се ще!

Моментът с усвояването - отстраняване на анти-нутриенти от зърнени/ядки, по-щадящи методи на готвене или консумация в сурово състояние, комбиниране с други храни (за пълноценнен протеин), покълване, ферментиране - са ми известни и се опитвам където мога да ги прилагам.

и да, много е лошо положениетo с почвите и замърсяването. То дори и за био продукти няма гаранция, че са чисти от тежки метали. В Бг поне почвите не са толкова изтощени, колкото на други места, ако съдим по вкуса на зеленчуците и плодовете. Simple Smile

# 364
Аз обичам много елда- и кафява и зелена, ям я дори само накисната. Обичам да я включвам в плънки за сарми или пълнени пипери например, редовно я слагам вместо ориз  в супа от зелении или гъби. Тази вечер правих точно елда с гъби- диви, сушени, накиснати и сготвени с чесън и мащерка, бяло вино и черен пипер- семпло, но това е любимият ми начин за повечето гъби.
Обядът беше яхния със зелен боб, картофи, пипер и много магданоз.
Закуската - просто боровинки. Изобщо не мога да спра да ги ям.
Утре мисля нещо с праз и пащърнак, ако имам време ще е нещо по-засукано.
Мигла, аз редовно раздавам на близките ми разни неща, които пека или готвя.
Бейби, радвам се, че приготвяш фъджа. И аз често хапвам някакъв тахан с фурми или сушени сливи. С някои плодове, сушени, не мога да се спра- например инка бери...

# 365
  • София
Аз също не харесвам вкуса на елдата. Ям я на питки. Купувам зелена и я меля или с готово брашно. Когато я готвя я кисна. Понякога я покълвам, но мисля, че при термична обработка  се губят полезностите от покълването. Може би в крем супа с други зеленчуци бих могла да я ям.  
Аз съм  болна и не готвя почти нищо. Само питки с брашна от елда, кафяв ориз и нахут с кьопоолу.
Днес мисля да сваря картофи и после ги запеча във фрайра. Мазнина им добавям след изпичането.
От лекарствена терапия ми падат левкоцитите и елдата или бобовите не ми помагат да се вдигнат, само когато ям месо се оправят. Пия и добавка за тях.

# 366
  • София
Много обичам елда, особено като е топличка. За работа си купих едни елдени пресовани ядки, които като се накиснат с вода стават като каша и са ми бързо решение, когато няма как или не ми се яде от храната на ведомственото заведение. Мога да ям елдата и чиста, може и някой друг лукс да сложа - ядки, нещо зелено, сушени плодове, задушени зеленчуци.

Тези дни:
- вита баница с готови кори
- тортелини с готов доматен сос, сушени домати и сметана
- салата от царевица, кисели краставички и зелени чушки

# 367
Елдата понякога я ям само с малко сол и черен пипер.  Ако имам време добавям авокадо и маслини. В последния момент преди да тръгна за работа. Но ми доставя удоволствие и само със сол и пипер. Ако настроението ми е за нещо сладко, добавям мед и орехи като Harpalike.  Веднъж реших да правя блини само от елдено брашно- не ми се получи и после потърсих рецепта- колкото намерих всички бяха с повече пшенично и с по-малко елдено. Имам и една руска книга с рецепти, която много обичам и там бяха смесени брашната. Но пък елдените палачинки, които направих ми се получиха супер вкусни- поне за нас у дома бяха такива. Ще сваря още сега една елда Sweat Smile
Тази вечер салата от праз с едри люспи сух пипер, маслини и шарлан
Друга салата от варени яйца и авокадо с малко кисело мляко от кашу.
Закуската- кисело мляко от кашу с чиа, поръсени с боровинки, кокос и накълцани бадеми.

Опекох снощи и каноли по тази рецепта и сутринта хлебче с ядки и семена.
Каноли от бутер тесто и три вида плънка

Хляб от семена и ядки

Бананов мек сладолед само с 1 съставка

Funnel cake

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 18:37 от BiankaD

# 368
  • София
Днес пекох лазаня - плънката е с булгур, патладжан, морков, 4 яйца, подправки и лук.
Отделно салати-
Червен боб с розов домат, маслини, хумус, хрян и малко сол
Краставица, настърган морков, паста каламата и бял лук
Препечени филийки.

# 369
  • Калифорния, САЩ
Овесени яски с кокосово шоколадово мляко и къпини.
Супа с много зеленчуци и различни зърнени (киноа, ориз, амарант, просо).
Тиквички и моркови с кафяв ориз.
Салата айсберг, зеле и моркови.
Банички пури- бюрек с различни плънки - 30 бройки.
Моркови и броколи задушени.
Шопска салата.
Праскови, ябълки, ягоди.

# 370
Къри с нахут и тиква, подправих този път със зелено тай къри и стана доста загряващо

Цикория на тиган, към нея камамбер и той в тигана

Японска пица
Спагети с дом.сос
Салата от радичо, айсберг и портокал
Крем супа от тиквичка, картоф и целина
Яйчена салата
Хумус, него го ям с цикория

Утре нямам идеи какво да готвя...🤔

# 371
# 372
Бианка, тези сармички ги правих за Бъдни вечер и бяха страхотни!
В нас тези дни:
Ориз с гъби и праз на фурна
Веган бургери (с купешки кюфтета)
Тофу Болонезе
Картофи на фурна
Хумус
Веган майонеза
Къри с нахут и домати
Плоски питки
Крем супа от алабаш и картофи
Смесена зеленчукова супа с фиде
Веге мусака
Овесени бухти
Овесени палачинки

# 373
  • София
Радичио не съм опитвала. Нагарча ли? Прилича ли на рукола?
Цикория също не съм яла.
Днес дояждахме лазанята и правих крем супа глава целина, моркови, картофи, лук, пащърнак, босилек.

# 374
Мигла, радичото нагарча леко, аз затова го харесвам.

Цикорията е по-скоро сочна и хрупкава. Може и да се готви, но аз я предпочитам сурова: късам листата, те са като лодчици и греба хумус. Също по ресторанти съм виждала със сос и още нещо да ги предлагат като fingerfood
https://image.brigitte.de/11615158/t/Dz/v3/w960/r1/-/chicoree-schiffchen.jpg

Днес правих японски пици и кюфтета от ориз
Също сварих картоф, целина и праз на супа, ще я пасирам.

Общи условия

Активация на акаунт