Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Вегетарианска тема - 16

  • 3 664
  • 133
  •   1
Отговори
# 60
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 363
Ирка, ясно, с лук няма да ми хареса.... при нас това се нарича родопска закуска и е без лук, вместо кисело мляко се слага масло. Кризистната интерпретация беше извара с майонеза и червен пипер.🤣

   Ние пък всички много обичаме лук всякакъв. Моят син яде чесън на поразия, даже му се карам да не го яде така като бонбони, че ме е страх да не го заболи стомаха. А ако няма лук в салатата си го търси; и обикновено от него започва - докато не обере лука не яде другото Satisfied.

   Днес ме няма вкъщи от 7 сутринта до 5 вечерта и само закуска приготвих - бананови пенкейкс с бадемов тахан, плюс пъпеш и ябълки. За вечеря ще го мисля - май ще е панирана моцарела в кори за баница и салата.

# 61
# 62
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 289
Скрит текст:
Обичам крем супа тиква, детето не я яде хич с охота...и печена тиква обичам.
Гювечета всички обичаме, но нямам съдове. Не зная кога ще си купя.
Скрит текст:
Крем супа грах с целина, пащърнак, морков и лук, за гъстота- просо.
Суши с авокадо
Салата домати.
Може да вземете от малките йенски купи с капаци или има порцеланови малки и готово. Даже по добрe от тях, вместо глинени гювечета.  Да, глинените имат чар, създават уют, но никога не се вижда добре къде каково се е запекло от вътре, плюс, в днешно време не се знае къде са ги правили и някои вносни в България съм чела, че са пълни с oлово къде в глината, къде в гланца.

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 14:04 от Baby*

# 63
  • София
  • Мнения: 3 027
Бейби, това е супер идея!  Имам няколко йенски съда с капак. Ще сготвя май така. Точно заради гланца и подобни не смея да купя нещо глинено. Ася, благодаря и за твоята идея. Само да си припомня, яйцето се чуква отгоре накрая малко преди да ги извадя, нали?

# 64
  • София
  • Мнения: 3 280
Минимализмът също е важен. Да държа някакъв съд, който ползвам 5 пъти в годината е пълно разхищение. Подобно на Ася и по метода на фритатата - първо котлон, после запичане на грил функцията във фурната.

Днес салата от белено едамаме, краставица и пресни чушки с дресинг от горчица и сладко от боровинки.
Утре паста по северно-италиански - равиоли със сос от домати и сметана.
Други ден - тиквено къри с тофу и басамти.

Мисля да печа тиква и карфиол за съботно-неделните готвения.

# 65
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 363
Карфиол и моркови на тиган със зелен тайландски сос.
Яйца на очи.
Шопска салата.
Ягоди, ябълки.
И ... пак крутони 🤣🤣🤣.

# 66
  • Мнения: 1 038
Габриела, не участваш в дискусиите в темата, само си пускаш линковете за трафик към сайта. ОК, няма лошо. Но ако може без свински бекон във вегетарианската тема. 😅

В нас:
Зелена салата с ряпа и моркови
Печени сладки картофи
Жълта леща с пащърнак и картофи
Яйца на очи

За вечеря ще е мисля къри с грах и картофи

# 67
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 289
Габриела, не участваш в дискусиите в темата, само си пускаш линковете за трафик към сайта. ОК, няма лошо. Но ако може без свински бекон във вегетарианската тема. 😅

Скрит текст:
В нас:
Зелена салата с ряпа и моркови
Печени сладки картофи
Жълта леща с пащърнак и картофи
Яйца на очи

За вечеря ще е мисля къри с грах и картофи
има ли друг освен свинкси? Simple Smile  може би е карала на поточна личния с публикациите... Да си призная аз избягвам почти всички подобни блогове които ми дават мерки единствено и само в грамове! Ние не готвим лекарства и хапчета! Готвим храна, и от край време всяка една манджа е доста щедра и ни дава възможност да правим отколонения! Но това си е мое мнение, ясно стана от предишни отговори на други, реално участващи в темата тук, че аз съм в грешка и трябва да си купя кухненска везна! Е няма да си пълня шкафовете с още нещо което я ползвала 1 път в месец, я не! За това вече не следвам публикациите и!

Аз съм се приготвила да направя леща яхния с пушено тофу; и може би (ако ми остане желание да се мотам до печката) карфиолени кюфтета. Последния път станаха чудесни и сега ще ги направя но с доматен сос, предния път бяха с гъбен сос (май не писах за тях тогава).

Да споделя, сложих карфиол преди 2 седмици да се вкисва. Всичко вървеше добре, но реших да добавя и малко мед (от накиснат чесън в мед, защото просто няма какво друго да го правя този мед). И опа... за ден ферментацията спря. Сега се чудя, да слагам ли аспирин, или не! Вие слагали ли сте мед така като мен?

# 68
  • Мнения: 1 580
Baby*, медът по принцип има антибактериално действие. Ферментирам зеленчуци само със сол и като искам да забавя ферментацията, ги слагам на студено (тераса, хладилник... според сезона).
Сподели за карфиолените кюфтета, моля.

Понякога е полезно човек да има кухненска везна. Simple Smile Снощи например си претеглих зелето, за да знам колко сол да му сложа (правих кисело).

Гъбена крем-супа, печени картофи на фурна, боб.

# 69
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 289
Blеu да, знам, че има антибактериални свойства (нали за това го слагат в някои дръжави на рани, където атибиотичните кремове са по скъпи от мед, а и ги няма), но сега се чудя, да слагам или не аспирин? И колко? Имам 1 буркан който е 1.5 кг и един 2 кг.

Кюфтетата от карфиол са мързеливи: карфиол (може и броколи да е) попарен, оставям го да кипне във врялата вода, изключвам и така седи може би 5-10мин (няма лимит) докато събера останали съставки: сирене (или кашкавал, каквото имам), яйца, галета, чубрица са основните съставки, лимитирам се до 5 защото ме мързи Simple Smile . Ако не ме мързи слагам и червен лук и чесън, но не винаги. Може да се добави и пушен червен пипер, люти чушки, черен пипер, тофу, каквото се сетя и видя Simple Smile Днес сложих и малко спанак, имах в един плик, и застаря за салата, нарязах го на ситно и него вътре Simple Smile . Слагала съм и настъргани репички (един път чудих какво да ги правя, че много ми лютяха и вместо да ги изхвърля, сложих ги в кюфтетата). Та..., изцеждам с ръце карфиола (всяка розичка, по големи ги оставям, я стискам между дланите да махна колкото се може повече от водата), намачквам с вилица, но не перфектно, слагам каквото имам и се сетя, омешвам, правя на кюфтата и в тигана! Ако не ми се седи до котлона, слагам във фурната поляти с олио на хартия, но стават по сухи и не със същия аромат като запечени на тиган. А ако имате незалепващ грил на ток, ще са перфектни за моя вкус, и по препечени! Simple Smile  Може със сос, или без: гъбен, бял, доматен, може само с горчица, майонеза, лютеница, изобщо за моя вкус с всичко мога да ги ям. Всякакви салати им отиват, даже и салата от зеле, ябълка, лук и заквасена сметана Simple Smile ...много мързелива салата, 4 съставки, а е толкова свежа.  

Ако ползвам замръзен карфиол (или броколи) не ги варя, само ги попарвам, те така или иначе си се ракашкват бързо след врялата вода със сол. Слагала съм и царевица от буркан. Даже днес видях в шкафа един буркан грах и се чудех дали да не сложа част от него. Но нямам заквасена сметана другата част от него да я направя на салата. Може и зелен лук или праз на ситно да се сложи...

# 70
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 363
Баница с котидж сирене и яйца.
Нудълс със различни зеленчуци.
Салата домати и червен лук.
Круши, мандарини, ягоди, ябълки.

# 71
  • Мнения: 1 580
Baby*, благодаря за подробното обяснение! Ще ги спретна някой път, а може и утре, защото май има още броколи. Имам грил с плоча, такъв за маса, но ме мързи да го вадя само за едно нещо. Blush Трябва да си устроим грил-вечер. А всъщност май плочата му можеше да се слага на газовия грил...
Аз не бих сложила аспирин. Просто в хладилника. Simple Smile Ако изобщо е необходимо да се слага. Аз си правя оцетени извлеци на билки, после добавям мед (Oxymel) и си ги държа на стайна температура.

Бърза баница за детето за вечеря, за мен яйца на очи (много ме мързеше да си правя друго), половинката даже и не видях какво си направи рано-рано, че отиде на родителска среща. Направих и суров чипс от домашния ми кейл. Май по-изпечен ми харесва повече, този е много... суров на вкус. Laughing

Момичета, дайте идеи за сандвичи. Слагам 3 дни в седмицата на детето (в останалите 2 носи обяд) и все едно и също въртя. Лошото е, че той не иска нищо ралично – или с масло+маслини, или с пастет от сирене+масло+варено яйце. Но може да го изненадам Grin и като е гладен, ще яде каквото има.

# 72
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 363
Мажа хумус, слгам листа айсберг.
Или крема сирене, кисели краставички, пак нещо зелено.
Правя и кесадии - тортия препеченанот едната страна, обръщам на тиган, слагам на едната половина настъргана моцарела, малко шарена сол (или кетчуп и горчица) прихлупвам и запичам ит двете страни.
С тортия още правя бурито бързо - с намачкан сварен боб, варен ориз може също, хумус, настъргано сварено яйце, нарязана маруля, малко заквасена сметана и наситнени домати, маслини. Слагам и готова подоравка мексиканска за такота. С плънката може да варираш.

# 73
  • Мнения: 4 948
Габриела, не участваш в дискусиите в темата, само си пускаш линковете за трафик към сайта. ОК, няма лошо. Но ако може без свински бекон във вегетарианската тема. 😅

Не участвам, но чета!

Споделям рецепти за вдъхновение.

Сочен сладкиш с ябълки и фурми а ла Шула Модан

# 74
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 16 801
Аз кюфтета от карфиол правя с настърган карфиол. Супер стават. Слагам яйце, подправки, малко брашно. Също и каквото има изостанало. С малко жълто сирене вътре в сместа стават много ароматни.

Бльо, моят от години едно и също яде, но на мен си правя яйчена салата, извара с ленено олио и подправки, отгоре зеленчуци - краставица, репички. Също свежо сирене с какао и стевия или zuckerrübensirup, нещо с авокадо, постен от карфиол ( суров или сварен и настърган) и извара.
Ако са за обед: мини пици

Чушки и карфиол на тиган и басмати ориз
За довечера нямам идеи

Общи условия

Активация на акаунт