За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 651
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
  • София
  • Мнения: 12 670
Естествено, че може да се варят необелени, даже е препоръчително.

# 466
  • Sofia
  • Мнения: 22 555
Варя с обелки понякога и после ползвам водата за поливане на цветята. Измивам хубаво картофите и ги варя.
С обелката ги бланширам и после пека или на тиган и стават... не е за разправяне...
Надупени картофи пък се пекат тъкмо с кората.
Та не просто се готвят с кората, ами и се ядат с нея.

# 467
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 672
Варя с обелки понякога и после ползвам водата за поливане на цветята. Измивам хубаво картофите и ги варя.

Аз пък винаги така варя картофите. Измивам ги много добре, имам си и тенджера само за тях.

# 468
  • софия
  • Мнения: 30 237
Аз понякога ги беля и режа на кубчета.  Сваряват се по-бързо и като ги варя в подсолена вода вкусът е по-различен.

# 469
  • Мнения: 11 093
А ако ще се ядат с кората с четка ли ги миете преди това? Никога не съм правила така картофи...

# 470
  • Мнения: 476
Интересно хм Simple Smile И покрай тази дискусия (тъй като наскоро се отвори и за ориз) ми хрумна да попитам нещо може би откачено - възможно ли е да се сварят картофи в мляко без вода?Не ми се смейте, сериозно питам тъй като някои споменаха, че са варяли ориза в мляко вместо във вода и се получавало доста по вкусно.Пък и картофа съдържа нишесте май, от продължително варене на мляко с ориз стегна и се получи уникален сгъстен крем, с картофа възможно ли е подобно нещо ако е нарязан на парчета обаче да е равномерно разпределено из млякото ако съдържа достатъчно нишесте?

# 471
  • Мнения: 9 451
Имам си гъба и една голяма четка за зъби за зеленчук и плодове

# 472
  • Мнения: 1 464
Зависи  в  какво ще вложа картофите.
Обелвам и ги варя за картофено пюре.
В салати,картофени кюфтета ги сварявам с обелките на пара в ИП, по- лесно сЕ режат.
Имам отделна гъба за зеленчуци, с която ги измивам и изтърквам хубаво.
Само пресните картофи ги готвя, както са си на фурна или на тиган.

# 473
  • Мнения: 17 116
И покрай тази дискусия (тъй като наскоро се отвори и за ориз) ми хрумна да попитам нещо може би откачено - възможно ли е да се сварят картофи в мляко без вода?
Хич не е откачено, точно така са правени великите открития в кулинарията Smiley Hands Plus1 Hands Plus1 Резултатът е зашеметяващ, може да си потърсиш рецепта за "картофи Дофиноа", не е същото, но може би до тях е стигнал някой тръгвайки от идеята за варенето на картофи в мляко. Само варени в мляко стават хубави ако ги нарежеш на тънки кръгчета-филийки, слагаш в тиган с малко масло, сол и дафинов лист, и мляко естествено, слагаш капак и оставяш да къкри на слаб огън, до 20мин са готови, млякото трябва да изври, хубаво е да се прави в незалепващ тиган. Просто варени в мляко не мисля че има особена разлика както при ориза, но не пречи да пробваш и да кажеш как е Fork And Knife

# 474
  • Sofia
  • Мнения: 22 555
Мдаа... например картофи за картофено пюре, в което така или иначе се слага мляко, да се варят в същото си е съвсем добре, бих казала. Simple Smile

# 475
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 672
Показаха ми рецепта за дюлев пай, в който освен  обичайните продукти, 400 г брашно се смесват с 1/2 пакетче суха мая Thinking т.е. - не е бакпулвер, както е обичайно. Мисля да го пробвам довечера, та се чудя Rolling Eyes възможно ли е?

# 476
  • Мнения: 17 116
За какъв пай иде реч? Онова дето е кора/подложка от тесто плюс плодовата плънка вътре ли? С маслено тесто ако е  няма и бакпулвер. Може и да не е маслено тесто, да, става и с хлебно с мая, май са по-малко калориите, но друг вкус има и въобще консистенцията е друга. Ако е пай тип кекс, има и такива, ама не е пай, плодов сладкиш си е, има едни със сливи много вкусни такива. Така като го мисля, сигурно може, стига да не е объркал някой нещо в писането, щото маслено тесто с мая няма Sweat Smile

# 477
  • Мнения: 476
Хора , а в какво съотношение вода трябва за киротрам картоф примерно?Ще опитам и с мляко, благодаря ви за идеите.Обичам да експериментирам Hug

# 478
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 672
За какъв пай иде реч? Онова дето е кора/подложка от тесто плюс плодовата плънка вътре ли? С маслено тесто ако е  няма и бакпулвер. Може и да не е маслено тесто, да, става и с хлебно с мая, май са по-малко калориите, но друг вкус има и въобще консистенцията е друга. Ако е пай тип кекс, има и такива, ама не е пай, плодов сладкиш си е, има едни със сливи много вкусни такива. Така като го мисля, сигурно може, стига да не е объркал някой нещо в писането, щото маслено тесто с мая няма Sweat Smile

И аз се усъмних нещо в написаното, защото заглавието на рецептата е "Дюлев пай с бадемов дъх", а бадеми никъде няма в рецептата.

Рецептата е от някакво списание:
125 г масло
125 г захар
3 яйца
400 г брашно + 1/2 пакетче суха мая
сока на 1 лимон
3 с.л. прясно мляко
Всичко с обърква с тоя ред, изсипва се в тава и отгоре с притискане се слагат парчетата дюли/които предварително са варени за 15 мин./ Пече се.
За мен това си е кекс...

# 479
  • Мнения: 11 093
С тази мая да не се окаже накрая всъщност козунак Wink

Общи условия

Активация на акаунт