Глиобластом

• 45 283
  • 813
  •   1
Отговори
# 135
  • Пловдив
Като превъртам ситуацията си мисля дали има нужда от ЯМР на цяло тяло. Да се види как да се прави лечение.
ЯМР на цяло тяло за какво ви е? Мозъчните тумори НЕ метастазират извън черепа. Освен това за цяло тяло се използва PET/CT с F18-FDG  ,при тумори метаболизиращи глюкоза или със специален радиофармацефтик ,конкретно за вида тумор ,който не поема глюкоза - например : някои саркоми, рак на простата.За рак на простата - с Галии 68 - PSM.Или CT с контраст.

# 136
Няма смисъл от ЯМР на цяло тяло по отношение на глиобластом. В Пирогов снимаха белия дроб на майка ми, явно да се подсигурят, че не е друг тип метастаза, но....уви- диагнозата си е тази- глиобластом. Не прави метастази, а бързи рецидиви 😞
По- скоро генно секвестиране на тумора би дало повече информация, но има смисъл само, ако има варианти за третиране, а то за съжаление- няма много. Вероятно ще ви сменят химията, след рецидива.

# 137
  • Пловдив
"секвестиране" - e изземване,конфискуване Simple Smile - секвениране е друго нещо.
Ако няма нова лъчетерапия ,след като е рецидивирал ,няма особен смисъл от темодал  - той възпрепяства ДНК поправката на увредените от ЛТ клетки .Това му е принципа на действие ,НЕ е цитоксичен.  
Колко е голям рецидива? Ако е под 3.5 см може да може да се направи локална ЛТ с висока доза - SRS,SBRT.

# 138
Даа- извинявам се за грешката! Доста е глупава 🙂
Секвениране е правилният термин.

Последна редакция: ср, 26 яну 2022, 16:15 от Tirex

# 139
Аз по нагоре бях писала моето мнение за ваксините. Нямам добро мнение за тях специално при хора като нашите близки. При нас нещата започнаха след слагането на първа ваксина, два месеца след това. След това беше сложена и втора доза. Дали от това или не оставам на вас размислите, за съжаление никой няма да ми даде точния отговор. Преди това баща ми не е имал никакви оплаквания от нищо. Неговия лекар, който знае явно по-малко за ваксините от мен препоръча на баща ми да си ги сложи. По принцип не бива да се слагат при хора с понижен имунитет, това го каза и Кантарджиев по телевизията. Аз лично го слушах. Не са препоръчителни за раково болни, които са на химио и лъче.

# 140
  • Пловдив
При хора с понижен имунитет няма да има достатъчно добър имунен отговор - обучание на B-лимфоцитите (т.н "клетъчен имунитет"). А не ,че са противопоказни иРНК ваксините за хора с понижен имунитет(в това число на ХТ ,влияеща на белите кръвни клетки ,или лъчетерапия , продължитерлно имуносупресивно лечение).
При вас просто е съвпадение на момента на поставяне на ваксината и откриването на тумора .Липидите в които е капсулирана РНК на вируса е с достатъчно голям размер ,че да не преминава кръвно-мозъчната бариера.

С какъв размер беше тумора и как точно се появи и стана толкова голям за 4(3 седмици),след поставянето на ваксината(първата доза)?

Последна редакция: чт, 27 яну 2022, 09:38 от whitefang

# 141
  • в пералнята
Моята майка беше ваксинирана 3 пъти, всичките й лекари бяха единодушни, че трябва да се ваксинира задължително.
Ако туморът се беше появил след първа доза, сигурно и аз щях да имам същите съмнения, но при нея беше няколко месеца преди ваксината. Рецидивите също си бяха там под формата на лезии от самото начало, така че нямам абсолютно никакво съмнение.
Тя нямаше никакви странични реакции от ваксината, единствено болка на мястото на убождането.

Имам близък познат, който получи аневризма и беше на косъм от смъртта, и в последствие ми каза - добре, че не бях се ваксинирал, иначе щях да се филмирам, че е от това.

# 142
Утре баща ми е на преглед при онколозите. Аз не мога да го придружа, защото още не съм напълно оздравяла (ковидясах). Нервно ми е, че съм делегирала на друг човек да го придружава, но няма начин. Майка ми каза, че единия крак му е отекъл доста. Скоро трябва да направим ново ЯМР.

# 143
  • в пералнята
Утре баща ми е на преглед при онколозите. Аз не мога да го придружа, защото още не съм напълно оздравяла (ковидясах). Нервно ми е, че съм делегирала на друг човек да го придружава, но няма начин. Майка ми каза, че единия крак му е отекъл доста. Скоро трябва да направим ново ЯМР.
Успех на прегледа утре,
това, което аз правех винаги, е да записвам всеки разговор с лекар, за да мога да го преслушам поне няколко пъти след това. Проблемът е, че в такива ситуации човек е често шашардисан и не винаги може да се концентрира напълно. Та това може да евентуално решение в момента.

# 144
Прегледът мина. Назначиха ЯМР за след седмица, защото се съмняват, че има рецидив. За отоците ще го водим на съдов хирург.

# 145
  • Пловдив
Успех на резонанса и дано не се потвърдят съмненията им.
За отока на крака повече движение . Някакъв диуетик пие ли/вливате ли му? От дексаметазона се задържа вода ,защото стимулира производството на антидиуретичен хормон.

# 146
Успех на резонанса и дано не се потвърдят съмненията им.
За отока на крака повече движение . Някакъв диуетик пие ли/вливате ли му? От дексаметазона се задържа вода ,защото стимулира производството на антидиуретичен хормон.
Не му се влива нищо, а по препоръка на невроложката му давахме фурантрил. Предните пъти оправяше нещата, но сега не му действа.

# 147
И втората операция мина. Хирурга каза, че са изчистили каквото могли и така проследяване след 2 месеца. Сега е у нас, но е много изплашен само мълчи и нищо не говори. Ако го питам боли ли те нещо отговаря Не и толкоз. Сподели, че вижда през мъгла и че няма ориентация къде е. Чакам протокола от онко комисията и започваме пак. Определено аз вече имам нужда от професионална помощ, защото едва дишам и по цели нощи не спя.

# 148
Толкова добре те разбирам. При нас станаха два месеца от втората операция. Изпитва силен световъртеж и намалено зрение. Добре е да има професионална помощ. Вкъщи идва почти всеки ден медицинска сестра, която ми помага много. Работила е в отделение по химиотерапия и е изключително адекватна в нашата ситуация. Не знам какво бих правила без нея. Успях да се снабдят с таблетки ломустин като ги поръчах  от Индия. Първия прием беше месец след операцията, сега ще е втори прием. Понася ги много по добре от темодала.  След втората операция наблюдавам леки проблеми с паметта, но не е нещо съществено, предполагам е нормално. Ломустин се води химиотерапия втора линия. Другата последна химиотерапия е авастин с иринотекан вливания. Авастин несе поема от здравната каса и е за сметка на пациента, не бил ддоказан ефективност при глиобластом.
.

# 149
Здравейте! Само да споделя, че прочетох, че от 1 март в болница във Великобритания започват изпитания на над 300 човека с глиобластом.Ще прилагат само темодал плюс масло от канабис, под формата на спрей.Ще продължи 3 г.наблюдението, но се очаква да има ефект. Дано да е истина.

Общи условия

Активация на акаунт