Подготовка за малкия човек - тема 15

• 34 912
  • 773
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Аз влизам с малко по-различен въпрос, който не е свързан с обувки Smile
Някой ползвал ли е Линимента на Мустела и наистина ли е толкова незаменим, колкото Ася го изкарва?
Скрит текст:
Едва ли не, не можеш да почистиш 💩 под вода или с мокри кърпички, а трябва да се използва конкретния продукт

Аз съм го ползвала и го ползвам. Супер е от продуктите за почистване на дупе. Не заменя миенето на дупето - това е най-доброто и е класика. Но навън или ако има някакво извънредна ситуация (спряна вода, няма топла течаща вода) е чудесен. За мен е в пъти по-добре от мокрите кърпи и е съпер икономичен. Различен продукт е от разните там термални, мицеларни и други почистващи води. Не изсушава, мазничък е и това му е най-доброто качество. Почиства много добре.
Не ми е топ Мустела въпреки че започнах с нея, но крема против подсичане и линимента само хубави неща мога да кажа.

Благодаря на всички, които писаха по темата с обувките. Много полезна информация подавате!

Честито бебче, Елислава! ❤

# 106
Аз влизам с малко по-различен въпрос, който не е свързан с обувки Smile
Някой ползвал ли е Линимента на Мустела и наистина ли е толкова незаменим, колкото Ася го изкарва?
Скрит текст:
Едва ли не, не можеш да почистиш 💩 под вода или с мокри кърпички, а трябва да се използва конкретния продукт

Аз съм го ползвала и го ползвам. Супер е от продуктите за почистване на дупе. Не заменя миенето на дупето - това е най-доброто и е класика. Но навън или ако има някакво извънредна ситуация (спряна вода, няма топла течаща вода) е чудесен. За мен е в пъти по-добре от мокрите кърпи и е съпер икономичен. Различен продукт е от разните там термални, мицеларни и други почистващи води. Не изсушава, мазничък е и това му е най-доброто качество. Почиства много добре.
Не ми е топ Мустела въпреки че започнах с нея, но крема против подсичане и линимента само хубави неща мога да кажа.

Благодаря на всички, които писаха по темата с обувките. Много полезна информация подавате!

Честито бебче, Елислава! ❤
Да попитам как слагате този гел? Върху нааканото дупе ли? Или първо забърсване след това слагате?

# 107
  • София
Слагам на памучен тампон и забърсвам. Всичко пада дори и засъхнало ако има. Ако е много омазано положението използвам втори тампон.

Но пак казвам - миенето на дупе не отпада като най-добър метод.

# 108
Слагам на памучен тампон и забърсвам. Всичко пада дори и засъхнало ако има. Ако е много омазано положението използвам втори тампон.

Но пак казвам - миенето на дупе не отпада като най-добър метод.
Благодаря ти В@ня

# 109
Всъщност и самата Ася Демирева не веднъж е казвала, че най-добре е дупето да се мие, а линиментът (и в краен случай мокрите кърпи) се ползват когато миенето не е възможно в момента.

# 110
Аз съм си взела Линимент и мисля в болницата да ползвам него като за начало, а вече вкъщи на чешмата.

# 111
Здравейте! Нещо вече ми се струва съвсем малко времето, а още бе съм готова. Терминът ми е на 23.10 и се чудя какви неща да взема. Честна ще бъда нямаме много възможности и ми се ще да взимаме втора употреба. Количката е на Чико и я взехме на двойно по-ниска цена от тази която трябваше да бъде в реалност, а дори не е ползвана. Буквално е неразопакована. Легло некст то ми на два месеца и до тук съм. Сточето за кола и матрака не ми се ще да са втора употреба и гледам за нови. Бюджета ни е около 2000-3000 лв за абсолютно всичко. Живот и здраве ще кърмя, но имам няколко въпроса към вас.
-какво столче за кола да взема, на добро качество но на 1000 лв?
-какво матраче да взема? Загледала съм магнифлекс?
-какво ми трябва за едно бебе?
-каква козметика?
-колко и какви дрешки?
-от къде дрешките?
-трябват ли ми шишета ако ще кърмя?
-трябва ли ми помпа за кърма?
-ползвате ли шезлонга?
-ползвате ли люлка?(или шезлонг-люлка)
-какви пеленки и одеалце да взема за начало?
-какво още му трябва на това дете?

Извинявайте за глупавите въпроси но съм повече от объркана.

# 112
Изабела, за столче за кола не мога да ти помогна, както и за матрак.
Козметика за началото ще ти трябва измивен гел, който се използва за тяло и коса, лосион за тяло и крем за подсичане. Вече за марката си зависи какво понася на самото бебе и е въпрос на опити. Относно крема за подсичане - много съм доволна от бепантен. Дрешки най удобни за началото ми бяха гащеризоните, камизолките и ританки. Малко бебе трудно се облича през главата, затова избягвах бодита, които се обличат отгоре. Относно бройките според мен зависи дали ще сушиш на сушилня или не, ако разполагаш с такава не ти трябват много. Дрешки за първото бебе в началото взимах от хм и от българските малки магазинчета, но при тях трудно се цели номерацията. Шишета ако кърмиш ще ти трябват най-много 1-2. Аз бях взела 2 и никога не ги използвах. Помпа за кърма много момичета казват, че им е помогнала. Аз си купих втора употреба, използвах я веднъж и като го отбивах също я използвах 2пъти. Така че според мен помпата може да изчака. В началото много по лесно се цеди на ръка, а и доста по-безболезнено. Относно люлката и шезлонга може да ги оставиш за по-нататък, в началото са прекалено мънички за тях, а и тъкмо ще прецениш дали имаш нужда изобщо. Не знам какво имаш предвид под пелени, аз използвах пелени от Джъмбо, които постилах, за да преобличам. Също с тях подсушавах след баня, слагах под главата докато спи. Вземи и две хавлийки за бебето. Задължително си вземи протектор непромокаем за матрака. Ще ти трябват и 2 комплекта чаршафи. Одеала взех от Айко, взех и една олекотена завивка, която съвсем наскоро започнахме да използваме, а детето вече е на 3. 🤣 Успех с пазаруването!

# 113
Изабела, в baby.bg има големи намаления сега на чаршафчета и чувалчета за спане, аз от там поръчах. Хубави дрешки има в Джъмбо. Най-добрият детски матрак е на Магнифлекс Пиер Карден, сега е намален в Айко. Във Фейсбук има една страница Бебешки дрешки Димитровград - те имат много хубави дрешки, внос от Турция и са на много добри цени. Ако си от София, на сайта на -spam046- има промоция на памперси с до 40 процента намаление. Kidso.bg пускат всеки петък промоции също на дрешки и аксесоари за бебета. Разтърси се по сайтовете, едни и същи неща се намират на цени със значителна разлика.

# 114
  • София
-какво столче за кола да взема, на добро качество но на 1000 лв?
-какво матраче да взема? Загледала съм магнифлекс?
-какво ми трябва за едно бебе?
-каква козметика?
-колко и какви дрешки?
-от къде дрешките?
-трябват ли ми шишета ако ще кърмя?
-трябва ли ми помпа за кърма?
-ползвате ли шезлонга?
-ползвате ли люлка?(или шезлонг-люлка)
-какви пеленки и одеалце да взема за начало?
-какво още му трябва на това дете?

Столчето за кола хич не е нужно да е 1000 лв, има такива с добри показатели на краш тестовете за по 500-600, че дори и по-малко. Тук обаче изборът зависи от това дали искате да ползвате кошница за бебе, която се ползва около годинка, или столче в групата 0-25 или 0-36 месеца. Последното не се препоръчва за нито една възрастова група от гледна точка на безопасността и ергономията - просто не отговаря на нуждите на нито една възрастова група. Има значение дали ще се монтира и с изофикс или с колани, какъв модел е колата на която ще се монтира. Най-компетентно мнение може да ви дадат от Деца на борда. Имат страница във фб, както и тема във форума.
Матракът трябва да е с по-голяма твърдост. Ние харесахме нашият на място във Вис Виталис като го пипнахме и ни хареса на твърдост. Слее това го поръчахме онлайн. Ако ще ползвате некст ту ми обаче на първо време матракът ще ви е излишен. Освен ако нямате и кошарка, в която да слагате матрака.
Козметика
Аз лично съм се запасила с тестерчета, защото не знам какво ще ми хареса най-много като козметика. И аз чакам да родя всеки момент, даже терминът ми е днес Simple Smile . За първо време оставам с впечатлението, че трябва крем против подсичане, измивен продукт за коса и тяло (1 общ), и олио/мляко за хидратация. Олиото било зимен продукт, а млякото летен, но не знам защо. Масаж също се прави с олио, но не знам кога се почва, защото не е от самото начало.
Май този Линимент няма да е излишен, поне при нас често спират водата напоследък и не мога да си представя какво ще правя, ако в момента положението е омазано до ушите, а вода няма.
Дрехите
За начало по 5-6 от вид - гащеризончета, ританки, бодита с къс ръкав, бодита с дълъг ръкав. Няколко лигавничета, шапчици. Оставам с впечатлението, че чорапките лесно падат, както и ръкавичките, но предполагам, че е добре да има налични някакви все пак.
Важно е да се обличат лесно, особено за новородено. Например да не се пъхат през главата, или да се закопчават на вратлето отзад. Аз съм избрала гащеризончета с цип и такива с копчета по цялата дължина отпред, както и по краката - така ако се наложи само смяна на памперс, няма нужда да се съблича цялото бебе и да стои на студено. Вече от къде... Моите са от Вис Виталис, Некст, Дундьо и винаги съм ходила на място, за да пипна материите. В Некст даже имаше намаления тогава, та не излязоха безбожна цена (моловете в София).
Шишетата
Аз също планирам да кърмя, но съм взела две шишета с различни размери да има за зор заман. Всичко се случва и може да потрябват. Освен това ще трябват ако решиш да даваш чай например или вода. Тук спорове има много доколко е правилно, но всеки сам си преценява.
Помпата за кърма
Това и аз не съм го решила още. Ще пробвам без на първо време, ако се наложи ще взема някаква, вероятно ръчна дори. Не искам да взимам и да се окаже, че няма да я ползвам. По всичко, което съм чела може да бъде много полезна, ако примерно гоним увеличение на количеството, а бебето не е при нас или не засуква добре. Обаче може да доведе и до хиперлактация, ако се ползва неразумно и неправилно.
Шезлонг и люлка не съм взела и засега не планирам. Може да ги връча за подарък от роднините ако потрябват.
Пелени и одеалца
За одеалцата трябват някакво по-леко за по-топли дни и по-плътно за по-студени. По принцип за бебета се препоръчва да се завиват с чувалчета, които се съобразяват с температурата на стаята, в която се ползват. Обаче не мисля че ще навреди да има одеалце за навън в количката, макар че предвид идващата зима, май и за там си трябва чувалче Grinning
За пелени съм взела по 2-3 бархетни и муселинови, както и една за повиване при изписване от болницата, от Angel baby, която прилича на одеалце.

Памперси ще ти трябват, освен ако не решил да пробваш многократни пелени, но препоръчвам за първия месец памперси. Едно че бебетата са малки още, и МП ще са им големи, а да се инвестира в цял сет МП, който ще се ползва само месец-два е безсмислено предвид цялата хамалогия по прането и сушенето, особено при липсата на сън от постоянно кърмене и грижи около бебето.
Ваничка може да ти трябва, най-удобно със стойка, макар на първо време бебето да се къпе на чешмата.
Повивалник

Опшънъл е слинг или подходяща ергономична раница за бебеносене, ако те влече. Обаче добре се консултирай в някоя библиотека за бебеносене първо, защото и тук е важно да се вземе нещо, което хем ще е удобно, хем няма да вреди на бебечето.

И последно и много важно - бебето има нужда от любов и много гушкане, контакт кожа в кожа и това е. Всичко може да се набави в последствие.

# 115
Ако си правите сметка и за 1000лв ще се оправите. Две-три хиляди са огромен бюджет, щом имате вече количка и легло.

За помпа и шишета може да си набележите и да поръчате или да пратите мъжа ви да купи на момента, ако кърменето не се получи веднага.
Аз така направих, понеже бебето не можа да засуче в началото, мъжа ми купи помпа. Но може и изобщо да не ви се наложи.

Шезлонг/люлка може да вземете втора употреба за без пари, не ви трябват и двете. Като цяло може и без тях, не са от първа необходимост.
Моето е родено по същото време, имам сушилня - можех да изкарам с пет бодита с дълъг ръкав и пет гащеризона/ромпъра, но от познати имах доста повече, та по-рядко перях. От Пепко/НМ може да вземете на добри цени.
Може да вземете едно тънко и едно по-дебело одеало.

За необходими неща се сещам за:
- количка ( чанта, дъждобран)
-легло ( матрак, два чаршафа, два протектора за матрак, одеало, въртележката над леглото беше любимата играчка на сина ми дълго време)
- повивалник ( може и на леглото/земята върху пелена)
- корито ( може с някаква подложка/ възглавничка, душ гел за глава и тяло, лосион за след баня, крем против подсичане, хавлия, четка за коса, ножичка/нокторезачка, аспиратор за нос)
- биберони, ако ще ползвате
- стерилизатор, но може и в тенджера
- бодита с къс/дълъг ръкав и ромпъри ми бяха най-удобните дрехи за първите месеци
- слинг, ако искате да бебеносите

Общо взето може и за много, може и за малко пари. Нещата от първа необходимост, може да се намерят на прилична цена. Има екстри като шезлонг/люлка/гнездо, без които може, но могат и да са ви в помощ.

# 116
Момичета, аз имам следния въпрос: как да се ориентирам в номерацията на бебешките обувки? Космонавтчето е без "вградени" ботушки и се чудя какво да взема за крачетата през зимата? От 0-6 един номер ли са буйките или вървят по размери?

# 117
Isabella няма нищо лошо в бебешките неща втора употреба - намират се много запазени или дори почти неизползвани неща на половин цена. За матракът и особени за столчето подкрепям това да са нови.
- За столчето качествени марки са Maxi Cosi, Cybex, Britax, но в България са доста скъпи - може да разгледате в Амазон и през доставчик да поръчате до тук (излизат много по-евтино от столчета закупени от тук).
- Матрак - хубаво е да не са много меки. Не знам какъв размер трябва, но може да разгледате и матраците с кокосови вложки - добри са и са бюджетни. Магазини, в които се предлагат бебешки матраци се сещам за Айко, Вис Виталис, Хиполенд, матраци Джунио, Авмебели. Задължително си вземи и поне един (най-добре два) протектора.
- Козметика - измиващ продукт, лосион за тяло, крем за дупе като за начало са достатъчни. Като марка - зависи с каква кожа ще е бебето и коя ще му понесе. Може за начало да вземеш малки опаковки. Аз съм довлна от Биодерма, Юриаж, А-дрема, Мустела - понеже не са никак евтини провери сайтовете на по-големите вериги аптеки за промоции (често пускат). Крем за дупе - много съм доволна от крема на Галафарм (и е изключително бюджетен).
- Дрешки - бодита 5-10бр, цели гащеризончета или блузка и ританки 5-10 бр, 1-2 памучни шапчици и ръкавички, 2-3 чифта чорапки, по плътна жилетчица,космонавтче или някакво чувалче за количката. На доста добри цени и като цяло прилично качество може да разгледате Pepco, Sinsay, Kik.
- ако ще кърмите - може да си вземете само едно шишенце за всеки случай да имате, помпа не се знае дали ще ви трябва изобщо и може да изчакате с тази покупка (или ако държите да имате предварително вземете ръчна).
- аз ползвах електрическа люлка-шезлонг, но това не е задължитешна покупка - на нас ни го подариха. Не се използва веднага.
- пелени и одеяла - памучни, бархетни пелени - стават и като по-лека завивка, и да се сложат под бебето, и да се сложат на рамото когато го оригвате, за да не ви изцапа. Може и няколко тънички муселинови пеленки. Одеялца - хубаво е да не са изкуствени материи, но на мен ми беше най-удобно със спално чувалче.

Други неща, за които се сещам:
- ако се окаже, че ще храните с шише стерилизатора ще ви е много удобен
- ваничка със стойка (първия месец може и директно на чешмата или под душа да къпете)
- повивалник - не е нужно да в цял шкаф/скрин - има подвижни повивалници с твърда основа, които се слагат върху кошарката, но пък е много по-добре за кръста ви да преобличате на удобно за вас място.

Каквото друго се сетите, че ще ви трябва или искате, но не е от първа необходимост да го имате налично преди да се роди бебето може да го поръчате на роднини и приятели, които искат да ви направят подарък.

# 118
Виждала съм в lc wikiki буйки за бебета. Размерите са им например 0-1, 0-3. Може да отидете да ги погледнете. Аз взех просто от глезотия защото бяха по 2.90-5лв намалени 😂 Иначе космунавта ни е с ританки. Нямам нужда от обувки. По принцип не съм сигурна една терлички няма ли да топлят повече?
Ето тези са ми едните обувки. Водят се от 0 до 3м. Има и мъжки вариянт.

# 119
Благодаря, ще отида! ♥️ То на мен ми е да топлят на крачетата в количката, не за друго.

Общи условия

Активация на акаунт