Подготовка за малкия човек - тема 15

• 36 127
  • 773
  •   1
Отговори
# 450
Не е желателно да слагате бебето с връхни дрехи в кошчето. Затова и повечето хора предпочитат одеяла или пелени тип "порт бебе".

Мисля, че този който имам ще е удобен. Той е като чувалче в долната част, а горе си е с ръкави, дори има и дупка, през която може да се закопчае колана на кошчето за колата, но не ми се струва, че тази му функция ще става за толкова малко бебе, но пък е идейно.
Разбира се, че не е задължително. Обаче космонавта трябва да го облечете, после в колата да го съблечете, после от колата до вкъщи пак да го облечете. Не е толкова практично.

# 451
Не знаех, че не е препоръчително да е с връхно в колата. Аз съм толкова зиморничева, че все си мисля дали няма да му е студено и на него. 🙂 Но въпреки това пак мисля, че ще ми е по-удобно от одеяло. Само го пъхам вътре и захкопчавам, после лесно се откопчава и вади, вместо да се препасваме с одеяло..
Ще видим де, има време да го помисля още.

За пръв път ще имам толкова близък допир с бебе и докато свикна и се нагласим ще мине време, колкото и да се подготвям и да чета, все ми се струва, че като дойде момента, всичко което съм прочела ще избледнее рязко и ще съм притеснена и дезориентирана. Започват да се пробуждат едни страхове дали ще се справя с всичко, което ме чака...а бях много уверена до скоро. Не знам само аз ли съм така или повечето жени преминават през такава фаза...

# 452
Сигурно много жени са така, но пък повечето предполагам, усещат кое как трябва да е като се роди вече бебето. Винаги може да дойдете с въпроси във форума и бързо някой ще даде съвет 😃
Не мога да се сетя точно какво беше обяснението за якетата, мисля, че може да се свирят и оттам коланите  да са по-отпуснати и да не свършат работа при катастрофа - това с мои думи обяснено 😁
И трябва да внимавате попринцип да не го навличате детето, и аз съм зиморничева, но миналата зима си стояхме вкъщи на 18-22  градуса с новородено, каквито са препоръките.
Бебетата не могат да терморегулират като възрастните и претоплянето може да е много опасно, дори фатално за тях. Най-малкото е, че ще се опъпчи цялото.
Не проверявайте ръцете и носа, а коремчето и гръбчето - ако те са топли, значи му е добре. Крайниците винаги са по-студени, служат за терморегулиране.

# 453
  • Пловдив
Бебе в столчето не се слага с обемна връхна дреха, доколкото знам.

И аз бях купила роклички, сладки и прекрасни и така си останаха. За мен не бяха удобни , като беше точно малко бебе.
А като пролази са супер неудобни роклите, защото постоянно се преплитаха и засипваха с крачетата на детето, като лази.
Сега като прохожда е по -  смислено с рокли, но все още не съм и купила, защото предимно лази. Напролет ще вземам роклички Simple Smile

# 454
  • София
Само си мислите, че с космонавта ще е по удобно отколкото с одеало. Но ще си го усетите като пробвате, разбира се Simple Smile

# 455
Космонавтите според мен са добра идея за използване в бебешката количка, но и не и в столчето за кола. Безопасността преди всичко. Информацията е от American Academy of Pediatrics (AAP):

"Като общо правило, обемисти дрехи, включително зимни якета и космонавти, не трябва да се обличат на бебето и слагат под коланите на столчето за кола. При автомобилна катастрофа пухкавата подплата незабавно се изравнява от силата, оставяйки допълнително пространство под колана. Това създава възможност колана да се освободи и бебето да бъде изхвърлено от кошчето."

# 456
  • София
Миналата година февруари месец изписваха бебето на сестра ми и почти всички бебета пред родилното бяха с космонавтчета, така че е въпрос на личен избор. Но така като ви чета, май с одеалцето ще е по-практично и ще пропусна космонавта.

# 457
Разбира се, че е въпрос на личен избор, както и всичко останало 🙂 Но все пак жената попита тук, за да чуе мнения. В крайна сметка, тя сама ще реши какво предпочита, но нещата, които се споменаха, трябва да се имат предвид.
Ето тя не беше чувала, че не е безопасно да се вози в кола с космонавт, но вече го знае и може да направи информиран избор.

# 458
  • София
Аз също не се бях замисляла и смятах да взема космонавт. Но сега се разубедих, макар че е масова практика явно. Благодаря за мненията. Полезни са за бъдещи майки като мен, на които е първа бременност да се ориентират.

# 459
То е масово у нас да се вземат и обиколници, възглавници и т.н., а повечето професионални медицински организации обясняват, че това е опасно за бебето. Та искам да кажа, масово не винаги = правилно Simple Smile

# 460
  • София
Нищо му няма на космонавта стига да не се използва в кола. Аз назад бях постнала снимка на моето бебе на изписването му с чувалче от софтшел, с което може да се вози в кола, защото е съвсем тъничко и има дупка да мине колана.

Опасността идва от това, че презрамките не могат да прилегнат плътно заради дебелата материя, съответно при удар или рязко спиране дори могат да се отворят и бебето да изхвръкне.

# 461
Благодаря за мненията, изключително полезни.
Само незнам защо тогава ги правят с опция да може да влезе колан между крачетата, доста е подвеждащо за невежи в тая област, защото чувалчето си е дебело не е като това, което В@ня описва. Добре, че ми е подарък, а не съм го купувала, за да ме е яд за парите 😀

# 462
Aleksandra618461, може би е за коланите на количката или не?

# 463
За мен по-удобно нещо от космонавта няма, ама това си е лично мое мнение. Аз не съм загорявала колата за да кача бебето. Ако пътят е повече от 15 минути му махай космонавта, но между 0-3 месеца ние не ползвахме много космонавта понеже се роди края на март и го ползвах наистина малко, но в тези кратки месеци в които го ползвах пътя но беше от нас до мама и обратно, а това е 10-15 минути макс. Затова аз не махах космонавта. Докато се загрееше колата почти стигахме.

# 464
Не би трябвало, размера е за 0 месеца, а бебешкия кош няма колани Simple Smile
Явно някаква недомислица..ще си го носим, защото си е хубаво, просто няма да го ползваме за столчето в колата.
Aleksandra618461, може би е за коланите на количката или не?

Общи условия

Активация на акаунт