Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Първокласници 2021/2022 - ТЕМА 2

 • 4 753
 • 178
 •   1
Отговори
# 15
 • Бургас
 • Мнения: 646
Моят на нищо не ходи. Гледам, че му се удава математиката и му е интересна, така че ще гледам да задържа интереса му. Макар, че не зная как. В петък класната пак каза, че е "голям математик" и препоръча да го запиша на предстоящото състезание по математика. Ама той не ще. Според мен не вярва в себе си.
Ако сам реши, че иска да тренира някакъв спорт или да ходи на уроци някакви, ще го запиша. Но на тоя етап няма аз да го насочвам. Изчаквам да видя какво ще му е интересно. Ако успея да се преборя с ината му, от втори клас ще го запиша в някоя математическа школа. Естествено, ако не се промени отношението му към предмета.
Ииии е болен. Сополи и кашлица. Радва се 😄 Ама, викам, ти в къщи ще учиш, какво си мислиш?!

# 16
 • Мнения: 938
Аз да ви питам, вашите деца смятат ли на ум? Моят ползва пръстите, особено за изваждане, макар, че са едва до 4. Помня, че на нас едно време ни се караха учителките да не смятаме с пръсти, но не помня дали е било още в самото начало или по-късно.

# 17
 • Бургас
 • Мнения: 646
Моят смята на ум, но буквите са голяма мъка. Нарича ги "числа" и не може да ги запомни всички. Пише си името, но то е защото е наизустил как изглежда. Не може сякаш да види смисъла от буквите. Изпълнява поставените задачи, пише хубави ченгелчета и букви, но не разбира защо.
И днес, тъй като кашля, но е жизнен, не е на училище и го тормозя да учи азбуката на изуст. Нали е време да я знае, как мислите?
Посочвам буква и го карам да повтаря с мен. За един час никакъв напредък. Сега е в "перерыв" и гледа Фиксиките. Хем учи много неща от там, хем продължава да ползва руски думи. Не знам какво да правя.

# 18
 • Мнения: 938
Моят знае азбуката от детската, ние не сме го учили.

# 19
 • София
 • Мнения: 7 828
Привет и от мен! И моята първокласничка много я мъчат чингелите, голям зор е да пише вкъщи. Умишлено не съм я карала лятото за да не я науча по грешен начин, но има в класа някои деца, които са били на предварителни уроци и определено вдигат летвата.
Ами да си гонят те летвата. Не само, като родител, но и като завършила Педагогика и преподавала, ги ожалвам такива деца.
Едно е детето да има естествен интерес и родителят да покаже някакви неща, друго е чак уроци и натискане да пишат, че да се подготвят за първи клас.
Никава подготовка не е нужна, освен да знаят да държат правилно молив, ножица. Да са свикнали вече да оцветяват в линии, да седят на маса/чин и да изпълняват инструкции.
Пък това със снимането на тетрадките и показването на всички е потрес.
Моето написа без особен Гък нещата този уикенд. 3 страници бяха, само по математика. Смята добре, на него от отдавна му е интересно. Едната учителка в градината го беше похвалила, че му се отдава, но не възлагам много надежди, защото сега му е интересно-тестът е като дойдат дробите и неизвестните Joy Мен там ме загубиха.
Иначе първи и втори клас бях спец.

При нас все още няма извънкласни занимания, иначе по принцип има разни танци, спортове-футбол, баскетбол, беизбол...и още, но не ги запомних.
Сложили му бяха в раницата брошура за шах към ЦСКА и ще го записвам днес. Знае правилата и играе, но вкъщи нямаме ентусиазъм-аз не зная правилата, баща му няма много интерес. Та тъкмо детето да има къде да играе.
Понеделник и сряда от 17:30 до 18:30, та поне тези дни ще го взимаме час по-късно. Ако му стане тежко ще преосмислим, може и само 1 ден.
Иначе вторник и петък ходи на йога, но ще остане само вторник. Още не сме уточнили с психоложката кога ще го водя, надявам се да е събота следобед.

Все още е нормално да смятат с пръсти или помощни средства. Ако помните, навремето ние имахме едни дървени/пластмасови пръчици и с тях смятахме в първи клас ако се затрудним с пръсти или наум. С времето ще свикнат и наум. Аз и до 12 клас все имах лист отстрани, където да драскам и правя някакви пресмятания.

# 20
 • Бургас
 • Мнения: 646
Моят знае азбуката от детската, ние не сме го учили.
Еми ето виж, че всяко дете си има силните и слаби страни.
Лист за смятане винаги съм имала и аз, така ни учеха едно време, за да не драскаме излишно по тетрадките.

# 21
 • Мнения: 909
pepina, ще дам пример със седмокласничката, защото вече минахме по пътя и съм доста по-ларж 😜
Тя се научи да брои до 20 чак преди първи клас (всички други можеха до тогава да броят и през 5, и през 2, и през 10... и да смятат). Пълен математически инвалид
Смяташе на пръсти до края на първи клас 🥴 Казвала ми е как си представя и пръстите на краката, за да й стигнат 😂😂😂 Във втори, когато учат умножение и деление си оскубах перушината от безсилие 🤪 Баща й се зае с проблема, като всяка сутрин, на път за училище декламираше таблицата, а тя поватаряше... Научи я 🙏
В четвърти клас лъснаха проблеми... Имаше дупки в материала...
Не схващаше обясненията на г-жата...
Заех се с нея след зимната ваканция и до пролетната бяхме минали учебника от корица, до корица - тежко, но ползотворно занимание 🤕
На НВОто се представи блестящо и се яви на вътрешен, за училището, изпит по математика, на който също беше сред първенците.
От пети клас е в математическа паралелка и продължава да твърди, че математиката "не е нейното", НО се убеди, че със сериозна работа могат да се получат нещата доста добре.
Това беше нейния най-голям урок!!!
В пети и шести клас аз преподавах паралелно у дома по учебника на Архимед.
Сега в седми пак ще преподавам редовния материал, но ще има и индивидуални уроци, за да изчиства неясноти.
С цялото писание искам да кажа - Кураж! И математическите инвалиди могат да се справят! Иначе чете мнооого, Фалирахме от книги и й подарихме Киндъл...
Първокласника пък има проблем с буквите... Но аз съм Дзен с него и знам, че през ваканцията след първи клас ще навакса всичко... Не е толкова много материала тази година.
По-важно ми е да е спокоен и да ходи с желание ✌️
Егати фермана... Извинете Flushed

# 22
 • София
 • Мнения: 7 828
Да, при математиката, там където липсват заложби, се компенсира с много обяснения и индивидуален подход.
Няма как всички да схващат, за жалост често няма и кой да им помогне.
Аз ще уча математиката наново, защото и едва изкласвах по предмета в училище. Просто ме оставяха и пишеха тройка за присъствие. Виждаха, че не си мога, но и нямаха време/желание да работят повече с мен, та пишеха там нещи да мина. Класната ми в гимназията беше по математика и ми казваше "Научи една формула за цялата година и ти пиша три".
Много от условията въобще не можех да схвана, какво означава да реша задачата. И досега така-объркват ме някои изречения, обяснения, условия. И в художествена литература по някой път забивам, като почнат да ми обясняват връзки между герои или кое къде се намира.
Дано детето е наследило логическата мисъл на баща си Joy
По наше време поне нямаше матури, но сега и това ще ме тормози, че все някога ще дойде.

# 23
 • Мнения: 938
Irchik, нищо му няма на фермана, даже е много вдъхновяващ. А като казах, че моят знае азбуката от детската, имах предвид, че явно там са ги карали да я учат, а не че му е кой знае колко силна страна 😃.

# 24
 • Мнения: 909
Дези, не се тормози от сега, ще помагаме 🤗 Аз винаги съм твърдяла, че е рядкост добрия математик да може И да преподава... Ама сама се опровергах с моята инвалиднка 😂😂😂 Щом с нея се справих и на теб ще помогна 💐
pepina, малчо има сумарно 2 месеца 3група в ДГ и 3месеца подготве в училище... ТА може и да са учили децата, но той е болнав и го пазихме максимално 🥴
Ще съм щастлива ако се закрепи здравословно, да ходи с желание, да знае за какво е в училище, да се старае и да разбере отговорностите си... Другото аз ще го покрия с времето 🍀
Като дойде ваканцията след първи клас ще ви разкажа друго вдъхновяващо от каката. За мотивацията на децата и за силен старт, с високо вдигната глава 🤗

# 25
 • Бургас
 • Мнения: 646
Реве и повтаря азбуката с един чичо, дето я казва в ютюб. Докато не я научи, няма да стане от дивана. Сложих слушалки и си шия гоблена 🤪

# 26
 • Мнения: 909
Реве и повтаря азбуката с един чичо, дето я казва в ютюб. Докато не я научи, няма да стане от дивана. Сложих слушалки и си шия гоблена 🤪
Дай линк и на нас, де
Ще пусна и на малчо, че да са в група ревящите 😂😂😂

# 27
 • София
 • Мнения: 7 828
Ние имаме едни карти на издателство Бяка Лодка. С азбука и картинки. Нареждахме ги на голяма маса или пода и с пръст от началото до края повтаряхме буквите. Може би, ако ги вижда някъде и с пръст да ги посочва или да минава през тях подред, ще е улеснение.
И то в един момент се запаметява и без да ги гледаш.
Мале, пък учене на стихотворения на изуст 🤣 Моят изпада в истерия. В градината само едно изречение за някакъв мечо беше научил. Никога нищо не е казвал по тържества, защото отказваше да повтаря и учи наизуст. Едно стихче за Баба Марта-само да започнех първите думи и започваше да пищи.

# 28
 • Мнения: 10 591
Моят първокласник сам се научи да чете в последната година в детската градина. Не съм го поощрявала, да не говорим за натискала, но той виждаше, че някои от другарчетата му вече могат да четат, и сам се напъна да го постигне и той. От лятото насам вече чете самичък и с удоволствие, мина някои от класическите детски романи - Пипи, Емил от Льонаберя, Карлсон, Лукчо. С математиката е природен талант, преди 2 години смяташе наум сборове на две двуцифрени числа. Но фината моторика и концентрацията му куцат ужасно. Там се опитвам да подбутна нещата, но деликатно, за да не се отврати. В силните му дейности пък се стремя да го насърчавам, записах го в Детския отдел на библиотеката и нощното му шкафче е отрупано с книги.

# 29
 • Бургас
 • Мнения: 646
АЗБУКА
Няма обяснения, няма думички. Просто азбуката - ясно и без шарении. Щото с "А - агънце" се запознахме вече 🙂

Общи условия

Активация на акаунт