Пациентки на НЕОВИТРО / Д-р Ралица Сенкова

• 70 017
  • 868
  •   1
Отговори
# 600
  • Be realistic - plan for a miracle.
Да, строго индивидуално е. И е чудесно, че не е имало проблем при вас. За съжаление лошите последици за организма по време и след инвитро са добре познати на много момичета във форума и не само. Затова и лично на мен лекари, които ползват думата "инвитро" за "здрасти" не са ми особено приятни.

По принцип сте права, че инвитро е последната стъпка.

# 601
Е кои са тези лоши последици?

# 602
Е кои са тези лоши последици?

Лично при мен имаше страшно натоварен с токсини черен дроб, кожни обриви, сериозен хормонален дисбаланс, отпадналост, болка, голямо напълняване след втория път от хормоните и кортикостероида след трансфера, и намален яйчников резерв след три опита.

По онова време бях на 28 години и ме стимулираха възможно най-леко, защото причината беше мъжки фактор.

Чувала съм и за други много по-лоши последици, но не са моите истории и не се чувствам комфортно да споделям неща от сорта "при една приятелка стана това".

Ще добавя и че рисковете за инвитро бързо могат да се разберат дори с един бърз сърч в Google.
Все пак е метод, който има своите предимства и е спасителен пояс в случаи, когато е единствената опция.

Последна редакция: ср, 31 яну 2024, 13:52 от Sway

# 603
За мен е напълно нормално да се опита всичко по-близо до естественото забременяване, преди да се пристъпи към инвитро. Това разбира се е в случаите, в които няма проблем, който да прави естественото забременяване невъзможно или опасно - запушени тръби, лоша спермограма и т.н. Инвитрото е не само безумно скъпо (ако не си по фонд), но и те подлагат на стимулации, които са неестествени за тялото ти и от там тръгват и всякакви проблеми. Познавам момичета, които са с повече от 3 инвитро процедури и хормоните им са толкова разбъркани, че не знаят къде се намират.

# 604
Вярно, има ги описани страничните ефекти в интернет. Повечето могат да бъдат митигирани.Тука не съм чувала да ходите на мамолог преди инвитро!?
А това за разбърканите хормони, леле да знаете бременността и кърменето какво ще направят с хормоните ви......

# 605
Дай Боже.

# 606
За мене ли говорите, момичета? 😄 2 стимулации, 3 неуспешни трансфера, 6 пункции...не се знае дали това ще е последно. Последиците: Трайно изтъняване на лигавицата на матката ( вероятно поради непрекъснат хормонален дисбаланс), качени, но несвалени килограми, засичани кисти в гърдите на мамографски преглед ( които се резорбираха, за щастие), стеатоза на черен дроб ( при абсолютно здравословно хранене с 0 алкохол от години), и това са знайните неща.

На клетъчно ниво дори не ги знам как се оправят моите 😂

# 607
  • София
При мен кожата на лицето ми стана като на 14 годишен пубер, няколко пъти след стимулациите имах задържан фоликул, скъси ми се цикъла, АМХ-то падна значително и всичко това след 2 стумулации с инжекции и две с Летрозол....

Juyii, вие нямахте ли нещо замръзено чакащо да го върнете?

# 608
Освен разбъркани хормони и цикъл, натрупани и не свалени килограми, кожни проблеми  и д-р. подобни, мога да прибавя и доста влошено зрение.
Но това може да е и от упойките при пункции(5 за сега).Чела съм някъде, че те действат негативно на зрението.

# 609
За мен е напълно нормално да се опита всичко по-близо до естественото забременяване, преди да се пристъпи към инвитро. Това разбира се е в случаите, в които няма проблем, който да прави естественото забременяване невъзможно или опасно - запушени тръби, лоша спермограма и т.н. Инвитрото е не само безумно скъпо (ако не си по фонд), но и те подлагат на стимулации, които са неестествени за тялото ти и от там тръгват и всякакви проблеми. Познавам момичета, които са с повече от 3 инвитро процедури и хормоните им са толкова разбъркани, че не знаят къде се намират.

Аз съм с 3- 4 ин витра ( силни стимулации )  и мога да гарантирам, че хормоналният дисбаланс е 200 % ов. Поне при мен. И при доста мацки. Но, познзвам и такива, които не са качили нито едно кило, макар, че те са много малко. Навярно, са тези чиито ген е  " клечка " .
Какви са последиците поне при мен : качване на около 20 кг ( не точно 20 , но закръглям ) за 2,5 г, странно напълняване, което имитира бременност, наистина приличам на бременна жена.
Подпухналост, задържане на вода, големи гърди ( преди стимулациите не съм имала ), подут корем в долната му част, ханш и бедра. Общо взето цялостно напълняване. Тип - топка.
АМХ-то спада стремглаво ДА, след всяко ин витро, но всички медици казват, че това не е така, а че времето просто минава. Истината е някъде по средата.
Някои жени нямат избор и са принудени да правят ин витро, въпроса тук е и чисто морален, до кога ?
П.С съгласна съм за деградацията на зрението.

Последна редакция: ср, 31 яну 2024, 18:16 от BlackCat12

# 610
Аз само искам да подчертая, че всичко е строго индивидуално.
След 7 ин витро опита (7 пункции, 5 при лека стимулация, 2 при сериозна, 1 трансфер) и предстояща 8-ма лека стимулация - нямам нито един качен грам, хормонален дисбаланс не се наблюдава, никога не съм имала проблеми с чернодробните ензими, а гърдите ми са абсолютно чисти. Ежедневието ми продължава нормално, никога не съм изпитвала главоболие, отпадналост и подобни. Е, появи се малка миома, тук-там разширени съдове по краката и от време на време някоя пъпка, но нищо извънредно тревожно.
Споделям го не защото не съм наясно, че ин витро крие риск, а защото наистина всеки организъм реагира различно. И в тази връзка не виждам защо трябва да стресираме жените с по-малко или никакъв ин витро опит. Дай Боже и да не трупат такъв,  пък макар и без неприятни последствия!

# 611
Според мен информацията и информираното съгласие за всяко едно нещо е много важно. И по-нагоре вече нееднократно се подчерта, че всеки организъм е индивидуален. Хората с последици обаче със сигурност не са по-малко от тези без. Важно е да се споделят тези неща, много важно.

Пропуснах да кажа, че към целия пакет, който вече изброих, аз започнах да имам и рецидивиращи полипи след стимулациите. Миомата също е факт.

Пропуснах да кажа и, че ако видя, че нямам избор, пак бих се подложила на същото.

Сетих се още нещо да добавя: всичко това е поправимо, с правилните хранителни режими, добавки, здравословен начин на живот и съвети от адекватен лекар. И най-важното: време.

# 612
При мен кожата на лицето ми стана като на 14 годишен пубер, няколко пъти след стимулациите имах задържан фоликул, скъси ми се цикъла, АМХ-то падна значително и всичко това след 2 стумулации с инжекции и две с Летрозол....

Juyii, вие нямахте ли нещо замръзено чакащо да го върнете?

4 броя имаме, добре сте запомнила. Но това не ме успокоява особено много, историята познава и 0 на 4 резултат накрая, та още съм си в играта.

# 613
  • София
Juyii, историята ви ме е вдъхновила, че може и аз да чуя, че ще имаме нещо за замръзяване, че до тук сме 4 стимулации и 0 ембриота

# 614
Juyii, историята ви ме е вдъхновила, че може и аз да чуя, че ще имаме нещо за замръзяване, че до тук сме 4 стимулации и 0 ембриота

Да ви кажа и аз от стимулациите все оставах с 1 или 0. Може би разковничето да остана с нещо различно от тези цифри беше ЕЦ. Да, времеемко е и страшно прецакващо всякакви планове и графици, но има си своите тънкости как човек да вмъква и парченца от своя си хубав живот.

Общи условия

Активация на акаунт