За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

• 54 078
  • 772
  •   1
Отговори
# 540
Лютеница - нашата доза е 6 кг домати, 3 кг пипер, 1 кг патладжан, 1 кг моркови. Понякога не слагаме патладжан, понякога слагаме по-малко. Другите продукти слагаме точно. Не знам, обаче, как е лютеница Велика, не съм купувала от нея. А на етикета има ли някакво съотношение?
Винтови капачки - купувам от всякъде - от Лидл, от магазинче на нашия пазар. Първо пробвам коя капачка на кой буркан пасва, после пълня буркана.

# 541
Мммм, много обичам! Може ли рецепта?

# 542
  • Русе
Скрит текст:
Мммм, много обичам! Може ли рецепта?

https://bg-mam.ma/p/1373753/45189141

# 543
Вкой тук беше писал, капачките да са топли, да са стояли в гореща вода, преди да се сложат и завият. И аз съм силна в ръцете и често ми превъртат дори и нови. Може би този трик помага?

Бяха престояли в гореща вода, аз не съм много силна в ръцете, затова помолих сина ми да ги затегне и взеха да превъртат някои. Та след проби грешки установихме, че златистите са по-устойчиви отколкото белите. Всичко ми е купувано от лидл и кауфланд.

# 544
Вкой тук беше писал, капачките да са топли, да са стояли в гореща вода, преди да се сложат и завият. И аз съм силна в ръцете и често ми превъртат дори и нови. Може би този трик помага?
Аз ги кисна в,топла вода и затварям така омекват леко и се,затварят по добре даже някои леко кипват.

# 545
В клипа на Звездев за консервирайне на домати, той показа как накисва в топла вода капачките за по-добро сцепление. Логично е да е така.

# 546
  • София
Момичета, прочетох, че на някой не им достигат буркани. Имам доста излишни, с винтови капачки, големи от мляко и по-малки от лютеница. Това се купува непрекъснато в къщи. Подарявам ги, за Перник и западната част на София мога да Ви ги донеса, само да не е сутрин. Пишете ми, ако някой има интерес.

# 547
След подсигуряването на доматите за зимата изгледа е такъв

Сега воюваме с лютеницата

# 548
  • sofiq
Много обичам домати в буркан,за зимна салата най вече,но и за готвене.Аз ги нарязвам като за салата, плътно редя и натискам с пръсти.Слагам половин чаена лъжичка сол ,затварям и варя 10мин.Вече сложих някой друг буркан,но ще сложа и още.

Днес правих лютеница....все не си запомням рецепта.На мен не ми допадна особено,но мъжете много я харесаха....с повече домати е.

# 549
Едно не ми е ясно - за какво обръщате бурканите след варенето? От половин век гледам или (по-късно) участвам в такава дейност и никога не съм обръщала буркан.
Да не говорим, че за лютеница и друго с мазнина е много рисково - единствените капачки с маслоустойчиво уплътнение у нас са с розовото за буркани Омния!

# 550
  • sofiq
Далеч под 50 съм,майка бог да я прости така правеше куп зимнина като бях дете,сега я няма да ми каже кое как точно,но чета из интернет...така пише-така правя .Не съм дала рецепти,ако се развали ще си е за моя сметка.

# 551
Единственото обяснение, което мога да измисля за обръщането на бурканите, е от дълбокия соц. Когато имаше сам буркани омния и почти не се намираха капачки за тях. И се ползваха многократно капачки, затваряни с машинка, а не със скоби (поредното гениално изобретение на бедните българи). Но тогава се знаеше - по-евтини капачки с бяла гума за компоти и домати и по-скъпи с розово за консерви с мазнина.
В къщи от поне половин век никой не е обръщал буркани и не е имало проблем.

# 552
  • в сърцата на децата <3
На почти 40 години съм и днес за първи път разбрах, че имало и друг начин за затваряне на Омния-та 😂😂😂😂 Вкъщи винаги сме затваряли със затварачка (тая работа се върши от по-здрав мъж), а обръщането е за винтовите - да не дръпнат въздух през силикона докато е топъл. Като се охлади и залепне се изправят.

# 553
  • София
Аз присъствах на една единствена бригада като студентка - в консервен комбинат в Кесарево. Там на поточната линия капачките преди да ги затворят плуваха в легени с топла вода. След като продукцията излезеше заварена от автоклава - както си е в нещо мрежесто като огромна бирена каса/или желязна мрежа/  го обръщаха с капачките надолу и изчакваше до другата смяна преди да започнем ние, студентите  да го редим в опаковките.

# 554
Както са споделили Ейнджъл и Айша преди мен топли , мокри капачки слагам и след варене за стерилизация веднага вадя и редя върху капачките.

След изстиване мия бурканите,редя в кашони,лепя етикети с годината и прибирам .

Не се чудя защо и как-родена съм и живея в Пазарджик. Баба ми ,баща ми бяха служители в консервен комбинат "Марица" и това е била технологията която се е правила винаги у дома.

Аз също съм на близо половин век.

Общи условия

Активация на акаунт