Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 9-та тема

  • 7 699
  • 137
  •   1
Отговори
# 45
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 32 097
моят начин - слагам зеленчуци по избор, не забравям целина - листа и глава, нарязана на лунички и започвам  - меря литър вода слагам три равни лъжици сол, литър вода - три лъжици сол... докато водата покрие зеленчуците.
затискам с голяма чиния и нещо тежко върху нея, може пълно шише с вода.

ако не сте взели кофата, по-удобно е с малките още бидончета с дръжки - същия литраж, но има "гърло" и може да се ползва решетка за притискане на зеленчуците.

за туршията с "дива" ферментация е много важно всеки ден да се преточва водата. аз лично си залагам едно маркуче за аквариум под зелнчуците и след това барботирам, защото източването и наливането обратно ми е трудно. Simple Smile

# 46
  • Мнения: 2 517
Тъкмо щях да напиша за маркучето и Добри ме изпревари. Но: прибавям към туршията с млечнокисела ферментация и синапено семе/корени от хрян.Отгоре венец от вишневи клонки или дюля.

Някой има ли опит с червено цвекло? Ако се следва масовата рецепта с дълго варене на цвеклото и мариноване след това, остава ли нещо полезно или се гони единствено вкус?

# 47
  • София
  • Мнения: 12 099
Преди години сложих по 1 -2 филийки червено цвекло в царската трушия. Нарязах го както е сурово. Стана много приятно розово.

# 48
  • Мнения: 965
Аз слагам червено цвеко и моркови в бидона с кисело зеле ( цели глави). 3в 1😉

# 49
  • Мнения: 11 183
Имам тази година и не е вадено още.Тъкмо се чудя дали да не го шитна в една делва на обща туршия.Правилни са допълненията  с венеца ,синапа  ,всичкото.Много активни  домакини тук.
Суров сок  или селата не ми допада, става за едно  ползване, после ми омръзва ли, не харесвам.Варено цвеклото  донякъде става за повече пъти.Правила съм стерилизирано(заливам с овкусен разтвор), и там до време.
Добро си е, нищо му няма ,става , аз не харесвам дълго едно нещо, една рецепта.
Ще чета за идеи.

# 50
  • Мнения: 55
моят начин - слагам зеленчуци по избор, не забравям целина - листа и глава, нарязана на лунички и започвам  - меря литър вода слагам три равни лъжици сол, литър вода - три лъжици сол... докато водата покрие зеленчуците.
затискам с голяма чиния и нещо тежко върху нея, може пълно шише с вода.

ако не сте взели кофата, по-удобно е с малките още бидончета с дръжки - същия литраж, но има "гърло" и може да се ползва решетка за притискане на зеленчуците.

за туршията с "дива" ферментация е много важно всеки ден да се преточва водата. аз лично си залагам едно маркуче за аквариум под зелнчуците и след това барботирам, защото източването и наливането обратно ми е трудно. Simple Smile
Морска ли сол?

# 51
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 32 097
и с обикновена съм правила и с морска. от морската е по-солено сякаш.

# 52
  • Мнения: 5 369
Т.е. рецептата и претакането ( и аз го бъбукам с маркуч, по мързеливия метод Simple Smile ) за такава туршия,  е същата,  както и за кисело зеле. Аз му слагам хрян и кочан царевица за леко газиране на сока. Прибавям и моркови, че ми харесват. Стопирам го с аспирин, но съм забравила съотношението. Май стопирах с около 30 -40 аспирина за около 60 литра вода, но не съм съвсем сигурна. От доста време не съм правила, че в къщи им писна от кисело зеле.

# 53
  • Мнения: 1 230
Привет, влизам в темата с въпрос. Утре ще ми донесат домашен бройлер, но нямам място във фризера. Моля за съвет как да го направя в буркани! Да стане така, че като ги отворя да е готов за ядене и с бульон. Благодаря предварително!

# 54
  • Мнения: 2 517
Готвиш си супата както обичайно и след това стерилизираш 30 мин. Заради дългото варене не слагам фиде (а ориз), за да не се разпадне. Преди да напълниш бурканите, почистваш месото от кости и кожа. Знаеш, че след изваждане от водата, бурканът се обръща с капачка надолу до изстиване. Домашните пилета увират по-бавно - ще трябва да следиш кога месото е готово. Бих ползвала тенджера под налягане.

# 55
  • Мнения: 3 770
Не знам, но по стари спомени от преди 30 години сготвени пилци се стерилизихаха 120 минути, и пак понякога имаха проблеми.

# 56
  • Мнения: 1 230
Благодаря, искам само месото да консервирам. Но дали и колко трябва да го варя предварително, обезкостено ли да го сложа в буркани, колко бульон да налея и как да го стерилизирам. И какви подправки са подходящи?

# 57
  • Мнения: 11 183
И свинско и пилешко някога и сурово в буркани сме слагали.Но е по-вкусно да се запече до полуготово, овкусено, да се стегне месото  и тогава в буркани, с костите.Вътрешности, друго отпаднало, изрязано - на супа.Повечко се вари ,да ,но се желира в буркана. Не  е готово ястие, мезе-да.После се приготвяше на каквото решим.
Свинско сурово сме потопявали в сол, колкото се налепи, на плочки като за пържоли дебели, 2 см примерно, после в олио и в буркани, отгоре олио, запечатваме буркана да не влиза повече въздух, и до март - април от ноември и годно ,помня, че за осми март си носих на работа и искаха да опитат(пече се след изваждане от буркана).Тогава такива времена бяха ,носиш си ядене за обща маса.
Малко намирисва на старо, то и от фризер като стои дълго така става.
Та просто споделям за консервиране на месо. Скоро не съм правила ,откак фризерите превзеха света.Дали е затворен един буркан си личи по хлътване на капачката.Едно пиле, макар домашно,все пак бройлер, бих запекла леко (на парчета)да се стегне и в буркана за час примерно ,като поне 10-15 минути ври силно ,да вдигне температура, останалото време по спокойно,силно имам предвид да се обръща водата, да кипи.По-дълбок съд няма проблем.
И все пак изборът си е на авторката.
Да си кажа , бе вкусно ,но не бяхме опитвали замразеното, та зависи(за суровото свинско имам предвид)
Стари работи.
Дописвам, ако се запича ,то си пуска сок  и с него се долива, не до върха, надолу два пръста може, с варенето и пуска още сок.Да не облива капачката с мазно.

# 58
  • Мнения: 740
Ние слагаме пилешко домашно с кокалите директно със сол, черен пипер на зърна и дафинов лист. Вари се 2ч. Свинското по същия начин правим. На мен лично ми е вкусно за мезе, но и за готвене го ползвам.

# 59
  • Мнения: 14
Благодаря, искам само месото да консервирам. Но дали и колко трябва да го варя предварително, обезкостено ли да го сложа в буркани, колко бульон да налея и как да го стерилизирам. И какви подправки са подходящи?

Здравейте Дю. Пиша Ви рецептата по която правя консервирано пилешко домашно месо, което правя почти всяка година.
Месото първо се запържва в олио. Нарежда се н буркани, тъпче се хубаво и му се добавя по малко от маслото останало в тавата след пърженето. На всеки буркан се добавя по една и половина с.л сол, дафинов лист и черен пипер на зърна.Бурканите се варят поне 2 часа.
След време се жилища само  .
Добър апетит!

Общи условия

Активация на акаунт