За четенето

• 43 066
  • 757
  •   1
Отговори
# 600
Познавам и четящи много, и хора, които поради липса на време или интерес към художествената литература малко четат. Четенето без всякакво съмнение е обогатяване, но характер се формира и от други фактори и ако съдя от конкретните примери - не оказва влияние на нашите взаимоотношения.

# 601
Няма пряка връзка между това дали хората четат и дали имаме общ език - нито право-, нито обратно пропорционална. И не мисля, че всички четящи или не-щетящи си приличат.
Хората, четящи един жанр не си приличат и не винаги се разбират, какво остава за по-общ знаменател Simple Smile

# 602
  • Mars Hotel
Почти нямам хора около мен, които да не четат. Винаги със семейството ми, приятели и колеги говорим много за книги - обсъждаме, разменяме, подаряваме. Дъщеря ми също чете много вече, на 14 е. Не мога да преценя дали има разлика между четящи и нечетящи хора, защото от доста време май не съм попадала на нечетящи хора.

# 603
  • Mediterraneo
Добре, че ММ чете много. Не се сещам за друг от близкия ми кръг, който да чете Sad Баба четеше, докато можеше да вижда, носех й книги от библиотеката постоянно. Татко до последния си дъх чете книга! Децата ми обаче не вземат от добрия пример. Майка ми книга не е отваряла сигурно от 20 години. А е сама и скучае по цял ден.
Да, имам особено мнение към нечетящите хора, нищо, че са ми близки.

# 604
Като говорим за четящи и нечетящи - има една определена категория, която винаги мога да разпозная - малко-четящите Joy Ама не, защото нямат време, пък искат и много подбират какво да прочетат. Говоря за тези, които са склонили някак да прочетат нещичко, в стил "препоръчано от тик-ток" или "видяно в профила на поредната инфлуенсърка в Инстаграм" и после не спират да говорят за него, защото са впечатлени (понеже не знаят друго), искат да разкажат на всеки, но няма много шанс да продължат да четат, защото вече са чели Joy

Нищо против инфлуенсърите на книги, разбира се, следя няколко, но са за детски книжки, понеже на другите нямам много вяра Grinning

# 605
Хората, с които се разбирам и имам изградени добри отношения, винаги се оказват четящи. Дори с роднини, които не четат, нямам и не мога да имам близки отношения, нито пък общи теми, с такива хора обитаваме един свят само и единствено физически. Самите четящи също са безкрайно различни помежду си, но четенето е едно от нещата, които се отпечатват върху лицето, променят погледа, така че дори по външен вид четящият се отличава от нечетящия.

# 606
Аз не съм забелязала разлика, съвсем други са ми критериите дали се разбирам с някого или не. ММ чете много, но чете фентъзи, рядко крими и трилъри, та за книги много не си говорим, защото на мен фентъзито не ми е интересно. Той пък се чуди как мога да чета исторически романи или тип literary fiction. А аз самата имах един доста дълъг период, в който почти не четях, 2-3 книги на година, нещо такова. Имам приятели, които са научни работници и преподаватели, те четат само професионална литература или други, които четат само non-fiction, което е жанр, който аз адски трудно чета.

# 607
И покрай мен никой не чете за съжаление. Сравнявайки ги със себе си, аз съм по- идеалистка, повече съм непрактична и доста мечтателка. Незнам дали е от четенето, обаче.

Да, и за мен важи същото. Не е само от четенето. До човек е. Но и четенето допринася със сигурност.

# 608
Аз познавам високо образовани хора, според всички обективни критерии, които не четат художествена литература.  Познавам и някои, които четат. Това не означава, че автоматично се разбирам с тях или вкусовете ни в книги съвпадат. Но пък е много приятно ако има с кого да си бъбри човек за книга в реалния живот.

Много често напоследък книгите ми изглеждат написани като по формула. Знаете за какво говоря--психо-трилърите, някои криминалета на продуктивни автори... А и все по-често попадам на статии за книги писани от AI. Ето една за ChatGPT:

https://www.reuters.com/technology/chatgpt-launches-boom-ai-writ … mazon-2023-02-21/

Чудех се дали ще настъпи момент, в който дори няма да знаем коя книга е написана от компютър и коя от човек.

# 609
Чета постоянно- форум, статии, емейли Simple Smile  или книги. Но определено не е моето аудиокнигите, Киндъла или подкастовете.
 Предпочитам истинската книга или онлайн блогове/ статии, а това някой да ми чете и дрънка на главата, не ме разтоварва, а напряга даже.

Откакто се помня винаги подарявм книги и обичам да получавам книги за подарък. Последната книга, която ми подариха е от бабата на мм "Божият ген" Л.Филипова ме чака след като свърша другите две, които чета, и нямам търпение.

# 610
Въобще не ме интересува кой е писал книгата, роботи, хамстери с пишещи машини, стига да е забавно за четене.
Не искам да ми подаряват книги, искам да ми дават на заем 😁

# 611
Да се върна на дискусията за книги - подаръци - изненади. Вие бихте ли изказали разочарованието си от нехаресана такава? Ако не ви питат.

# 612
  • Бургас
Да се върна на дискусията за книги - подаръци - изненади. Вие бихте ли изказали разочарованието си от нехаресана такава? Ако не ви питат.
Мисля, че е твърде невъзпитано да изкажа отрицателното си мнение за какъвто и да било подарък.

# 613
За всякакви подаръци си казвам дали ми харесват или не. Държа на обратната връзка и когато аз подарявам. По-важно ми е да не ми натресат отново нещо подобно като нехаресваното, отколкото дали съм възпитана.

# 614
  • Mediterraneo
Е, не бих казала, че нещо не ми харесва. Но пък предпочитам да ми кажат на мен Simple Smile Навремето подарих една чанта на приятелка, мнооооого я хареса, но никога не я видях да я носи; няколко месеца след подаряването, видях сестрата на получилата я със същата чанта. Съвпадение?

Общи условия

Активация на акаунт