Отговори
# 315
Якутче, сега ме подтикна да проверя как превеждат заглавието на сериала, че ми се стори много кратко нещо и открих, че всъщност в Етиопия официалният език се казва амхарски (родее се с арабския), а това Sibet (ስበት), за което бях сигурна, че ще се окаже "дом", всъщност значи "гравитация", т.е. привличане, притегляне и сродните му тълкувания. Виж ти Nerd Излиза, че етиопците са се спряли на доста по-различен вариант от всички други, които сме срещали в десетките държави, където DEK вече се излъчи.

Иначе преди време пак покрай Демет научих, че в Индия говорят също така тамилски език и телугу Flushed Въобще дизитата имат сериозен образователен елемент Stuck Out Tongue

# 316
Кате, звучеше ми малко на арабски език, да. Така е. Покрай филмите научаваме доста интересни факти за културата на всеки народ. Мисля, че "Привличане" е много удачно заглавие, като се има предвид как Зейнеп и Мехди когато се срещнаха погледите им се усети притегателната сила между двамата, още в  първата им среща в сервиза. Все едно се познаваха отпреди. Наистина си беше съдбовна среща. На мен все още ми е мъчно, че не дадоха  шанс за по-добър изход за Мехди, а и за двамата.

# 317
Якутче, ако не се беше появил ковида, можеше и да тръгнат в тази посока, но сега гледайки българската версия, виждам, че повечето конфликти са заложени още от самото начало на сериала и това, което уби Мехди е свързано точно със страховете на Зелиха, изговорени в най-първите минути - че миналото може да го лиши от бъдеще, както е станало с баща му...

Аз пък свързвам етиопското заглавие повече с неумолимото действие на гравитацията - махалата постоянно теглеше Мехди, майките на Зейнеп се опитваха всяка да я придърпа към себе си и т.н. да не се впускам във философстване сега Nerd

# 318
Кате, нали има една приказка: "Това, от което се страхуваш, то те застига". Вместо да търси жена на сина си, да беше търсила начин да го отдалечи от престъпната среда на махалата. Каква полза, че бащата е бил защитник на махалата,  като оставя семейството си без опора, като наторварва сина си на 17 години с нелеката  задача да се грижи за семейството, като го лишава от това да изживее щастливо младежките си години. Наследеният статут  на "баткото на махалата" също е смазваща отговорност. Мехди лека-полека е попаднал в порочен кръг, от който измъкване няма, а и впоследствие въпреки възможностите, които му предложи  Нермин и молбите на Зейнеп да се промени,  не беше лесно за него да загърби всичко и да започне от начало. Ето това ми се щеше да видя, да ни покажат  "къде е заровено кучето" в неговата история. Ами по-лесно беше да го занулят.

Искаше ми се да видя и една постепенно по- силна и независима Зейнеп. След развода как се отдава на работа и различни каузи, а вместо това я направиха двойка със сладникавия Баръш. Е, да накрая откри фондацията на името на брат си, но последната 43-та  серия  поразително приличаше на 13-та серия  - речта й като като продължение на словото от  завършването, разговора с Баръш, като разговора с Мехди на терасата. Даже мястото,  което беше заел в публиката когато слушаше речта накрая Баръш и изразът на лицето беше същото и се получи като "стани да седна". Ами явно сценаристите се бяха поизчерпали накрая.

# 319
  • Плевен / София
Здравейте момичета,
Радвам се, че са запазили оригиналното заглавие на сериала. Сакине ме дразни много. Като си решил да правиш " добро " не го натяквай после.

# 320
Деметчето да не би да е болна? 😢😢
Дано греша...

https://www.instagram.com/p/CYeZDcfoxXT/?utm_medium=copy_link

Последна редакция: сб, 08 яну 2022, 23:06 от pepel_ot_rozi

# 321
Не знам, Пепелче Rolling Eyes Деметчето не минава през най-лекия си период, но дано борбеният ѝ дух скоро да се завърне, че не сме свикнали да я гледаме такава People Dancer За всеки случай слагам снимките и аз:

Поредният изгубен бау-бау:

# 322
  • Плевен / София
Здравейте момичета,
Неделя е...време за едно дълго кафе....

За мен обаче се налага да е ...

Скрит текст:
Поразболях се, но слава богу теста ми за КОВИД е отрицателен....
Въпреки кратките серии на ДЕК по телевизията нямам търпение за следващата в понеделник....
Гледайки отново се убеждавам, че Зейнеп е формирана още от раждането си да е неуверена и себераздаваща се, за да се хареса. Родена по "погрешка", нежелано трето дете как да искаме от нея да бъде уверена в себе си и да отстоява доброто за нея. Баща и я даде за отглеждане, за да се отърве от грижите, омъжи я, за да стане придатък към новото и семейство. А Сакине е по лоша и от него...Той поне си го казва и показва...Тя обаче със сввоето показно мъченичество и егоизъм едва не провали живота на май малкото си дете....
Стига толкова....Бъдете здрави и спокойна неделя...

# 323
Днес Демет се разписа със сериозна доза спомени, но първо поредното куче, което си търси дом:

С Дениз Байдар си избухват на Zen-G - ZENGBEJ MÜZİKHOL 1 (TEMİZLE) Notes >>> https://twitter.com/i/status/1480176638310633477

Ето я и самата песен >>>

С текста: "Изчисти мечтите си от всички страхове. Изчисти чувствата, които изпита. Изчисти цялата болка, която изживя в миналото. Изчисти раните, отворени в душата ти".

С Руткай и Гюлдже:

С Дениз и Еджем:

Репетиция с Онур Алп Heart Eyes >>> https://twitter.com/i/status/1480198117819490306

С Шуки Heart

Демет: Сякаш остана малко. Руткай, Шюкрю, какво ще правим? Animal See No Evil
Шуки: Другите да му мислят вече.

Репетиция на бачатата с Онур Алп от миналогодишното издание на "Гласът на Турция" за нова година >>> https://twitter.com/i/status/1480207146843316229 Музиката започва на 0:30 мин. И сравнение със сценичното представяне >>> https://twitter.com/i/status/1480223186251759618

С Ханде Юнал-Шашмаз:

И за финал включване от другия вечен фен - Дженгизхан Кючюк:

# 324

Покрай съседната тема Новостите, оставям тук линк към теми, в които са обсъждани сериали на Демет - Ранобудна птичка/Свободен дух и Домът, в който си роден, е твоята съдба. За такива като мен, които гледат сериали с голямо закъснение.
Скрит текст:
Ранобудна птичка:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1023001.165
Домът, в който си роден, е твоята съдба:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1073347.255
https://www.bg-mamma.com/?topic=1148987.360

# 325
Всяка тема има свой собствен живот, няма как да се угоди на всички Hands V

Вчера Руткай качи тази снимка, което ме навежда на мисълта, че не е под карантина. Моята интерпретация е, че онзи ден просто се оплака, че заради многото случаи на болни актьори, масово отменят сетове в последния момент и вместо да ходят на работа, си остават вкъщи, но важното е да са здрави Rolling Eyes Дано да е така!

В Турция наскоро започна да се излъчва "Маскираният певец", което разгневи квадратните глави, защото маските символизирали паганизъм и били против турските ценостти Joy Еда Едже, която е една от участничките в журито беше отговорила подобаващо, че предаването се излъчва в 50 държави по света и внася цвят в ежедневието на хората... Демет ѝ беше харесала поста:

В предоложенията за това кой може да се крие зад маската на елена/ кошутата в последното предаване споменаваха и Демет.

Ето я само тази част >>>

Изпълнението няма да го слагам, защото е повече от ясно, че не е тя. Много е вероятно да е Бурджу Озберк.

Днес ДЕК прави финал по Zap Novelas в бившите португалски колонии - Ангола и Мозамбик:

Чилийците са си направили труда да обобщят страните, в които са се излъчвали сериалите с участието на Демет >>> https://twitter.com/i/status/1480383219392466949 Към днешна дата са 42 Hands Clap

# 326
Кате, имам един въпрос. В колко държави гледат ДЕК? Станаха поне 30, нали?

# 327
Добър въпрос, Якутче Kissing Heart Трябва да видя какво съм писала по темите, но веднага се сещам за 20-тина държави, в които се излъчи сериалът:

1. Турция (TV8)
2. Румъния (Kanal D)
3. България (Diema Family)
4. Северна Македония (Sitel)
5. Албания (TV Klan)
6. Босна и Херцеговина (Hayat/ BN)
7. Сърбия (Pink)
8. Литва (LNK)
9. Испания (Divinity/ Mediaset)
10. Бразилия (HBO Max)
11. Аржентина (HBO Max)
12. Чили (HBO Max)
13. Колумбия (HBO Max)
14. Египет
15. Алжир
16. Тунис
17. Етопия (Kana)
18. ОАЕ
19. Южна Африка
20. Индия (MX Player)
21. Мозамбик (Zap Novelas)
22. Ангола (Zap Novelas)
23. Грузия (Imedi)
24. Полша
25. Израел (Achla TV)
....

Може и да бъркам за някоя държава, друга да пропускам. На теория, само HBO Max се излъчва в 39 държави и територии, имаше и друга подобна арабска платформа, която вероятно покрива страни, които не съм споменала, така че 30 държави всякак си ги има Sunglasses

# 328
Кате, браво!  Hands Clap Бърза и точна както винаги. Знам, че няма въпрос, на който да нямаш отговор. Sparkling Heart Hands ClapFlowers Rose Много се радвам, че сериала пожъна такъв успех, въпреки трудния път, който се наложи да извърви. Както се вижда добре се котира и навън. Да видим дали и в България ще го харесат. Какви ли ще са реакциите на българските зрители за героите? Ако се хареса  могат да го повторят отново. Времето ще покаже. Все пак дават още първата серия. Лично аз съм зарибила майка ми да го гледа и една приятелка, която го следи доста сериозно и понеже има задълбочени познания по кино и операторско майсторство, та ми е интересна нейната гледна точка. Като за начало каза, че е харесала играта на актьорите и че в семейството на Мехди актьорите се държали  сякаш са истинско семейство. Но това според мен е валидно и за останалите актьори. Тук нито за миг не усетих преиграване от никого. За Зейнеп каза, че усеща неувереност. В началото и аз така я усещах Демет, но с  всеки следващ епизод ставаше все по-уверена в играта си, а освен това и героинята й е такава - млада, без опит, неуверена и постоянно търсеща вината в себе си. Утре ни предстои да съберем Зейнеп и Мехди, а другата седмица ще ги разделим за кратко. Wink

# 329

Общи условия

Активация на акаунт