Плюсове и минуси на кварталите в София - 12-та тема

• 54 932
  • 787
  •   1
Отговори
# 600
  • София
С годините приоритетите се променят. Младият човек с фитнеса и ресторантите след десетина години ще се чуди на избора си и вероятността да съжалява е голяма. Защото за логистиката на едно примерно четиричленно семейство важните неща са съвсем различни. Винаги може да го смени, но ще е жалко евентуално за вложените средства в жилището.
Иначе и аз съм на мнение, че общината трябва да осигури инфраструктура. Т.е. изкупува частни терени и ги преустройва в пътища, градини, училища, паркове и градинки. В другите държави не знам как се урежда този проблем.

# 601
  • пустинята Гоби
Има хора, които изобщо не се замислят за жилища в центъра. На тях им е важно удобството до работа (бизнес сградите са по кварталите), да е нова сградата, да има магазини, метро. Изобщо не всички търсят евтиното. Аз ви казах, познавам много добре платени специалисти, които живеят в Люлин и Младост. За тях пейзажа не е проблем, не го възприемат като мен примерно. Много зависи къде си отраснал, не го казвам с лошо. Човек живял в панелен комплекс ще се бръкне за апартамент в центъра много по-трудно.
Повечето учреждения са скупчени именно в центъра. Бизнес сградите не са апогея на бизнеса Wink
И центъра не е апогея на бизнеса, особено учрежденията.

# 602
Simple Smile Няма лошо младият сингъл мъж или жена да поживее близо до заведения, до работата, до фитнеса или залата за танци - кеф цена няма, и ако може да си го позволи - чудесно. Щом не ми губи времето да ми обяснява колко е зле другаде и как неговият избор е единствено правилен във вселената, аз проблем с неговото решение къде да живее нямам.

# 603
Simple Smile Няма лошо младият сингъл мъж или жена да поживее близо до заведения, до работата, до фитнеса или залата за танци - кеф цена няма, и ако може да си го позволи - чудесно. Щом не ми губи времето да ми обяснява колко е зле другаде и как неговият избор е единствено правилен във вселената, аз проблем с неговото решение къде да живее нямам.

Скрит текст:
По повод на сингъл-а (мъж най-вече), снощи по "Стани богат" се сетих за един архаизъм от соц.времената - бекярско жилище. Въпросът беше какво означава "бекяр" (ерген). Та по време на соц-а, бекярско жилище беше боксониерата, студио по сегашному или еднопространствено жилище. По ЕПК-тата има такива 28-35 кв. ЗП.

# 604
Скрит текст:
Както е казал Юлиан, тази уредена среда е скъпо нещо, а хората търсят основно евтиното, особено в новите квартали.
Така ли? С колко толкова се различават цените в една съседна Румъния? Тая мантра не е изобщо вярна. Другаде търсете проблема!
Кое не е вярно - че инфраструктурата не се стои сама и безплатно ли? Или че като купуват евтино в калта не им пречи, че няма градина, училище, поликлиника и улица, но след 3-4 години започват да се оплакват и да настояват общината да извади пари.

Скрит текст:
Както е казал Юлиан, тази уредена среда е скъпо нещо, а хората търсят основно евтиното, особено в новите квартали.

Аз пък съм останала с впечатлението, че търсят новичко извън центъра, защото извън центъра било супер. Laughing

И в центъра има ново, но не е на цената на това в кварталите, от които се оплакват в горните постове.

Масовото търсене е на евтини и достъпни жилища - това са и най-обсъжданите обяви в темата, забележете как никой не обсъжда онзи строеж на Оборище. Всяка регулация, всяко ново изискване само ще вдигне цените - това ли се иска в темата? Ако отговорът е да - ок, но ми се струва, че малко от кандидат купувачите ще са съгласни да плащат по-високи от сегашните цени в новите квартали.
[/quote]
Добре де как при доста малка разлика в цената на жилищата в Румъния успяват да направят инфраструктурата, а тук не? Все някъде отива тази разлика? Казвам, че не може за липсващата инфраструктура оправдание да са цените, тъй като те не са много по-различно от тези в Румъния. Другаде е проблемът, пак го казвам.

# 605
Според мен решението на проблемите с инфраструктурата няма как да бъде прехвърлено само на общината или само на инвеститорите - то се видя миналата година, че второто не дава добър резултат, а първото така или иначе не работи както трябва. Някаква форма на сътрудничество ще трябва, плюс силен обществен натиск. Но пак да кажа - няма как да бъде безплатно или на ниска цена - помислете колко би струвало откупуването на терен и изграждането на училища, поликлиники, паркове и т.н. в новите квартали, населени с млади семейства с деца, за да могат да предложат удобствата на старите квартали.

Относно цените - избягвам да сравнявам цени в София и други държави, защото обикновено се оказва, че се сравняват несъпоставими имоти, локации и т.н. Във форума вечно се говори напр. за цените в Испания - обаче каква работа му върши на човек цената на селска къща до Валенсия, ако той работи в Бизнес парка в София. Отделно рядко някой е наясно с всички разходи, които съпътстват един имот извън България, за да правим смислени сравнения.

Последна редакция: пт, 18 фев 2022, 11:34 от EmmaT

# 606
Само не разбрах защо инфраструктурата трябва да се строи сама и безплатно.
Знаете ли, че разрешението за строеж е само 5Euro и то покрива единствено и само административните разходи.
Абсолютно нищо от таксата за РС не се разпределя за обществена инфраструктура. Разчита се изцяло на добрата воля на инвестирора, което хич не е добре и тази стратегия е грешна.

# 607

Относно цените - избягвам да сравнявам цени в София и други държави, защото обикновено се оказва, че се сравняват несъпоставими имоти, локации и т.н. Във форума вечно се говори напр. за цените в Испания - обаче каква работа му върши на човек цената на селска къща до Валенсия, ако той работи в Бизнес парка в София. Отделно рядко някой е наясно с всички разходи, които съпътстват един имот извън България, за да правим смислени сравнения.
Абсолютно точно. Да не говорим, че в Испания добрите имоти на хубави места могат да струват доста дори да не са в някой топ квартал на Барселона. Веднага давам и пример. На този двуспален апартамент само годишната такса към комплекса е 10 000 евро. На този фон държавната годишна такса от почти 2000 евро започва да малее. Та с две думи по 1000 евро месечно си отиват само в такси. После да говори някой, че в България било скъпо. https://www.propertytop.com/forsale/la-alzambra/penthouse/195-PLP03569

# 608
Точно така излиза, че се сравняват несравними неща. Как така в Румъния хем има доста по-висока такса за разрешителното за строеж (по пътя на логиката, щом там може да се направи обществената инфраструктура в новите квартали), хем цените не са чувствително по-високи там, особено в сравнение с доходите? В същото време тук цените са доста съпоставими, а пък не стигат парите за инфраструктура и се твърди, че разрешението за строеж не покрива никакви възможни инвестиции. Какво излиза? Пак питам, къде отива тази разлика?
Да не се окаже, че в този форум масово се защитава пълненето на гушите на инвеститорите/строителите?

# 609
В градинката на нашето каре блокове в Люлин имаше стара маса за тенис на маса, на която се събираха и седяха тийнейджъри, лятото до късно, пускаха музика
Е то затова заменят градинките с блокчета, и после тишинка, спокойствие.

Сетих се за един стар виц:
- Ти от къде си?
- От Красно село.
- От кое село каза че си ?  Stuck Out Tongue Winking Eye
Ми то и Гринич Вилидж е "село", ако това ти е критерия🤣

Добре де как при доста малка разлика в цената на жилищата в Румъния успяват да направят инфраструктурата, а тук не?
Румънците имат ли израз "през куп за грош"?

P.S. Средната цена в Копенхаген е около 6700 евро (за 2020-та) на кв.м за ново строителство.
P.P.S.Колко взема архитекта в Копенхаген и в София? А шофьора на камиона дето влачи арматурата до строежа? Wink

# 610
  • На земята, която е всъщност звезда.
През годините с мъжа ми сме живели до Докторския паметник, до Александър Невски, Яворов, Мусагеница, Княжево, Лозенец, Иван Вазов, Люлин (не си спомням коя част). Покрай роднините ни имам и наблюдения от Петте кьошета, района на Мин. на земеделието и Дървеница. Сега, да бъдем честни, не е като да няма разлика между тях. Sweat Smile Разбира се, квалификация "елитно" не бих сложила за нищо в България, защото тук просто няма елит (нито като произход, нито като образование, нито като поведение). Но, определено разлики има. Добри, лоши, няма да коментирам. Факт е, обаче, че всичките ми познати от Люлин, Надежда и Дружба при първа финансова възможност се изнесоха оттам. За мен най- важното е да не се водиш по акъла на друг, а да избереш да живееш на място, където се чувстваш добре. Което е строго индивидуално. Един харесва по- нагъчкано, друг да е близо до Витоша, трети да е сред къщи, на четвърти не му пука, защото е за малко...Аз обичам кооперации, дворове, пешеходно разстояние до централните части. От нагъчкани високи блокове получавам пристъпи на клаустрофобия. Тъпо, но е истина. Е, защо да си го причинявам? Имам приятелка, която се кълне в Младост, а има още два хубави апартамента в Лозенец и в Белите брези. Две братовчедки на мъжа ми пък са собственички на голяма двуетажна къща в Бояна, в центъра, с голям двор, от едно време. Ами, едната си живее там със семейството и не иска да чуе да се мести, другата не иска да чуе да живее там и е в доста по- малък апартамент из кварталите (хем тя е с две деца, а първата с едно). Всеки със собствените си предпочитания и приоритети (особено второто)!

# 611

Да не се окаже, че в този форум масово се защитава пълненето на гушите на инвеститорите/строителите?

Да си дойдем на думата - който не е на твоята, значи е защитник на изедниците Joy

Положи малко повече усилия, за да защитиш каквато там теза защитаваш, дай някакви смислени аргументи. Със заключения като цитираното олекваш.

# 612

Да си дойдем на думата - който не е на твоята, значи е защитник на изедниците Joy

Положи малко повече усилия, за да защитиш каквато там теза защитаваш, дай някакви смислени аргументи. Със заключения като цитираното олекваш.
Дали? Аз бих казал същото за теб. Положи малко усилия да защитиш тезата, която защитаваш. Аз питам прости въпроси. Ти избягваш темата. Защо при положение, че в съседен Букурещ цените са горе долу еквиваленти на тези в София, там има пари за инфраструктура, а тук все не стигат? И до кога ще се повтаря тази мантра? Аргументът, че в София няма пари за изграждане на инфраструктура беше, че тук разрешителните за строеж били много евтини. Ако това в действителност е аргумент, то как в съседна Румъния при по-скъпи разрешителни за строеж имат сходни цени на имотите и добра инфраструктура? Предизвиквам те ти да защитиш тезата си. Иначе олекваш. Wink

# 613
Защото купувачът е всеяден, затова. Купува в ливадето в калта и си кюта. Прозорците му се опират в съседната сграда, ама няма значение. Няма магазини, детски градини, училища, паркове, транспорт, пак няма значение. Ми заслужаваме това значи. Да ни е честито!

# 614
Grinning Нищо не съм писала за разрешителни за строежи, нещо фантазираш или лъжеш, сам избери кое от двете.

Общи условия

Активация на акаунт