Рак на белия дроб - тема 8

• 43 567
  • 752
  •   1
Отговори
# 420
Зиги, прегледах списъка, благодаря, че го сподели. Интересно е, че има асоциации за редки тумори, но за рак на бял дроб конкретно няма нито една. Изненадах се, предвид колко често се среща (около 4000 случая на година в България).

Емма, при Вас няма почти никакви предходни изследвания, с които могат да сравнят (тоест не могат да отчетат динамика). Точно затова написах, че задължително трябва да говорите с онколога за последващи образни изследвания след 3-6 месеца.

Сам по себе си, един нодул от Х мм със SUVmax до 2.5-3.0 не значи, че има рак. Но, ако след 3-6 месеца този нодул е нарастнал и СУВ макс се е увеличил, тогава вече може да се наложат допълнителни изследвания, като биопсия. Зависи също и от медицинската история на човека - едно е да гледаш скенер или ПЕТ на човек, който преди 2 седмици е изкарал пневмония; друго - на човек, който не е имал респираторни оплаквания.

Иначе казано - образните изследвания не са черно и бяло. Има рак/няма рак. Гледат се доста неща (метаболитна активност, плътност, форма, разположение, динамика, история на пациента, други/стари образни изследвания и т.н.). В главата на повечето пациенти сигурно един доктор гледа една картинка и казва “добро/лошо”, но това е далеч от истината. Simple Smile

# 421
Hope4C, преди петскенер правих и обикновен скенер във ВМА при лекарката, която се намира до кабинета по МРТ, в който работи доцент Иванов. Тя написа, че имам 2 нодула...Аз помолих доцент Иванов да види диска веднага. Той е отворил самия запис от кабинета със скенер и ми каза, че няма втория нодул... Какво значи това? За някой си няма значение един нодул или два... Май че и тук е същото...Метаболната активност е ниска и това, че расте - не значи, че е рак... Това разбрах от онкологията, а важно е натрупването на радиомаркер. Тук, май, е същото както при мен с 2 нодули и скенера...Добре е, че отиват при професор за разчитане.

# 422
  • Пловдив
Писах, писах за размери , апарати , радиофармацефтици, хистология и грейдинг  и го затрих без да искам.8- 10 мм нодули само един апарат в бг  в момента може да има претенции че отчел що годе  адекватно натрупването на радиофармацефтика .

Последна редакция: сб, 27 ное 2021, 01:02 от whitefang

# 423
Няма такова нещо като “при мен е същото”. Това не е тесте карти да има четири попа в него.

При жената на Dimitar4o има два ПЕТ скенера, като находката нараства и увеличава натрупването на FDG-18 между двата. В отсъствието на други симптоми, които могат да обяснят тези две възходящи тенденции, категорично НЕ може да се изключи метастатична болест (освен с биопсия).

При Вас има един ПЕТ скенер и едно КТ няколко седмици по-рано. Първо, времето между тях не е достатъчно да се забележи някаква промяна в размера. Второ, имате други оплаквания, които могат да обяснят SUVmax. Това е разликата между Вас и другия човек.

Ще се подесетя сигурно, но имам чувството, че не ме чувате - задължително обсъдете с онколога си кога да направите контролен скенер. Казах го тогава, казвам го и сега - находката трябва да се проследи във времето.

Едит: И аз тръгнах да пиша за СУВмакс, Хаунсфийлд единици и подобни, обаче осъзнавам, че говорим на китайски.

Последна редакция: сб, 27 ное 2021, 01:11 от Hope4C

# 424
Hope, нямам идея дали това е изчерпателен списък на пациентските организации.
По повод темата с предаването на Неделя Щонова - никога не съм го гледала, защото ходя на работа по това време. По ирония на съдбата, Днес попаднах на него във фейсбук и то за случая с хематологичното заболяване, за който ти писах на лични.
Първоначално много се ядосах като го изгледах. Прекалено драматичен стил от водещата, същинска Мира Добрева. Отделно, че представянето на постиженията на медицината прекалено много приличаха на явна реклама на Аджибадем.
После обаче се поставих на мястото на майка ми и на хилядите болни като нея, които нищо не разбират от медицина и са най-най-обикновените хора на света. За тях подобни предавания наистина са вдъхновение и мотивация да издържат всички гадости на лечението.

# 425
Права си, че хората, които гледат подобни предавания, имат нужда от вяра и надежда. Няма да я получат, ако някой им обяснява колко много неща няма тук. Но, ако се сблъскат със системата, може да останат силно разочаровани от това, което се говори за нея, и това, което реално е. Моето по-голямо притеснение е, че има лекари, които се съгласяват да влизат в общия тон на МЗ (Всичко е наред), докато същото им връзва ръцете за биологично лечение в немалко случаи. Автоматично ми стават подозрителни.

Все си мисля, че Дудов и Тимчева не биха казали подобни неща. Даже не си го мисля - сигурен съм, гледах интервю на Дудов при Щонова в интернет. Говореше какви са пробивите в лечението, но не наливаше фалшиво успокоение тип “имаме всичко”.

Тънък лед са подобни теми. Ако бях лекар, аз поне нямаше да мога с чиста съвест да обслужа подобен дискурс. Сигурно щях да се карам с НЗОК и МЗ денонощно.

# 426
Dimitar4o
Консултация в понеделник с Пиперкова няма да донесе нова, полезна информация, защото ще се базира на дискове преди лечението.
Имай предвид, че и аз бях решила, че скенер ще има след 4 вливка, но се оказа, че е след 4 курс химиотерапия, което значи осем вливки.
За мен е много по-разумно да отидете при Пиперкова, за да направите пет скенер след последната вливка. Тогава тя ще прегледа и предходните дискове, и ще даде заключение. Сега едва ли може да каже нещо по-различно от Hope, a именно, че при динамиката на тоя нодул и при зачестяващи метастази на колоректален рак в бял дроб,  лекарите не са имали много избор, освен да започнат лечение. Дали е било по-добре то да е лъче или химия, няма как да знаем. Факт е, че и на нас никой не предложи лъче, преди да се поизчерпят вариантите за химия.

Но ако ще се чувствате по-спокойно, идете при нея в понеделник. Hug

# 427
    Норе,
Няма да можеш да се караш денонощно. Просто ще те изхвърлят от системата.
Първият обучаващ лекар на дъщеря ми, завеждаща отделение, не се интересуваше от пари, а от спасяване на хората. След няколко грандиозни скандала, че е "похарчила" стотици хиляди за няколко човека, директно я понижиха в редови лекар. Излишно е да казвам, че напусна същия ден. И че не е в България вече е излишно да пояснявам.
Ето това се случва с уникалните лекари, които са Лечители.
За всяко по-скъпо лечение са разправии, писали сме, че Аджъбадем отказват да поемат тежки случаи.
П. П. Тук в темата дори за Дудов се е писало, че отказва такива случаи. Много е добър, може би най-добрият в България, но си взема 200 лв за консултация и до там. Никой не е споделял да стои по 20 часа, да спи на стол до пациентите си и истински да го е грижа за тях.

# 428
zigizagi, Аз те тормозя на лично и във Вайбър, чудесен човек си, за нещоправене ще е, че са ми повече въпросите нощем😁, а и вече съм запазил час и взел отпуск.

# 429
Аз ще съм там в 9 ч. в понеделник за резултатите от скенера на майка. Ти кога?
Пиперкова има и специалност лъчетерапия, та можеш да я питаш и за това.

# 430
Малечка, знам за проф. Дудов какво се пише. Навремето той беше човекът, който най-много ми помогна. Благодарен ще съм му цял живот. Още на първата ни среща, вдигна телефона и ме препрати при други специалисти, които ни бяха нужни (и до които нямаше да стигна без него). На въпроса ми: “Може ли Вие да го лекувате, ако останем в България?” отговори “Да, разбира се.” Баща ми изобщо не беше перспективен случай. Остави ми и контакт, на който да се свързвам с негов помощник - той/тя предава кой за какво го е търсил и самият Дудов два пъти ми е връщал обаждане да се доуточним. След излизането на резултатите на баща ми, прямо ми каза да заминаваме, защото ходът на биологичното лечение в чужбина ще е друг. Прав беше. Лечението, което предложи, беше точно това, което впоследствие му направиха. Не съм ходил при него с протекции или връзки.

За мен лично, след лекарите в чужбина, проф. Дудов носи пряка отговорност за спасяването на баща ми. Съвсем близо до него е проф. Тимчева (тя беше второто мнение в България - напълно потвърди неговите думи). Проф. Габровски и проф. Поповска също - по други параграфи. В нито един момент не съм останал с усещането, че са го отписали или че не искат да се занимават - напротив, проф. Поповска беше първият човек, който каза на татко “ще се преборите, разбира се”.

С някои от тях поддържам връзка до днес - чуваме се/пишем си през 4-5 месеца. Случвало се е те да ме питат как е, ако съм пропуснал да пиша в последно време. Грях би било да кажа, че сме се сблъскали с липса на ангажираност и внимание.

# 431
Hope, не знам как е при вас, но при нас, доброто отношение към майка и специалистите, при които сме попаднали, се дължи на контакти и познанства, на факта, че и двамата с мъжа ми имаме служебен досег до медицината и т.н. Не на случайност.
Много хора са ми казвали, че са недоволни от Надежда и се чудят как ние сме. Една дама ми се обади преди 2-3 години и каза, че моите мнения са били единствените положителни за Надежда, на които е попаднала.

Малечка е абсолютно права. Не един и двама лекари са напуснали частни болници заради това.

# 432
Аз ще съм там в 9 ч. в понеделник за резултатите от скенера на майка. Ти кога?
Пиперкова има и специалност лъчетерапия, та можеш да я питаш и за това.
В 8 да оставя дисковете, и в 11 да направим среща. Мога да изчакам, ще ми е приятно да се видим!

# 433

Резултата от скенера на татко са готови. Мама се е чула с лекаря по телефона - "резултатите са добри и продължаваме с Тагрисо "! Това е казал. След 2 седмици имаме записан час и ще отида , за да видя това "добри" какви.размери има и въобще детайли, че така няма как да съм спокойна.
Това е

# 434
Браво, kalina!
Това все пак са добри новини, макар и да нямаш документи.

При нас обаче не са добри. Прогресия в голямата лезия, SUV 17, сателитната до нея също. Съкрушени сме.
Някой да ми припомни всеки ден ли работи Минчев, за да ходя да питам за биопсия.

Общи условия

Активация на акаунт