Хепи Майски бебчета 2022г.

• 59 183
  • 668
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Здравейте момичета, имам един казус, който може би счетоводител трябва да търся,но...ако някоя мама е запозната ще бъда благодарна 🙂
Та месеца ,в който забременях смених работата,нямам прекъсване между двете работи ,единствено при настоящата съм осигурена на минималната заплата,на предната бях на реални осигуровки,след като изкървих миналият месец лежах в болница и ми дадоха болничен 30 дни!
Работодателите съответно разбраха,но за сега ме оставиха на работа,и ми дадоха карт бланш,ако всичко е наред занапред да си работя ,ако не да ползвам болничен!
Сега виждам,че имам изчислен болничен дневна ставка,който е ок за сега,но въпросът ми е,ако се върна и работя на минималните осигуровки  дали няма да ми паднат болничните и съответно майчинството живи и здрави след това...четох разни неща,но не мога да се ориентирам честно!
Ще бъда благодарна,ако някоя дама знае как стоят нещата🙂
С всеки месец, през който си на минимални осигуровки, майчинството ти ще намалява. Икономически по-изгодно ти е да си в непрекъснат болничен до раждането или пък да се разбереш с работодателя да те осигурява на реалната заплата - аман от тарикати.

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 13:57 от *Lorena*

# 196
  • Варна, морето, сините вълни...
mimi_jobnito, от кога си в болничен? Моят термин е 01.05.22 , като аз съм в болничен от 31.08 все още без прекъсване. При мен няма да ми стигнат точно 16 дни до преди 45 дневния, които ще покрия и аз с отпуска, а не с явяване пред ТЕЛК. 😊
Ами не збам защо реши, че няма да стигнат и каза, че може и сега да ме прати на комисия но нещо се заяждали 🤔 Аз и обясних, че съм детска учителка и половината ми колеги са с ковид, все пак редовно им висчеусинпо това време. Моя термин е 2 май. Аз до сега бях в болничен за гледане на дете - 2 седмици. Мисля, че 12 дена. О каза, че те също се включвали в тези 180дни. Всъшност не знам дали разбра, че е за дете, а не за мен болничния 🙄. Аз иначе имам отпуск поне 30 дни и не ми пречи да си ги взема, но дано след това вече да стигат 🤔.

Di@ за БХС платих 45лв. при следващата АГ, каза, че мога да занеса където искам кръвта, но не ми се занимаваше. Измери абсолютно всички органи на бебето, пръсти на ръцете и краката брои, сърце, мозък и т.н. всичко гледа. Прати ми снимките на мейл. Има само една 4Д, ама пък на нея нищо не се вижда 😂

# 197
  • София
Аз съм на 11ти на БХС. Може ли да ми кажете приблизителна цена и какво точно представлява БХС и ФМ?

БХС скрининга представлява (или поне би трябвало да представлява) подробно оглеждане и замерване на определени показатели на бебето (ранна фетална морфология), както и кръвни изследвания, които се правят обичайно един ден преди, един ден след или в самия ден, в който се прави феталната морфология.
За приблизителна цена трябва да кажеш къде, при кого и как смяташ да правиш БХС. Има дами, които отиват при АГ-то, което са си избрали, и му се доверяват да измери нужните параметри, с които впоследствие отиват в генетична лаборатория на Майчин дом-София и правят безплатно кръвните изследвания за БХС скрининга. Дали има кой компетентно да ги изкоментира след това или жените сами си ги разчитат, не знам, но при този вариант скринингът излиза най-икономично - около 40-50 лв. Има и дами, които правят подробна ранна фетална морфология при утвърдени специалисти в областта и правят кръвните изследвания на мястото, на което работи специалистът им по фетална морфолигия, съответно си ги плащат, но и специалистът, който са избрали, ги консултира въз основа на комбинираните резултати от кръв и фетална морфология за рисковете и опциите, които имат. Излиза 150-200 лв. в този случай изследването, ако се заплати ФМ при добър специалист и се заплатят и кръвните изследвания. Има и някакви варианти по средата - примерно избор на добър специалист за ФМ и безплатни кръвни тестове в Майчин дом-София.

# 198
Здравейте, момичета! Аз днес бях на преглед при моя лекар, който ме гледа на неговия си ехограф, не е 4Д, след това ме прати на кръвни изследвания БХС, но нищо не е споменал за ФМ и се зачудих да не пропускам нещо или нещо да не съм разбрала правилно. Когато излязат резултатите от БХС ще му ги занеса и ще попитам. За кръвните изследвания платих 32 лв, в Пловдив ги правя.

# 199
Здравейте, момичета! Аз днес бях на преглед при моя лекар, който ме гледа на неговия си ехограф, не е 4Д, след това ме прати на кръвни изследвания БХС, но нищо не е споменал за ФМ и се зачудих да не пропускам нещо или нещо да не съм разбрала правилно. Когато излязат резултатите от БХС ще му ги занеса и ще попитам. За кръвните изследвания платих 32 лв, в Пловдив ги правя.

curlyS, доколкото знам ранната фетална и БХС се правят по едно и също време, като кръвните изследвания може да се пуснат един ден преди, след или на самия ден на прегледа, но на прегледа задължително би трябвало да гледа нухалната гънка, нос и т.н. Какво ти казаха на самия преглед?

# 200
  • София
Аз съм на 11ти на БХС. Може ли да ми кажете приблизителна цена и какво точно представлява БХС и ФМ?

БХС скрининга представлява (или поне би трябвало да представлява) подробно оглеждане и замерване на определени показатели на бебето (ранна фетална морфология), както и кръвни изследвания, които се правят обичайно един ден преди, един ден след или в самия ден, в който се прави феталната морфология.
За приблизителна цена трябва да кажеш къде, при кого и как смяташ да правиш БХС. Има дами, които отиват при АГ-то, което са си избрали, и му се доверяват да измери нужните параметри, с които впоследствие отиват в генетична лаборатория на Майчин дом-София и правят безплатно кръвните изследвания за БХС скрининга. Дали има кой компетентно да ги изкоментира след това или жените сами си ги разчитат, не знам, но при този вариант скринингът излиза най-икономично - около 40-50 лв. Има и дами, които правят подробна ранна фетална морфология при утвърдени специалисти в областта и правят кръвните изследвания на мястото, на което работи специалистът им по фетална морфолигия, съответно си ги плащат, но и специалистът, който са избрали, ги консултира въз основа на комбинираните резултати от кръв и фетална морфология за рисковете и опциите, които имат. Излиза 150-200 лв. в този случай изследването, ако се заплати ФМ при добър специалист и се заплатят и кръвните изследвания. Има и някакви варианти по средата - примерно избор на добър специалист за ФМ и безплатни кръвни тестове в Майчин дом-София.

няма такова нещо. 180 дни ЛКК са си отделни от тези които ти се ПОЛАГАТ       40 -дена от личен лекар (за теб или детенце) и 20 дена ЛККза гледане на болно дете. Това са ти всяка година дните които ти се полагат в болничен и най-важното са ПЛАТЕНИ от НОИ.

# 201

curlyS, доколкото знам ранната фетална и БХС се правят по едно и също време, като кръвните изследвания може да се пуснат един ден преди, след или на самия ден на прегледа, но на прегледа задължително би трябвало да гледа нухалната гънка, нос и т.н. Какво ти казаха на самия преглед?

Той си направи някакви замервания, огледа обстойно бебчето, направи няколко снимки, но нищо не ми каза. Аз не знам какво представлява ФМ като преглед и дали може да се прави на обикновен ехограф, за да преценя дали ми е направил въпросната ФМ, напът наобратно към вкъщи погледнах форума и тогава обърнах внимание, че сте писали, че се правят едновременно и затова и се притесних. Ще го питам в четвъртък все пак. Извинете ме за дезориентацията, момичета, може би звуча смешно, но ми е за първи път.

# 202
Curly той фетална морфология (да огледа всички органи подробно, да замери кръвоока в различните съдове и т.н) може би не е направил ( по-принцип след ФМ дават доста подробен опис с всички измервания и че са налице всички органи и почие), но със сигурност, за да те прати на кръвни, е измерил нухалната гънка и е описал на листа дали има налице костица, защото тази информация е нужна за целите на БХС Simple Smile

Мен днес за да ми стане по - интересно и ми зацапа лееееко кафевичко. Щях да припадна. В 10+2 съм, утре имам час за генетичен тест и довечера ще тичам пти АГ-то за преглед

# 203
  • София

Той си направи някакви замервания, огледа обстойно бебчето, направи няколко снимки, но нищо не ми каза. Аз не знам какво представлява ФМ като преглед и дали може да се прави на обикновен ехограф, за да преценя дали ми е направил въпросната ФМ, напът наобратно към вкъщи погледнах форума и тогава обърнах внимание, че сте писали, че се правят едновременно и затова и се притесних. Ще го питам в четвъртък все пак. Извинете ме за дезориентацията, момичета, може би звуча смешно, но ми е за първи път.
Не знам какво разбираш под обикновен ехограф, но е силно препоръчително ехографът да е хубав, висок клас, 2D е достатъчно, изобщо не е нужно да е 3D (3D-то е за кеф на родителите, всичко важно лекарите гледат на 2D), да има доплер и най-важното - задапаратното устройство да е наясно какво да гледа и как да го измери/прецени правилно - т.е. лекарят е най-съществен, но и апаратът е добре да не е някакъв допотопен. По-добре е лекарят да е специалист по фетална медицина, а не просто акушер-гинеколог, но за съжаление не във всички градове бременните жени имат достъп до такива специалисти, а и не винаги са насочвани към такива за провеждането на изследването от  проследяващите бременността им лекари.

# 204
Моя доктор не ми направи ФМ като съм пуснала Пренатест каза че той е по точен и нямало смисъл от ФМ не знам кое е правилно сега съм в четвъртък да ме записват на женска консултация и ще го питам пак

# 205
  • София
Моя доктор не ми направи ФМ като съм пуснала Пренатест каза че той е по точен и нямало смисъл от ФМ не знам кое е правилно сега съм в четвъртък да ме записват на женска консултация и ще го питам пак
ФМ е важна не само за откриване на генетични аномалии, но и за да огледат кръвотока към бебето и ако е влошен, да се вземат мерки. Но ако си пуснала пълен пакет на Пренатеста и нямаш тромбофилия, можеш сравнително спокойно да си спестиш тази най-ранна ФМ.

# 206
  • Пловдив
Здравейте и от мен! Аз също се записах на ранен скрининг, ранна фенална морфология, след последния преглед при моя гинеколог, малко бях пропуснала това във всичко, което ми дава като информация, та трябваше да действам бързо. Часът ми е за 08.11 при д-р Б.Стоилов. Предстои ми записване на ЖК преди това.
Бебо е добре, за сега нямам зацапвания, почивам и лежа повече, в петък шаваше активно, успокоих се малко след прегледа. Ще се върна на работа, защото няма да издържа вкъщи, но имам задачата да се пазя повече, защото наистина не се усещам понякога. Много е неприятно, че болничните рязко се отразяват на финансовото състояние, но и здравето е по-важно. По- неприятна е ситуацията в която те осигуряват на минимум . При нас, въпреки ниската заплата, поне биваме осигурявани на това което получаваме, а и с болничните и отпуските няма проблем.

# 207
ФМ е важна не само за откриване на генетични аномалии, но и за да огледат кръвотока към бебето и ако е влошен, да се вземат мерки. Но ако си пуснала пълен пакет на Пренатеста и нямаш тромбофилия, можеш сравнително спокойно да си спестиш тази най-ранна ФМ.
[/quote

Ами не е пълния пакет пуснах средния на Вюжън а за тромбофилия никога не съм се изследвала

# 208
Някакъв съвет срещу главоболие? От вчера не спира.🤯 Не съм голям фен на хаповете, а сега и не знам дали мога да пия въобще нещо.

# 209
Виж си кръвното как е

Общи условия

Активация на акаунт