Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено Тема 21

• 26 569
  • 733
  •   1
Отговори
# 75
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Ама детето ти можеше съвсем спокойно да седи само три дни.
Аз целенасочено на заведох детето си, то също не е прегледано,
тест му е направен вкъщи. Няма как за една хрема да го водя на място, в което бъка в момента с вируси, в което болните се разхождат отгоре на всичко с носовете отвън.
Ама бележка трябва.
И за мен, и за педиатъра е по-добре да не се виждаме по-често отколкото трябва. За едната шиб@на бележка, дето се оказа най-важния скрижал, егати.

# 76
  • Бургас
И какво пречи ако детето се е излекувало преди края на дните, нописани в бележката да отиде по-рано?

# 77
  • София
Дъждец, доста пъти казвах и за училищата, в които има стол, защото са целодневно. Никаква полза от маските като се съберат там. Каквото и да ги разделят постоянно са болни при нас от 1-ви септември насам.
А за сетификатите, няма да мотивират никого за ваксинация, защото ще си правят тест в петък вечер пред някой бар и ще си щъкат по заведенията 48 часа. Мислят тези тестове да са безплатни, но и 10 лв да са, то входа в повечето дискотеки е повече, та няма да е голяма работа.

Май трябва и аз да ходя всеки петък пред дискотека да правя тест Simple Smile

# 78
Наясно сме, че в момента цари хаос навсякъде.
Към момента, в училището на детето почти няма останал здрав учител, за да преподава. Миналата седмица се ходеше за по два часа на ден-всичко останало е маркирано като "свободен" в системата им, дори не се казва на децата да не идват. Което е съобразило, погледнало и разбрало, че няма да има час поне си спестява висенето в студена сграда ей така (или по кафенетата в околностите). Някои деца (София е голям натоварен град) пътуват над час в едната посока в нагъчкан градски транспорт, за да прекарат в студена сграда два часа учебни присъствено. Огромна загуба на време, пари, в комбинация с липса на учебен процес, но зор да е присъствено. Контактни, болни учители се укриват-не се обявяват. Съответно карантинирани класове няма, не си пускат тестове на общ принцип. След две седмици, който е оцелял, ще се върне, но на свой ред ще има други-вероятно вече ще са повече деца, и никой няма да го интересува, че ще се наложи да пропусне още учебен материал, защото онлайн в момента въобще не пускат.
Ей така се лъжем взаимно, че проблем няма, всичко е ок, ходят си на училище и ще ходят, няма да ги спират. Те че ходят-ходят, ама и не учат, защото няма учители. После учителите ще се върнат, ама децата ще липсват и пак си е за тяхна сметка.

# 79
Важното е, че са ПО! Цената няма значение. Надлъгваме с епидемията, но всички в училище. В Пирогов леглата за Ковид свършили, министър Кацаров дрънка глупости, вместо да затвори за две-три седмици училищата. Явно така ще е до изборите. Предишните бяха отврат, но поне от време на време постъпваха отговорно в пандемията.

# 80
  • София
Само затваряне на училищата няма да има ефект. Пълен локдаун е единствената мярка, която е смислена. Преди изборите обаче не виждам как ще стане.

# 81
  • София
И аз съм съгласна да затворят всичко, не само децата, но с обезщетения. Ще гласувам за първият, който ми осигури едномесечна почивка с изплатени 80% от заплатата, на която се осигурявам. 😂Платеният ми отпуск свърши, а тия дни ми е адски студено и не ми се ходи на работа.

# 82
Наясно сме, че в момента цари хаос навсякъде.
Към момента, в училището на детето почти няма останал здрав учител, за да преподава. Миналата седмица се ходеше за по два часа на ден-всичко останало е маркирано като "свободен" в системата им, дори не се казва на децата да не идват. Което е съобразило, погледнало и разбрало, че няма да има час поне си спестява висенето в студена сграда ей така (или по кафенетата в околностите).
Това си е за София и за вас. При моите деца (Пловдив) си има парно и учителите са на линия. Децата, които боледуваха, оздравяха и са на училище.

# 83
  • София
Трябва да отговорим до петък дали сме съгласни да тестват децата. Ама как точно и колко често ще става това, не казват. От СРЗИ ще е организацията на процеса.

# 84
И какво пречи ако детето се е излекувало преди края на дните, нописани в бележката да отиде по-рано?
Теоретично не може.
Лекар е преценил колко трае възстановяването и колко си седи човек вкъщи за негова и на околните безопасност.
Ако някой с ковид ей сега напише, че му е минало и преди 14 дни се е върнал на работа/училище, ще бъде изяден с парцалите.
Ако работник е на работа в ден, за който има издаден болничен, ще има санкция, не знам за кой. Хипотезите са или принуда от страна на работодателя или изкарване на фалшив болничен за изгода на единия и/или двамата.

# 85
  • Бургас
Ето това получихме днес в Школо:

Скрит текст:
Уважаеми
родители,

Във връзка с горепосочените цели и спазвайки инструкциите,
посочени в писмо № 9105-361 от 13.10.2021 г. на г-жа Мария Гайдарова,
зам.-министър на образованието и науката,

Ви представям приложен списък на
тестове, подходящи за самотестуване за носителство на вируса SARS-CoV-2,
причиняващ заболяването COVID-19.

Списъкът е предоставен от Изпълнителната
агенция по лекарствата и съдържа наименованията на тестовете, налични на
територията на Република България

и подходящи за използване в немедицинска
среда – в училище или вкъщи. Настоящата информация се предоставя с оглед
взимането на информирано решение от страна на родителите,

относно тестването на
учениците. Съгласно Насоките за обучение и действия в условията на извънредна
епидемична обстановка в училищата през учебната 2021/2022 година,

при
получаване на съгласие от поне 90% от родителите, директорите могат да се
обърнат към РЗИ и да поискат осигуряване на съответния вид тестове.

При
невъзможност РЗИ да предложи избрания вид тестове, при наличие на финансови
средства, училището може да ги закупи със средства от бюджета си. В тази връзка
моля да попълните анкетата.

Линк към Анкета:

Анкета_Антигенни тестове - Google Формуляри
Приложено Ви изпращам и информация за
различните видове тестове, както и тяхното приложение

Значи има светлина в тунела. В Анкетата има въпрос какъв е предпочитания метод на тест - през носа или със слюнка. Посочих втория разбира се. Но това 90% много ме притеснява и подозирам, че няма да се съберат толкова. Накрая ще кажат, ами ето вие не искате, ние не можем нищо да направим.

# 86
  • София
Каква светлина? За два часа над 100 родителя избълваха огън и жупел под съобщението в Школо. Включително и заплахи за съд, ако някой пипне детето. Не искали тестове, не искали ваксини, не искали маски... Става въпрос за гимназия, не да малки деца.
Направо съм отчаяна от този въртоглав народ.

# 87
  • София
Никаква светлина не е това, тоя тест в школото го правихме началото на учебната година,  резултатите бяха отчайващи, аз писах по рано, никой не иска масово да се тества.

# 88
  • Бургас
Каква светлина? За два часа над 100 родителя избълваха огън и жупел под съобщението в Школо. Включително и заплахи за съд, ако някой пипне детето. Не искали тестове, не искали ваксини, не искали маски... Става въпрос за гимназия, не да малки деца.
Направо съм отчаяна от този въртоглав народ.

Ами не знам какви са нагласите. При нас са забранени коментарите под съобщението. Винаги на такива съобщния са забранени и не може да се коментира.
Ами в такъв случай си заслужаваме и държавата, и положението. Знаете ли какво ми прави впечатление. Че същите тези хора като емигрират в някоя бяла държава и веднага си променят манталитета и свикват на тамошните правиля и няма тън-мън, спазват си всичко чинно.

В такъв случай си държа на ДО, пък ако искате ме пребийте с камъни.

# 89
  • София
Не разбирам какво ви пречи на вас -разумните да си леете разума от къщи и да си стоят децата ви в ДО? Не може да искаш моето дете да следва твоят разум и да обиждаш наред...

Общи условия

Активация на акаунт