Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено Тема 21

• 26 857
  • 733
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Масовото тестване да си остане, казваш.
И докога? Така ще си живеем вече? Хайде не.
Затова и, както казах, няма да дам съгласие за моето дете и ще си останем на ДО. За голямото ще решавам когато стигнат до тях, надявам се да няма нужда и да спадне вълната.
Аз не разбрах защо няма да дадеш съгласие. Може ли пак да обясниш, ако не те затруднява?

# 496
Обещах си, че вече нищо няма да ме учуди, но да ревеш цяла година за присъствено и да си прибереш детето ДО заради безконтактен неинвазивен тест. Направо за медал е случая и не знам има ли смисъл изобщо да коментираме темата.

# 497
Опитът от миналата година показва, че затварянето на учениците в ДО, не намалява покачването на бройките. Всичко друго трябва да се предприеме и последни да бъдат затваряни децата.

Така е, ДО нищо няма да постигне.

Аз явно имам други спомени.
Как да не помага ДО за намаляване на бройките?
Защо си съчинявате, това е нещо , което може да се докаже, че миналата година след ДО бройките постепенно тръгнаха надолу и после пак ги върнаха в училище.

# 498
  • София
Хайде докажи го с данни по седмици.

# 499
  • София
И бройките продължиха да падат.

# 500
  • София
Моля ви, някои сме с добра памет още. Бройките тръгнаха надолу едва когато затвориха заведения и молове. Предитова 5-12 клас бяха ДО цял месец и ефектът беше нулев.

# 501
Аз в тази тема спрях да пиша, заради някои писателки.
Но, ще се отбележа, за да споделя одорението си относно тестването на учениците. Най-после синът ми, ваксиниран от август месец с Пфайзер, ще започне присъствено училище. Не е бил присъствено от миналата година, след поредната вълна. Оставих го ДО, след пускането на останалите в час тогава. А тази учебна година изобщо не го и пуснах. От 15.09 е ДО.
С това искам да кажа, че най- накрая тези, които се съобразяват със ституацията ще бъдат присъствено, а не  ДО. Тоест- ваксинирани и тествани навън, останалите вътре. Доволна съм. Така е по цял свят, най- после и у нас.
Колкото и да пищят останалите, нека се огледат. От две години живеем различно. Това е действителността в момента. Или се адаптираме, или сме гетото на света.
Всички ще се радваме да се върне предишния ни свят, но дотогава ще се прави каквото трябва.
С инат и заобикаляне на действителността, както се видя- не става.

Дано не се побългари и тази мярка, дано спокойна да си пускам ученика. Дано тарикатщината все по- малко и все по-никъде да не вирее.

# 502
  • Русе
Не смятам че това правителство - или по-точно -  неправинищелство , ще затвори каквото и да било. Освен ако самите молове и самите училища не настояват много.Днес си направих труда да послушам какво ще кажат министрите . Нищо не казаха - "ще питаме родителите", "ще питаме учителите", "бихме искали", "ама ако намерим".....  Ще лижат де що намерят, само да се опитват да закрепят някакъв рейтинг
Нека да тестват -  обаче в повечето класове ще има болни деца , които ще преминат на ДО, а останалите - ПО. Смесената форма е доста неефективна.  Учителите,които и без това не се отличават в голямата си част с особена организираност и умения с техниката, ще трява да подготвят онлайн уроци и присъствени такива. За камери и въпроси - онлайн и присъствено, не мога и да си помислия как биха се организират. Най-вероятно никак.

# 503
Пазят ли се, ограничават ли се, съобразяват ли се родителите и обществото в цялост с мерките, а именно- дистанция, маски и дезинфекция, плюс по желание ваксина, то учениците ще бъдат много по-защитени. Много по- малко заразени и заразни. Простичко е.
Относно затрудненията в работата на учителите - ами крайно време е да се размърдат. Да излязат от пашкула на спокойствието , от времето на соца още. Време е за иновации, иновативно мислене и намиране на решения. Да се организират и модернизират. Този дълбок сън трябва да свърши. Който не може- има млади, да отстъпят.
Аз в моята работа имам за всяка си дейност отчитане на времето, за което трябва да я свърша. Ако не умея да си организирам така работата, щото да се вместя в този времеви интервал- дълго няма ме търпят.

# 504
  • София
Не съм била никога соц. учител. Обаче на работното ми място интернетът не позволява да водя нормален час. За момента се редуваме - кой в къщи, кой през личен интернет, но да застана в зала и да преподавам да има камера и нормален трафик за неприсъстващите - хич не виждам как ще бъде осигурено.

# 505
  • Варна
Моля ви, някои сме с добра памет още. Бройките тръгнаха надолу едва когато затвориха заведения и молове. Предитова 5-12 клас бяха ДО цял месец и ефектът беше нулев.
Не бяха до, бяха на ротация, което мисля се съгласихме, че е куца мярка. Да, бройките реално тръгват надолу при пълно затваряне. В това число и на училищата. Говоря за българските училища, където мерки НЯМА. Не виждам смисъл да се отрича. ДО самостоятелно няма да обърне кривата, но и затварянето на кръчмите при работещи училища без тестове и мерки също няма да я обърне.

# 506
Обещах си, че вече нищо няма да ме учуди, но да ревеш цяла година за присъствено и да си прибереш детето ДО заради безконтактен неинвазивен тест. Направо за медал е случая и не знам има ли смисъл изобщо да коментираме темата.
Много мило. Истината е, че сме двете страни на монетата. Аз също недоумявам как миналата година настоявахте за ДО безкрай, защото и при спадаща зараза все ви беше страх, а сега в голям пик и нива над 1000/100 000 нямате търпение да пуснете децата в ПО с тестове, настоявате за привилегии за ваксинирани родители и деца и т.н.
След като е ясно, че и ваксинирани се заразяват и боледуват, сега защо не ви е страх, та ние не живеем в капсула и не сме недосегаеми? Децата ще пътуват с ГТ, ще се бутат в тълпи и т.н. Тестовете не им гарантират почти нищо.
Аз смятам, че ПО трябва да се върне безусловно. И не, не ме притеснява ковид и не търся безопасна среда. Търся уважение към чуждата неприкосновеност и решения за собствените деца, които имат право да се приемат за здрави, а не за болни по презумпция.
И не става ясно какво ви пречи, нали съгласните се връщате в училище? Другите просто ще изчакаме нормално учене, защото смятаме, че това, което ни сервират не е нормално, то е извиване на ръце.
Тази учителка обобщава мнението на една голяма група родители, които също са за ПО: https://www.facebook.com/100000997938618/posts/4662276437148908/?d=n

# 507
Твърде много патос. Не се отказва достъп до образование. Дава се възможност за избор на средата, в която да бъде осъществявано то. Просто словоредът малко ( ще) се смени. От " какво ви пречи, винаги можете да подадете молба за преминаване в ОРЕС" ще отидем към " какво ви пречи, винаги можете да дадете съгласие за тестване".

# 508
jasmin_tea
Понеже се обръщаш към мен първо искам да уточня, че никакви привилегии не съм искала за ваксинирани деца и уччители, дори обясних три причини за това, според мен основателни.
Второ, връщане в точно този момент дори и с тестове не е добра идея, поради високия ръст и дифузно разпространение, но след влизане в по-ниска цветова зона връщането може да стане безопасно единствено с тестове. Това го доказва и практиката в другите страни.
По-интересно е друго. Смятахте, че ДО е пагубно за децата, а точно в този линк, твърдящата същото учителка смята да го причини на децата по причини, които дори нямат медицински характер, а са някакви нейни абстракции.
Всички сме 100% съгласни, че ДО не е нормалното обучение, приемаме го като временна мярка да се спасят животи. Обърни внимание на текста в болд и ми кажи къде е този аспект в твоята теза. Нямаме към този момент друг вариант да учат децата присъствено, нямат и другите държави, затова се тестват вече цяла година два пъти седмично. Само че там човешкият живот има стойност, и образованието има стойност. Със сигурност и  там нечия лична неприкосновеност е засегната, но обществото е решило да постави живота, здравето и образованието за приоритет пред нечии капризи, като им дава свободата да учат дистанционно. Разбира се, говорим за високо развито общество и ценности.

# 509
Че какво пък обидно и унизително има в един тест? Все едно да ти е обидно да ти премерят температурата, защото имаш неприкосновено право да те смятат за безтемпературен.
Чудят се вече какво да измислят само о само да е саботаж.

Аз също обаче няма да си пусна детето от  утре заран примерно. Като минем в по приличен цвят зона - моля.

Общи условия

Активация на акаунт