Английски коледен кекс

  • 135 264
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
  • Бургас
  • Мнения: 1 383
Заливам го скъпернически с коняк на 3-4-5 дни. А ако и малки деца ще го ядат, по-добре го поливайте с портокалов сок. Повече от три лъжици не ми се откъсват от сърцето, знам, че не е фатално ако не е мноооого напоен. Като го изпека и го извадя да изстине  е следващата трудна операция-да го върна в кутията, после го повивам във фолио и отгоре с капака. Гледам тази цялата процедура да я правя,когато няма друг от семейството,че се почва едно врънкане-ама дай да го опитаме, само малко. ...И така, благополучно след като съм проветрила, не се усещат да си го търсят. Крия го на терасата.

# 181
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 9 811
Аз също смятам да го върна обратно в тенжерата, в която го пекох! Обаче после как ще го извадя от там???  newsm78 newsm78

Опече се вече - точво 2 часа. Мисля че е напълно готов.

# 182
  • Бургас
  • Мнения: 1 383
Как-по най-лесния начин-изсипваш го.По възможност не на земята! Laughing

# 183
  • Мнения: 875
а и нали преди да се сложи обратно в кутията/тенджерата е хубаво да се увие във фолио. така слагането и изваждането му в и от тенджерата се улеснява много.

за украсата, аз ще го залея само с шоколад (или млечен, или бял).

# 184
  • Мнения: 3 219
Заливам го скъпернически с коняк на 3-4-5 дни. А ако и малки деца ще го ядат, по-добре го поливайте с портокалов сок. Повече от три лъжици не ми се откъсват от сърцето, знам, че не е фатално ако не е мноооого напоен. Като го изпека и го извадя да изстине  е следващата трудна операция-да го върна в кутията, после го повивам във фолио и отгоре с капака. Гледам тази цялата процедура да я правя,когато няма друг от семейството,че се почва едно врънкане-ама дай да го опитаме, само малко. ...И така, благополучно след като съм проветрила, не се усещат да си го търсят. Крия го на терасата.

Аз го увих целия във фолио и го мушнах в кутията , като отгоре е покрит също Сбърках ли ?

# 185
  • Бургас
  • Мнения: 1 383
Важното е хубаво да е изстинал.После си точно за отличен. Преди да го пратиш в изгнание го набоди на няколко места и му дай коняче, да си успокои нервите.

# 186
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 9 811
Такааааа, извадих го и в момента изстива. Много съм доволна,  Laughing просто бях много скептично настроена към собствените си възможности, но явно когато човек иска нещо и влага сърце и душа , то се получава!!! Страхотен е!  newsm44

Сега да споделя това , което се случи при мен, защото до последно не можах да намеря дълбок съд в който да го изпека. Тавата ми е висока 7 см и е с диаметър 23см и като прочетох , че вашите кейкове стават по 10-12см направо се притесних. Взех решение да намаля продуктите, като сметнах колко продукт от всеки се пада на 1 яйце. И така ето моята рецепта:
Плодова смес:
330гр стафиди
70гр сушени кайсии
100гр сушени сливи /не можах да намеря череши/
70гр нарязани бадеми
70гр нарязани орехи
50гр портокалови кори и 3 суп.лъж портокалов сок.
кората на 1 лимон, и неговия сок
1 суп лъж равна канела
1 суп.лъж равна карамфил
1 кафена лъж джинджифил
70мл ром

За тестото:
4 яйца
230гр масло
2 суп.лъж мед
300гр захар - 150 бяла и 150 кафява
240гр брашно
70гр смлени бадеми
1 бакпулвер


Пекох го точно 2 часа на 140-150градуса.

Стана висок 8см и с диаметър 23см. Малко излезе от тавата и добре че беше хартията от горе!


# 187
  • Мнения: 3 219
Ххахаха, неговите успокоихме, ама да видим моите дали ще издържан на желанието да го опитам Embarassed Joy

# 188
  • Бургас
  • Мнения: 1 383
Ееееее,то до Коледа не остана,от младежите ти не знам как ще го опазиш,ама големи са сладури.

# 189
  • Мнения: 3 219
Те сладурите няма да го близнат, ама нейсе Crazy, малкото не яде нищо тестяно с ядки, плодове и т.н., а на големия му миришеше много на карамфил като го пекох и заяви, че няма да го яде...ама да видим де. Определено другата година или ще махна карамфила, или ще го сведа до минимум, в интерес на истината и на мен не ми допада изобщо.


ani_d, благодаря за пропорциите, ще си ги копна, и на мен ми дойде много сместа, наложи се да го пека в две кутии едновременно. И Честит Имен Ден !!!

# 190
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 9 811
Мерседес, благодаря!  Peace

И за да не е спам, кажете ми колко време преди да го ядем да му направя покритието , защото нали като го покрия вече няма да мога да го поливам и напивам!  Mr. Green

# 191
  • Бургас
  • Мнения: 1 383
В последния ти свободен момент. Наистина преди деня,ще има възможност и да стегне на хладно,но вече не в кутията,нали така?

# 192
  • Мнения: 1 608
Здравейте,и аз използвам подобна рецепта за този разкошен кейк,за да не се повтарям,със споделеното от останалите ще добавя само че традиционно се прави няколко месеца преди Коледа и се полива с шери/аз с ароматно уиски/ по 3-4 с.л на около седмица две.Съхранявам го в кутия от Панетоне,а за опичане -два пласта хартия с висок борд поне колкото е височината на формата-обикновена тортена с подвижен ринг.в деня на сервиране го намазвам тънко с много  фин кайсиев мармелад.След това го покривам с марципан и отгоре с айсинг.[/img

# 193
  • Бургас/Пз
  • Мнения: 9 811
Здравейте,и аз използвам подобна рецепта за този разкошен кейк,за да не се повтарям,със споделеното от останалите ще добавя само че традиционно се прави няколко месеца преди Коледа и се полива с шери/аз с ароматно уиски/ по 3-4 с.л на около седмица две.Съхранявам го в кутия от Панетоне,а за опичане -два пласта хартия с висок борд поне колкото е височината на формата-обикновена тортена с подвижен ринг.в деня на сервиране го намазвам тънко с много  фин кайсиев мармелад.След това го покривам с марципан и отгоре с айсинг.[/img

Бянка, дай снимката пак, че нищо не се вижда!

# 194
  • Мнения: 11
Пека моя кекс вече почти 2,5. Сложих в чашка за крем карамел малко от сместа, че бях любопитна да го опитам. Малкият се опече по-бързо, тъкмо го извадих от хартията и той почти се разпадна  ooooh! сега само се надявам да не се случи същото и с големия кекс  Praynig някой има ли идея защо така се получи, че съм нагласила всичко за още един и тази нощ май ще пека само, но поне да знам за другия..... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт