Английски коледен кекс

  • 135 299
  • 740
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
  • Мнения: 645
И моят АКК се пече в момента. Рецептата е лесна, само дето сместа става доста и трудна за бъркане, но мъжото се притече на помощ Peace
Пека го в една голяма тенджера, но ми остана и малко за една йена. Тъкмо йената ще си я хапне сега да видя дали се е получило Simple Smile
Когато е готов ще пусна и снимка!

# 241
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
oki4, в алуминиево фолио, да. Peace
Ето идеи за украса:
http://www.google.bg/images?hl=bg&source=imghp&biw=1024& … ;oq=&gs_rfai=

# 242
  • Мнения: 693

Извиянвам се за глупавия въпрос, това бялото (нещо като цветно тесто предполагам) от как се прави?

Последна редакция: нд, 05 дек 2010, 20:20 от Katinche

# 243
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Това е фондан, виж в тортената тема има много рецепти за това. След това се оцветява с различни бои. Peace

# 244
  • Мнения: 826
...снощи напоих кейковете с черен чай и ромова есенция....
Dendri, ...дай съвет, моля те - добър ли е ромът Varadero?
lulumba съжалявам, че чак сега отговарям. Хич не е лош Варадерото, особено черния, но не ти ли се струва малко скъп за сладкиш? Ако не ти е много като парички е доста добър вариант. Олд Паскас, също е добър ром и е в още по-нисък ценови клас. Аз много не се церемоних, а по съвет на Джемма, аз взех Кептън Фред, което си е чист спирт и ромова есенция (ами...българска изработка Wink). Не бих го пила като напитка, но за кейк определено е много подходящо и ароматно. Grinning
Ромовата есенция много я уважавам. Определено бих ползвала и ромова есенция за кейка.  За съжаление в моя Кауфланд я няма от доста време. Не знам защо зареждат от месеци само ванилия и лимон, които не ми допадат толкова, а и в нашия случай не вършат работа.

# 245
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 149
Dendri,  Hug Аз вече купих ромчето. Абе заложих на сигурното - най-тъмното Бакарди, което успях да намеря. В крайна сметка в кейка отива малко ром, а останалото ще си го пийваме с черен чай в студените зимни дни. Grinning

# 246
  • Мнения: 57
Здравейте, признавам че по диагонал минах темата, но моля да ми отговорите на въпросите! От миналата година му се каня на този кекс и сега вече е опечен, но имам притеснения. Видях, че се коментира височината около 10-12 см, а за диаметър се спрягат кутии от бисквити и най-вече панетоне. Не знам обаче те с какво ф-и са? Аз изпекох кекса в тенджера с размер ф23, а на височина не е по-висок от 7 см. Трябваше ли да се получи по-висок или на този диаметър тази височина е добре? И другият ми въпрос е от какво идва чупливостта му? Докато се опитавх да го опаковам в аломиниево фолио за малко да стане на парчета в ръцете ми. Благодаря ви!

# 247
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 149
Между другото моите и двата кейка не са в алуминиево фолио, а в обикновено домакинско, но по два пъти увити. Гризе ме отвътре, ако оставя за толкова дълго храна в нещо алуминиево. Снощи пробвахме онзи, който е оставен за изяждане до Коледа - идеален е! А той дори не е в кутия пъхнат, само с фолио е увит. Не е засъхнал ни най-малко, а си е сочен. Не че не ползвам метално фолио за готвене, но веднага след приготвянето на храната го махам. Имам си някакви свои скрупули просто. Thinking

# 248
  • Мнения: 66
Пиша с въпрос и идея за добавка към кейка.

Моя кекс го пекох в правоъгълна форма, защото нямах по-подходяща, не се надигна много, но се изпече чудесно според мен. Въпросът е задължително ли трябва да стои в кутия, защото нямам нищо подходящо, в което да го сложа. И вече една седмица го държа само увит във фолио и то домакинско (както е написала lulumba), но след като изчетох темата и разбрах колко е важна кутията - Мога ли да го върна в тавата, в която го пекох и само да покрия отгоре с фолио вместо капак?

Ето и идеята за добавка към кейка.
В Англия тези кексове обикновено се поднасят като се заливат с един яйчен крем, който яз не харесвам - Custard. Но моя колежка каза, че майка и го прави с Бренди масло. Ето я рецептата -

BRANDY BUTTER
6OZ/ 175gr несолено масло, 6oz мека кафява захар, 6 супени л. бренди.
Маслото и захарта се бият докато побелеят и стане гладка смес. Добявя се брендито постепенно. Да се охлади преди сервиране.

# 249
  • Мнения: 49
Портокаловите кори трябва да бъдат натурални или захаросани? Thinking Ще го правя за първи път. Моля някой да ми отговори.

# 250
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Няма значение. Аз си ги правя сама. Ето така:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=533031.msg16856309#msg16856309

# 251
  • Мнения: 45
здравейте, моля за съвет.

знам, 4е отдавна съм изпуснала времето за кекса, но съм решена да го направя, въпреки всичко. Плодовата смес отлежава и утре ще го пека. В тази връзка искам да попитам понеже нямам кутия мога ли след като завия с хартия да сложа фолио отгоре? или пък да пека е голямо глинено гювече с капак??? Колко тр да е голяма формата? И последно - ако отворя по-рано фурната, нали няма да се сплеска като обикновен кекс???

благодаря  bouquet

# 252
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Печи го в обикновена форма за торта, не в глинен съд. Иняма нужда от фолио отгоре, хартията е достатъчна.  Peace Няма да спадне при отварянето на фурната, това е маслен кекс,не пандишпанов. Тежък е и не се надига толкова много. Но все пакне я отваряй прекалено рано. Peace

# 253
  • Мнения: 45
Печи го в обикновена форма за торта, не в глинен съд. Иняма нужда от фолио отгоре, хартията е достатъчна.  Peace Няма да спадне при отварянето на фурната, това е маслен кекс,не пандишпанов. Тежък е и не се надига толкова много. Но все пакне я отваряй прекалено рано. Peace


много благодаря за бързия отговор   bouquet

# 254
  • Мнения: 373
Джемма -твоят Английския коледен кекс е спечелил първо място на коледната фейсбук надпреара на списание  Кулинарен журнал!!!  chef Публикуван е от Вера Петрова, но жената си е писала, цитирам: рецепта на Джемма от bg.mamma    bouquet

Общи условия

Активация на акаунт