Английски коледен кекс

• 136 289
  • 740
  •   1
Отговори
# 360
Изпекох го, мирише наистина чудесно.
Някой да конкретизира през колко дни се полива и с какво количество? Веднъж седмично, с по 100-200гр?

# 361
Ani27, аз миналата година веднъж седмично го напръсквах с приблизително 2 с.л. портокалов сок с вермут Wink

Иначе и аз вчера изпекох тазгодишния кейк - нещо ми се струва различен от миналата година Thinking, но ще видим на Коледа дали е така. Поне ще си имам едно четиримесечно оправдание, ако не се е получил толкова сполучлив като миналата година Mr. Green

# 362
  • Балчик
И аз приготвих сместа днес:

# 363
  • Балчик
Тазгодишната реколта  Laughing:

1 доза, разпределена в 4 кутии- 19 см диаметър, две по 17 см и 14 см. Печени точно 2 часа. Малкият леко беличък отгоре, но така ми пече в единия край фурната- по-слабо. Клечката е суха, не е недопечен.

# 364
  • Shumen, Bulgaria
Джемма Страхотни!!!  bouquet
И аз приготвих сместа от плодовете, печенето в понеделник Simple Smile
Надявам се и моя да стане толкова хубав, колкото твоите Simple Smile

# 365
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Blush и аз, барабар Петко с мъжете, Hug направих кейка. оцеля до трийсетте минути охлаждане, след това малкия го направи на рязана бродерия, а големия, за да скрие пораженията, изряза наръпаното и сега имаме квадратен кейк  Laughing

не че има някаква надежда, но така изрязан мога ли га го държа за Коледа?
 или направо да се предам и да направя нов?
то и за него няма сигурност де Laughing

# 366
  • Балчик
Има шанс, само трябва да го държиш много добре опакован, да не изсъхва.  Peace

# 367
Тази година съм му метнала и аз око, по препоръка на Шехина   bouquet

Имам питане, Джемма  Hug - имам кутия за бисквити, дълбока е, но не е някаква огромна, както ми се струва твоята  Thinking колко голяма горе-долу трябва?  newsm78

И друго - пръскането после с алкохол и сок задължително ли е, защото няма да се хареса при нас (ще го правя за събиране в София), както и кисненето на плодовете? С какво мога да го заменя?

П.С. Сега видях, че си писала диаметъра на кутиите, значи една доза няма да стане в моята  Crazy

# 368
  • Балчик
Блонди за твоята кутия половин доза, правила съм първата година като отрих рецептата в такава кутия от бисквити.. Плодовете можеш да накиснеш с топла вода + есенция ром, за да избегнеш алкохола. За поливането- направи го 20-тина дни преди събирането и веднъж- два пъти полей леко с портокалов сок + есенция ром. Ако изобщо не обичате аромат на ром, пропусни го. Целта на накисването на плодовете е да омекнат, да не са така сухи. А при поливането, ролята му е и да придаде аромат, и да действа като консервант при дългото съхранение. Peace

Който не обича толкова тежък кекс,спокойно може да намали наполовина грамажа на плодовете и да си го направи няколко дни преди Коледа, само с първоначалното поливане на ром. Става си ароматен, богат кекс, не толкова тежък. Hug

# 369
Мерси  Hug Искам го точно такъв тежък аз, както си трябва. Тук ги продават тези кексове на резени в целофан, ама не съм ги пробвала. Половин доза ще стигне ли за десетина големи човека?  Blush

А каква е целта да се прави толкова по-рано?  Thinking

# 370
  • Балчик
Като се има предвид, че е тежък, трябва да стигне за 10-тина човека.

Целта е, че така кексът узрявал и ставал по-вкусен и ароматен. Не мога да кажа, защото не съм го яла прясно изпечен, за да сравня.

Сега гледах едно клипче и много ми хареса начина на съхранение на кексовете- след изстиване кексът се увива в марля напоена в чери бренди и след това във фолио. Така изобщо няма нужда да се полива. Да взема да си купя марля утре и да пробвам така. Ето го клипчето:

Последна редакция: сб, 24 ное 2012, 20:38 от Джемма

# 371
Здравейте, дами!
Надявам се да ме приемете във вашите редици! От днес и аз започвам с коледната подготовка. Днес си приготвих сместта за АКК - за първи път ще го правя и .... малко ме е страх... но се надявам да се получи:

Спазих всичко от препоръките на Джемма много точно!!!!  bouquet

# 372
  • Балчик
C_v_e_t_i, ето  клипчета за кураж, щом някакъв си мъж може да се справи и ти можеш Simple Smile Hug:

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=CuyMHCcxqNc&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=vAB_T0mtJRs

Следващата година ще ползвам кафява захар, досега все с бяла го правих

Последна редакция: сб, 24 ное 2012, 20:56 от Джемма

# 373
Джемма, много благодаря за нахъсването!!! Hug Hug Hug Трябва да се справя! Очаквайте снимки! Peace

# 374
Тъй като вече имам опит с два АКК мога да споделя следното - първият направих с половин доза, а втория с цяла, печени само в една форма. Колкото  е по- висок според мен не е добре, по трудно попива заливката. Може би около 6 см височина е най- добре. Първия беше изцяло с кафява захар, а втория по рецептата. Разлика във вкуса не намирам. но е разкошен. Може би третия път ще остане за Коледа за сравнение.

Последна редакция: нд, 25 ное 2012, 09:10 от miusli

Общи условия

Активация на акаунт