Как бихте се почувствали ?

• 5 210
  • 98
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Авторе, съжалявам да ти го кажа, но майка ти гледа на теб като на льольо. Давам ти малко храна за размисъл.
И не без причина.

Авторе, ти приятели имаш ли? Компания? С момичета излизаш ли?

# 46
  • София
Такааа. Живее вкъщи, хранят го, поят го, плащат му сметките, купили са му кола, зареждат му бензин, плащат му ученето, дават му джобни. А той учи дистанционно и се сърди, че от него очакват да пусне пералнята и да измие чиниите, а по някое време да прибере брат си от училище. На 21 г. Е, че аз щях и да го бия с парцала по главата.

За да не съм голословна, големите ми дъщери са на 21 и 20 (почти 22 и 21). Едната е трети курс, а другата втори. Учат в чужбина. Да, ние им помагаме финансово отчасти, но те имат стипендии за образованието и студентски кредити, живеят на общежитие (когато миналата година учеха дистанционно, се прибраха в наше семейно жилище, а не у дома и се грижеха сами за себе си), учат, работят всеки ден от седмицата (едната е в кафене, а другата в магазин за цветя и подаръци), имат си гаджета, купихме им кола с цел да пътуват безопасно в пандемията, а джобни не са ни искали от години, защото от 16-годишни всяко лято работят плътно цялата ваканция.
Когато са си в София, винаги помагат с грижи за по-малките си брат и сестра. Докато живееха с нас, помагаха активно в домакинството, а сега сами обгрижват себе си. Между другото, учат много сложни специалности, в които споменатата биология е една миниатюрна част.
И се държат много по-мъжки от автора.

# 47
Имам приятели,имах до скоро и четири годишна връзка с момиче. Не мрънкам за задълженията си ,а за отношението на родителите си . Не разбрах в предния коментар защо след като се прибират от чужбина,не са виждали родителите си дълго време и не се прибират при родителите си ,а се отделят от вас и живеят на друго семейно жилище ? Явно положението не е цветущо,както и при мен . За останалото -адмирации ,аз съм решил да търся реализация в България . Старая се да се задълбочавам в ученето и да изкарвам добри оценки и се справям .

# 48
  • София
И да мрънкаш файда няма.
Казваш - уча, зает съм, мия чинии и хвърлям боклук, пера си дрехите,  ако искате възлагайте на другото си дете. Аз повече няма да върша друго.

Ако ще майка ти да припада, брат ти да ти вика боклук и баща ти да се крие в килера. Дай им опция - ако не щат да те гонят.

Ти стига се държа като Пут*о Маринкин и ги смърцафъцай, Пепеляшке!
Учиш и си търсиш работа. За отношенията - ама той и Света не те харесва, вярвай ми

# 49
Narayanan, най-вероятно за отношението на родителите ти има не една и две причини. В повечето случаи нещата са комплексни. Но дори и да знаеш причините, това едва ли би ти помагнало кой зне колко. Вината не е в теб, ако това те успокоява. Фокусирай се върху себе си. Дадоха ти съвет да се изнесеш-направи го. А докато си у родителите ти, не си длъжен да подг*зуваш на брат ти. Щом е достатъчно голям да си има приятелка, значи е и достатъчно порастнал да участва в домашните задължения.
Кой избра специалността, която учиш?

# 50
  • София
Кое не разбра? Или се правиш?
Че пълнолетни млади хора са самостоятелни и не висят на вратовете на родителите си.
Другото семейно жилище е съседно до нашето. Виждаме се, не се притеснявай за общуването ни, защото сме в прекрасни отношения, но пълнолетен човек, който е здрав, прав, без мозъчни увреждания, завършил средно образование и издържащ се сам, не е нужно да е зависим от родителите си, нито да им е подлога. Трябва да има самочувствие, самоуважение и собствено пространство. Родителите също.
А работата и самостоятелността не пречат на високите оценки, дори тогава тези оценки са още по-заслужаващк уважение,но и това няма да разбереш, младежи, за съжаление. Но пък аз разбрах защо у вас не те уважават.

Последна редакция: вт, 19 окт 2021, 07:48 от Fever Ray

# 51
Не мрънкам за задълженията си ,а за отношението на родителите си. Не разбрах в предния коментар защо след като се прибират от чужбина,не са виждали родителите си дълго време и не се прибират при родителите си ,а се отделят от вас и живеят на друго семейно жилище ? Явно положението не е цветущо,както и при мен .
Въпросът ти е риторичен, а и да не е, отговорът е повече от ясен, няма какво да се коментира. Не е идеална ситуацията с ваште, но не очаквай нещата да идват на тепсия и сервирани със салфетка, не ти е в помощ ако се размекваш и си губиш времето да търсиш съчувствени писания. Много по-добре ще се почувстваш ако запълваш свободното си време с неща които терадват, намери си хоби, пиши стихотворения за приятелката си, дори да не й ги връчиш после, купи си гири и гради мускули, слушай музика по радиото, гледай звездите, мисли си за гладуващите в Африка, мечтай си какво искаш да постигнеш. Дори да седнеш да решаваш кръстословици ще ти е по-полезно от това да висиш тук да събираш отбор за отпор срещу родителското отношение. Между другото това че децата се отделят от родителите си и стават самостоятелна единица в обществото е нещо положително.

# 52
Кое не разбра? Или се правиш?
Че пълнолетни млади хора са самостоятелни и не висят на вратовете на родителите си.
Другото семейно жилище е съседно до нашето. Виждаме се, не се притеснявай за общуването ни, защото сме в прекрасни отношения, но пълнолетен човек, който е здрав, прав, без мозъчни увреждания, завършил средно образование и издържащ се сам, не е нужно да е зависим от родителите си, нито да им е подлога. Трябва да има самочувствие, самоуважение и собствено пространство. Родителите също.
А работата и самостоятелността не пречат на високите оценки, дори тогава тези оценки са още по-заслужаващк уважение,но и това няма да разбереш, младежи, за съжаление. Но пък аз разбрах защо у вас не те уважават.
В една друга тема съм чел,че в съседното ви жилище живеят вашите майка и баща ,имате пет деца /за което адмирации/ и родителите ви доста ви помагат,дори си гласят графиците спрямо каква помощ е нужна за отглеждането на децата. Това вие сте го написала . В такъв случай дори самата вие се оказва ,че не сте напълно самостоятелна -работите на 4 ч. в семейната ви кантора. Ами ,ако не бяха родителите ви да ви помогнат с тези грижи дали щяхте толкова добре да се справите ? Е,аз такава опора нямам ,не бих и имал,а и не бих и я искал .Търся си работа в момента, кандидаствах на няколко места пък каквото сабя покаже . Имаше въпрос кой избра специалността ми -аз самият .

# 53
Имаше и съвет да говориш с баща си, че обмисляш да се изнесеш, говори ли? А за студентските заеми проучи ли?

# 54
С баща си съм говорил и то не сега както съм написал . Казвал съм му ако може да ми даде заем ,който ще му върна след изнасянето ми,но той твърди ,че си имам дом и няма нужда да плащам излишни разходи за квартири или общежития . За студентски заеми потърсих информативния център към университета ,но с надсмешка ми отговориха "Това е България, университета няма пари за себе си,а камоли да отпуска заеми " . явно важат само за чужбина .

# 55
Дори да ти кажат пак така, да стоиш там, изнеси се, добре е за теб, разбира се гледай да не си развалиш отношенията със семейството, че да не може да се гледате. Ще срещнеш много трудности докато се адаптираш, но ще свикнеш. Може да пробваш за работа и в търговски вериги, като Лидл например. Желая ти успех и продължавай да търсиш възможности!

# 56
  • София
В една друга тема съм чел,че в съседното ви жилище живеят вашите майка и баща ,имате пет деца /за което адмирации/ и родителите ви доста ви помагат,дори си гласят графиците спрямо каква помощ е нужна за отглеждането на децата. Това вие сте го написала . В такъв случай дори самата вие се оказва ,че не сте напълно самостоятелна -работите на 4 ч. в семейната ви кантора. Ами ,ако не бяха родителите ви да ви помогнат с тези грижи дали щяхте толкова добре да се справите ? Е,аз такава опора нямам ,не бих и имал,а и не бих и я искал .Търся си работа в момента, кандидаствах на няколко места пък каквото сабя покаже . Имаше въпрос кой избра специалността ми -аз самият .

Абсолютно нищо общо с истината, само гравитираш около нея. Не си ме чел/а достатъчно.
Но пък ми е интересно млад човек колко време чете във форума, че чак помни потребителите и ме убеди, че темата ти е абсолютна пързалка.
Това, че родителите ми живеят наблизо (не с децата ми), няма общо. Защото на твоите години живеех отделно, бях омъжена и не съм чакала на никого. И никой не си наглася никакви графици, но и не се бием и псуваме. Wink

И да доуточня, че да не търсиш назад. Имам 4 деца, 5-тото тепърва го чакаме. Предвид възрастта ми, 46, отдавна не чакам на родителите ми, а те на мен. Децата сме си ги гледали сами, вкл. в чужбина и далеч от близки, когато имаха нужда от гледане. 2 от децата ни са по-големи от хипотетичната ти възраст, затова е нямало кой да ни помага, когато родителите ни бях млади и работещи и за нас е срамно да чакаме на някого да ни отглежда. Семейната кантора е моя и на мъжа ми и сме си я създали ние, съответно не работя вече на 4 ч., а изобщо не работя. Работя от 16 годишна, както и децата ми, които са над тази възраст. И децата ми са възпитани да не реват по форуми, а да си гонят целите. И не обръщай темата към други хора, а виж себе си и собствените си проблеми, пък (ако изобщо има капка истина в темата ти), стой си там, щом ти е кеф да те бият и псуват.

Последна редакция: вт, 19 окт 2021, 09:22 от Fever Ray

# 57
Студентските заеми ги отпускат банките, не университетите. И май покриват само таксите, не съм се интересувала.
А стипендия за успех защо нямаш?

# 58
  • София
На 21 години имах ей такива крила и бях способна на всичко, за да не живея с родителите си. На 23 се уговорих с майка ми да започна да уча, а тя да ми плаща таксата. Доколкото помня, лятото и първия срок си бях у нас. После започнах работа и отидох пак на квартира. Втората година дадох част от таксата.

# 59
Може и да не е пързалка. Просто авторът е с известни проблеми. Имаше тука един момък, дето вечно някой накриво го погледнал, та в тази тема ми изглежда същото плюс допълнителен финансов рефрен.
Няма как на 21 да не знаеш кой отпуска заемите. Това ако си нормален, де.

Общи условия

Активация на акаунт