Раждане в МБАЛ ВИТА - тема 9

• 65 797
  • 1 036
  •   1
Отговори
# 105
Sunnny,
Съжалявам затова, че престоят в болницата при теб е бил толкова неприятен. Все едно говориш за друга болница, не знам какво се е случило. Относно кърменето и аз съм писала някъде назад, че нямаше никаква адекватна помощ, но по тази тема в България навсякъде е така.
 До момента не съм чула някоя майка да е доволна, от която и да е болница, когато става въпрос за подкрепа за кърмене.
Надявам се да сте добре с детенцето и с времето негативните спомени да избледнеят. Пожелавам ти хубаво майчинство, спящо бебче и много здраве. Simple Smile

И аз съм съгласна, че за кърменето няма адекватна помощ в никоя от болниците. Не че съм раждала навсякъде, но ако на млада майка й бъде оказана помощ при кърмене, то ще е по-скоро от доброто желание на един конкретен човек, а не политика на болницата. Иначе в описанието на пакета за раждане във Вита е споменато кърменето, но и аз нямам големи очаквания. В тази връзка, ако искам помощ от консултант по кърмене, няма вариант въпросния човек да бъде допуснат до болницата, защото посещения няма, нали? Т.е. най-рано като се приберем вкъщи.

# 106
Благодаря за изчерпателния отговор. Да, бебето, ако се храни на поискване трябва да се слага на гърда през 1 - 1.5 ч., което смятам и да направя, но все пак исках да знам дали носят АМ като резерва за всеки случай. Във всички болници се носи на 3 ч. АМ, друг е въпроса дали ще го ползваш, аз предния път не съм, но ми оставяха и ми беше по-спокойно, ако не суче. Иначе си беше постоянно по гърдите ми, т.е. не съм разчитала кога ще минат да ми оставят. Затова и тази пауза, в която взимат бебето от 22:00 до 6:00 е малко големичка, но предполагам им правят едно нощно хранене с АМ, с което съм ок за дните на престоя. Ти за следобеда ли помоли да го нахранят и да ти го донесат? Няма такава практика през деня в повечето болници, вярно груби са били, но се очаква че през деня майката отговаря за храненията с АМ или кърма (не е критика към теб, просто така са организирани нещата).

За къпането, хубаво е че те си го правят, при липса на условия и аз бих забърсвала с мокри кърпи. За памперсите по колко оставят горе-долу? В първите дни ако трябва наистина добре да се сменят памперсите вървят по около 10-12, но предполагам че са предвидили смяна пак на 3-4 ч., та ще си преценя дали да не взема няколко бройки в багажа, ако мк остане място. Крем за подсичане може би също ще си взема, защото имам предпочитания.

Благодаря още веднъж за инфото.

# 107
Благодаря за изчерпателния отговор. Да, бебето, ако се храни на поискване трябва да се слага на гърда през 1 - 1.5 ч., което смятам и да направя, но все пак исках да знам дали носят АМ като резерва за всеки случай. Във всички болници се носи на 3 ч. АМ, друг е въпроса дали ще го ползваш, аз предния път не съм, но ми оставяха и ми беше по-спокойно, ако не суче. Иначе си беше постоянно по гърдите ми, т.е. не съм разчитала кога ще минат да ми оставят. Затова и тази пауза, в която взимат бебето от 22:00 до 6:00 е малко големичка, но предполагам им правят едно нощно хранене с АМ, с което съм ок за дните на престоя. Ти за следобеда ли помоли да го нахранят и да ти го донесат? Няма такава практика през деня в повечето болници, вярно груби са били, но се очаква че през деня майката отговаря за храненията с АМ или кърма (не е критика към теб, просто така са организирани нещата).

За къпането, хубаво е че те си го правят, при липса на условия и аз бих забърсвала с мокри кърпи. За памперсите по колко оставят горе-долу? В първите дни ако трябва наистина добре да се сменят памперсите вървят по около 10-12, но предполагам че са предвидили смяна пак на 3-4 ч., та ще си преценя дали да не взема няколко бройки в багажа, ако мк остане място. Крем за подсичане може би също ще си взема, защото имам предпочитания.

Благодаря още веднъж за инфото.
Вземи си памперси (резерва) и кремче против подсичане. Аз си бях взела дрехите на бебо за изписването. Така се наака, а те влизаха в секцио и добре , че имах комплект да й облека. Три часа чаках, за да ми донесат нова дреха.

# 108
Това за липсата на подкрепа за кърмене като цяло в болниците в България не знам дали е така на 100%. Аз личен опит имам само от Вита, обаче две мои приятелки родиха тази година - едната в Майчин дом, другата - в Надежда. И на двете места е имало консултант по кърмене. Тази в Майчин дом не е била много полезна по думите на приятелката ми, но в Надежда не само консултантката, а и акушерките са оказвали помощ и са давали съвети.

dannniiii, благодаря ти Simple Smile Не се отказвам, гледам, чета, пия чайове, пия вода, а помпата ми стана най-близката приятелка тези дни Grinning

raulgirl, да, никой не допускат до болницата за съжаление. Да знаеш обаче, че консултации могат да се правят и по телефона и по вайбър. Ако срещнеш проблем, обади се на Националната асоциация Подкрепа за кърмене. Ето линк http://www.podkrepazakarmene.com/

almond, да, за през деня беше, по-точно за един следобед. От теб сега разбирам, че няма такава практика, защото от коментарите тук бях останала с явно грешно впечатление, че е възможно и е окей. Аз така или иначе исках малката да си е при мен, но когато се наложи да й давам шише, вместо да я кърмя, заради причините, които ви разказах, просто от емоционална гледна точка ми дойде в повече. Чувствах се ужасно, идваше ми да се разрева и реших, че мога да помоля за това, защото си мислех, че не е необичайно. Но при всички положения коментарът, че не си искам детето, беше излишен.

На мен памперсите, които ми бяха оставали, почти ми стигнаха. Само един път помолих за още и ми донесоха. На твое място бих си взела крем против подсичане обаче.

# 109
Здравейте,
препоръчаха ми за следене на бременност д-р Дойчиновски във Вита. Прочетох добри отзиви за него също. Бихте ли споделили, каква е цената на периодичните прегледи, които прави той? И пакета за разждане в действителност ли е около 3000 лв.?

# 110
Дами, от прочетеното през последние 2-3 дни реших все пак да се подготвя с козметика, кремове ,хавлии и т.н.,но се чудя дали да нося памперси и дрехи за бебето( не за изписване , а за вупроските 3-4 дни ,които сме в болницата).Обличат ли ги с някакви неща вечер като ги изкъпят или вие сте си носили дрешки?

# 111
Дами, от прочетеното през последние 2-3 дни реших все пак да се подготвя с козметика, кремове ,хавлии и т.н.,но се чудя дали да нося памперси и дрехи за бебето( не за изписване , а за вупроските 3-4 дни ,които сме в болницата).Обличат ли ги с някакви неща вечер като ги изкъпят или вие сте си носили дрешки?

Обличат ги, не са ти нужни дрехи Simple Smile

# 112
Благодаря!Изскочи ми и още един въпрос,мисля че и преди съм питала. Понеже в самото начало се чудех дали да избера Вита или Токуда,но в последствие заради АГ избрах Вита, дали имате спомен какви точно изследвания се правят на новороденото и реално какво им е толкова великото на Токуда и техният Неаонтологичен пакет,за който говорят всички? В момента започвам изключително много да се дразня на  познати и приятели около мен,които ме хокат,че не съм избрала Токуда и че там били най-добрите, само там се правели някакви си изследвания,където никъде другаде не се правели. Което ме навежда на мисълта ,че след като само там се правят,а не и в държавните например колко пък да са нужни?
Имахте ли обучение за рехабилитация и двигателна гимнастика, инструкции как да къпете бебето,трансфонтанелна ехография, ехография на стави и коремни органи?

# 113
  • Замък сред облаците
Една позната ражда в Токуда преди 1,5г и правиха някакъв скенер на бебето, от типа на томографията мисля. Виждат се всякакви девиации, кисти и тумори с него по рождение. Само че тогава не ги бяха информирали че ги правят на всички новородени и ги сюрпризираха със сметка от около 1000 лв по спомен само за това.

# 114
Родих ноември в 19 и нещо часа. Към 21ч бях настанена в стая, към 22 или 23ч ми донесоха бебето. Бях попитала, дали може бебето да е при мен още от първата нощ. Уважиха желанието ми, макар че това не е практика - първата нощ задължително оставят майката да си почине. Но аз имах много леко, нормално раждане, нямах никакви поражения (съответно и болки), не бях изморена понеже и бързо се случиха нещата, а и ми е второ дете и имам опит.
И така бебето си беше при мен и трите нощи на престоя ни, и през деня също си беше при мен, само за визитации и къпане я взимаха. Бях много по-спокойна, като беше с мен, ако не ми я бяха оставлили първата нощ, със сигурност нямаше да спя и щях да будувам 😂
Здравейте! Родих на 08.11 и мога да кажа,че съм много доволна от престоя си. Всички бяха много мили, бебчето ми беше в кувьоз до последно иии трябваше да се цедя и да нося.. и абсолютно винаги ми взимаха помпата за стерилизация... това са по 5-6пъти на ден.. не са направили и една физиономия. Бебчетата ги взимат около 10 вечерта, целия ден са при вас от 06:00 сутрин. Ам носят на всеки 3 часа, мен ме попитаха дали имам крем против подсичане или да ми дадът. Нощници,превръзки ми даваха постоянно. Ако имаш нужда от нещо веднага се отзоваваха.Моят съвет е да не взимаш нищо излишно, всичко дават и за теб и за бебче.. освен тоалетните принадлежностш и чехли 🙂 Успех !
Значи от 10 вечерта до 6 сутринта бебетата не са при майките си ли?
И мен ме интересуват същите въпроси, зададени от Almond, особено дали взимат бебетата за къпане. Много ще съм благодарна ако някой отговори.
Аз мога да ви кажа моя опит от 3 дневния ми престой във Вита. Лежах в края на третия месец. Общо взето лекарите са изключително мили, както и част от акушерките. Дори жените, които почистваха и носеха бутилки с вода бяха много приятни всеки път като минаваха им казвах благодаря ви, а те ми се усмихваха.Една от акушерките забеляза, че е по-хладно в стаята и ми обясни даже как да си пусна климатика, за да се затопли без да я питам нищо, но имаше и доста намусени, сякаш са там насила.  Като цяло не съм усетила тогава изобщо негативно отношение от по-голямата част от екипа. Може би е въпрос на кого ще попаднеш, особено когато става въпрос за акушерките. Но пак казвам аз лежах там в края на третия месец, все още не съм раждала. Живот и здраве- март месец.

# 115
Здравей, раждах във Вита, но бебето ми беше заведено по спешност в Токуда, понеже я интубираха и беше в кувьоз. Вита има договор с Токуда в случаи на нужда от по-високо ниво на неонатология.
Лежах сама във Вита, докато бебето беше в Токуда и след 8 дни ми позволиха да остана в Токуда 2 дни преди изписването й.
Много точно мога да ти кажа - плюсът е 3 изследвания, на ставите, трансфонтанелна ехография (не всеки го прави) и на слуха.
Две от тези изследвания хората си ги правят в последствие - на ставите и фонтанелата. Тоест това, което ти спестява престоят в Токуда са тези два прегледа.
Въпреки, че бях впечатлена от нивото на неонатология в Токуда и колко добре се грижиха за бебето ми и перфектната организация, пак бих раждала във Вита заради лекарката, която ме следеше и изражда.
Имах нормална бременност с всичко наред и в последния момент нещата се влошиха от нищото. Благодарна съм на д-р Гагова за реакцията, просто благодарение на нея всичко е наред.

Между другото обучение от рехабилитатор не е имало в Токуда при престоя, но там има специалист, при който всеки може да отиде при нужда. Иначе масажи ти показва педиатърът като дойде да посети бебето. Може да е добре да ти покаже и къпането у вас, понеже в болницата показват, но там мивката им е специално направена да се къпят бебоци. Нищо общо като се прибере човек в къщи. 😄

Благодаря!Изскочи ми и още един въпрос,мисля че и преди съм питала. Понеже в самото начало се чудех дали да избера Вита или Токуда,но в последствие заради АГ избрах Вита, дали имате спомен какви точно изследвания се правят на новороденото и реално какво им е толкова великото на Токуда и техният Неаонтологичен пакет,за който говорят всички? В момента започвам изключително много да се дразня на  познати и приятели около мен,които ме хокат,че не съм избрала Токуда и че там били най-добрите, само там се правели някакви си изследвания,където никъде другаде не се правели. Което ме навежда на мисълта ,че след като само там се правят,а не и в държавните например колко пък да са нужни?
Имахте ли обучение за рехабилитация и двигателна гимнастика, инструкции как да къпете бебето,трансфонтанелна ехография, ехография на стави и коремни органи?

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 20:20 от dannniiii

# 116
Момичета,кога ви махнаха конците от секциото преди да ви изпишат ли?И,ако изписването стане в неделя дават ли ви се документите или трябва да се върнете да ги вземете в работен ден?Благодаря 🙂

# 117
Момичета,кога ви махнаха конците от секциото преди да ви изпишат ли?И,ако изписването стане в неделя дават ли ви се документите или трябва да се върнете да ги вземете в работен ден?Благодаря 🙂

Конците ми махнаха седмица след като ме изписаха.

# 118

Махането, да добавя аз, също не е болезнено. Мен ме изписаха в неделя и трябваше да се върна в работен ден, но по-добре първо се чуйте с тях по телефона, преди да отидете. Моите документи се забавиха 4 дни.

# 119
Аааа само да кажа единственото нещо,което не беше окей е поставянето на абоката (мисля,че го казаха) ..мен ме надупчиха цялата ии после месец ми беше схваната ръката и ме болеше и беше подута на мястото на поставения абокат.. дори отидох при специалист,че се бях стреснала да не е запушена вената.. Успех пожелавам на всички ии здрави бебчета !! ☺

Общи условия

Активация на акаунт