Много мина, малко остана, скоро всяка ще е горда ДЕКЕМВРИЙСКА мама! (Teмa 7/2021)

• 35 079
  • 756
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Аз също бях с епидурална - опита ми е като на Butterfly. Имах перфектно раждане за което си спомням с най-мили чувства, ММ беше до мен и помня думите му "Я гледай роди за няма и 10 минути", както и мойте че така мога да родя и 20 деца.
Ето и малко по-подробно (може и да се повтарям) отидох на преглед - ден след термин, докато се качвах на магарето ми потече "нещо", оказаха се околоплодни води, разкритието беше невероятните 1,5 см Simple Smile Приеха ме - клизми, антибиотик (АГ очакваше, че нещата ще се проточат повече от 12 часа и беше за всеки случай) пуснаха ми и окситоцин. Около 3-4 часа по-късно като позачестиха контракциите ми сложиха първата упойка - много готино спрях да усещам какъвто и да е дискмфорт, а контрациите си зачестяваха и доведоха до пълно разкритие сравнително бързо. Около 2 часа след поставянето на упойката вече си ме беше пуснала (анестиложката беше казала, че обикновенно държи около час и половина, ама си е индивидуално и до праг на болка на човека) точно за напъните - родих за под 10 минути. Докато чакахме 2рата упойка за шевовете - имах само 1 вътрешен и 1 външен, ама като пробва без упойка болеше ужасно Simple Smile та ми сложиха и втората доза. След първата можех да си се разхождам, подскачах си на топката. След втората си бях все пак изтощена от раждането и емоциите та си лежах, помня че малко треперех (не знам дали беше свързано с упойката). Бях 2 часа под наблюдение в родилната зала, после си ме закараха в нормалната стая и не съм имала проблеми нито със ставането, нито с повръщане, гадене, главоболие или каквото и да е. Единствено малко ме болеше кръстта - там където се поставя упойката.

# 601
Пак съм аз. Излязоха ми резултатите от кръвта и урината. Пуснах ги на АГ-то, ама докато стигне до тях и да ми се включи мога да превъртя играта. Хемоглобинът ми леко се е вдигнал (от 104 на 111), но ми излезе на урина Белтък - опалесценция и завишени левкоцити. По-скоро това е, което малко ме притеснява, въпреки че четох, че означава, че е малко количество на белтък в урината и  при бременност може да се нарече дори нормално. Но все пак някой от личен опит може ли да сподели нещо?

Нямаш отоци и завишено кръвно, нали? Мериш ли редовно кръвното за всеки случай?

# 602
  • London
Аз имах белтък в урината още в 18та седмица и се оказа пикочна инфекция. След курс с антибиотик, всичко се нормализира.

# 603
Здравейте мами!Явно всеки минава през някакви притеснения за съжаление!Имам въпрос към мамите от Пловдив и по-скоро ако някоя се е насочила към Селена,за някое конкретно име на лекар?

За също ще съм там, при  Г. Амалиев, доволна съм и го препоръчам.
Надявам се нещата да се случат както си представям, въпреки  коментарите за препълнена болница, на лекаря поне имам пълно доверие.

Здравейте, да ви попитам вие взехте ли си Направление No 7 за раждане от личния лекар?
Първоначално бях записала час вчера да го взема, обаче прочетох че важи 30 дни. За това преместих часа за петък, когато ще съм точно 36 седмици и влизам в 9 месецм - така ще важи точно до датата на термина. Ако бебето закъснее не знам какво се прави обаче Simple Smile сигурно ново направление.

Като че ли за предизвикване на раждане не съм чувала много позитивни истории. Какъв е вашият личен/'секънд хенд' опит? Simple Smile
За предизвикване на раждане без да е започнало не знам, но и аз имам опит с окситоцин, който беше сложен точно когато момичето преди мен роди и екипът се освободи. Т.е нямаше никакви показания за необходимост от ускоряване на раждането, бях приета с 4 см разкритие, за 2-3 часа беше вече 8 см и вътрешното ми усещане беше,  че има още няколко часа докато родя.  Тогава не бях запозната с тези неща, просто и наивно отидох в болницата с доверие към лекарите, с нагласата, че вмешателство ще има само, ако е необходимо. Е, беше неделя, лекарите искаха да си приключат работата и спокойно да пият кафе после, вместо да ме чакат още 4-5 часа да раждам.  И така, заведоха ме на магарето, сложиха окситоцина + бусколизин. Това естествено ускори контракциите, преди тялото ми да е готово, родих бързо, но направиха епизотомия и шевове. Тези шевове ги усещах 2 години след това - до следващото раждане. Тогава вече бях подготвена какво да очаквам и обсъждах от началото на бременността с лекаря ми как искам да родя. Нямаше нито окситоцин, нито епизотомия, сложиха 1 шев за всеки случай, но тялото ми си свърши работата само и това беше най-доброто. Надявам се на същото и сега, ако всичко е нормално.

Изключително се ядосвам, че практиката в българските болници е такава, това прави раждането травматично и неестествено, пораженията са повече за майката и възстановяването е по-трудно. Разбира се, при показания - да, но  раждащите за първи път не винаги са иформирани, а в болница разчиташ, че лекарите правят най-доброто....

Има ли някоя мама избрала да ражда с епидурална упойка? Също така има ли вече раждала с упойка. След колко време отпуска упойката,кога можем вече да сме на крака,има ли някакви гадни преживявания като главоболие,замайване след упойката?
Аз имам 2 раждания без упойка и мисля и сега да е така. Болките са като по-силни менструални и се издържат. За сметка на това след второто раждане имам спомен от контркции след самото раждане за свиване на матката, които бяха по-болезнени сякаш от родилните. Док каза, че е нормално, при второ рааждане е по-разтегната матката и повече трябва да се свие, съответно по-болезнени и по-силни контракции след раждането. След трето пък още повече... хаха трябва да питам дали няма някакво обезболяване за след това  Joy

Индукция принципно би трябвало да се прави само и единствено ако има индикации, а не ако някой доктор си реши, че не му се чака 1 ден или пък жената, че не ѝ се бременее повече.. Предпотавка може да бъде някаква опасност за майката или плода - като например влошени тонове (което е сигнал за страдание на плода в утробата), гестационен диабет, вътрематочно изоставане и т.н. Това едно на ръка, второ - системата не е единствената опция за индукция (за България не знам де, но може да питате АГ-то си).

На 100% съм зад това мнение, питайте, информирайте се, избирайте си лекари,  на които имате доверие. В  БГ има много неща и практики, които има нужда да бъдат променени в здравеопазването и в болниците...
Аз съм твърдо за  естествено раждане (ако няма други показания) , но не това, което наричат нормално, а всъщност е контролирано с медикаменти от лекарите. При ускоряване на раждането и индукция има и по-висок  риск да се премине към спешно секцио, но в БГ така или иначе си е с висок процента секцио. Това е друга тема обаче и от части личен избор...

Последна редакция: вт, 16 ное 2021, 13:39 от Amandine

# 604
Amandine много си права за всичко, което каза и споделяш. Наистина за съжаление при първо бебе колкото и да четеш и да се и формираш изцяло се доверяваш на лекаря ти и екипа. Дори и да сте говорили за едно, както при мен за естествено раждане, накрая им щуква нещо друго и че не им се чака. Аз ще съм в ситуация да отида просто при лекари, които са на смяна и дай боже да издържим до тогава и не ме карат за секцио, защото е тогава вече не знам какво ще правя като не искам да раждам при моето АГ 🤣 много сте ми полезни с тези споделяния за ражданията ви , благодаря за споделения опит ❤

# 605
dee92, нямам нито отоци, нито завишено кръвно. Меря го почти ежедневно, понякога и по няколко пъти на ден заради ускорения пулс. Сега през последните седмици се е вдигнало малко, но пак повече от 110 на 70 не става.

Rainbow, как установиха от какво е? Допълнителни изследвания ли ти пуснаха? С предната бременност имах някаква такава инфекция, но тогава получих някакви болки като при бъбречна криза и веднага отидохме в болница. Мисля, че и аз пих Аугментин и някакви хапчета с червена боровинка.

# 606
Здравейте, да ви попитам вие взехте ли си Направление No 7 за раждане от личния лекар?
Първоначално бях записала час вчера да го взема, обаче прочетох че важи 30 дни. За това преместих часа за петък, когато ще съм точно 36 седмици и влизам в 9 месецм - така ще важи точно до датата на термина. Ако бебето закъснее не знам какво се прави обаче Simple Smile сигурно ново направление.
Благодаря, ще пробвам и аз от личния лекар, макар че последния път ме прати от АГ-то да си взимам болнични.

Момичета, от вчера вечерта не се чувствам много добре, като настинала съм. Тази сутрин имах и дразнене в гърлото, но без температура. Така или иначе щях да ходя да си пускам едни изследвания, реших и тест за анти тела да включа. Излезе ми <4.8 при референтни стойности до 33.8. Уж се поуспокоих, ама той нали се прави месец след оплакванията... Взех си и домашен тест за още по-сигурно. Резултатът е в скрития текст по-долу. Тази бледа втора чертичка много ме плаши. Според вас положителен ли е? Head Band

Скрит текст:

# 607
Dentz, този тест домашният, за антитела ли е или антигенен? Ако е за антитела не мога нищо да кажа. Ако е бърз антигенен, за жалост май е положителен Sad

# 608
Dentz, този тест домашният, за антитела ли е или антигенен? Ако е за антитела не мога нищо да кажа. Ако е бърз антигенен, за жалост май е положителен Sad
Антигенен е... Flushed Grin

# 609
  • London
Взеха ми пак урина и кръв, и на другия ден ми се обадиха, за да ми кажат. Пих амоксициклин и след 10 дни пак пуснахме урина, та този път всичко беше чисто.
Първо се усъмниха и при мен за кръвно, но моето е винаги много ниско и дори сега в 9ти месец нямам никакви отоци или подувания.
Rainbow, как установиха от какво е? Допълнителни изследвания ли ти пуснаха? С предната бременност имах някаква такава инфекция, но тогава получих някакви болки като при бъбречна криза и веднага отидохме в болница. Мисля, че и аз пих Аугментин и някакви хапчета с червена боровинка.

# 610
Антигенен е... Flushed Grin
Ух, аз изобщо не съм специалист, със сигурност има по-опитни момичета да кажат. Важното е все пак, че се чувстваш сравнително добре. На фона на целия стрес и притеснения с бременността, само и ейтак модерна болест ни трябваше да ни тормози… Стискам палци да е фалшива тревога. Така де - стискам палци за изпарителна черта 😊

# 611
Антигенният тест на снимката по-горе е положителен. Мъжът ми миналата сряда имаше положителен бърз тест, направен в лаборатория, снощи пробва един такъв от аптеката и още има бледа втора чертичка. Явно в началото и края на болестта, чертите са по-бледи. Дано да минава леко! Аз вчера и днес нямам температура, само хремата ме мъчи доста и ми е много криво, че изпускам тонове и прегледи 🥺

# 612
Rainbow, благодаря за отговора! Не мога да се свържа с АГ, ако утре до обяд не реагира може би ще се обърна към личната.

Dentz, тези тестове са малко като тестовете за бременност. В указаното време ли излезе чертата? И аз съм правила такъв, но нищо не излезе. На колежка пък й даде -, а след ден имаше + ПСР. Дано е фалшива тревога, но не пречи да пуснеш един бърз в лаборатория, ако продължиш да имаш симптоми. (И ако ти се дреме пред лаборатории де...че аз днес си отвисях 45 мин...)

# 613
Само да има предвид, че ако иде в лаборатория и резултата там също е положителен, директно минава в карантина, защото те ще изпратят данните към РЗИ. И моя в сряда беше отрицателен, в събота вече положителен ( а съм се заразила понеделник или вторник) Трябва си време, за да отчете след заразата. Иначе аз съм само с домашен тест, не се вода под карантина, но ще я спазвам, докато не видя отрицателен тест, най-вероятно и пср ще направя даже.

# 614
Бързо и леко да минава тоя Ковид, момичета, че хич не е шега работа. Пуснах си днес тест за антитела. Повече от година след боледуването са 138 бау. Пак ще пусна нататък.
Аз днес бях на предпоследните тонове. Провериха ми и шийката - силно скъсена и мека, но без разкритие. Бебчо е вече на стартова позиция.

Общи условия

Активация на акаунт