Седми клас 2021-2022 тема 3

• 31 716
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
Ние минаваме на ротационен вариант, заради повишаване на заболелите.

За съжаление и аз имам горчив опит с оценяването на баткото на НВО по математика, но не ми се влиза в подробности....
Сега с наборката я караме малко по-спокойно, доколкото е възможно.

# 196
Skiorche, изобщо не досаждаш, напротив, от полза си е това което разказваш.

vita, та те сега ли се сетиха, отдавна трябваше да минете на ДО, а не на ротация.

Аз пък точно това и казвах на мойта още през лятото, не е важно какво и колко си написал, а на какви проверяващи ще попаднеш, а най - вече, след това къде ще идеш да учиш, да гледа да е на място което да не се влияе единствено от НВО. За туй чеее, ако от сега ги напънем, после може да се окаже че сме ги похабили, и труд, и знания, ще са отишли на вятъра. Нека да го караме бавно и полека, от време на време, ще ги запознаваме с нещата, където е нужно ще им се помага, но без да ги натоварваме, за да не се получи бумеранг, и вместо да им изпишем вежди, да сме им изкарали очите.

# 197
  • София
Аз просто сега нямам сили да разкажа кошмарът с кандидатстването на нашия батко. В шести клас не бях поглеждала нищо за седми. Нещо ми подсказа, че трябва да го преместя в училище, където да изкара успех. Бяхме избрали гимназия със собствен изпит. Е да ама през декември забраниха изпита. Вместо с биология трябваше да кандидатства с математика. Но децата с биология не се справят с математиката, а те я утрояваха.
Така деца, които отидоха на трети кръг на олимпиадата по биология, не влязоха. И всичко беше уредено от една злобарка директорка, назначена от МОН. Цялата идея беше да закрият гимназията.
Така че и аз съм в паника като помисля за кандидатстване.

# 198
  • София
Тони, че кое е това място, което не се влияе от НВО?
Освен природните науки в НПМГ в София и училищата към министерство на културата и спортните, не знам за друго училище, в което резултатът от НВО не е важен.
Аз отдавна съм усетила субективния фактор в оценяването на едно и също представяне. Пресен пример от преместването от едно в друго училище. От "средна класа" премина в "топ пет" без особен напън.
И друго поусетих. Това, че Немската в София е номер 1 по успех в 12-ти клас, въобще не значи, че е най-доброто училище. Или най-подходящото за моето дете. Така че, прави сте за пренавиването.

# 199
Освен субективния фактор винаги има и доза късмет. На мен като студентка от конспект с 33 теми и учени 30, ми се паднаха точно два въпроса от тези, които не бях чела.

# 200
А, Вита, не се пропускат 3 отделни въпроса! Винаги се падат! Пропускат се цели раздели и обикновено не се падат Laughing И друг принцип- което те е тормозило и затруднявало при пълно разчепкване и изясняване обикновено се пада. И каквото случайно ти се мерне вечерта в главата- също, така че- случайно мернатото трябва да се погледне пак в учебника, за сигурност.
Нашият батко беше късметлия, премахнаха изпита на втората година след него. И Шошова не беше читава, за разлика от Генова, която наследи. Пак сме натам и с №2. Хареса ни.

# 201
  • София
Скиорче ти с тия брой страници за преразказ ме вкара в дълбок размисъл. На моето момче преразказите винаги са максимум две страници (кариран лист). В повечето случаи страница и половина. На мен ми се струват прилични, но като знам какви са му възможностите. Той не пропуска моменти, но в подробностите не е изчерпателен, макар че има точно фотографска памет. Миналата седмица им бяха дали преразказ върху "Урок по история" на Нушич от името на учителя. Аз му го четох, после сам си го погледна 10 мин. и взех текста. Извратеният му мозък беше запомнил всички цени съвсем точно, но затова пък "супен кокал"  го беше преразказал като "счупена кост" Joy Ма то детенцето ми ненавижда месо, пък супи още повече от къде да знае, че има кокали за супа и решил че има печатна грешка - пропусната буква  Joy
Моят е с диспраксия, което естествено се отразява на почерка.

С голямата дъщеря, се бях зарекла да не влизам в клишето стрес около НВО и затова имахме стратегия да "не залагаме на един кон" - НВО, а да кандидатства в АК, в ПЧМГ и в художествената и в краен случай в СофтУни. Ама тогава можехме да си го позволим, а и тя имаше широки интереси. Сега ни удари ковид кризата и са ни малко вързани ръцете. Наборът нищо не иска, но и така се е разглезил в ЧУ, че ми се ще малко да му свият перките в държавното. Пък ако много зле му се отрази най-лесно ще го върнем в сегашното.

# 202
Искам да попитам относно тестването на децата: получихте ли някакви декларации, анкети и информация от вашите училища?
При нас е пълно информационно затъмнение.

# 203
  • Пловдив
При нас са качени 2 декларации.Едната е за деца със СОП. И двете са за деца 1-4 клас. То едва ли ще се справят с малките,за да стигне до нас. В Раковски вече два дни стачкуват родители-не искат тестове,но не искат и дистанционно обучение. Изобщо не разбирам какво се случва в главите на тези хора.

# 204
За тестването ни се обаждаше зам. класната, преди да довърши изречението я прекъснах, казах си думата, пожелахме си лек ден, едно чао, и до там. Но пък тя нямаше и друг избор за допитване или анкети, тъй като не бяха я добавили във групата, беше добавена, след като вече беше прозвънила на 22 - ма родителя. Сега ми е интересно, коя от двете ще пуска тъй важното инфо, което ако има начин, изобщо няма да го дадат.

# 205
Тони, кое инфо имаш предвид?

# 206
  • София
Gorgonzola, дължината много зависи от текста и дали е от името на герой или на неутрален разказвач. Темата на изпита беше също по Нушич (2018). Спомням си, че беше преразказал всичко  много подробно и в детайли, защото два пъти ходихме да гледаме работата му. Беше забранено да се правят снимки, но аз вторият път взех и щерката с нас и докато втората учителка четеше бавно преразказа със сина ми и се чудеше и маеше като първата си колежка, малкото успя да щракне с телефона втората и третата страница. (Третата беше изписана до половина, значи 2,5 страници е писал с нормален почерк).
Ейй, днес, пишейки тук, пак се върнах в тази седмокласна драма. Никое дете не заслужава подобна гавра. Тогава си говорех с позната учителка по БЕЛ от Банско, която ми обясни, че всякакви знайни и незнайни бивши и настоящи учители се включват в проверяването, и заплащането им за проверка на работа възлиза на лев и нещо. (Не си спомням точната цифра). Който е съвестен -чете и проверява внимателно, който бърза да заработи, “плеска” оценки на онче-бонче , вторият проверяващ потвърждава, за да няма арбитраж и продължават напред. Сега със сканирането на работите, системата на проверяване е по-различна и мисля, че промените са насочени към по-голяма обективност на оценяването, доколкото е възможно.

Последна редакция: нд, 07 ное 2021, 21:32 от Skiorche

# 207
Ние имахме запитване в цялото училище, но беше преди месец може би. Сега отправят анкети само към малките. Имам познати с деца начален етап. Получават си запитвания от класен ръководител за всяка паралелка отделно.
Моят е онлайн утре. В петък му беше последният присъствен ден. Кога ще се върне в училище си нямам и идея. Той самият не иска да учи онлайн. От една страна му харесва, че не прави почти нищо, а от друга си дава сметка, че точно това нищоправене е пагубно.
За наше щастие тренировките си вървят нормално. Усещам ги като спасителен пристан в тази ситуация. Единственото място, където продължава да работи сериозно, системно и методично, с някаква визия за години напред. От друга страна училището вече трета година е иди ми, дойди ми.

# 208
  • Пловдив
Е как пък децата ви все не учат и нищо не правят и са с такива резултати бре,хора?
Моето като по-тъпичко си учи старателно нищо ,че е онлайн. Без извинение й скъсвам задника по химия. Няма разказвателен предмет по който да не препитам поне на 10 дена веднъж.  Решила си е всичките задачи ,дадени от кръстницата й за два дни . Та явно е тъпо горкото,като ви чета....

# 209
  • Пловдив
На матурата директно върху беловата ли пишат обикновено преразказа? То със сигурност ще имат време да препишат черновата, но дали ще имат нерви и сили? От друга страна нали не трябва да се слагат стрелки, звездички, да няма драсканици, знаци и т.н. на беловата.

Общи условия

Активация на акаунт