Седми клас 2021-2022 тема 3

• 31 699
  • 753
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Да. София няма скоро да видим училище на живо с тази заболеваемост.
Някой помни ли миналата година кога започнаха да ходят 7 клас ПО в София?

За тезите и на моя младеж е мъка. Пише, но явно не използва "правилните" изречения.

# 406
Наборке и колежке Рени, съгласна напълно по въпроса за тезите. Клиширането и зазубрянето на безумия е от наше време и не е мръднало до ден днешен. Никога не съм била в състояние да се насиля да прочета и един ред литературен анализ и критика. Каквото сама измисля, това съм и писала и естествено-4,4,4......Баткото- по същия начин. В гимназията се появи опцията есе, та ни светна пред очите. Пак сега е добре, че минават с преразказ, а не с отговор на литературен въпрос, или както там му се викаше. Тезата дава по-малко точки от преразказа, това е утешителното.
Удължават извънредната епидемична обстановка до март догодина. Заболеваемостта още е висока за тази вълна и към момента не виждам необходимост да се набутваме насила в огъня.

# 407
За тезите,основните моменти на произведенията ако знаят,ще успеят накратко да извлечат по нещо,макар и да не получат максимални точки.Така им казала г-жата в клас.Дава им прилично количество за домашно и за стихотворенията голяма част имат повторения.Сякаш схвана какво се изисква,но иска школовка.Преразкаите,хей тук е драмата!
За връщане в клас,нищо не се чува при нас!
Иначе имат свободни часове по история,мат. и биология.Тази седмица предаде и проекти за оценки,дано нивото да е прилично,че нещо хич го няма в старанието,започва добре и после го прекарва през просото и се получава претупана работа.

# 408
# 409
  • София
Смятам, че вложената идея за теза е далеч по-добра от това, което някои учители ѝ въплащават (не знам дали сред тях са и проверяващите). Всъщност задачата е с 3-4 изречения да се каже какво внушава дадено изречение. В годината, в която дъщеря ми беше 7 клас се падна: "Какво ще ù гледам на Виената, град като град..."  И двете ми деца трудно ще се сетят да използват думички като тези дадени в отговорите като насоки.
Скрит текст:
• ограниченост
• духовна пустота/липса на духовни потребности 
• отсъствие на интерес към различното/нежелание
да опознае културата на Виена
• пренебрежително отношение към „чуждото“, към
света,  който  не  познава и  който  уеднаквява  с
познатото
• обезценяване на специфичната атмосфера на Виена
Но ако ги учат да мислят логично и да разбират текста, биха могли да се сетят за нещо в този смисъл, макар и казано по детски. Вместо това, обаче умрат да ги учат да пишат по шаблон: "Посочения цитат е от еди коя си част на на еди коя си глава на еди какво си произведение от еди кой си автор... Изречена е от Х на У, когато..."
Бла-бла. Аз не виждам никъде в насоките за отговор, да се дават допълнително точки ако се каже кое е произведението, какво е произведението, кой е автора, кой на кого е казал фразата и кога точно я е казал. Но учителите твърдят, че така поне можело да се хванат 2 от 6 точки Close
И какви толкова анализи трябва да си чел, за да се сетиш, че Бай Ганьо е ограничен и изобщо не му пука за архитектурата на Виена. Ама друго си е да кажеш: " към света,  който  не  познава и  който  уеднаквява  с познатото"

# 410
  • Майничка
БЕЛ нищите, гледам... А аз решавам задачи по физика, с последователно и успоредно вързани резистори. Девойката си направи пробния тест и се капладиса, а майка й остана да решава, белким хване логиката на верните отговори.
Много мразя да не чактисвам нещо, в което и ММ не е добър, а той заяви, че на дърти години с физика няма да се занимава. Та гледам сега Кан академия и се образовам...🤨

# 411
Така е, тезите трябва да се забранят със закон в този им вид.... Разбирам да държат да знаят метафора или сравнение, ноо анафора, етимологична фигура и т.н. за какво са им, ума не ми го побира... Все пак става въпрос за 7 клас, който иска да навлиза дълбоко си има филологии за тази работа... Аз много харесвам есетата, но е субективно за оценяване и според мен заради това не го слагат..., а и не е по-лесно за писане.... но за мен поне е по-полезно ...
     Вашите деца учат ли метафора, метонимия, синекдоха, етимологична фигура, анафора....тези понятия са отпаднали от учебната програма. Първите три се заместват с общото название думи с преносно значение. Изумена съм, че моят син сега в седми клас ги учи и в тестовете има да определя метафори и метонимии. Учебникът му е БГ учебник/ ужасен просто/. Госпожата му явно не си е погледнала учебната програма.

Последна редакция: ср, 24 ное 2021, 23:08 от Catley

# 412
gargamela, ако имаш нужда - мога да помагам с физиката. Физиката и математиката са моите страсти и на детето, БЕЛ е нашата трагедия:grinning:

# 413
Регалия имат прекрасен сборник по физика. С обяснения, примерно решени задачи, задачи за самостоятелна работа и тестове. Към отговорите също има и обяснения. Купила съм и следващите за осми и за 9-10 клас. Да имат децата, да знаят. Съмнявам се, че големият е отворил неговия. Този за седми клас обаче го поотворих е. Нашите са назад обаче. Имат само по един час физика този срок. Реално сега започнаха да решават някакви задачи за напрежение и съпротивление.

# 414
  • Майничка
Благодаря, PipiLota и Ston, ще го имам предвид.
В прогимназията хич не харесвах физиката, в гимназията ми беше лесна (добър учител), но не я залюбих. Девойката има обаче страхотна учителка, всички я обожават, съответно в часовете й по химия и физика се напъват на макс, затова се старая да я държа във форма.

Ако знаете как се учи по история - ММ си взима дебелите книги и развива теми на фишове (разни нарязани, употребявани листи). Никой не му ги разчита, затова сядат двамата, той превърта тестето и разказва, тя конспектира и после си разшифрова записките. За втори път прави това упражнение.
Преди 11г. пак така пишеше на макулатура за каката, тогава бях в майчинство и предложих да ги кача на уърд - отказа. Сега иска, ама нямам време - да си ги качва сам, за спомен на внуците.😁

# 415
  • София
Учат такива термини. Даже за синекдоха имаше въпрос в последия тест.
При моята се налага зубрене на тези. Сама грам не може да отлепи да напише нещо смислено.

Снощи малката вилнееше с кучето и не чух нищо от вървящите като фон новини.
Сега прочетох, че ако има 50% от даден клас със сертификат, ще ги върнат тях присъствено. Че и тестове имало поръчани.
Да видим как ще се случат нещата.

# 416
При моя днес ще правят пробен изпит по БЕЛ, без преразказа. Имат два часа български днес. Без оценки щял да е, просто да видят за какво става въпрос. Надявам се, че учителката им по БЕЛ ще направи всичко възможно да ги подготви добре. Старае се много жената. Има и кръжок или ФУЧ, не знам как точно е кръстено, за подготовка за НВО за всички желаещи. Там правят тестове, преразкази
 Моят син обаче не може да го посещава заради тренировките и ще се борим сами.
Много си харесва учителката по физика. Не иска от тях да учат формулите наизуст. Казала им е, че формулите могат да си видят и в Гугъл, по-важно било да знаят какво стои зад тях и как да ги използват.
Вчера пък са правили опити в кабинета по химия и беше доста въодушевен.
За съжаление другата седмица ще му е ред да учи от къщи. Sad

# 417
Здравейте, имам седмокласничка.Интересувам се къде мога да намеря информация за пробни матури.Кога става записването и къде. За Пловдив ми е питането.Знам, че се провеждат в НТГ.

# 418
Здравейте, имам седмокласничка.Интересувам се къде мога да намеря информация за пробни матури.Кога става записването и къде. За Пловдив ми е питането.Знам, че се провеждат в НТГ.
И аз така, за София.
Гаргамела, имам записки по биология от баткото, развити точно по същия начин. Сега си ги намирам наготово и ми е голям рахат. Добре, че съм прибирала.

# 419
  • София
Учат изразните средства и в училище и в курса (метафори, метонимия, синекдоха, етимологична фигура и всички останали). Не знаех, че са отпаднали. Има ли го някъде черно на бяло написано това?

Общи условия

Активация на акаунт