Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 008
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 300
  • Sofia
Ох, нещо се опитвам да не се ядосвам, ама все някой ме провокира. Та сега класната ме ядоса нещо. Има ли някой тук, който няма да пусне детето на училище, независимо по какви причини, и какво са му казали от училището?
Миналата година моето бе единствено, което бе оставено у дома с обяснението,че изчакваме достъп до ваксина.
Класната ми каза, че няма проблем и че ще може детето ми да слуша часовете.Аз от своя страна я уверих, че нямаме никакви претенции по отношение на обучението и ще изпълним всичко, което се поиска от нас.
Така и беше.
На мен са искали само декларации .

Миналата година и моите деца бяха на ОРЕС един месец, знам как става. Не е в това въпросът. Питам в момента какъв е редът- официалният.

# 301
  • София
Ех, Андариел, не можеш да се отървеш от мисленето на служител-чиновник от времето на соца!

# 302
  • София
Напротив, съвсем по несоц мисля - всеки да си върши неговата работа. Социалистическите почини от типа бригадирско движение и партийно поръчение свършиха. Върша си работата според изискванията, при това си я върша най-съвестно. Когато всеки започне да си върши неговата работа, тогава всичко върви добре. Обособяване на отговорности и права - аз се отчитам и нося отговорност за моята работа и моята длъжност. Не за чуждата работа и чуждата длъжност.

# 303
  • София
Ето, заради това нямаме общество.

# 304
Пак питам, защо в Германия на учителите влиза в отговорностите да тестват децата, без доброволци, а в България не влиза. Обстановката е нетипична за всички и ще трябва да се нагодим. Не с тропване на краче това не ми влиза в задълженията. Защото за много хора и много професии обстановката е нетипична и се опитват да се нагодят.

# 305
  • София
Ох, много неща имам да напиша за човечността на учителите, с които се е срещало детето ми. За това, как са го гледали с 39⁰ температура на екскурзия, за обажданията им, за грижите им към класа и неспането им, седейки с таблет в ръка в коридора, само и само те да изживеят своите моменти. Но няма да го напиша, защото това не им е задължение! А на тези човеци, освен да им благодаря, да ги уважавам, и да им помогна, когато е нужно, друго не мога да направя!

# 306
  • София
Ето, заради това нямаме общество.

Заради кое? Ти вършиш ли чуждата работа, особено ако не си квалифициран за нея и не ти е работа никак? Една машина върви добре, когато всяка част от нея си стои на мястото и си върши нейната работа. Ако тръгнат части от машината да бъдат товарени с несвойствена работа, тогава машината се чупи.

# 307
  • София
Те и лекарите, и сестрите по длъжностна характеристика не трябва да обслужват по 20 болни наведнъж, ама го правят в момента. Добре че не са като Андариел. Smirk

# 308
  • София
А, не, не, не се опивай да го избиваш на емоционално изнудване! Няма да се вържа.
Лекарите и сестрите в момента са в ужасно положение, именно защото са претоварени и не могат да си вършат работата както трябва. Твоята кола не я товариш като тир, нали така! Знаеш много добре, че ако я натовариш така, както товариш тир, хем колата ще се счупи, хем стоката ще се разпилее. Затова внимаваш - и колата, и стоката са ти важни. Не обясняваш емоционално на колата, че тя трябва да вози и да издържа като тир.

# 309
  • София
Адски тъпо сравнение!
Сигурно ще съжаля, но да попитам: Какво трябва да направят лекарите, за да не ги товарят "като тир"? Да откажат да приемат тези, които надвишават бройката им по длъжностна характеристика и да ги оставят да мрат по улиците ли?

# 310
Интересно ще е, ако децата останат вкъщи, защото учителите не искат да вършат работа извън дл.характеристика и бойкотират онлайн обучението, учителите ще получават ли заплати?

# 311
  • София
Тъпо го наричаш, защото е пределно ясно и не ти хареса.
Не са само лекарите, а има и медицински сестри, лаборанти, санитари, шофьори и още много персонал в тази система, който е отговорен за болните. Ако техникът на кислородната инсталация постоянно търчи насам-натам, защото инсталацията е зле, то може и да има проблем с кислорода. Сестрата като вместо 7 болни обслужва 20, тя не може само лекарствата да им раздаде на тези болни, да не говорим да им обърне внимание на болежките.

По болниците трябва да искат ресурс и мерки, за да се облекчи положението и за да може да лекуват болните. Иначе нищо не е както трябва и хората пак си мрат.

# 312
  • European Union
А сега врякнахте за едни плюнки.
Ми стойте си по къщите и си работете дистанционно. Вече имате избор.
Хубавото е, че и аз ще имам избор. Защото досега нямах.
Само че, аз като изряден данъкоплатец и работодател ще искам да работите на половин заплата.
Защото мястото ви е в клас, а не пред монитора в хола.
Часовникът тиктака. На хората като мен търпението се изчерпа.
И на хората като мен търпението се изчерпа. Учителка съм. Плащам си данъците. Ваксинирана съм. Спазвам законите. Мислиш ли, че ще търпя някой като теб да ми размаха пръст на живо по този начин?

Преди няколко години учителката на дъщеря ми разказваше как в зората на нейната кариера била задължена да проверява децата за въшки всеки ден и да пише в една тетрадка "Мария - 6ж, 12 г" (живи и гниди) и така за всяко дете. Тогава си помислих, че съм късметлия, че сега ме товарят с хиляди задачи, но поне не ме унижават. Явно съм прибързала...

# 313
Те и лекарите, и сестрите по длъжностна характеристика не трябва да обслужват по 20 болни наведнъж, ама го правят в момента. Добре че не са като Андариел. Smirk
по петдесет болни, не по двайсет. На един лекар. За 12 часа. И сравнението с тира и колата е добро. В този случай- като се счупи колата- майната й. Пушечно месо мнооого... Обещават на младежите сигурна специализация и ги натикват в ковида. После дали ще стане обещаното, не е ясно. Пандемията я изнасят младежите на гърбовете си. Имат сили да даянат на тоя график и на тоя зор.
Колкото до другия разговор- напоследък разбрах как се казва това, което ме е ядосвало с години- викат му заучена безпомощност. И почнах и аз да го пробвам, например в банката. Отсрещната страна не ми се радва.

# 314
Ясно, тестването на децата е унижение за учителите. Не е истина, е...ти самочувствието. На фона на мързела.

Общи условия

Активация на акаунт