Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 273
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 080
Оф, децата от ЧУ никой не ги пита ваксинирани ли са, прекарали ли са го. Тестват се всички. Аман! Как не ви омръзна да гледате в тази паница?

Оставям на страна онова допускане, че има нелегални преболедували извън статистиката, заради карантина. По-престъпно мислене от това, здраве му кажи. Щото някой го било страх да не си загуби работата. А, че някой може да си загуби живота заради това няма значение.
А този бългаски патент за сертификат с антитела е само заради изборите. Подават малко храна на масите, за да изглеждат симпатични.

вие явно просто искате по всяка точка вашето мнение да е единствено и правилно...

В ЧУ не се тестват всички. Който има някаква форма на сертификат, се възползва от това. Точно в Увекинд ваксинираните не се тествати се хвалят колко са много - като %, не като бройка, защото училището е от малките. И преди да кажете, че съм нещо генерално против ЧУ - пиша това, защото грешите/ лъжете, а не съм за или против тестването/ сертификатите или за или против ЧУ.

И колкото много нелегално преболедували има, въобще не можете(и очевидно отказвате) да си представите. Примерите около мен и около много от нас ги има, масово. Само вие отричате. В класа на дъщеря ми за 3-4 седмици миналата есен се извъртяха 80% от децата. Тя се разболя последна и беше първата и единствена тествана. Т.е. 80% го караха, но в статистиката е само тя. И много други.

Но вие ако искате на всичко да сте контра, заповядайте.

# 1 081
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ама ЗС, споменат в заповедта, важи за всяко дете, няма разделение на ЧУ и ДУ. Което дете има такъв ЗС, не подлежи на тестуване. Какво пак има неясно?

И как точно е забранено на ДУ да се самоорганизират за тестове?

И откъде са се появили тестовете за ЧУ? Ами има едни директори, които са запретнали ръкави, има едни родители, дето дават пари и те така става работата. Сега ДУ се оправдават, че нямат пари в бюджетите си. Ами нямат, защото всичко им идва от държавата. Някой трябва да се бръкне в джоба. В ЧУ са го направили от таксите, които родителите плащат всеки месец. Родители, които са теглили майна на държавното образование и си плащат за това.

# 1 082
Сега слушах по новините, че двата учителски синдиката и съюза на работодателите в просветата изпратили протест срещу "новата заповед" за тестовете, защото това щяло да противопостави по-богатите училища с по-бедните.
О, свещена простота!
Истинската простота е да се вярва на преразказа на медиите, вместо да се прочете оригиналното писмо.
Реалният протест е срещу евентуалното задължаване на директорите да закупуват тестове от бюджета на училището, а не срещу противопоставянето на училища.

Много ме е яд на такива безпочвени твърдения. Още от времето, когато пресякоха в зародиш идеята за черно-бели учебници, защото щяло да противопостави учениците. С най-голяма радост бих купила на моите деца учебници от по-тънка хартия, които тежат по-малко, но нямам възможност, защото все някой подскача като ощипан.

Не знам на какво ви е яд, ама никой никого за нищо не задължава. Та пак бих възкликнала за простотата/простотията.

За трети път: не отричам, че има нелегално преболедували. Само се възмущавам от мотивите да са нелегални. И последствията от това. И не смятам за справедливо сега да се легализират със сертификати. Никой не може да каже колко хора са заразили, докато не са спазвали карантина. Примерно.

ЧУ спазват заповедта от 03.11. Заповед, която важи за всички училища. Нямат никакви по различни привилегии от държавните. Вадят пари и купуват тестове, за да върнат децата, докато се чакат безплатните държавни тестове. МОН дава възможност и на ДУ, ако имат свободни собствени средства, да направят същото. Ама на Диян Стаматов не му стиска да отговаря на родителски въпроси защо не е спестил пари при онлайн обучението., така както са направили частните.

Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 14:49 от Fancy

# 1 083
Fancy... искрено се чудя с какво образование сте, за да не разбирате, че така поставени условията са дискриминативни, в 21ви век, в Европа. Едва ли имате по-малко от средно, но очевидно съвсем не е достатъчно...

# 1 084

Да си оставите детето на ОРЕС още 5м може, една молбичка до директора и толкова. Имам колега, чието дете вече 2-ра година ще е изцяло на ОРЕС
Към момента не може, т. к. така и НС не гласува тази възможност до края на настоящата учебна година, независимо от внесените предложения. Засега може само до края на извънредната епидемична обстановка, т. е. до 30.11.2021 г.
П.П. Така често спряганият индивидуален план (да се разбира индивидуална форма на обучение) не изключва присъствени посещения в сградата на училището. (Ама прочетете си го тоя ЗПУО). Така че не върши работа за учениците, които не желаят да посещават присъствено заради пандемичната обстановка и рискове от омешване в профили и неспазване на мерки (маски, дистанция и др.).

Moлбата е подаде в началото на учебната година, не се е разтревожил, че на 1.12 ще трябва да го върне в училище, защото никой и не очаква извънредната обстановка да отпадне, дори последните предложения са за удържаване направо с 6м..
Не вярвам да има човек, който да смята, че точно сега ще отмянят извънредната обстановка и всички мерки..

@Fancy, ние сме от "нелегално" боледувалите, боледувахме ноември 2020, когато нямаше направления за PCR, не се признаваха бързи тестове и един PCR струваше между 120 и 170лв,  нямаше зелени коридори, много от ЛЛ се бяха изпокрили, а РЗИ обясняваха как ако си под карантина стоиш и чакаш да те транспортира линейка до болницата ако се влошиш (по ТВ даваха постоянно как някой не я е дочакал).. Та питам кое точно от тези условия, създадени в държавата, трябваше да ме накарат да хвърля мин 360лв за да докажа, че сме болни?
Стояхме си дома, а близките ни се скъсаха да се молят по аптеките за лекарства, защото и тях ги нямаше - Левоксата струваше 30 лв, а не като сега 10-12

Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 15:07 от скаридка

# 1 085
  • София
Fancy... искрено се чудя с какво образование сте, за да не разбирате, че така поставени условията са дискриминативни, в 21ви век, в Европа. Едва ли имате по-малко от средно, но очевидно съвсем не е достатъчно...
Кои условия са дискриминативни и по какъв признак?

# 1 086
Аз това, което виждам е, че се прилага принципът "Разделяй и владей"... И то добре се прилага. Сещам се за една песен от зората на демокрацията на трио "Спешен случай" за 9 000 000 мишлета:

Девет милиона мишлета изкарват се взаимно ченгета.
А котараците подхвърлят досиета и си пият кафето.
Така времето минава и по-неясно става за това кой е прав и кой е крив.
Едни правят стачки, други трупат пачки, а денят е все по-мъглив.
И във тази бъркотия, и във тази щуротия народът е в явен пасив,
ала някой има полза и времето използва да натрупа своя актив
.

Правя аналогия - ваксинирани, неваксинирани, сертификати - зелени, пембени, бием се, караме се, хвърчат взаимни обвинения.
А в другите държави се вдигат заено ваксинирани и неваксинирани срещу магариите на управляващите.

# 1 087

В качеството си на юрист ли го казвате? Моето образование в случая няма никакво значение, но със сигурност ми позволява по-адекватно да чета и тълкувам нормативната уредба.
Очевидно не сте юрист. Бих попитала кой е дискриминиран?  И по какъв признак?

П.С. А, ето и Снака ви е питала същото.

Последна редакция: ср, 17 ное 2021, 15:11 от Fancy

# 1 088
...там, където се вдихага неваксинираните, май не ги отразиха особено и си приложиха политика на задължителност към ваксинация под една или друга форма.

# 1 089
...там, където се вдихага неваксинираните, май не ги отразиха особено и си приложиха политика на задължителност към ваксинация под една или друга форма.

А това за какво говори.... От друга страна не е съвсем така - изключение са Канада и Италия. Там има нещо не особено ясно в провежданата политика на  насилствена ваксинация.
Ама стойте си вкъщи,де. За Вас разбрахме.

# 1 090
При по-мащабна ваксинация личното ми положение нямаше да е съвсем такова, като начало. Защото щеше да има по-добро покритие на ваксината и не чак толкова тежки пикове. Щеше да е намален риска. Сега и ваксиниран не си защитен заради огромния процент неваксинирани, ама пак да кажа-това вече го нищихме.
Иначе ние не си стоим вкъщи, ама щом така е удобно да се прочита-няма проблем.

# 1 091
Ами то не е лошо да се изкарат на светло преболедувалите, нали сега има такава възможност. Оставям настрана минали причини и евентуални последици, добре ще е да видим реално колко са, а не категории "много" и "малко". Някой ако знае къде можа да се види такава официална информация,  може да я сподели тук, или в другата тема, особено ако са по- възрасти.

В нашето училище никой не е питал, следователно никой няма информация за преболедували (с антитела) деца, нито за ваксинирани.

Ние пък в къщи си стоим, защото няма смисъл да не ходим на училище, пък да ходим другаде, много сме обрали рисковете, предполагам, че и много други хора са така. Не намирам да е нещо срамно в настоящата обстановка.

# 1 092
  • София
Мисля, че не е правена такава статистика, а би било добре да се направи.

# 1 093
В началото имаше някакъв портал на лабораториите, където се регистрираха тестовете, но не знам дали още съществува.

# 1 094
Iris04, разбира се. Говорим за осмислен и премерен риск, излизане сред природата в тесен кръг, спорт, уроците си вървят (в момента тече час и то доста качествен като слушам). Не говорим за размотаване безцелно и навиране в молове/дискотеки въобще.

Общи условия

Активация на акаунт