Тема № 22 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Ноември 2021

• 70 192
  • 2 064
  •   1
Отговори
# 1 200
Никой никого не заклеймява.
Говорим за децата .Всички деца !
Разбирам борбата за оцеляване на бизнеса в частния сектор на образованието, но нека и те разберат, че  живота и здравето на всички български деца са по-важни.

Ама каква борба за оцеляване? В нашето училище се влиза с изпит. При това в огромна конкуренция дори и сега в тази криза.
Освен това болшинството от родителите искат незабавно връщане в клас. И нямат притеснения за живота и здравето на децата си. Хайде стига сте драматизирали. И много моля да говорите само от свое име. Да не обобщавате, защото със сигурност не представяте мнението на мнозинството.

Последна редакция: чт, 18 ное 2021, 12:41 от Fancy

# 1 201
Болниците са препълнени точно с такива, които до преди това са нямали никакви притеснения нито за здравето, нито за живота си, ама като ...стане белята и обръщат палачинката.
 Започвате да приличате на онези майки , дето сядат най-отпред на родителска среща и никой не може да попита нищо , защото не спират да говорят ''моето дете това...'',''моето дете онова....''
Вируса към момента се интересува само от това имате ли  достатъчно антитела или не.

# 1 202
Ми то и в нашето се влиза с изпит и не случаен бал. Само дето повечето родители предпочитат да спестят някои неща на децата си. Достатъчно умни и образовани родители, силно ангажирани с образованието на същите тези деца, щом са подтикнати за висок бал и прием в някое от тези училища. Та от клас до клас-разлика огромна в нагласите. Тук не сме представителна извадка.

# 1 203
  • Отвъд алеята зад шкафа
Защо е застрашен животът на децата ни, ако ходят на училище? Ще хванат ковид от неваксинираните учители и ще умрат? Моля ви се!

# 1 204
Болниците са препълнени точно с такива, които до преди това са нямали никакви притеснения нито за здравето, нито за живота си, ама като ...стане белята и обръщат палачинката.
 Започвате да приличате на онези майки , дето сядат най-отпред на родителска среща и никой не може да попита нищо , защото не спират да говорят ''моето дете това...'',''моето дете онова....''
Вируса към момента се интересува само от това имате ли  достатъчно антитела или не.

Не, вие приличате на тези майки.
За протокола, болниците не са пълни заради такива като мен. Защото освен, че сме ваксинирани, спазваме и всички предпазни мерки, като маски и т.н. А и сме съгласни с тестването. За да могат децата да ходят нормално на училище, така както е в цяла Европа.

Та пак ви призовавам да не се изживявате като представител на мнозинството.

# 1 205
  • Пловдив
С Европа не можем да се сравняваме.

# 1 206
  • София
Точно защото кризата е здравна, трябва да се прилагат противоепидемиологични мерки, каквито са - локдаун за кратко и за всички, ваксинация, тестване, носене на маски, дезинфекция... Всичко това се прилага вече две години в училището на дъщеря ми, стриктно. Купиха се и се инсталираха пречистватели. От началото на тази учебна година в двора на училището се организират изнесени пукнктове за ваксинация, над 90% от учителите са ваксинирани, говори се с децата, обяснява се защо е важно да се ваксинираме, голяма част от са го направили или са доказано преболедували.
И ако МОН не направиха нищо, защо директорите на повечето училища не си мръднаха пръста, а стояха пасивно в очаквана да затворят? Безплатно е да организират ваксинация за желаещите, да следят за правилното носене на маски, да не се допускат болни деца в училище, така че не може да ги оправдаете с липсата на бюджет.

Не, проблемът не е във всички училища, проблемът е в некадърното управление, както и че ДО се услади на МОН и някои директори.

Ох, наистина ли някой мисли, че ЧУ искат ПО, за да си спасят бизнеса Joy

# 1 207
Скрит текст:

Не, вие приличате на тези майки.
За протокола, болниците не са пълни заради такива като мен. Защото освен, че сме ваксинирани, спазваме и всички предпазни мерки като маски. А и сме съгласни с тестването. За да могат децата да ходят нормално на училище, така както е в цяла Европа.
Ами спрете да ни занимавате най-сетне с ВАШЕТО училище.
gadamer, който се притеснява от училище отдавна си е пуснал молба за ДО. Проблемът е при деца изпаднали в тежки психични разстройства  заради ДО.

# 1 208
  • София
Ама, разбира се!
Ние с нищо и с никого не можем да се сравняваме! Един с едно, друг с друго...
То и затова все на опашката ще кретаме.

# 1 209
  • European Union
Аз работя в обикновена професионална гимназия. 90% ваксинирани учители няма, но има 95% учители със зелен сертификат. Всяка класна стая има пречистватели, плюс по няколко в коридорите и общите помещения. Не знам какво друго се е очаквало да направи директора, но аз лично съм свидетел на многобройните молби и запитвания за възможността учениците от дуална система на обучение да ходят по два дни в седмицата в реалната работна среда. Работят в огромни халета, няма близък контакт, всички са с маски. Ръководството на предприятието се сърдят, защото изведнъж 26 човека спират да ходят, хабят се суровини, останала е незавършена продукция. Децата искат да ходят, но РУО и МОН казват "Не". Толкова с инициативността на директора или с желанието за ДО.
И ако директорите на ЧУ имат поне малко повече свобода в това отношение, много се радвам. Но не бива да бъдат сочени като положителен пример, просто защото в другите училища това не работи.

# 1 210
  • София
Аз работя в обикновена професионална гимназия. 90% ваксинирани учители няма, но има 95% учители със зелен сертификат. Всяка класна стая има пречистватели, плюс по няколко в коридорите и общите помещения. Не знам какво друго се е очаквало да направи директора, но аз лично съм свидетел на многобройните молби и запитвания за възможността учениците от дуална система на обучение да ходят по два дни в седмицата в реалната работна среда. Работят в огромни халета, няма близък контакт, всички са с маски. Ръководството на предприятието се сърдят, защото изведнъж 26 човека спират да ходят, хабят се суровини, останала е незавършена продукция. Децата искат да ходят, но РУО и МОН казват "Не". Толкова с инициативността на директора или с желанието за ДО.
Не могат ли от предприятието да платят тестовете и по новата наредба да си ходят присъствено учениците?

# 1 211
Да си кажа и моите 5 стотинки, без да съм чела дискусията назад.
Разделение между ЧУ и ДУ има отпреди Ковид тестовете. Например в осми клас децата, учещи в ЧУ, нямат право на еднократната държавна помощ, която се дава на всички осмокласници в ДУ.
Сега има разделение, че поне някои ЧУ могат да се организират по-бързо и да закупят тестове. Аз като родител, даващ хиляди левове на година за училище, изобщо нямам желание да спонсорирам държавата по още едно перо и да ги плащам. Обаче ще ги платя, ако ми предоставят тази възможност, за доброто на детето. В училището се носят маски навсякъде.
Целта на родителите и от ДУ, и от ЧУ оттук нататък трябва да е изискване за осигуряване максимално бързо на тестове за всички, а не караници защо за Вуте има, а за мен не, и не глупави искания за махане на всички мерки.

При въвеждането на сертификатите децата бяха онлайн. Организираха се за нула време два протеста, но нито един от тях не беше за това децата да тръгнат на училище и да затворят заведенията например. По-важно беше да се протестира за сертификатите.

Сега е в интерес и на двете групи родители да има натиск държавата да осигури тестовете, а не да получава поредния сигнал, че всеки ще се спасява поединично и както може, а управляващите да нямат нито грижа, нито отговорност за гражданите.

# 1 212
  • София
Проблемът е при деца изпаднали в тежки психични разстройства  заради ДО.

За този проблем, както и за много други, които ще се появят отложено във времето, се говори от ден 1-ви на ДО. Тогава масово, а и все още има такива коментари в тази тема, се подхвърляше, че това са лигавщини и нищо им няма на децата. Както и все така има вопли и призиви, да вземем да ги затворим тия деца и да не ги пускаме да излизат от вкъщи...
Много хора ще имат проблеми тепърва, не само децата...

# 1 213

Ох, наистина ли някой мисли, че ЧУ искат ПО, за да си спасят бизнеса Joy
Основно е затова, да. За какво друго?
Плащат се немалки такси от родителите, а насреща получават ерзац обучение и киснене на децата вкъщи.
Мерси. Има голям натиск от родители, а немалко повдигат въпроса за прекратяване на договорите си и с право.
Затова и ЧУ налагат много стриктни мерки при присъствено, а някои директно не спазваха разпоредбите и си учеха ПО в нарушение на заповедите на МЗ миналата зима.
Не ги упреквам, просто констатирам, че там натискът е голям и ДО е реално път към фалит и затваряне.
В ДУ има други механизми и за съжаление, поради мудността и незаинтересоваността е възможно големите ученици там доста време да откарат така. Кацаров е много инертен и му липсва гъвкавост, през пролетта държа децата онлайн до края на май без никаква нужда. Явно и той вярва в тая глупост, че училищата са "заразители".
Много е тъжно, че за пореден път случваме на министри-пионки, които не милеят за децата. Може би, ако имаха такива в училищна възраст, щяха да видят реалната картина и да разсъждават по-различно.

# 1 214
  • Пловдив
Ама, разбира се!
Ние с нищо и с никого не можем да се сравняваме! Един с едно, друг с друго...
То и затова все на опашката ще кретаме.

Говорим конкретно за училищата. А не по принцип. Хайде да погледнем нива на ваксинирани, болни, починали в Европа. И при нас. И да се сравним. Ако ще даваме Европа за пример, що там така, пък тук иначе. При висок ръст на заразени, в Европа, децата в училище, възрастните бяха затворени. Тук искаме всички пуснати на воля да чакаме стандия имунитет. Без мерки, без ваксини, без нищо......Да, дълго още ще стоим на опашката.

Общи условия

Активация на акаунт