За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 514
  • 745
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 5 937
Чела съм, че и тиквено пюре върши работа за заместител (за целта трябва да имаш тиквено пюре под ръка...). Но баш за това се хващам да си направя веднъж и да си имам за някакво време Grinning Иначе има пюрета из детските храни и по био-магазините, но не мисля, че излиза много сметката. За 3-4-5 лв ще си направя повече Simple Smile

# 121
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Е, тиквеното е много лесно еснен-зима... с почистената и нарязана тиква, която продават...

# 122
  • Мнения: 5 937
Завърти ли се тиква вкъщи все не остава :/ На тиквена крем супа не мога да устоя и това си е :/ Сега от пазара си взехме 2, едната се оказа леко наранена та може и спешно да трябва да я пъхна в слоукукъра и от там - във фирзера. Ама... видях една рецепта за пълнозърнести хлебчета вчера, та пак не е сигурно Grinning

# 123
  • Мнения: 1 488
ММ взел сирене, което не ми допадна.
Реших да го вложа в солен кекс  или бъркан тутманик.
Моля,за идейки!
Имам и царевичен грис. Ако успея да ги съчетая, ще ги оползотворя наведнъж.

# 124
  • София
  • Мнения: 12 814
ММ взел сирене, което не ми допадна.
Реших да го вложа в солен кекс  или бъркан тутманик.
Моля,за идейки!
Имам и царевичен грис. Ако успея да ги съчетая, ще ги оползотворя наведнъж.

Мързелив царевичен хляб

# 125
  • Мнения: 1 968


Пейч, почти Simple Smile по твоя рецепта, благодаря!
На глед  е добре и  ухае приятно, дано е вкусно.

# 126
  • Мнения: 393
Искам да направя карамелен сос, имате ли някоя изпитана рецепта? Знам, че се слага сметана, но не ми е ясно става ли с готварска или трябва да бъде сладкарска? Каква е разликата между двата вида освен, че едната е подсладена?

# 127
  • Русе
  • Мнения: 6 362
Скрит текст:
Искам да направя карамелен сос, имате ли някоя изпитана рецепта? Знам, че се слага сметана, но не ми е ясно става ли с готварска или трябва да бъде сладкарска? Каква е разликата между двата вида освен, че едната е подсладена?

https://ipeychev9.blogspot.com/2018/10/blog-post.html

# 128
  • Мнения: 2 783
Може да ви се стори смешно, но да питам - в заведения какъв е кафевият дресинг, който слагат върху зелени салати, примерно? Като балсамов оцет е, но по-гъсто. Някъде срещнах - балсамова глазура, но не съм виждала по магазините.

# 129
  • Мнения: 6 173
SummerStorm, Сметаната първо се разглежда като млечна и растителна. Аз подсладена сметана само растителна съм виждала (поправете ме, ако греша) тоест кофти. Истинската сметана е млечната, има с висока масленост 30-35%, подходяща за сладкарски цели, има и с по-ниска за готвене. Аз лично купувам само 35% и я ползвам както за сладки, така и за солени ястия.

Криси, предполагам говориш за балсамова редукция - Слага се оцета (около 100-150 мл.)заедно със 1 с.л загар на котлона, докато започне да завира. След това намалям котлона, защото количеството е наистина малко. Вари се като плодово сладко – докато се сгъсти.

# 130
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 5 597
Много пъти сте ми помагали, много по на ти сте от мен в кулинарията, затова ще се допитам до вас.
Скрит текст:
Имам замразени нарязани на кубчета и настъргани ябълки  -  заемат ми място във фризера и искам да  вложа част от тях в ябълков сладкиш или дребни сладки ( бисквитки) . Четох рецепти, но ме притеснява, че след размразяването ще пуснат много вода, да чакам ли да се размразят и да ги изстискам, така ли да ги слагам, от настърганите или от нарязаните да ползвам....
Приемам предложения всакакви.
Вие ползвали ли сте такива ябълки, или по-добре да ги изхвърля и да не се занимавам.
Клечице, видях ти сладкиша и се облизах няколоко пъти.
Предлагам ти още една рецепта щом имаш ябълки, пробвай, може да ти хареса.
От блога на Кокона е, невероятно добра кулинарка.

https://vkusenden.blogspot.com/2021/10/blog-post_31.html

# 131
  • Мнения: 1 968
Благодаря, Тути!

# 132
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Може да ви се стори смешно, но да питам - в заведения какъв е кафевият дресинг, който слагат върху зелени салати, примерно? Като балсамов оцет е, но по-гъсто. Някъде срещнах - балсамова глазура, но не съм виждала по магазините.
Ако е само отгоре, може да е балсамова редукция, сос от нар или др. плодове, но може и да е от дресинга на салатата, който пък се сгъстява от горчица например.

Искам да направя карамелен сос,... Знам, че се слага сметана, но не ми е ясно става ли с готварска или трябва да бъде сладкарска? Каква е разликата между двата вида освен, че едната е подсладена?
Няма друга разлика, освен подслаждането.  Но ако ползваш сладка сметана към карамела, ще стане отровно сладък  сос.  При всички случаи и сладки,  и солени ползвам неподсладена сметана.
Друг е въпросът за животинска и растителна сметана, ама ти не питаш това де. Simple Smile

# 133
  • София
  • Мнения: 12 259
Искам да направя карамелен сос, имате ли някоя изпитана рецепта? Знам, че се слага сметана, но не ми е ясно става ли с готварска или трябва да бъде сладкарска? Каква е разликата между двата вида освен, че едната е подсладена?
КАК СЕ ПРИГОТВЯ СОЛЕН КАРАМЕЛ - тук е солен, но ти ще изключиш солта и ще получиш карамелен сос и в момента имам ,държа го в хладилник и когато го исам го затоплям на водна баня и готово.
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_711.html
Скрит текст:

# 134
  • Мнения: 8 080
Може да ви се стори смешно, но да питам - в заведения какъв е кафевият дресинг, който слагат върху зелени салати, примерно? Като балсамов оцет е, но по-гъсто. Някъде срещнах - балсамова глазура, но не съм виждала по магазините.

Има в Кауфланд - тъмен и бял
Скрит текст:


Общи условия

Активация на акаунт