Нашите цветя - обща тема 12

• 34 947
  • 745
  •   1
Отговори
# 435
Аз затова стайните си ги гледам само в къщи или на остъклената тераса, така няма толкова голяма опасност от вредители. Тези са само вътре, заедно с дяволския бръшлян, замиокулкаса, спатифилумите и др.

# 436
Шефлерата също е много хубава, Нат! Heart Eyes

# 437
Страхотен кът Simple Smile
Аз бих сложила рафтове и нагоре Satisfied

При мен няма такава опция, но съм се замислила за един нисък, стъклен шкаф на Икея, за да използвам цялото налично пространство.
Ето такава идея много ми харесва, само че само нисък шкаф ще мога да сложа, че ми трябва достъп до пердето.

Сега са ми върху шкаф пред северен прозорец, а вътре имам неща, които мога да сместя другаде. Той и без това не събира много. За момента бива, че растенията са основно бебета, но като порастнат ще трябва повече място.

# 438
Благодаря момичета, и аз мислех да сложа 1-2 рафта отгоре, ама ще изчакам, че от вчера от както прибрах папрата вътре ММ се цупондри, че вече нямало място за него и детето от цветята в къщи Simple Smile.
Миоки разкошни са ти цветята и пердетата Simple Smile Heart Eyes!

# 439
Миоки, много хубава градинка. Поясни моля те какви са тези камъчета в саксиите. 😆
Пълен лаик съм с пръстта. Купувам готова и садя цветята наред с нея. Само за билки и люти чушки купувам специална. Бих купила и за цветята, но няма хабер какво.

# 440
ММ се цупондри, че вече нямало място за него и детето от цветята в къщи Simple Smile.
Нати, и у нас е същото. Последно си пожертвах най-любимото място до прозореца, там ми стоеше едно кресло за четене. Но нали на орхидеите трябва да им е по-удобно, сега се чудя къде да си сложа креслото...
Аз имам две папрати, много ми харесват, но май не се грижа добре за тях. Особено на едната, започнаха да излизат кафяви петна по листата. И новите листа са деформирани, не знам дали нещо ги гризе или е болест. Дали да я накисна с фунгицид, или нещо не правя както трябва?

# 441
Флоксче, втората е асплениум http://www.parkove.bg/inf/Asplenium+Kostenetc+--173.html

# 442
Благодаря за милите думи, момичета!

Soft, кмъчетата са Lechuza PON -  микс от лава, зеолит и пумис (май на български има друга дума, но не се сещам в момента как беше) - неорганичен субстрат, общо взето, с добавена тор с бавно освобождаване. Хубав е за самополиващи се саксии и семи-хидропонни системи, но може да се ползва и като обикновен субстрат. Бързо съхне и е хубав за хора като мен, които обичат да преполиват. Може да се смесва и с обикновена пръст за увеличаване на водоотичането на последната. Взех го, след като ми загни алоказията и го пробвам на различни цветя сега.

Американците си правят "домашен" пон, че при тях на Лечуза излиза скъпо, но за Европа, по-евтино е да вземеш готов.

За тропични растения, обикновената пръст, за домашни цветя, не е подходяща (поне тази тук, която продават). Много бързо се компресира, съхне прекалено бавно и задържа прекалено много вода, а разните там филодендрони, потоси, алоказии, обичат лек субстрат, който се оттича бързо. Градинската я смесвам с много кори за орхидеи и перлит, за да стане читава. Има разни рецепти в нета за "направи си сам" миксове. Основното е градинска пръст или кокосови стърготини, смесени с кори, перлит или пумис, кокосови кубчета и органична тор в различни пропорции. Продават и готови мискове за тропични растения, но излизат скъпо като дръпнеш чертата, за това предпочитам да си ги смесвам сама, а и ми е хоби, та не ми тежи. Ако обаче не ти се занимава, може да потърсиш, със сигурност цветарските магазини продават.

Трябва си експерименти кое е най-подходящо за конкретната среда и цвете, аз още се обучавам Simple Smile

редактирах малко правописни грешки

Последна редакция: нд, 12 дек 2021, 16:05 от Миоки

# 443
Нат и останалите момичета, папратите в нормална пръст ли ги отглеждате? Днес съм се хванала да пресаждам, може да пресадя и папратите. Мисля да смеся пръстта с малко перлит, нали задържа водата.

# 444
Миоки, много благодаря за подробното разяснение. 😊 Сега трябва да търся на немски кое какво е. Тук има огромни градински центрове, в които има от пиле мляко. Има и готови смески, има и компоненти. В понеделник ще отида и на място ще импровизарам с поста ти.
И аз преполивам и въобще виждам, че за някои цветя не е ок пръстта. Сляга се, сбива се, няма въздух.

# 445
Флоксче, аз ги отглеждам в пръст купена от цветарски магазин и от време на време добавям биохумус.

# 446
Миоки,
Шкафът ти в ляво, мисля е Икея. Тази серия могат да се слагат 2 един върху друг.
Аз имам такъв, но зелен, плътен, за градинарските пособия и саксийки. Вън стои де.

# 447
Да, Икея е, но моята идея е да ползвам вътрешния обем на шкафа за растения, а не просто да стоят отгоре върху плота.

# 448
Някой знае дали този сукулент е отровен? Че бебето яде от него. Sad

# 449
А аз да си изкажа възхищението от фито лампите.За първа година по това време цветята ми изглеждат читави благодарение на нея.Заради това голямо дърво което се вижда, светлината е кът и всички листа опадваха и жълтееха.А сега Мъката на художника вместо сухи иглички които не можех да сварвам да изчистя,има нови ластари.

Общи условия

Активация на акаунт