Нашите цветя - обща тема 12

• 34 944
  • 745
  •   1
Отговори
# 450
Сукулентът според мен е ешеверия. Според гугъл е слабо отровен, бих се обърнала към лекар.

Нат, благодаря! Според информацията от линка ти, на папратта и е било студено. Беше в банята уж на влажно, но като проветряваме студеното течение духа директно към нея. Пресадих я, май и саксията е била твърде малка. Сложих в пръстта и малко сфагнум, пак по идея от линка.

# 451
  • In transit
Момичета имам два въпроса.
Вчера случайно открих тези гадинки върху стеблото с цвета на антуриума. Интересното е, че ги има върху трите ми растения, като едното е на доста далечно място от другите. Другото е, че гледам антуриуми повече от 30 години и досега никога не са хващали нищо. В чудо съм какво е това...никъде другаде по цялото растение ги няма, само върху стеблото на най-новото листо или цвят. Т.е трите растение имаха по едно такова напъплено. Опитах се да ги фокусирам...изглеждаха като някакви яйца, не мърдат, не видях нищо наоколо...напръсках ги със спирт и ги минах с мокра кърпа старателно. Надявам се да съм ги ликвидирала, но ми е интересно какво ще е това и как да се справя с него, ако пак се появи. Цветята не са изкарвани никога на балкона, а освен тях вкъщи имам две орхидеи ( огледах ги добре, нищо няма по тях).

Другото ми питане за това кейки..изкара две листа, два вече дълги корена (поне 12-15см са)и струва ми се един цветонос...и до там. Така стои от месец вече може би. Да го чакам да пусне трети корен и листо? Нещо трябва ли да правя изобщо?

# 452
Мики, приличат ми на някакви листни въшки. Аз ги пръскам с вода, веро и олио. Трепе ги безотказно. Бих напръскала и околните цветя профилактично.
Кейкито не бих го пипала докато не прецъфти, после може да го отделиш от майката. И аз имам едно такова с безкрайно дълги корени, които няма да се поберат в саксия, още не съм измислила какво да го правя.

# 453
А аз да си изкажа възхищението от фито лампите.За първа година по това време цветята ми изглеждат читави благодарение на нея.Заради това голямо дърво което се вижда, светлината е кът и всички листа опадваха и жълтееха.А сега Мъката на художника вместо сухи иглички които не можех да сварвам да изчистя,има нови ластари.
Може ли инфо и снимка на фитолампите. От къде ги купите, какви са, как и къде ги монтитахте и колко време седят включени

# 454
  • Мадрид / София
Mikkey, листни въшки са. Освен с вода, сапун и олио може да се приложи инсектицид като друг вид средство за борба с гадинките. Може и механично при теб, че не са много.
Сапуна трябва да е натурален, верото гори листата.
Съотношението е 10сс/10сс  за 1л вода.

# 455
  • In transit
Анджела, Флокс, благодаря ви...и аз мислех, че са листни въшки, но грам не лепнат листата и стъблата. Седят неподвижно и бяха супер миниатюрни. Ще ги наблюдавам тия дни, ако пак се появят почвам да ги пръскам.
Флокс, смяташ, че кейкито може да цъфне докато е на майката ли?

# 456
Polin, какви са тези лампи, от къде са купени ? Какво е цветето с розови листа? Много е интересно и красиво, сподели как го гледаш!

# 457
Polin, какви са тези лампи, от къде са купени ? Какво е цветето с розови листа? Много е интересно и красиво, сподели как го гледаш!
Не съм Полин:smile:,но ще отговоря за розовото цвете.
Това е аглаонема-лесно за отглеждане,иска светлина и много бързо расте.

# 458
Да допълня и е отровно за животни.

# 459
Да допълня и е отровно за животни.
Да,отровно е и препоръчват при пресаждане да се работи с ръкавици.

# 460
Може ли инфо и снимка на фитолампите. От къде ги купите, какви са, как и къде ги монтитахте и колко време седят включени
[/quote]
От тук http://ledmarketbg.com/category/84/led-osvetlenie-za-oranzherii.html
Гледам обаче,че сега няма такава-36W.Купих ѝ нощна лампа ,стойката на която се вижда,защото не знаех ще има ли някаква полза от нея или си хвърлям парите на вятъра.По тази причина не исках да си дупча таваните и стените.Включена е с най-обикновен механичен таймер с 12 часово задание от 7 до 19 ч.Използвам я само за доосветяване и то напълно лаишки(не обхваща еднакво цялото пространство,сигурно трябва втора),но за мен има страхотен ефект.
И Natt***, да цветята са Аглаонеми.Напоследък се пристрастявам към тях-красиви листа и лесно се гледат(в сравнение с калатеите които гледам от години)
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 12 дек 2021, 23:49 от polin1971

# 461
Всякаква ЛЕД лампа/лента/крушка става принципно. Студено бяло е най-добре за цветята и с повече лумени - 2400 нагоре. Не е задължително изобщо да пише фито лампа или за оранжерия и т.н специфики.

# 462
Флокс, смяташ, че кейкито може да цъфне докато е на майката ли?
Ами цветоносът изглежда много добре и ще стане голям. Ще цъфне, защото в момента се храни от майката. Ако го отделиш, кейкито няма да успее да изхрани цветонос според мен. Аз съм на принципа - забележа ли цветонос, оставям растението на мира, нищо не пипам и човъркам. Само торя и поливам редовно, за да направи много цветове.
Само отсега си помисли, как ще го подпираш цялото това чудо. Като цъфне доста ще натежи. И не огъвай цветоноса, чупят се лесно!

# 463
Наина, Polin, благодаря, много са красиви, а щом и се гледат лесно е супер Simple Smile!

# 464
Тези цветоноси на фаленопсисите насочвате ли ги по някакъв начин? Аз имам три, които растат активно, но не смея да ги пипам, за да не ги откърша и те растат направо (не нагоре).

Общи условия

Активация на акаунт