Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 43

• 28 374
  • 751
  •   1
Отговори
# 240
Ако питаш мен, поне няколко месеца.
Аз не бих чакала и правила изобщо второ обременяване, а бих взела мерки веднага, все едно съм зле. Всъщност точно така направих, с тази разлика, че не знаех за натоварването с глюкоза изобщо, но имах достатъчно симптоми, които да ме наведат на мисълта, че имам проблем.  
Поне за идеята и някаква референция, бих си пуснала инсулин на гладно само.

# 241
И аз бих пуснала инсулин на гладно. Възможно е още на гладно да е завишен и да се вижда, че има проблем. Не разбирам...как може човек да си плати за трикратен инсулин и да пропуснат да го изследват?! 😬🤐
Ако трябва за забременяване (или за друго важно и спешно нещо), тогава бих направила пак натоварване.

Последна редакция: ср, 10 ное 2021, 18:41 от dolce miele

# 242
Целта е забременяване. Иска да види там нещата как са. Но държи да си го направя. Каза, че само инсулин на гладно не показва.
Платих, но не знаех, че няма да го излседват него, не знаех цената и разликата всъщност. Оф не знам... А ако го направя след седмица 2 какво? Много ли е фатално...

# 243
Гергана, може да звъннеш в лабораторията, да им обясниш за недоразумението и да попиташ дали пазят пробите. Имам спомен, че ги съхраняват за някакъв период. Това за инсулина на гладно не е вярно - има хора със стойности в нормите, при които проблем лъсва след обременяване, но има и такива с инсулин 20 примерно, където обременяване не е нужно. А не се повтаря толкова скоро, защото натоварва организма. Пусни първо на гладно, ако не пазят пробите.

# 244
А какво ви е мнението за булгура? Четох някъде, че има малко въглехидрати. Аз правих свинско със спанак, гъби и булгур. Облизахме си пръстите.
Също така пише, че може да се използва кафяв ориз или басмати. И те имат ниски въглехидрати. Защо изключвате въобще ориза. Може с тях и кайма да напълните чушките?
Не е за хора с ИР.
За да ядеш такива неща, трябва да си отслабнала, да си нормализирала кз и инсулин.
И дори като ги ядеш, трябва да не е ежедневно. И след такива въглехидратни неща се ходи и изразходва тия въглехидрати.
И не,  не са ниски въглехидрати. Може да са по-ниски от обикновените, но си вредят на хора с проблеми.

# 245
  • Paris, France
Гергана Иванова, ако имаш проблем със забременяване е важно да се види какъв става инсулинът на 1во и втори час, а не само на гладно, защото високият инсулин уврежда обвивката на яйцеклетките и IGF я правят по-дебела. Също се отразява и на маточна лигавица, на самата матка, на тръбите, които възпалява. Нищо няма да ти стане да изпиеш отново 75г глюкоза. Нищо. Ни-що. Ни-щи-чко. Много хора я изяждат всеки ден, още на закуска и не са умрели. Няма да я пиеш всеки ден. И аз я пия ежегодишно и ей ме на, жива съм и даже не си влошавам инсулиновата чувствителност.

Иди веднага, когато можеш и пойскай ОГТТ с трикратен инсулин и наблегни на това, че ти трябва инсулина. Препоръчвам Цибалаб.

За карфиол и чушките - при всеки човек е много, много различно. При един от хляб КЗ се вдига повече отколкото ако изгълта същото количество глюкоза, а при друг е обратното. При един човек глюкозата скача от бисквити, а при друг не мърда. Ето индивидуални резултати от едно проучване с доста хора, при които един участник вдига повече КЗ от хляб, отколкото от глюкоза, а при другия е обратното (графика в ляво). На графиката в дясно се вижда, че единият вдига повече КЗ от банан, а другият от бисквита.

Трябва да се пробва. Лично аз възприех съветите на Бернщайн и изключих червени и жълти чушки, карфиол и всякакви подобни. Причината е, че не желая да тествам непрекъснато КЗ и да се чудя как да се връщам в кетоза. Другата причина е, че не исках да се мъча с часове кардио, които да ми ядат малкото останали мускули. Всеки си решава сам, но когато ям кето, ям основно яйца и зелени салати, с малко риба, вътрешни органи, месо и някой друг домат и морков за разнообразие. Мога да хапна единствено червено цвекло, защото от него поне има ползи. Ползите от карфиол ги има и в броколи, но без толкова ВХ.

Като ям високо ВХ си ям карфиол и бобови, разбира се.

И не, нито картофи, нито ориз е ОК да се ядат докато се отслабва с ВМ-НВХ. Колкото по-бързо се изключат (не намалят), толкова по-бързо ще може да се включат отново. Булгур и грис също не са ОК за отслабване с ИР. Булгур слагам в табуле, но само ако си ям високо ВХ и не слабия, а като ям кето си отделям една купа за мене без булгур, а за домашните слагам.

Някой писа за готвене на мусака. Готвя я с патладжан или тиквички. Ако я наготвя с картофи, си оставям от запържената кайма и си я ям с патладжан.

Аз готвя високо ВХ за семейството. Готвя ниско ВХ печено или манджа, а отделно ориз в оризоварката и така всеки си сипва колкото иска и ястието може да се изяде кето, но и ВХ. Отделно салата без зехтин и ако ям ВХ, не добавям мазнина, а ако ям кето си слагам зехтин.

Последна редакция: ср, 10 ное 2021, 19:09 от Nevena Virolan

# 246
Няма да е лошо като се казва, че нещо има "ниски" ВХ поне да се сравнява с нещо, а най-добре да се цитират ВХгр/100гр. Щото така всичко може да е "ниски" ВХ.

# 247
Е, и аз години живях в заблуждение, че елда, кафяв ориз, пълнозърнест хляб са ниски в и са полезни.

# 248
И аз готвя мусака без картофи и вместо тях слагам тиквички, патладжани, дайкон, гъби и др. зеленчуци.

# 249
Е, и аз години живях в заблуждение, че елда, кафяв ориз, пълнозърнест хляб са ниски в и са полезни.
Абе чак за ниски никога не съм ги смятала, ама нали навсякъде се приказва колко са полезни и те, и овесените ядки и всякакви такива... Кой да ми каже тогава че от тях съм хем дебела, хем гладна, хем претрепана постоянно. И продължавам да смятам че преди се хранех по-здравословно от повечето хора край мен. Така де, по-скоро е било по-малко вредно от на повечето.
Някой може и да ги толерира, ама тия дето сме се събрали в темата за ИР... и то за отслабване при ИР - ами не са за нас.

# 250
Здравейте, вече и аз имам глюкомер и ще си правя експерименти. Сутринта станах 7:30 мерих кз беше 5.5. Изпих си кафето и трябваше да излизам. Към 14:00 обядвах няма да казвам какво щот ще ме Misc Gun Misc Gun и към 19:00 се прибрах, и за бързо направих чушки с яйца и сирене и хапнах съвсем малко луканка домашна. След 2 часа мерих кз 3.4 Open Mouth което много ме учуди.

# 251
И какво те учудва? Гръмнал ти е инсуина и си направила хипогликемия.

# 252
И какво те учудва? Гръмнал ти е инсуина и си направила хипогликемия.

Това е че несъм усетила, че съм направила хипогликемия. По принцип ми прилушава и треперям, но сега нищо, чувствах се много добре. А и да добавя че пия и метфогамма по схема, засега.

# 253
То не е задължително всеки път да ти стане лошо. Просто си избълвала много инсулин, за това така ти е паднала захарта. Целта трябва да е стабилна захар, без големи амплитуди нагоре-надолу, защото това означава големи амплитуди инсулин.

# 254
Аз пък мисля, че по-ниската КЗ не е от хипогликемия, а заради хапчето. Яла си храна с по-малко вгх, хапчето е "отворило повече инсулинови рецептори" и повече глюкоза се е "набутала" в клетките. Няма чак толкова избълван инсулин и затова не си се почувствала като с хипогликемия и не ти е прилошало...Примерно.

Общи условия

Активация на акаунт