Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 18

• 46 613
  • 766
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте! След 2 спонтанни аборта в 6 г.с и 7 гс. Си направих изследване за тромбофилия.
Оказа се,че съм хетерозиготен носител на FV Leiden 1691G>A
След установена бременност през септември 2021год по предписание на гинеколог започнах терапия с фраксипарин 0.4 назначена без пускане на никакви изследвания и на рецептата пише "до края на бременноста"
Вече съм в 21 г.с всеки път питам гинеколога си не трябва ли да следим коагулацията,той казва НЕ. Питах и специалиста,които ми прави двете фетални морфологии,и той каза,че освен обикновени кръвни изследвания,други не трябват,че дозата била профилактична,а не терапевтична. Навсякъде чета,че всички ,които са на терапия поне всеки месец пускат изследвания за следене на коагулацията.

Така знам и аз, че на всеки 3 седмици трябва да се пускат изследвания.. поне на мен ми казаха:
ПВ и INR   
Фибриноген   
аРТТ   
D-Dimer
Анти Ха

Ако бях на ваше място бих отишла да си пусна, независимо той дали иска или не

# 436
И на мен АГ ми беше казал, че няма нужда да си пускам хемостаза, но аз все пак си пусках. А и се консултирах допълнително с доц. Конова и тя ми я искаше на 3 седмици горе долу. Та въобще не съм го питала, просто му правеше впечатление, че ги имам, пък не ги е назначавал, като ми проверяваше резултатите в системата. Но аз понеже съм с отрицателен резус фактор и анти кумбс тест си пусках по свое усмотрение почти всеки месец, вместо да се чудя трябва ли, не трябва ли, поне така ми беше спокойно.

# 437
Здравейте момичета с плацента превия сам частично покрива цервикалният канал и терапия клексан 0.4 заради геноцит 4g/4g на 17 бях на скрининг и се даде повишен риск от преклампсия назначиха ми и акард 150 мг които ме е страх да започна заштото сам с зацапване от 11.01 и ми казаха да спра дуфластон и циклогест които слагай от трансвер и да мина на утрогестан 2 вечер но с това карвене което ту спира ту се появява не спрях дуфластон рязко както каза моята генеколошка а намали дозата  от 3 на ден на 2 и ако спре карвене то постепенно да го намалява но не спира исписаха ми 3 инжекции хориомон 5000 фчера бих 2-ра та но сутрин рано се сабуждам с карвене което през деня спира но вечери пак се появява моята докторска ми казва че е нормално но аз сам доста притеснена с това карвене вече 12 дни не сам от София кадето правех инвитрото а тук не намирам адекватно лечение вав 13 седмица сам моля за мнение ако има и др. Момичета с подобен проблем

# 438
Yana_rr И аз съм с отрицателен резус фактор.  Наистина обмислям да си ги пускам на своя глава,защото иначе ми е страшно неспокойно. Надявам се да са си описани референтни стойности и да мога да си ги разчитам сама.
За 5 месеца докторите не пожелаха да ми пуснат,както им пречи не зная,след като си ги плащам аз ....
Първа докторка изписваща ми рецепта пише "до края на бременноста" , втори доктор при който се следя,защоро първата не водела консултации и той не иска изследвания. Трети доктор на който ходих за първата и втората фетална и той казва,че няма нужда....
Е от толкова жена,които слагат фракси,само аз ли да съм по специална ... в шок съм

# 439
Yana_rr И аз съм с отрицателен резус фактор.  Наистина обмислям да си ги пускам на своя глава,защото иначе ми е страшно неспокойно. Надявам се да са си описани референтни стойности и да мога да си ги разчитам сама.
За 5 месеца докторите не пожелаха да ми пуснат,както им пречи не зная,след като си ги плащам аз ....
Първа докторка изписваща ми рецепта пише "до края на бременноста" , втори доктор при който се следя,защоро първата не водела консултации и той не иска изследвания. Трети доктор на който ходих за първата и втората фетална и той казва,че няма нужда....
Е от толкова жена,които слагат фракси,само аз ли да съм по специална ... в шок съм
За да Ви успокоя - и аз нищо не съм следила, освен назначените от хематолог изследвания 3 пъти за бременността по време на всеки триместър. Нито Конова е хематолог, нито повечето АГ-та, които назначават безсмислени изследвания, които нито нещо им говорят, нито с нещо ще променят терапията.

# 440
Освен на гинеколог не съм ходила при други специалисти, тази доза 0.4 дори не знам как я изчислиха. Доверих се на професорката гинеколожка,явно според стойностите на самата тромбофилия...
Успокоявам се,че онзи ден на феталната всичко беше наред и на доплера не показа нищо притиснително

# 441
Освен на гинеколог не съм ходила при други специалисти, тази доза 0.4 дори не знам как я изчислиха. Доверих се на професорката гинеколожка,явно според стойностите на самата тромбофилия...
Успокоявам се,че онзи ден на феталната всичко беше наред и на доплера не показа нищо притиснително
Не се притеснявайте. 0,3-0,4 е по-ниската доза, мисля, че винаги се започва с нея. Ако следят кръвотока на всеки преглед - спокойно. Всичко ще е наред. Консултирайте с хематолог за Ваше успокоение, ако искате.

# 442
Не се притеснявайте. 0,3-0,4 е по-ниската доза, мисля, че винаги се започва с нея. Ако следят кръвотока на всеки преглед - спокойно. Всичко ще е наред. Консултирайте с хематолог за Ваше успокоение, ако искате.
Да на всяка консултация чрез апарата с който ме преглеждат вагинално също следят кръвотока

# 443
Тя не е хематолог, но е опитен професионалист и ако не друго, щеше да забележи, ако има нещо притеснително в изследванията. Може и да е било безсмислено, но поне аз се чувствах спокойна така, защото ми е втора бременност след аборт и в началото много се притеснявах дали всичко ще е наред. Следващият път вероятно ще обмисля среща с хематолог, след като вече съм по-наясно как се случват нещата.
Monikaharal, според мен и вие го направете, вместо да се притеснявате излишно, щом сте се консултирало само с АГта до момента.

# 444
Тя не е хематолог, но е опитен професионалист и ако не друго, щеше да забележи, ако има нещо притеснително в изследванията. Може и да е било безсмислено, но поне аз се чувствах спокойна така, защото ми е втора бременност след аборт и в началото много се притеснявах дали всичко ще е наред. Следващият път вероятно ще обмисля среща с хематолог, след като вече съм по-наясно как се случват нещата.
Monikaharal, според мен и вие го направете, вместо да се притеснявате излишно, щом сте се консултирало само с АГта до момента.
Опитен специалист в имунологията е едно, в хематологията друго, иначе нямаше да са отделни специалности. Наскоро някой тук сподели за терапия от Конова на НМХ "през ден" - за мен това е достатъчно красноречиво.
Не го пиша, за да се заяждам, просто обмисляйте всичко. Повечето хематолози в България също не са цветета и малко от тях разбират от проблеми на бременни. Ако се съмнявате, допитвайте се и до междунардни източници и как процедират извън България, това е. Желая много спокойствие на бъдещите майки! Simple Smile

# 445
Здравейте,

бях на терапия Фракси 0,4 плюс Аспирин протект плюс 2 x Натаспин.

При фибриноген 5,4 и АРТТ 22,5 АГ ми повиши Фраксипарина на 0,6 и след две седмици стойностите са
Фибриноген 5,4, АРТТ - 33,5. Очевидно ефект върху коагулацията има. Проблемът е, че сегашната ми АГ гледа само фибриноген, даже АРТТ си го пускам всеки път на своя глава, понеже пък старата ми следеше само АРТТ.
Д-димер съм си пускала преди - и преди да ми повишат дозата беше около 0,33.

Чела съм тук във форума, че фибриногенът може да бъде завишен от много неща и че не  еспецифичен маркер за кръворазреждаща терапия, в същото време ме притеснява, че ще иска да ми качи още повече терапията и не знам как да се аргументирам, освен че ще покажа АРТТ. Знам, че много лекари изобщо не гледат фибриноген. 

Какво мислите вие?

# 446
  • София
Дозата НМХ би следвало да се определи от изследване на антиХа, защото той действа само на 10-ти фактор на кръвосъсирването. Първоначално всички изписват 0.4, защото това е стандартна доза за жена от 50 до 70 кила. След това вече може да се следи с антиХа.

Д-димер и фибриноген имат различни референтни стойности за бременни в различните триместри, на първа страница на темата има линкове, можеш да си погледнеш сама. Аптт е сборен фактор за коагулация и не е релевантен за следене на НМХ.

На мен през цялата бременност АПТТ ми беше под долна граница, но антиХа и кръвотока, както и д-димер и фибриноген ми бяха в норма.

# 447
Благодаря, да, знам че референтните са други, просто съм малко в сложна ситуация. Освен да си пусна анти-ха и после деликатно да поднеса на лекарката си своите разсъждения.по темата.
Дозата НМХ би следвало да се определи от изследване на антиХа, защото той действа само на 10-ти фактор на кръвосъсирването. Първоначално всички изписват 0.4, защото това е стандартна доза за жена от 50 до 70 кила. След това вече може да се следи с антиХа.

Д-димер и фибриноген имат различни референтни стойности за бременни в различните триместри, на първа страница на темата има линкове, можеш да си погледнеш сама. Аптт е сборен фактор за коагулация и не е релевантен за следене на НМХ.

На мен през цялата бременност АПТТ ми беше под долна граница, но антиХа и кръвотока, както и д-димер и фибриноген ми бяха в норма.

# 448
Здравейте,

бях на терапия Фракси 0,4 плюс Аспирин протект плюс 2 x Натаспин.

При фибриноген 5,4 и АРТТ 22,5 АГ ми повиши Фраксипарина на 0,6 и след две седмици стойностите са
Фибриноген 5,4, АРТТ - 33,5. Очевидно ефект върху коагулацията има. Проблемът е, че сегашната ми АГ гледа само фибриноген, даже АРТТ си го пускам всеки път на своя глава, понеже пък старата ми следеше само АРТТ.
Д-димер съм си пускала преди - и преди да ми повишат дозата беше около 0,33.

Чела съм тук във форума, че фибриногенът може да бъде завишен от много неща и че не  еспецифичен маркер за кръворазреждаща терапия, в същото време ме притеснява, че ще иска да ми качи още повече терапията и не знам как да се аргументирам, освен че ще покажа АРТТ. Знам, че много лекари изобщо не гледат фибриноген.  

Какво мислите вие?

На мен при APPT и фибриноген на горна граница ми направиха фраксипарина от 0.4 на 0.3. Всички други стойности си бяха ок, като на предната контрола.

Последна редакция: пн, 24 яну 2022, 00:11 от djaaq1

# 449
Аз искам да попитам понеже съм с намален кръвоток в едната маточна артерия и последният път преди да ми открият тримбофилията бях само на акард 150 заради прееклампсия. Та въпросът ми е дали някоя от вас е била с намален кръвоток и след започване на НМХ й се е подобрил? Тъй като аспирина не даваше много добри резултати.

Общи условия

Активация на акаунт