The Wheel of Time / Колелото на времето

• 29 664
  • 785
  •   1
Отговори
# 120
То,вълците не са важни,важно беше да покажат жълтите очи на Перин и как за малко да стнане върколак. Горкичнкият дори незнае какво му се случва.Плача Cry
Сигурно много ги е яд,че Джордан не прави трансформация,а само си говорят Перин и вълците.

# 121
Сцената с вълците ми куцаше в голяма степен. Вълците ми приличаха на домашни немски овчарки. Трябваше малко по-страшнички да ги направят.
Те вълците много се бяха разлаяли за вълци.
Joy
Това е. Това май ме притесни.
Гледала съм филми с вълци. И сега като се замисля те вият, ръмжат, но много много не лаят.

# 122
  • Русе
Излезе новият сезон на Времеви имигранти.

# 123
Май обърка темата Grinning

Обаче не го знаех. Прочетох и май ще го нападна скоро. Мерси.

# 124
  • Русе
А да. Извинете

# 125
ААА за новия епизод не бързам, ама Емигрантите веднага ги пускам
Благодаря

# 126
Е започнах го, вече сме на трета серия, ама е много зле. Актьорстването слабо, никой не е чувал за драматична пауза, и по някаква причина филмчето върви някакси като на леко забързани обороти Rolling Eyes Звукът е глух никакъв, ефектите само са окей, ама всичко ми е доста смешно и не мога да ги взема насериозно. Както си джиткам на компа съвсем не мога да вникна в сюжета, добре че горе-долу се ориентирам какво става. Ама са щипнали само от тук от там колкото да се запази основната линия, нищо от суперинтересните неща в книгата не присъстват в сериала Hands Thumbsdown Hands ThumbsdownHands Thumbsdown Май от мускетарския сериал насам не бях попадала на такова разочарование. Ама като сме го почнали, ще се довършва Grin

# 127
гледах между седем и осем минути и се отвратих. Спрях.
Скрит текст:
Прескочена е цялата линия  в Кемлин. Запознанството на Ранд и Мат с Джил Бейзъл, запознаството на Ранд с кралица Мургейз, запознаството му с принцовете Гавин и Галад (който е негов брат), с принцена Елейн, която ке се влюби в него. Прескочено е пътуването по пътищата,  завладяването на Окото на света, Рогът на Валийр, знамето, това как Ранд прелива и едва след това отива в Тар Валон. Обезсмислена е цялата линия на Моарейн  - Моарейн си има лична мисия да намери Дракона и да го напътства и нещо толкова дребно като да отведе две дивачки в Тар Валон, пък била и едната от тях от кръвта на Манедерен не е причина да изостави ,20 годишна задача с лекога. Обяснениета "ако не ги намерих в Тар Валон...пак ще ги намерим" са абсурдни, защото тавирените може да са мъртви.
Ще догледам до края и пета серия, но мисля, че ще спра окончателно след нея. Това стана бетер Търсача.

Дяволо, Чедата са аналог на тамплиерите.  
Скрит текст:
Имат бойна единица, която забравих как се казваше, и Разпитвачи, които са си баш инквизитори. Борнхалд например е генерал-капитан, но Валда - Разпитвач. Като цяло и едните и другите мразят Айез Седай, но тое защото ги смятат за Мраколюбци. Като цялото Чедата на светлината се борят срещу Тъмнината, но имат изкривено разбиране за тъмнина....донякъде е оправдано, защото Айез Сейдай често манипулират истината или са склонни "да жертват малцинството в името на мнозинството" както пролича от действията на Моарейн със сала. Вярно в сериала бяха пресилени,  в книгите тя не убива салджията, но принципът "един човек е по-малък от много" е валиден за Айез Сейдай.
Също като тамплиерите Чедата си имат собствени крепости и собствениц съдилища в много от държавите. Амадиция само де юре е под властта на краля. Де факто я управляват Белите плащове - и няма как това е седалището им, а те са около 15 000 на брой.
В шеста книга се създава ситуация в която кралица Мургейз - кралицата на Андор - иска да се върне на власт и Педрон Ниал - лорд командирът на Белите плащове и предлага подкрепа, ако тя допусне Белите плащове да си направят "държава в държавата " в Андор - собствени съдилища независими от нея и собствена полиция. Конкретно Валда е гнусен тип, майстор на меча е , но е интригант и подлец. Не мрази Айез Сейдай повече от останалите Чада, но разликата е, че на него му липсва елементарен морал, готов е да прибегне до мъчения и пр.

Дотук издържах 15 минути с три спирания. Ще почна и аз да вия. Или поне да джафкам.
Скрит текст:
Моарейн въобще не е разтревожена, че трима  могъщи тавирени, единият от които - Прероденият дракон, който трябва да се срази със самият Тъмен са минали през Шадар Логот и са изчезнали. Въобще не и прави впечатление, че ги преследват тролоци и Чезнещи. Не, нейната мисия е да закара Мъдрата на Две реки в Тар Валон, въпреки че в началото дори не я искаше за спътница.Сигурна е, че ще последват наставленията й.
Не се притеснява, че десет Айез Седай и поне два пъти повече стражници видяха Нинив да прелива, но иска от нея да пази тайна. Не става ясно, как в Тар Валон ще пуснат такъв като Мат, обладан от злото или защо на калайджиите би им хрумнало да ходят в Тар Валон, след като не притежават силата, а ги гонят от големите градове. Те обикалят основно по селата. И както казах цялата линия в Кемлин е прескочена. Включително Елейн и Елайда. Заподозрях аз, че ще се мъчат да натикат Лиандрин в линията на Елайда. Сега  Ранд като цъфне в Тар Валон не става ясно как ще го пуснат оттам? о, забравих - той не е прелял и не се е разкрил като Дракон. Чудно. Ами тогава какъв ли ще е мотивът на Айез Сейдай да лекуват Мат? те не правят нищо от алтруизъм.

Четвърто спиране, а съм едва до процесията с Логаин.  Изнасилена работа
Скрит текст:
. Ранд въобще не го засича в Тар Валон, а в Кемлин. Мат е като дрогиран, но на нито една Айез Седай не му прави впечатление, че той гледа Логаин и е обладан от Тъмнина. Не се свлича на земята като преминава Логаин.
Коравия Лан се лигави. Лойал - въобще не ми допада на външен вид. Представях си го почти като ент. Ранд чете от Библиотеката в Тар Валон и никой не го спира. Хайде де, та това е тайно познание, дори за голяма част от сестрите. В случая като се запознават Лойал сам си мъкне 2-3 книги за поопознае външният свят, а Ранд дори не е чувал за огиери.

Елора, Перин
Скрит текст:
разбра, че може някои работи около срещата с Илиас, която е прескочена тук. Впоследствие Илиас закарва Перин и Егвийн при калайджиите, а после в стединг, а там ги нападат Белите плащове и Перин започва да чувства вълците в ума си и убива два Бели плаща. Тук въобще прескочиха Илиас  и вълците- поне засега - само за да покажат калайджиите. Появата на Белите плащове е разместена, и пр. в сюжета се появяват Борнхалд и Баир, а не Валда. Тук са смесили образите на Валда и Баир, за да увеличат тежестта на героя.

Пет спирания - не ми се гледа "плач Йеремиев" на СТражника. Който на всичкото отгоре е измислен герой в сериал.

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 00:15 от Лорд Сняг

# 128
Ех, пътищата. Яд ме е. Ама може да ги видим натам.
Да, бетер Търсача стана.
Прав си за всичко. И аз се замислих за това как куп сестри я видяха да прелива, но да го пазели в тайна.
Режисьорите идиоти, сцеристите идиоти. Тия всички са пълни идиоти.

# 129
Почти да кажа, че в пети епизод нещата се пооправят, че има един силен самурайски момент, обаче точно по това време както си джиткам на компа и ми излезе едно пародийно видео от "Вълкът на Уолстрийт" с офис-партито и биенето в гърдите, а онзи паралел в сериала много ехтящо го бяха направили, и пак ми се провали сериозната атмосфера.  Огира засега беше най-добрият образ, за съжаление с минута екранно време.

# 130
Натам ще си ги гледате вие. Като свърша пета серия - дотук съм с шест спирания, а съм докъм средата - спирам с този сериал.
Скрит текст:
Този измислен герой Степин му отделих почти толкова време като Лан, а сюжетната линия е почти същата като в Нова пролет. разни малкиери които си споделят техният тежък живот.  Сега няма да се изнедам, ако на някой му хрумне гениалната идея Степин да се превърне в Коляча - нали екранизираният герой е приятел на Лан, какъв е проблемът, че Колячът е братовчед на кралят на Малкиерите? и въобще не видяхме Малкиер. А Тар Валон въобще не ми изглежда величествен, много бедни ми изглеждат декорите. Представях си го като комбинация от Орлово око и Кралски чертог.  и Нинив - уж трябваше да се крие, а отваря на всеки срещнат. Виждам и че няма да има романтична линия между Нинив и Лан. Тоя Степин явно е вмъкнат,  за да има мъж за Нинив.

Доста  политкоректни глупости - светът би управляван от мъже. Може, но не и в Колелото
Скрит текст:
Повече от половината държави се управляват от жени
Андор най-могъщата държава в света - Мургейз, само жени наследяват трона
Тенобия е кралица - монарх на Салдеа
Тилин - на Тарабон
Алатара има панархеса (жрица-интендант) и цар, който има церемониални функции
Тар Валон - върховна жрица.
Майен - Берелайн, Първата на Майен
Ветроловките се управляват от жени
Арафел се управлява от жена
Арад Доман - от търговски Съвет, в който има и жени.
В Кайрен жените се радват на голяма власт.
списъкът е безкраен.
Само в Илиян, Муранди, Кандор и Шиенар има подчертано мъж за крал.
да не говорим за сеанчанците и императрица Тююн.

А Лиандрин как сладко-сладко си беседва с една дивачка, просто не е истина. Чадата въобще не могат да се сравняват на тема фанатизъм с Червените А.Е.

Това за плитката - че е характерна за две Реки -  също е много тъпо.
Скрит текст:
Биргит Сребролъката има плитка, а е от Кандор, а не от две реки.
Характерното в случая не е че като Нинив има плитка е от две реки, а че тя всеки път като се ядоса дърпа плитката, а тя постоянно се ядосва и цупи.

Този сериал е пълен със съзливи ...и неверни истории. Нинив е лекувала Егвийн, " когато тя е била малка". Интересно кога ще да е било това, разликата между двете е 3-4 години в полза на Нинив. Ако Егвийн е било шест годишна явно Нинив е стана помощник премърдра на осем-девет години.

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 00:48 от Лорд Сняг

# 131
А не, не може да не гледаш.
Искам да те чета Grinning

# 132
Така приключих - с епизода, а почти сигурно- и със сериала. Не, знам може някого да ми хрумне ей така от чисто любопиство да догледам оставащите три епизода на първи сезон, но за мен поне това не е Колелото, а нещо друго.

Най-общо ако трябва да правя умозаключения от тези пет епизода дотук мога да разделя нещата на две
Линията на Перин и Егвийн се разви относително нормално. Да прескочиха Илиас, и това как се запознава с вълците, а отделиха малко повече време на калайджиите и белите плащове, но като цяла тази линия е ако не на сто - на 85-90 процента има значително припокриване.
Не така обаче стоят нещата с линиите на Ранд, Нинив, Моарейн и Лан. За мен те кастрофораха - като Титаник  в Айсберг. Joy В момента броим жертвите. Единственото вторият епизод бе приличен, третият биваше - но само донякъде. Първият, четвъртият и петият обаче са тотална кастрофа с нечувани размери.
И ако хаотичното начало можем да го преглъгнем, то прескачането на кемлинската линия не можем - не и като се има предвид колко важна роля ще играят нататък персонажи като Елейн, Елайда и Гавин. И понеже Елайда я затриха - хайде Лиандрин ще изпълнява тази роля и ще се цели в трона. Щом ще хвърчи - значи се яде. То от червена до червена - разлика няма.
Нищо че Елайда е една от най-влиятелните червени, дори става  съветничка на кралицата на Андор и гувернатка на щерката-наследница....именно с концепцията да стане Амирлин. А Лиандрин не чак толкова забележително.
Степин
Скрит текст:
- герой който от два епизода ни занимаваха половината време с него, за да го убият.
Забележително. Случаят "Куентин" от игра на тронове

личната ми класация е такава
епизод 1 - три на релси
епизод 2 - мн. добър. пет и половина но само защото съм много милостив.
епизод 3 - добър четири минус
епизод 4- три плюс (главно заради ефектите, линията на Перин и добрата игра на Логаин)
епизод 5- слаб - две. Дори се изкушавам да е минус две.

нека нахвърляме набързо кои линии бяха "затрити"

Елайда - о
Скрит текст:
сновната антагонистка поне някъде до десета-единадесета книга

Елейн -
Скрит текст:
която е щерка наследница на АНдор и има деца от Ранд. Един от командирите  в Последната битка
Гавин - б
Скрит текст:
рат на Елейн, влюбен в Егвийн, накрая и става Стражник и умира.
Галад -
Скрит текст:
полубрат на Елейн и Гавин, полубрат на Ранд.

Мин Фаршоу -
Скрит текст:
пророчица, метреса на Дракона, накрая става върхован съветница на Тююн, императрицата на Сеанчан. С големи заслуги за победата - убеди Егвийн да предаде комнадването на Мат, а после убеди Тююн да послуша Мат и да се намеси в решителния момент. Мин спасява Санче и Леане в решителен момент.
да не говорим за Гарет Брин - един от най-великите пълководци,  за кратко е генерал капитан (Маршал) на обединените сили на армиите на Светината в последната битка

всички тези доста главни герои с лека ръка бяха затрити. За сметка на това се даде огромно място на Логаин, които в първи две книги едва се споменава, в трета и четвърта съвсем го няма никакъв и придобива значение едва от пета книга нататък-
Оказа, се че Санче е...враг на Моарейн. В действителност Моарейн действа по поръка на Санче. Не и в сериала  обаче.

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 02:08 от Лорд Сняг

# 133
Лорд Сняг. Те просто си местят сюжета както си искат.
Може би тепърва ще отидат в Кемлин. Елейн ще я има, няма как.
Обаче някак си нещата няма да са същите.
Между Нинив и Лан има нещо. Засега го отричат.
И пътищата ще вкарат. Но нали са тъпанари, ще е по-най тъпия начин.
Какъв е този Случаят "Куентин"? Я припомни.

# 134
и каква ще е логиката тепърва да отиват в Кемлин? все пак трябва да има някаква логика?
когато момчетата отиват там, това е вторият най-велик град след Тар Валон, а Том им го препоръчва защото могат да намерят негови приятели. Точно по това време там се намира Логаин и той се засича с Ранд, което пък води до падането на Ранд в двора на Мургейз. Но това няма как да стане, защото Ранд и Мат вече видяха Логаин в Тар Валон, а това е крайната му дестинация.
Ранд трябва да се обучава в Тар Валон. Какъв ще е смисълът сега тепърва да напуска Тар Валон?
Когато са в Кемлин те откриват там портал, който им помага да достигнат до Окото на света и Ранд да се изяви като Дракон. Затова той трябва да бъде откаран в Тар Валон. А сега като е в Тар Валон, за чии ще търсят Окото на света и защо точно през Кемлин, а не да речем през портала в Илиян?
и дори да идат в Кемлин какъв ще е поводът Ранд да се среже с Елейн, като в същото време е отделен от Моарейн и Лан?
доста тъпо се получава, не мислиш ли?
А линията на Елейн е почти неразривно свързана с тази на Ранд оттук нататък, това няма как да го прескочат.
Но пък то като гледам сериала, май ще се окаже, че Мат може да прелива и едва ли не той е Дракона.

ОСтава забележката ми, че много недосмислено, хаотично и форсирано им се получават нещата.. Та нали Моарейн им дава монета, която е нещо като полицейски "бръмбар" и узнава  веднага в каква посока се движат. Затова когато ще почне процесът срещу Перин за убийството на бели плащове "цъфват" Лан и Моарейн и го обовобождават?

Случаят Куентин е от игра на тронове. В трета книга вкарват герой, който присъства в една глава. В четвърта книга ни занимават почти цялата книга с него. И в пета книга го убиват по най-нелеп начин. И това със Степан е същата работа - запълваш половината екранно време на два епизода с абсолютно излишен герой, само за да го убиеш.

линиите ги опредял така

Перин и Егвийн - на 85  процента нещата са така. Можеше и по-добре да адаптират, ако някой се бе сетил да отделят малко повече време на появата на вълците.
Чадата - като цяло съм доволен от тази линия. Има отклонения, но актьорът който играе Валда играе добре. Тъпото е, че не показаха убийството на бели плащове, нито дори на Борнхалд, но все пак линията бива.
Мат - линията издиша в  повече от едно отоншения и особено след като Том се хвърли срещу Чезнещия, нататък става много зле, но все пак има и тук-таме приемливи неща в нея.
Ранд, Моарейн, Лан, Нинив, Бялата кула - са пълна катастрофа като сюжет. Тъпото е, че точно Ранд си го бива и на въшнен вид и като игра, но са го напъхали не там където трябва.

За това какво се случва в книгите
1
Скрит текст:
сцена Нинив учи Егвийн говори и че скоро ще трябва да избере между Ранд и това да е нейна наследничка- Пристигат Падан Фейн и Том Мерлин един след друг. В селото идва оживление.Пристигат и Моарейн и Лан. Том Мерлин се отнася предпазливо, но учтиво към тях.  Фейн изечзва. Забелязани са Чезнещи.Селото е нападнато от тролоци. Първата атака е отбита, но Трам ал Тор е тежко ранен. В бълнуването си признава, че Ранд не му е син. Моарейн го излекува, но задължава Ранд да я последва. Последват го и неговите другари - Мат и Перин, както и Егвийн, която Моарейн иска да отведе в Тар Валон. Ранд получава от Трам меч със знака на чаплата. Нинив се присъединява към героите скоро след напускането на слето.

2.
Скрит текст:
Почти веднага след напускането героите попадат на Том Мерлин и той тръгва с тях.  Той изглежда има големи познания за света, но страни от Айез Сейдай. в Бейрлон,Ранд, Перин, Мат срещат Мин Фаршоу която си вади хляба като прислужница в хана, но прави предсказания и те винаги излизат точни. Тя прави предсказания на героите (например за Ранд - отрязана ръка, меч и пр. за Мат - кама, рог,  два гарвани и лисица която ги гони....) и отива да говори с Моарейн. Междувременно тримата тавирени сънуват сън, в който се появява Баал Замон и ги напада с внушения и лъжи. Те се доверяват на Том. Той е угрижен и ги съветва да си мерят думите пред Айез Сейдай. Появява се Чезнещ, Моарейн провокира свада с него. Чезнещият запалва хана. Моарейн прекарва групата чрез селата, после съсипва сала, за да забави Чезнещия.

3.
Скрит текст:
Цялата случка около Шадар Логот, и пръсването на групата. Ранд и Мат намират отново Том. Той успява да ги прекара с Кораб до Бели мост, където ги напада Чезнещ. Том разказва за племенника си Овин, колко му напомнят за него и напада Чезнещия за да им спечели време. Пламват искри. когато Ранд се обръща Чезнещият се изправя, а от Том няма следа.

4.
Скрит текст:
Перин и Егвийн срежат Илиас. Той е превъплъщенец, говори с вълци. Вълците надушват миризмата на тролоци по Перин и Егвийн , а ги мразят. Мислят ги за Мраколюци, лъжите не работят. Перин и Егвийн са принудени да разкажат всичко на Илиас. Илиас отвежда Перин иЕгвийн на гости при калайджиите където се запознават с Пътя на Листото. Междувременно Ранд и Мат достигат Кемлин. Те откриват първо Лойал, а после и г-н Джил Бейзъл  при когото ги е пратил Том. Кръчмарят г-н Джил им разказва, че Том  някога е бил любовник на кралицата на Андор  - Мургейз - но си е тръгнал след голям скандал в който са намесени и Айез Седай. Бил е на крачка от тъмницата и не е добре да споменават името му. Все пак се съгласява да приюти Мат, който е много зле. Ранд отива да погледа шествието на Логаин. Качва се на стената,  двамата се споглеждат завива му се свят и пада в градината на Мургейз

5.
Скрит текст:
Илиас води  Егвийн и Перин в стединг, където да са защитени, но Чедата ги намират и нападат. Перин усеща в ума си вълците, които се бият. Няколко вълка са убити и той убива двама Бели плаща. Той и Егвийн са хванати Дейн Борнхалд подготвя процес и бесило за него. Повяват се Лан, Моарейн и Нинив и с меч и магия освобождават Перин и Егвийн. Междувременно Ранд е арестуван и изправен пред Мургейз, Елайда и Гарет Брин. Елайда иска да го измъчва за да разбере какво е правил в градината, но Елейн-щерката наследница -  припада по него и се за застъпва за Ранд. Застъпва се и Гарет Брин, капитанът на гвардията на кралицата, който е нейн неофициален любовник. Той настоява, че закона трябва да се спазва и не могат да съдят без доказателства. Мугейз решава да пусне Ранд. Той се връща в хана и в този момент там се появява Моарейн с групата. Моарейн е удивена, че той се е срещнал с Елайда и Мургейз, а после е вбесена че Мат е измъкнал камата. Тя го лекува, но това е "закърпване". Моарейн иска от Лоиал да преведе нея и групата по пътищата.

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 02:10 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт