Градинарство - моето хоби 29

• 40 981
  • 759
  •   1
Отговори
# 150
  • addicted
Няма, така е. След апокалипсиса ще оцелеят той и хлебарките. Smiling Imp

# 151
  • На морето!
Много интересен линк, за съжаление почти нищо не ми говорят имената на латински на растенията, по снимките същи не мога да ги позная. 😁

# 152
Много интересен линк, за съжаление почти нищо не ми говорят имената на латински на растенията, по снимките същи не мога да ги позная. 😁
Лесно се ориентирах с помощта на чичко Гугъл. Избирам си някой треволяк, който ме интересува, пиша му в търсачката името, което знам и все в някоя статия му е цитирано латинското наименование. После го търся в таблицата от линка. По принцип не е много подробна. Обратния начин на търсене също може да се приложи - да се копира латинското наименование и да се види каква информация на български ще излезе.
Иначе са много картинно илюстрирани кореновите системи, което е нагледно, интересно и полезно.

# 153
  • София/Варна
Мой друг "любим" плевел - поветицата. Жестоко!

# 154
Здравейте, минавайки край лехата днес, забелязах, че нещо е тръгнало да изниква. Подозирам, че е ксиондокса, но е възможно да е минзухар или нарцис. Да покрия ли с нещо- мулч, пръст?

# 155
Мисля, че не е нужно. Ако му стане студено, ще спре да расте, докато пак се затопли.

# 156
  • Бургас
Бях купила преди неизвестно време джинджифил от магазина и съм го забравила в найлоновата торбичка неизползван. Днес видях, че е тръгнал да покълва. И сега, насред зима, какво да го правя? Всъщност, няма значение зимата. Някой с опит или със знания?

# 157
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
засаждай. Simple Smile моят не стигна до цъфтеж и не направи нови грудки, но е беше забавно и само с листа.

# 158
  • Карлово
но какво Добри?Laughing

# 159
  • Бургас
Джиндживилът, нали? Благодаря. Много нестандартни кълнове.

# 160
Весело посрещане на празника! Много здраве, късмет и хубави градиники за всички!
Моята не изглежда зимна, което ме изумява.  Тази трева продължава да е зелена?  

И малки пъпки на карамфилчета.

За съжаление теменужките няма да ги бъде … може би през пролетта ще се оправят?

Последна редакция: пт, 24 дек 2021, 15:19 от driada

# 161
  • София
Здравейте! Как съм изпуснала темата с тези красоти, а и големи пропуски в латинския съм натрупала... Записвам сеее!

И аз с божур, който е засаден преди година , но не само не цъфна, а и листната маса остана само педя. Какво да го правя?

# 162
Някой тук ми каза, че ще цъфне след 2 г.
Чакам сега на пролет!

# 163
Добри, градинката, която ви показвах (моята) се намира точно в Резервато Grinning
Аз по средата на празниците продължавам с проучването си и ужасно харесах едногодишен флокс,  особено звездовидния. Бих го пробвала в алпинеума, който планирам, но и в цветна редица пред гладиолите, тъй като е по нисък, образува туфи и цъфти през голяма част от лятото. Прочетох, че се засява от семена, “сортови семена” ги предлагат, някой ползвал ли е семена от там? И кога трябва да се засеят? В някои статии пише, че засяването се прави през зимата? Претенциозен ли е? Въобще всичко от опит с него, би ми било полезно Simple Smile

# 164
Дриада, без да ти се меся в избора, ще ти препоръчам многогодишен флокс от ниските пълзящи сортове.
Цъфти също толкова красиво, но напролет, и всяка следваща година е по-голям и по-хубав. Когато не цъфти е хубаво зелено килимче, пречи на плевелите. Особено за алпинеум е много подходящ.

Едногодишен гледах веднъж от разсад, не е претенциозен никак. Гледах го в саксия, расте като тревичка. Проблемът за мен е само, че на следващата година мястото е празно или тревясало, а аз съм от мързеливите градинари. Затова предпочитам многогодишни растения.

От семена успеваемостта ми е горе-долу 50%. Говоря принципно, точно за магазина на сортови семена не мога да кажа нищо. Зависи и от производителя, но и как са съхранявани след това.
Аз на почти всичко правя разсад в тарелки, и чак като порасне го премествам в градината. Така съм сигурна, че няма да го оплевя или да го опасат охлювите.
Едногодишните се засяват между февруари и април вътре, на пакетчето семена ще прочетеш точно кога и как да засееш - например дали да покриеш семената с пръст, спазвай указанията точно. Като пораснат малко, се пикират в единични саксийки, като пораснат още малко им се прищипват връхчетата, за да се разклонят. И след последните слани се садят навън. Може преди това за два-три дни да ги привикнеш към външните условия за по няколко часа. Това е всичко, не е трудно. Важно е да имаш подходящо място за разсада вътре - светло, нито студено, нито твърде топло. Разсадът може да завъди разни досадни мушици.

Общи условия

Активация на акаунт