Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 39

 • 7 698
 • 258
 •   1
Отговори
# 45
 • Пловдив
 • Мнения: 1 376
Благодаря,Rocket!
И на мен не ми става ясно тези 30 kw пикова мощност ли са,защото обикновено така ги мерят.
Ако приема,че на нас ни трябва средна мощност 1/3 от от описаната,за ел нуждите на къщата ни,като не включвам отопление и охлаждане,засечено по средния разход за последните месеци,излиза ,че трябва да вложим 10 хил.лв.При нормални цени на битов ток (не сегашния стопански),сметката ни за месец ,ще е 60- 70 лв.Тоест за 10 г ще е около 8400лв.Тук има много условности,като въпросната пикова мощност,защото тя вероятно е такава в макс 50%от времето,а вероятно и по-малко.
Ако някой е по-наясно,може да ме поправи.Не претендирам за съвсем точни сметки.

# 46
 • Бургас
 • Мнения: 2 758
Ние слагахме преди 2-3 седмици солари по 30 кВ. Излезе ни по 40к на обект.
Собственикът на фирмата, която ни прави инсталацията ни е съсед на новата къща. Помолих го да направи цена  да сложим и на къщите, но категорично ме отряза и каза, че няма смисъл. Защо няма смисъл, обаче, не знам. Но обещавам да му звънна да го разпитам. Нелина, ако имаш конкретни въпроси, пиши ми, ще го разпитам подробно.

katia_13, ние сложихме термопомпа въздух-вода на Дайкин Алтерма. Утре ще монтират конвекторите и ще я пуснат да видим как работи. Нашата я взехме с вграден бойлер и я избрахме точно заради възможноста да охлажда през лятото.
Публикувам нашата ценова оферта от месец януари тази година, ако ви е от полза да се ориентирате чисто като инвестиция какво е.

Скрит текст:
Скрит текст:

Айде, сега, пожелавам ви слънчева неделя. Отивам да гласувам.

# 47
 • Мнения: 4 786
Аз и преди съм писала. Ние сложихме термопомпа въздух-вода Мицубиши, подово за общо окол 100 кв.м. чиста отопляема площ, два слънчеви панела на Бош+ 300 л. бойлер, wt-fi система за общо 30 000 лв. Не сме поставяли конвектори и нямаме охладителна система, защото сме в балканско село, където няма нужда от охлаждане.

# 48
 • Пловдив
 • Мнения: 1 376
LaDiDa ,много полезна разбивка.
Аз ,въпроси за фотоволтаиците нямам.Просто си мислех,че нещата са се променили ценово  и,че има смисъл да сложим такива,които да подгряват само бойлера.
fatalina,като споменах бойлера,имам въпрос към вас със соларната система за топла вода,защото не я ползвате ежедневно.Понеже и ние изградихме всичко до етап само да сложим колектора и се поотказахме,защото всяка седмица отсъствам по 2 дни от вкъщи и ни предупредих,че въпреки интелигентните управления на колектора  в режим "ваканция" шансът да прегрее е голям,след като няма консумация на топла вода.
Вие имали ли сте проблем лятото?

# 49
 • София
 • Мнения: 2 806
ММ твърди, че термопомпа има смисъл за къщи от 200-300 м2, защото по-малките съвременни къщи се отоплявали за по-малко пари с климатици. Аз не мога да правя подобни изчисления и бях оставила на него да проучва. Засега не съжаляам, пък дано и нататък (може гроздето да е било кисело за нас тогава, но с нашите 80-на м2  наистина засега с климатик ни е добре) Simple Smile

# 50
 • Мнения: 132
Преди не беше, но с тези адски покачвания на ток  и газ май най термопомпата е най добре за къщи, за над 300кв. Дали има някой който вече живее с отопление на термо помпа и може да сподели разходите на месец и дали е достатъчно топло, нужно ли е "доотопляване" на ток?

# 51
 • Пловдив
 • Мнения: 1 376
fatalinaимат термопомпа и е споделяла сметките си,с единственото  доуточнение,че не ползват къщата постоянно.
Нас ни спря първоначалната инвестиция за термопомпа,защото средствата ни не са неограничени,а така исках подово отопление,но трябваше системата да включва и конвектори за охлаждане .В последствие ,се оказа,че подовото няма да отреагира достатъчно бързо в слънчевите дни и решението за климатици се осмисли още повече.

# 52
 • Бургас
 • Мнения: 1 236
Ние сме с термопомпа въздух - вода. От 2 месеца близо ги чакаме да ги доставят. Много зле с тези доставки. Лирите дойдоха, вчера термопомпата, чакаме конвекторите. Избрахме да не сме с плодово, защото при нас има нужда от охлаждане. Избрахме модел, който да не е с бойлер. Бойлера е отделно. ММ не иска, защото, ако стане нещо с едното, другото да е налично. По тази логика кабелната и Интернета са различни доставчици. Засега сме в дневната 60 квадрата с конвектор. Ще ви споделя после и сметките. Както каза Нелина, грее слънце и е топло. Под 19 - 20 градуса не пада без отопление. С отоплението се качва. Но много е важно изолацията и дограмата.

# 53
 • Varna
 • Мнения: 346
А може ли и мнение за видовете пречиствателни станции. Кое е по-добре- с ток, без ток или изгребна яма?

# 54
 • Мнения: 4 786
LaDiDa ,много полезна разбивка.
Аз ,въпроси за фотоволтаиците нямам.Просто си мислех,че нещата са се променили ценово  и,че има смисъл да сложим такива,които да подгряват само бойлера.
fatalina,като споменах бойлера,имам въпрос към вас със соларната система за топла вода,защото не я ползвате ежедневно.Понеже и ние изградихме всичко до етап само да сложим колектора и се поотказахме,защото всяка седмица отсъствам по 2 дни от вкъщи и ни предупредих,че въпреки интелигентните управления на колектора  в режим "ваканция" шансът да прегрее е голям,след като няма консумация на топла вода.
Вие имали ли сте проблем лятото?
Напротив от април насам панелите са включени към системата нон-стоп, но тогава пък помпата я включвахме за по няколко дни уикенди от петък до понеделник сутрин или през празничните дни по Великден, Гергьовден и около 24-ти май. Лятото не сме имали проблеми с прегрявене. Най-високата температура на водата е била  около 55 градуса. Обаче ни е сложен буфер, към който е включена и термопомпата и водата от соларите, за да не прегрява. Не са нагласили много перфектно системата, тъй като лятото пък понякога температурата падаше доста през ноща, да речем към 35 градуса
 Иска се много нагласяне. Майсторите ни пак ще идват. Обаче сме супер доволни летните сметки ни бяхи 35 - 40лв. Като през това време няколко пъти сме допълвали сглобяем басейн с топла вода и се налагаше да включваме и термопомпата. Всичко ми е на ток.  Миналата зима като пуснахме термопомпата не сме я спирали до края на април.  В този период обаче чак от април натам вече бяха подвключении слънчевите панели, т.к. се появи проблем с тръба между двете къщи и трябваше да се копае. Зимните сметки при нон-стоп работа на помпата бяха 280 - 290лв., НО тогава още не ни бяха поставили термостати по стаите и не можехме да контролираме температурата в помещенията. Беше адски топло. Сега вече почти 3 седмици, термопомпата работи нон-стоп заедно със слънчевите панели. Ще работи и през следващата седмица, така че ще имам сметка за 1 пълен месец. Като  получим сметката за ноември ще мога да кажа колко точно е. Поддържаме около 20 - 23 градуса в две от спалните и 23 в холо-кухнята. Едната спалня е на 15 градуса защото не се ползва. Коридор, антре и две бани не са с термостати и също се топлят нон-стоп. Малката къща не я топлим сега, защото също не се ползва. Отопляваме чисто площ около 80 кв., а с малката къща около 100 кв.м.
Нищо друго не включваме допълнително. Предостатъчно топло е. Къщите ни се затоплят за няколко часа. Ако помпата не е пусната, в петък сутринта към 10 като я пуснем с wi-fi и като отидем вечерта към 7 навсякъде е приятно топло. Може би защото сме с подово усещането за топло е различно от това с климатици. В апратамента ни сме с хубави инвенторни  климатици Фуджицу и пак ни е ок, но с термопомпата и подовото е много различно.

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 09:17 от fatalina

# 55
 • София
 • Мнения: 2 806
Супер звучи, Фаталина! И рентабилно също! Явно зависи каква система и кой ти я прави. Или ММ греши, което все пак е съвсем допустимо, имайки предвид, че не е специалист.

# 56
 • Пловдив
 • Мнения: 1 376
fatalina,благодаря за подробния отговор!Явно  заради буфера, при вас не прегряват панелите.При нас ще е голям пек на покрива и не ми се иска всеки уикенд да ангажирам съседите да ни  пускат топлата вода на външната чешма.Оказа се,че това  е най-сложното  ни решение.Ще се радвам за отзвук за месечната сметка,при тази вече настроена система.
 Бях се настроила ,че тази вечер може да си  пускаме  отоплението след уикендната почивка извън къщата. Предполагах,че температурите ще паднат,но се изненадах приятно,че пак са 23° на първи етаж и 24° на втори.
Когато пече слънце ,все още става 29-30° в помещенията ,затова с подовото нямаше да оцелеем.Дъщеря ми ,е с пуснати  плътни пердета в стаята през деня,но  е закотвена там,заради онлайн обучението и в слънчевите дни стои облечена само по къси панталони.Дори и с потник и било много топло Simple Smile

# 57
 • Мнения: 4 786
Много важно е системата да е сметната правилно за кубатурата, която ще се отоплява. Огромно значение има видът на строителството, изолацията, дограма, входни врати, френски врати, дали е с мазе, дали е на етажи, дали има вътрешни стълби и емпоре, високи тавани, студени настилки/мрамор, гарнитогрес, теракота/, географски особености, изложение, висока растителност, която прави дебела сянка и т.н.
Затова и преди съм писала, че е много важно да се изготви проект по част ОВК, който да анализира всички тези фактори и да изчисли най-енегийно ефективното и икономично отопление от гледна точка на текущи разходи. Когато ние проучвахме пазарът и обсъждахме различните варианти на отопление се оказа, че цената на източника на енергия е почти сходна. Изграждането на инсталациите също. Не искахме хамалогия по осигуяване на дърва или пелети, нямаме централен дъставчик на газ, а вариант с бутилки не ни устройваше, защото имотът ни е малък, а при този вариант има изискване за отстояния от сгради. Тогава текущите сметки бяха в полза на дървата и на пелетите. При сегашната ситуация, при която тези енергоносители яко поскъпнаха, съмсем пък не си заслужава да се избере такъв вариант. Да не забравя да спомена, че при този вид отопление е необходимо да имате голямо помещение за дървата и за пелетите. Особено при голяма къща ще са ви необходими минимум 20 кубика дърва на сезон  или между 15 и 20 тона пелети. Дървата чувам от познати, че вече стигат до 150 лв. на кубик, а пелетите /редактирам се сама/ вече 770 лв. на тон. Газта също скочи сериозно. Разбира се, че няма гаранция, че скоро и ел. енергията за битови нужди няма да се повиши, но към момента е добър избор, а и не си ангажиран с доставки и хамалогия.

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 07:44 от fatalina

# 58
 • София
 • Мнения: 504
Много хубаво обяснение и анализ от fatalina, с поправка относно приблизителното количество на изразходени пелети. За къща от 120 м2, с много добра външна изолация, максималният разход е 30-40 кг, а в преходните месеци 20-25 кг дневно, т.е за отоплителен сезон около 4.5-5 т пелети.

# 59
 • Мнения: 115
LaDiDa, благодаря и аз за разбивката! Това за колко квадрата къща е? Аз бях предвидила 20-30000 лв, за 180кв.м без гаража (и то не чиста площ, а със стените), но реално с това покачване на цени не е съвсем ясно какво ще стане, когато съм на етап термопомпа. 🤷‍♀️
И аз искам да има вариант за охлаждане, ако се налага, затова се спрях на термопомпа вода/въздух с конвектори. Разбира се, ще искам термостат или някакви такива приспособления, за да се наглася и регулира температурата самостоятелно. По-ефективно и икономично ще е, поне когато се направят настройките както трябва.

fatalina, благодаря! Обнадеждих се, след Вашия отговор! 😊 Аз също съм заложила солари да има за топла вода, но вероятно на по-късен етап.
Нямам идея на каква марка ще се спра за термопомпата, когато стигна..зная само, че ще е вода/въздух, защото парцела е малък за земя/вода, а и втория тип е още по-скъп като инвестиция. Запазвам си правото, да Ви питам в бъдеще ако може? 😊
А този буфер, какво представлява? (дето е вързан и към бойлера и към термопомпата, за да не прегрява).

Нели, при Вас района предполагам е такъв, че е по-горещо лятото (по спомен близо до Пловдив), аз съм в планинско село.. и макар лятото да ми се струваше адска жега ако съм на слънце в района, на сянка беше приятно. ✌

Последна редакция: пн, 15 ное 2021, 09:52 от katia_13

Общи условия

Активация на акаунт