Работа, CV-та, HR-и, съвети - 76

• 54 672
  • 1 273
  •   1
Отговори
# 720
Знаете ли работодатели в България, които предлагат участие в допълнително доброволно пенсионно осигуряване? Доколкото разбирам ако работодател прави до 60лв / месец вноска в такъв фонд в полза на служител, тези 60 лв са данъчно признат разход. Но не съм чувала за фирми, които да предоставят подобна придобивка, дори и в IT сферата.

Имам чувството, че се заблуждаваш нещо. Всеки работодател би ти превеждал и по такава осигуровка, но с ТВОИТЕ пари, част от твоята заплата. Не си мисли, че ще задели 60 лева отгоре за да ти прави осигуровката. Още повече той нищо не печели от това, че 60 лева му били разход. Това значи, че ще спести данък върху тях или 6 лева. И заради това да ти превежда 60 допълнително?

А иначе, понеже беше писала и на друго място, според мен тази осигуровка не е популярна, защото фондовете реализират ниска доходност, имат високи такси и накрая не печелиш. По-добре сама си направи вноска в някой фонд. И да, за момента пестиш някакви данъци, но май после при получаване на пенсията ти ги удържат.

# 721
При нас получаваме част от заплатата 60лв в допълнително доброволно пенсионно осигуряване. Пестят така 6 лв на месец на човек. И шефа получи комисионна от фонда, когато всички си прехвърлихме и задължителното осигуряване там. Общо взето 60 лв къде не отишли... нищо, че аз не съм съгласна да купувам мерцедеси на фонда, стари номенклатури и нови мутри... Но няма начин.

# 722
Не пестят 6 лв. Разходите за заплати също се признават за разход. И също се пестят 10-те процента данък върху тези пари. Така че, дали ще е заплата или призната за разход придобивка, от данъчна гледна точка третирането е еднакво.
Много работодатели предлагат подобна придобивка. Но обикновено е обвързана със самоучастие. Ако работодателят внася нещо, служителят също трябва да си открие партида и да внася и за своя сметка. В една от компаниите, в които работех беше точно така. Работодателят внася 60 лв., но и служителят трябва да внася минимум 60 лв.
В IT сектора не е толкова разпространено, защото няма интерес от служителите към подобна придобивка. Предпочитат застраховки живот и други придобивки, но не и пенсионно осигуряване. Което е нормално, защото това е сектор с доста ниска средна възраст на заетите в него. На 25-30 да му говориш за пенсия....той се чуди как и здравно да не плаща, ти му обясняваш как може да плаща още повече за нещо, което в неговата глава е "я доживея, я не". По-възрастните служители имат интерес, но като цяло, не много.

# 723
Много благодаря. Мислех, че св-то и тр. книжка трябва да съвпадат, за да се проследи все пак истинността. Иначе остава само честната дума. Отворихте ми очите.

# 724
  • София
В много фирми трудовата книжка се заверява чак на "довиждане". Освен това несъответствията са много често срещани поради вече изброените причини, та едва ли ще стане на въпрос.

# 725
Знаете ли работодатели в България, които предлагат участие в допълнително доброволно пенсионно осигуряване? Доколкото разбирам ако работодател прави до 60лв / месец вноска в такъв фонд в полза на служител, тези 60 лв са данъчно признат разход. Но не съм чувала за фирми, които да предоставят подобна придобивка, дори и в IT сферата.

Имам чувството, че се заблуждаваш нещо. Всеки работодател би ти превеждал и по такава осигуровка, но с ТВОИТЕ пари, част от твоята заплата. Не си мисли, че ще задели 60 лева отгоре за да ти прави осигуровката. Още повече той нищо не печели от това, че 60 лева му били разход. Това значи, че ще спести данък върху тях или 6 лева. И заради това да ти превежда 60 допълнително?

А иначе, понеже беше писала и на друго място, според мен тази осигуровка не е популярна, защото фондовете реализират ниска доходност, имат високи такси и накрая не печелиш. По-добре сама си направи вноска в някой фонд. И да, за момента пестиш някакви данъци, но май после при получаване на пенсията ти ги удържат.

По твоята логика увеличение на заплатите никога няма защото работодателят ще се "набута" ... Защо да не задели Х лв за допълнително пенсионно осигуряване? Вместо да ти увеличи заплатата със 100 лева (произволен пример), може да ти предложи примерно 50 в ДПФ и останалите 50 кеш. Или още от самото начало на трудовия договор да си има такава клауза?? По същия начин, по който има допълнително здравно и тн. И да, колкото и да им е странно на някои хора тук, доста работодатели имат ежегодишни преразглеждания на заплатите.

Ако не се теглят парите от ДПФ преди настъпването на пенсионна възраст, не се дължи данък. Ако се изтеглят по-рано, да трябва да се плати спестения данък ДОД.

# 726
имам възможност за допълнителнара работа
как е по- лесно и законно - да съм на допълнителен договор за 4ри часа или да ми направят отделна фирма?
има ли и други възможности?

на основен трудов договор съм в трета фирма и искам да си остана така

# 727
Тези, които работодателят внася, не могат да се теглят. Само тези, които си внасяш сам, за собствена сметка, можеш да ги теглиш. ДОД се дължи, ако си ползвал данъчно облекчение при внасяне им. Което е логично, но не е задължително. Примерно ако аз си внасям лично, без да минава през заплата, не ползвам данъчно облекчение при внасянето. За да ги ползвам, трябва да си подам данъчна декларация. Мога да го направя, мога и да не го направя, в зависимост от това какви са ми плановете за тези пари. Ако мисля да ги тегля следващата година за нещо, ще е безсмислено упражнение да си взема данъка сега, а после да ми се удържи същия този данък при тегленето.

как е по- лесно и законно - да съм на допълнителен договор за 4ри часа или да ми направят отделна фирма?

Как така да ти направят фирма?

# 728

Зависи колко са ти големи тия допълните доходи и осигуровките, които плащаш на основния, аз бих си пуснала граждански.

# 729
фирмата, за която ще работя - предлагат ми на 4ри часа или моя фирма, към която да ми плащат
в някои месеци доходите ще са по- високи от основния трудов
не може граждански, не важат застраховки и инструкции за безопасност

# 730
Ако застраховките не важат при граждански договор, няма да важат и ако си външен изпълнител (вариантът с твоя си фирма). За тях няма да е проблем, защото когато си външен изпълнител, отговорността не е тяхна. Но за теб фирмата ще е свързана с допълнителни разходи.
Какво е точно положението? Ти работиш в една фирма по основен ТД, в още една фирма по допълнителен ТД и сега трябва още нещо допълнително да се оформи ли? Питам, защото реферираш към фирмата с основния ТД като към "трета фирма". А тук трябва много добре да се калкулират общите часове по всички правоотношения.

# 731
работя в една фирма на трудов договор и ще работя допълнително за друга фирма, но не знам под каква форма

# 732
работя в една фирма на трудов договор и ще работя допълнително за друга фирма, но не знам под каква форма
Ако са само две правоотношенията, допълнителен трудов договор си е напълно ОК. Може дори да не е на 4 часа. Може да е някой от останалите - до 5 часа например. Има много варианти. Това ти е най-евтините вариант. Ако имаш фирма, ще имаш допълнителни задължения, свързани със самата фирма, които като работещ по трудов договор, нямаш.

# 733
благодаря ти, четох за допустими седмично работни часове и  се обърках колко и какво може

# 734
благодаря ти, четох за допустими седмично работни часове и  се обърках колко и какво може
Може до 8+4. Но в твоя случай дори не е задължително втория договор да е на 4 часа. Щом не гониш осигурителен стаж и си покрита на 8 часа на първия трудов договор, може да е и някой от другите варианти за трудов договор.

Общи условия

Активация на акаунт