Подготовка за малкия човек - тема 16

• 39 244
  • 752
  •   1
Отговори
# 435
Попринцип нямат финансови затруднения, просто искат да инвестират на още много места и знаят колко много неща се подаряват за бебе. Стига да си казал, че искаш примерно дрехи да ти подаряват, може почти нищо да не взимаш. Наистина повивални кът не р много удачен.

Fever Ray не знам на колко години си, но предполагам си от по-старото поколение (не го казвам в лошия смисъл) и може би новите неща са ти ненужни, но аз примерно ваната със стойка не бих я заменила, повивални кът не р от първа необходимост, но определено е нещо хубаво, сега слингът е много специален. Не всяка майка го ползва и не всяка майка се нуждае от него. Ние имаме ерго раница, но я ползваме само за планина, където не може да мине количката. Бебчето ще спи в дървено легълце, но е края на пролетта и предполагам майката лятото ще си ходи и на море и на всичко, та може да помисля за колата или нещо по-полезно!

# 436
Isi-andi давам предложения за подарък включващ и неща, които не са от първа необходимост и не са задължителни, затова и доста хора не ги купуват, а ги оставят като подарък от някой:
- стерилизатор
- преносима/сгъваема кошара
- сгъваемо малко столче за хранене - удобно ако пътуват често
- козметика, но с одобрение на родителите
- уред за приготвяне на детска храна
- спално чувалче или хубаво одеяло
- люлка/шезлонг
- въртележка/играчка за легло
- активна гимнастика
- играчка с бял шум

# 437
  • София
Ваната със стойка не е нещо ново.
Нито слингът, нито раницата.
Пробвала съм ги с първите 2 деца, но не ми бяха удобни. Точно с последните, когато уж има по-модерни неща, тези "модерните" са ми натоварващи.
Ваната със стойка и изобщо ваната само я подмятам насам-натам в първите месеци. Вана изобщо ползвам за деца над годинка.
Слинг, раница, кенгуру - всички сме пробвали - няма такова мъчение да влача тежестта на детето върху себе си. Има страхотни олекотени и супер модерни колички (от типа - до 6 кг. тежест на количката, издържащи до 23 кг. товар). Има и спортни такива, които са подходящи за неравен терен.
Повивалникът беше нещо, което ми причиняваше болка в кръста. Идеални са ми еднократните пелени-чаршафчета, които слагам на спалнята, сядам по турски над бебето и го преобличам.
И т.н.
Разбира се, всеки има право да си накупи колкото неща си иска.
Лично за мен са излишни.
Това е от личен опит - с деца на различна възраст и при различни "модерни" неща през бебешкия им период.
За предстоящото бебе смятам да купим само количка, кошче за кола, преносима кошара, дрешки, чувалче, хавлийка и козметика. Нищо друго.

# 438
Попринцип нямат финансови затруднения, просто искат да инвестират на още много места и знаят колко много неща се подаряват за бебе. Стига да си казал, че искаш примерно дрехи да ти подаряват, може почти нищо да не взимаш. Наистина повивални кът не р много удачен.

Fever Ray не знам на колко години си, но предполагам си от по-старото поколение (не го казвам в лошия смисъл) и може би новите неща са ти ненужни, но аз примерно ваната със стойка не бих я заменила, повивални кът не р от първа необходимост, но определено е нещо хубаво, сега слингът е много специален. Не всяка майка го ползва и не всяка майка се нуждае от него. Ние имаме ерго раница, но я ползваме само за планина, където не може да мине количката. Бебчето ще спи в дървено легълце, но е края на пролетта и предполагам майката лятото ще си ходи и на море и на всичко, та може да помисля за колата или нещо по-полезно!

Можете да купите неща за сън тип гнездо, одеалце, спално бельо,обиколник и тнт. Наскоро аз поръчах от една бадама във ФБ - handmade by bet, доста добри цени и за този бюджет може да вземете поне 2-3 неща. Иначе и на мен повивалника не ми изглежда удобен, ако пътува много е подходящ някой за път (например Little Dutch имат доста сладки модели на добра цена).

# 439
Естествено, че е по - лесно с количката да се излиза на разходка. Слингът го предложих, защото на мен би ми бил в голяма помощ, предвид , че ако детето е с колики не искам да остана без ръце от носене. От наблюдение върху приятелки бебоците много се успокояват като са прилепени до майките си в този период на колики. Отделно в началото ще ми е много по-лесно да разходя кучето и бебето да е в слинг и да имам свободни ръце да си върша домакинската работа. Друго, за което се сещам е , че през деня няма кой да ми помага (мъжа ми е на работа до 6 ) и ако ми трябва нещо от магазина , ще ми е в пъти по-лесно да сложа детето в слинга и да изляза за 5 минути, отколко да "мъкна" количката три етажа надолу и нагоре  особено след секцио без асансьор.
Така, че слинга лично за мен е нещо полезно. Като е за подарък най-добре да се пита майката конкретно какво иска, за да не се затрупва с ненужни за нея вещи.

# 440
  • София
И според мен е най-добре да питате майката от какво има нужда. Мен ме попитаха дали искам гнездо - категорично отказах, не искам да ползвам, само да му търся място.
Аз бях подарила люлка за 250лв, в която бебето седя 3 пъти по 10мин, защото според майка му не му харесвало. Хвърлени пари на вятъра за безполезна вещ.
Нещо, което със сигурност ще влезе в употреба и хубав подарък според мен ако знаете размера на кошарата е хубав комплект спално бельо с олекотена завивка, обиколник, възглавница, чарфаши и т.н. и/или одеалце или хавлийка примерно според зависи от цените им и бюджета. Дали ще им хареса - по-добре питайте нещо цветно или по-нежно (аз например не харесвам шарении). Тези неща са задължителни и се ползват дълго време, докато детето не смени леглото.
Повивалник обикновен с твърдо дъно гледах в Хиполенд за около 30лв. Бебче на приятелка го слагаха на него и не само за преобличане, а го подпираха на облегалката на дивана и ставаше като антирефлукс възглавница. Има и меки повивалници, които се слагат ако имаш скрин за повиване. Така че и тук е относително.
За слинга аз искам да ползвам и бих казала на някой да ми купи, но като не знам какъв, бих изчакала. Всички ми препоръчват първо да посетя  Слинготека, библиотека за слингове или там както се нарича, за да проверя дали ще бъде удобен на мен и на бебето.
Козметиката също относително. Ако купите за нормална кожа, а бебето е с атопична, няма да се ползва. Аз купих само един душ-гел на Биодерма, защото е хубав и бяха на промоция и не посмях друго. Ще изчакам като се роди бебето да се посъветвам в болницата кожата му от каква козметика има нужда и тогава ще кажа на таткото да вземе. А бебешкия душ-гел ако не е подходящ за бебчо, ще си го ползвам аз.

# 441
Накой да препоръча слинг магзин в София?

# 442
Изи анди, аз бих й взела нещо, което аз намеря за готино и полезно. Тя ти е дала свободен ход като ти е казала ,,нещо за бебето", явно не иска нищо конкретно и ще се зарадва на всичко... Просто слушай себе си.

Според мен повивалникът е гоъин, освен ако нямат повивалник скрин. Примерно ако имат такъв специале шкаф в детската, ще  еизлишен. Слинг е супер идея, дори да не го ползва после. Поне ще опита. Аз имам на Мандука и не съм го пробвала още, защото бебето не е 3,500 кг още, но нямам търпение.
Само дрехи не бих купувала, защото си е кефът на майката да си избере. Може да вземеш обаче по-скъпа козметика за бебето като на Ла Рош Липикар и още нещо,  някоя сладурска играчка като например тези кърпи за гушкане за новородени или пък одеалце (тях винаги човек може да ги вкара в употреба). А, сега се сещам. Защо не и гнездо за бебето. Аз не си купих, но сега бих искала да пробвам и бих се зарадвала, ако някой ки подари. Като цяло намирам модерните вещи за бебета доста полезни и в никакъв случай не ме напрягат.

# 443
Присъединявам се към въпроса, като допълвам- кога е добре да се посети- преди или след раждането на бебето?

По отношение на подаръците- аз бих предпочела или ваучер за магазин, или нещо, което още не съм купила, а искам, например бухалчето Оли. Но на сляпо абсурд човек да улучи какво ще харесам.

# 444
Имайте предвид, че част от "модерните вещи" като обиколник за кошара и гнездо, например, са опасни за новородено бебе. Особено тези, поръчани от ФБ страници от типа на "Произведенията на ...." или "Еди-коя-си хендмейд". Подобни продукти се купуват само от сертифицирани магазини, в които при производството има контрол на качеството.
Иначе съм съгласна, че одеяло винаги е добър подарък, но отново бих съгласувала с майката.

# 445
Ако ще ходите в слинготека, то най-добре след раждането, за да пробвате различни видове с бебето и да ви покажат как да го слагате. Може да се взима и под наем, за да може да пробвате една седмица дали ви е удобен.

# 446
Харесах няколко неща, които ще сложа, като линк. Чудех се за кошара, но не знаех каква предпочита. Розова, синя или универсална? На база нещата които харесва (по семпли и да са си момичешки, не универсални) харесах това.

https://www.hippoland.net/tiny-love-muzikalna-vartelezhka-soothe … ncess-tl-0220-001

https://www.hippoland.net/chipolino-aktivna-gimnastika-s-muzikal … -lav-pgrml02101lk

Бях и показвала едни чаршафи с балони и тя каза ,,аз харесвам изчистени чаршафи”.

https://www.hippoland.net/kikkaboo-spalen-komplekt-6-chasti-70h1 … bunny-41101060063

https://www.hippoland.net/tommee-tippee-k-kt-shisheta-za-novorod … shisheta-42260751

Май това са ми идеите!

# 447
Най-ми харесва линка с комплекта чаршафи като практично за по-дълго ползване.

Но мисля пристрастно, имам 6 племенника от двамата ми братя,  като по поръчка са през 4 години във всяко семейство т.е. две по две винаги има на една възраст.
На най-малките майките се радват, че им подарявам комплекти за спане, хавлии, това си е перо в бюджета. По-големите също са доволни на приказни герои или нещо тематично според пола.

# 448
Здравейте, препоръчвам Слинготека

# 449
За въртележка според мене няма нужда да се отделя такъв бюджет, не се знае дали бебето въобще ще я хареса.Ние нашата я свалихме, леля му мак се обиди, колко пари дала за нея, пък къде е сега. 🤨
От четирите линка според мене най-добре са комплекта чаршафи или шишетата, макар че и те могат да останат неизползваеми, ако бебето не е на формула, това вече може да го поговориш с майката.

Общи условия

Активация на акаунт